cine gateste natural?
Raspunsuri - Pagina 2
Lorelai spune:
subscriu la ce zice midori. oricit ne-am stradui si oriciti bani am avea (pt ca e foarte scump sa maninci organic) nu putem sa intoarcem timpul si sa mincam ca acum 100 de ani. inevitabil sintem expusi la poluare, aditivi in mincare si alte minunatii.
eu incerc sa maninc cit mai natural dar sint inca departe de a minca exclusiv natural. cumpar oua, lactate, piine, faina, zahar, orez si paste organice. la fel si legume si fructe dar numai vara. mai greu cu carnea pt ca nu o gasesc. despre mezeluri nici nu poate fi vorba sa le gasesc organice. am eliminat orice aliment care vine la plic si orice inlocuitor. maninc cu placere o praji la cofetarie sau la restaurant dar ma mustra constiinta din cind in cind si ma apuca elanul de a-mi modifica stilul de viata.
am citit de curind un articol care m-a pus pe ginduri. mai maninc din cind in cind iaurturi cu fructe si am grija sa nu aiba coloranti si arome artificiale. articolul respective explica diferenta dintre aromele naturale si artificiale. aromele artificiale sint sintetizate in laborator prin procedee chimice, bineinteles, din alte chimicale.
aromele naturale, sint extrase din natura (de ex aroma de banane e extrasa din banane) tot printr-un procedeu chimic. se pare ca chimicalele folosite ca sa extraga aroma naturala din babana (de ex) sint mai nocive decit chimicalele folosite sa sintetizeze aroma de banane artificial.
cum o dai, tot nu e bine. sotul meu are o vorba: trebuie sa moara omul din ceva. eu cred sint foarte multi alti factori pe linga alimentatie care ne face sa fim mai mult sau mai putin sanatosi.
Lorelai
anca tanasica spune:
Bine, bine...va inteleg cu dorinta asta de natural...dar cu sarea ce aveti?
Iodul e f.important pentru organism si se pune in sare tocmai ca sa nu ne lipseasca!!!!
Printre altele, lipsa iodului da malformatii fatale la bebe...
V. Erica spune:
fetelor,
sunt tare incantata de cate raspunsuri am primit. Va multumesc tuturor celor care v-ati postat parerea, chiar si celor cu care eu nu sunt de-acord. Tineti-o tot asa ca de aici avem toate de invatat!
Problema nasoala dupa parerea mea e nu ca vreau io sa traiesc 100 de ani, frumoasa si sanatoasa. Cand eram pustoaica, nu prea ma interesa ce mananc, mergand pe principiul ca `nu traiesti ca sa mananci, ci mananci ca sa traiesti`, hrana spirituala era mai importanta (ehei... ce vremuri, ce satisfactii vis-a-vis de asta...). Eu sunt o tipa sanatoasa din fire si cred c-as mai fi putut s-o tin asa cu mancarea, fara sa-mi pese ce ingurgitez (ma rog, putin de tot imi pasa si atunci, pt ca aveam si ochi - urechi, mai vedeam/auzeam ce pun astia prin alimente)si mai ales pt ca in copilarie fusesem hranita natural (toate alea aduse de la tara, prajituri de casa etc)si faceam diferenta.
Acu` de cand nu mai sunt de capu` meu pe lumea asta, sunt cu ochii-n 4, mai ales ca Eric reactioneaza imediat (urat) la chimie, iar sotul meu e de asemenea sensibil. Si pt ca asa-s io, mai apropiata de natura si sceptica in privinta medicinei alopate, am ajuns cu Eric la un medic (nu vraci) adept al fitoterapiei si homeopatiei. Si taaaaare greu mi s-a parut sa-i aplic sfaturile in privinta alimentatiei... Si io i-am zis medicului, cum zicea si altcineva pe-aici (scuze ca nu-l pot numi):`bine, bine, ii dau eu copilului sa pape natur, da` cand o merge la scoala, si antrenat de colegi isi va lua hamburger de la Mc`Do, mai sunt eu langa el sa-l opresc?`. Iar rspunsul mi s-a parut totusi de bun simt: `nu , nu-l poti opri, poate chiar organismul lui va reactiona urat asa cum te temi si trebuie sa te bucuri - altadata nu se mai apropie el singur de Mc`Do, sau e posibil sa-i placa hamburgerul si sa nu-i faca rau vizibil dar, pt ca a fost invatat din copilarie ca nu-i bun, sa-l evite sau sa-l consume f. rar`. Si tot e ceva!!!!!!
Iata ce mi-a recomandat sa folosesc in menu`-ul familiei:
- zahar de tresie de zahar sau miere din sursa sigura(nu zahar alb);
- uleiuri nerafinate sau presate la rece de floarea soarelui, porumb, masline
- sare gema, nu iodata;
- paine din faina integrala (cand am timp fac chiar eu, in rest consumam numai paine de secara sa tarate din comert)
- oua, lapte, branza, carne de pasare de tara;
- din comert doar unt, cascaval, iaurt, smantana neprelucrate si conservate excesiv (sunt 2 firme in Ro, care nu modifica chiar totul in lactate);
- din comert doar carne de vita si peste proaspat;
- fructe/legume de sezon, citrice - nu din cele mari si prea aratoase care nu-si au locul in sezonul in care suntem;
- ciocolata de casa sau din comert mai bine cea de menaj sau anumite firme care n-au bani prea multi de investit in arome;
- bauturi carbogazoase si sucuri din comert: nuuuuuuuuuu, ci doar facute in casa; (cand pofteste si n-am alta solutie mai `sar calul` si ii iau lui Eric un Teddy sau alt suc cica natural, dar fooooaaaarte rar si nu carbogazoase)
Interzise:
- Produse gen vegeta, delicat etc (am vazut fel de fel de aromatizanti pt diverse fripturi care te-ajuta cica - sunt gustoase ce-i drept - da` nu-s bune; pe mine ma irita tot ce e `cu gust de ...` sau care `da savoare ...`), eu am ramas la condimentele traditionale. Am observat ca-s gustoase si sunt folosite de f. multa lume si le e greu sa se dezobisnuiasca de ele si de alte alea rele deoarece s-a pervertit gustul. Imi povestea un italian cu tristete ca fiul sau refuza puiul de tara (cu care n-a fost obisnuit), care desi e mai gustos - are carnea mai tare, si-l prefera pe cel din comert. Si ca el, sunt muuuuulti...
- margarina, aspartamul (E951), zaharina, ciclamatii, colorantii, aromele, acid citric/sare de lamaie, conservantii (in special benzoatul de sodiu - prezent in toate bauturile carbogazoase, dar interzis in Occident din cate am auzit),mezeluri (in special cele afumate), pui din comert (crescuti cu hormoni, antibiotice, tranchilizante etc)
Draga Donia, mi-a placut tare mult rugaciunea Doamne, da-mi intelepciune sa schimb ceea ce se poate, sa accept ceea ce nu poate fi schimbat si sa fac diferenta intre cele doua." Unele lucruri nu le putem controla, dar cred ca acolo unde putem face ceva, merita sa incercam.
Draga Aissa, hai sa-ti satisfac curiozitatea:
Mama ne facea cand eram mici o crema - sarlota in genul celor de la plic, usor de invatat, in curand ne-o preparam singure (Iata cum era reteta: 1 l. lapte, 4 linguri zahar, 4 linguri faina, 2-4 linguri cacao, 2 linguri de unt. Laptele fiert se punea pe foc cu zaharul. Caldut fiind, se adaugau cacaua si faina si se amesteca f.bine cu telul, pana cand se ingrosa incat crema incepea sa se desprinda usor de pe peretii vasului - de preferat tuci sau ceva similar. Cnd era gata, o dadeai deoparte si adaugai untul si eventual, dupa preferinta putin rom sau vanilie.Se turna in cescute trecute inainte prin apa rece, se punea la frigider si gata. Dureaza max. 10 minute. E prea mult?). Mie si surorii mele ne placea f mult; uneori facem si un blat gen pandispan, si-l umpleam cu crema aceea. Nu incercati insa sa aplicati reteta acum chiar asa cum v-am spus-o!!!! De ce ? Pt. ca - nu stiu daca ati observat - zaharul alb din comert nu mai indulceste ca pe vremuri, cacaua nu mai are acelasi gust, nici untul. Astfel, ca acum, cand mai pregatesc crema asta pun mai mult zahar (dupa gust, 8-10linguri), mai multa cacao (5-6 linguri), mai multa faina (6-8 linguri) si, la sfrsit 1/2 pachet unt.
E adevarat, draga Aissa ca eu am de multe ori in casa lapte, oua si faina de tara (sunt o norocoasa) si, din comert iau zahar de trestie si unt mai bun. Dar nu mi se pare ca e imposibil pt cine vrea cu adevarat, sa-si gaseaca un furnizor de incredere la piata pt oua macar (e mai greu sa fii pacalit la ele), iar restul le cumperi din comert (e greu doar pana gasesti sursele, apoi...). Chiar daca nu e 100% natural, sa zicem ca iei lapte la punga si chiar si oua din comert, dar tot nu e chimie 100%.
Pt cele interesate, sare gema cred ca gasiti in Floreasca (aproape de Spital), la plafarul Naturalia. Tot acolo are si faina integrala, zahar, ulei etc.
Va ,
Dana si Eric
V. Erica spune:
Revin,
Draga Joe,
Daca ai fi citit cu atentie, nici eu nu gatesc 100 % natural si-mi pare rau, dar asta e... Deci, copilul meu nu creste nici pe departe intr-un glob de sticla (as fi absurda daca mi-as dori asa ceva in zilele noastre). Dar, macar nu-i fac rau cu buna stiinta, fac tot ce se poate, pe cat se poate, sa-l alimentez corect. Si asta e chestie de obisnuinta sa stii... O data ce ti-a intrat in cap ca un anumit produs e nociv, ii gasesti un inlocuitor si ai rezolvat problema... Sau renunti la el de tot.
Sa stii ca mie mi-ar place sa am `ferma si gradina si vaca si livada`, fara ca asta sa devina principala mea preocupare. (bineinteles, sa nu ma ocup eu de partea cu munca . Vise, taica, vise...
Draga Anca Tanasica,
Din cate am citit, consumul excesiv de iod provoaca hipertiroidii, creste Basedow-ul autoimun, favorizeaza tiroidita Hashimoto, induce fenomenul numit `Tiroid cell necrosis` (necroza celulelor tiroidiene), sporeste cazurile de alergie la iod etc.
In Tasmania, s-a facut relativ recent un studiu, din care a rezultat ca, dupa iodarea alimentelor, rata cancerului a crescut de 3 ori la persoanele de peste 49 ani.
Va,
Danasi Eric
BESTUTZA spune:
Draga Erica ! Minunata sinteza a produselor naturale! Felicitari!
MAi spune-ne si noua care-s cele doua firme rom care nu chimizeaza tare produsele lactate?
Multam tare de adresa magazinului de unde putem lua sare neiodata! E magazinul lui Pavel Chirila,nu? Tot el a combatut chestia cu iodarea sarii si e o chestie de bun simt! Eu stiam ca el are magazine doar in Voluntari acolo unde are si cabinetul!
Oricum multam tare de informatii si te mai asteptam noi sugestii!
Burtocika spune:
Sincera sa fiu, nici eu nu prea inteleg ce aveti cu sarea iodata ... Toate bolile de care vorbeste V. Erica provocate de excesul de iod mi se par putin exagerate, ca doar nu consumam atita sare incit sa se creeze un exces de iod. Ba chiar cred ca asta ar fi un motiv bun pt a mai reduce cantitatea de sare din alimentatie. Eu de exemplu adaug foarte putina la prepararea mincarii.
Si in industria alimentara ce stiti, se foloseste oare sarea iodata sau neiodata? Ma intereseaza in principal brinza, ca sunt mare consumatoare; ma gindesc eu ca taranul roman cind facebrinza nu pune el sare iodata, ca e mai scumpa si nu cred ca intra in tehnologia de fabricatie ...
Boghi
V. Erica spune:
fetelor,
am avut surpriza sa constat ca si sarea aia mare, la saci, este tot iodata (scrie pe sac), asa ca nu-i exclus ca taranii care si-au terminat rezervele de sare normala de-acu` cativa ani, pana sa se generalizeze comertul exclusiv cu sare, sa ajunga sa foloseasca tot sare iodata la branza.
Datele referitoare la bolile provocate de consumul generalizat de sare iodata sunt culese de catre un medic in care eu am mare incredere.
Stiti ce ma deranjeaza f. tare???
Faptul ca in orice supermarket sau magazin ai cauta, nu gasesti decat sare iodata. O.k.: se face campanie sa consumi sare iodata, dar daca eu am alta opinie, de ce nu ma lasa - pe riscul meu - sa consum ce sare vreau? Nu mi se da posibilitatea sa aleg: intre iodata si neiodata, ci mi se impune. Ceea ce e nu-mi place.
Va,
Danasi Eric
alibaba spune:
erica exact chestia asta cu impusul sarii iodate obligatoriu ma deranjeaza si pe mine .... daca ar vrea sa faca o treaba buna pentru sanatatea romanilor poate ar trebui sa interzica alcoolul si tigarile, dar normal ca nu se poate si nu ar da rezultate bune ... deciziile care le luam pentru sanatatea nostra nu se pot impune din exterior ...
poate ne spui si noua care sunt cele 2 firme care prodc lactate mai naturale ... si daca stie cineva de unde se poate cumpara branza ( dulce sau sarata nu are importanta ) care sa fie facuta din lapte crud? ( la Rucar exista o varianta de cascaval din lapte crud ... pe mine ma intereseaza branza ... chiar si de la tarani ...)