Adoptii internationale in Romania
Raspunsuri - Pagina 5
Emilia B. spune:
fetelor,
sunt foarte interesata si eu de subiectul acesta, si as dori sa imi aduc si eu sprijinul la orice fel de demers.
liliana, cred ca ai putea sa ne ajuti in ceea ce priveste textul pe care ar trebui sa il contina scrisoarea adresata Presedintelui Camerei deputatilor.
parerea mea este ca ar trebui sa contina un text de baza, valabil ca punct de vedere tuturor celor care vor sa adopte din afara romaniei, deci ceva mai obiectiv, si apoi anexate liste cu semnaturi, sau chiar scrisori scurte, in care fiecare isi prezinta petitia in mod mai personal.
unde in alta parte s-ar mai putea scrie?
ce ziceti daca s-ar ocupa cineva de elaborarea unor formulare - referendum, care ar putea fi descarcate de pe un link, completate si trimise ori tot online, ori prin posta (la cel care ar fi dispus sa se ocupe) si sa le trimita apoi la mai multe organe, eventual sesizata si presa? trebuie sa fie cineva pe aici care sa cunoasca ceva ziaristi.
ce ziceti?
AC spune:
Emilia si Marinela,
eu cred ca textul general ar trebui sa plece de la textul constitutiei. Daca Marius ne poate ajuta cu ceva texte privind drepturile si indatoririle cetatenilor romani cu domiciliu dublu sau inafara. Ca sa putem sustine ca este o discriminare in baza legilor existente.
Ii scriu eu PM lui Marius. Altfel textul tau Marinela e foarte din inima, dar fara efect zic eu.
Andreea si galusca Anne-Sarah
mselseth spune:
Sint incurajata de raspuns. Emilia si Andreea vreau sa ma gindesc cum sa schimb petitia cu recomandarile voastre.
Emilia, sint multe persoane unde se pot trimite scrisori.
La Juan Miquel Perez, raportorul specializat al UN in priviinta copiilor. Vreau sa il intreb despre dovezile pe care le are EU in legatura cu alegatiile Doamnei Nicholson. Eu ca individ nu am access la aceste dovezi, dar el poate avea access.
Ma gindesc ca el este interesat despre conditia copiilor din Romania si a-si vrea sa apelez ca el sa obtina aceste dovezi. Imi imaginez ca nu sint solide. Bine inteles ca scrisoarea va trebui schimbata pentru fiecare destinatar.
Se pot trimite scrisori la fiecare membru al Camerei Deputatiilor. Simultan cu scrisori adresate la Presedintele Camerei Deputatilor, la Prim Ministru, la Presedinte.
Primul pas este sa avem scrisoarea cum o vrem. Planuiesc sa trimit email si apoi scrioare recomandata pe care trebuie sa o semneze de primire.
Daca nu primim raspuns intr-o luna, trimit o alta scrisoare pe care trebuie sa o semneze si asa mai departe.
Nu ne oprim pina nu primim raspuns favorabil.
Planuiesc sa trimit scrisori la Domnul Pierre Moscovici, la Presedintele EU, si la cit mai multi demnitari in EU. Nu m-am decis inca exact ce anume sa scriu. Trebuie sa obtin mai multe informatii.
Sint multe persoane aici pe care le-am contactat deja ca sa ma sprijine cind voi face scrisoarea. Sint organizatii in SUA, de exemplu Romano-Americani, Americani.
Ar fii foarte bine sa avem sprijin din partea tarilor din Comunitatea Europeana, ma gindesc la Romani care traiesc in aceste tari.
Emilia, gindestete in Italia cine ar fi interesat sa sustina aceasta petitie. Agentii guvernamentale, agentii de adoptie, Comunitati Romano-Italiene, celebritati, ziaristi, etc.
De exemplu in Statele Unite sint Americani care vor sa ajute doar pentru ca sint ingrijorati de situatia acestor copii. Ei nu planuiesc sa adopte, deci nu au nici un interes.
Am incercat sa o contactez si pe Nadia Comaneci. Nu mi-a raspuns inca.
Toate aceste lucruri se pot face in paralel.
Pot sa ajut cu coordinarea acestor activitati. Am investit mult timp in aceasta privinta si vreau sa atentionnez ca o sa dureze mult. De accea orice ajutor este binevenit. Avem mai multa sansa de a fi luate in seama daca scrisoarea este foarte concisa.
Sint obosita acum. Vreau sa ma gindesc la ce se poate schimba cu recomandarile pe care le-am primit.
Marinela
adivio spune:
Marinela, si o petitie adresata Curtii Constitutionale de la Buc. ar trebui facuta invocind articole din Constitutia Romaniei, articole care nu sunt respectate. Deasemenea ar trebui studiat foarte bine textul de lege prin care sunt interzise adoptiile internationale pentru a se vedea temeiul legal. Acesta ar trebui sa fie punctul de plecare. Marius este economist, dupa cite stiu eu. Tot in Liliana ne sta speranta, si mai este si Liviujuristu, dar nu stiu daca este specializat pe adoptii. Eu iti stau la dispozitie cit pot.
Adivio&Ioana-nazdravana
marius spune:
Am sa recitesc cu atentie ceea ce imi solicitati. Acum e 12 noaptea aproape (oboseala isi spune cuvantul...cu scuzele de rigoare) si la solicitarea lui AC am deschis o pagina noua privind legislatia in vigoare in ceea ce priveste regimul adoptiilor in Romania. Intrucat m-am grabit sa pun legile pe site pot sa mentionez ca adresa este ca de obiecei www.romleas.ro sectiune juridica - pagina legislativa si jos de tot sub monitoarele oficiale aveti un link special care va duce la pagina ce va fi dedicata acestei probleme. Cand voi avea timp voi reorganiza intreaga pagina legislativa.
Alte noutati despre acest subiect in curand.
Marius Pernes
mselseth spune:
Avidio, multumesc pentru oferta. Si eu m-am gindit sa trimitem scrisoare la cadrul suprem judiciar din Romania. Curtea Constitutionala din Bucuresti este complect independenta de ramura guvernului? Poate primele scrisori trebuiesc trimise aici si apoi la guvern.
Andreea, multumesc pentru ca te-ai oferit sa-l intrebi pe Marius.
Marius, bine ai venit printre noi. Am citit legea de adoptie din prezent. Nu am citit legea noua inca. Din ce imi amintesc eu, nu exista explicatie la exceptia despre bunici.
Cine stie de ce legea este scrisa ca se poate adopta numai de catre bunici? Care este dedesuptul?
Emilia, as vrea sa pun in functiune un web special pentru aceste informatii.
Catalina, ma gindesc ca putem lucra impreuana la design daca esti interesata.
Am vorbit cu Linda Robak. Ea a organizat demonstratia in Romania cu parintii adoptivi. Ea reprezinta organizatia numita Children SOS.
Pentru web, as vrea sa avem un nume captivant. Children SOS este deja folosit.
Marinela Selseth
liliana csaki spune:
Dupa parerea mea, in primul rand ar trebui stabilit scopul acestui demers. Adica, se urmareste doar reconsiderarea atitudinii legiuitorului roman fata de cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sau deblocarea tuturor adoptiilor internationale.
Functie de acest scop se poate stabili si grupul de suport. Daca e vorba de cetatenii romani, persoane, asociatii, fundatii straine n-au nici un amestec, doar cetateni romani aflati in aceasta situatie. In acest caz cred ca s-ar putea intr-o prima faza urmari neconstitutionalitatea acestei legi. In materia proprietatii, de pilda, nu mai exista diferentieri intre romanii cu domiciliul in tara si cei cu dom. afara, si unii si altii pot detine in proprietate terenuri in Ro.
In cel de-al doilea caz grupul de suport ar fi cu mult mai numeros si mai puternic dar si argumentele ar trebui sa fie solide, eventual aduse contradovezi sau alte solutii viabile, pt. a incerca sa-i bati cu propriile arme.
Banuiesc ca atunci cand a prevazut exceptia referitoare la bunici, legiuitorul s-a gandit ca in acest fel elimina orice urma de abuz sau discutie cu privire la corectitudinea actului. Cate astfel de cazuri vor fi? tind sa cred ca niciunul, e doar o modalitate de a spune "noi n-am interzis adoptiile internationale, le-am facut sa fie sigure".
Pozele noastre
mselseth spune:
La sugestia Emiliei, am pus in functiune un site special pentru problema Adoptiilor Internationale in Romania.
M-am gindit ca site-ul poate fi folositor pentru persoanele noi venite la acest subiect, daca scopul este de a atrage suport.
Ar ajuta sa avem un loc central de informatii.
Cred ca pentru viitor ar fii bine sa avem acest site in mai multe limbaje. Pentru inceput as vrea sa fie functional in Romaneste si in Engleza. In prezent este amestecat pentru ca nu am avut timp sa pun alegerea de limbaj. Emilia, ai putea sa ajuti cu traducerea in limba Italiana?
Este altcineva care poate traduce in Franceza, Germana, sau alte limbi? Nu planuiesc sa traducem stirile, numai textul site-ului si bineinteles textul petitiilor.
Dupa cum veti observa, "Current developments" este cea mai importanta parte a acestui site. Nu este inca publicata pentru ca nu m-am decis cum sa incep. Deasemena voi pune a forma de declaratie unde se poate intra text pentru suggestii, pentru a semna petitiile, etc.
Daca aveti ceva comentarii, sugestii, sint binevenite.
Marius, multumesc pentru ca ai pus legile de adoptie pe site-ul tau. Am reusit sa gasessc linkuri directe pentru site-ul pe care l-am pus in functiune. A fost folositor ca ai pus numarul legilor.
Folositi linkul de mai jos pentru a vizita noul site:
https://home.comcast.net/~mselseth
mselseth spune:
Cine ar putea sa ma lamureasca despre procedura legala cind se adopta o lege in Romania. Asi vrea sa inteleg unde se initiaza legea care se va aproba dupa dezbateri.
Ce functie are Camera Deputatiilor, Senatul, Guvernul si Presedintele in legatura cu o anumita lege. Cine are dreptul de veto, de cite ori se poate pune legea pe agenda de lucru?
Ce am inteles pina acum este ca se poate petitiona pentru o lege sau o schimbare de lege. Petitia se face in numele celor care semneaza petitia.
Marinela
Emilia B. spune:
Marinela, waw!
E super site-ul! felicitari!!
Iertare ptr ca in ultima vreme am rarit-o pe aici!
Da, ma ofer ptr traducerea in Italiana (noroc ca sunt in domeniu)!
Dar vreau sa stiu cum sa procedez.