Hiperfoliculinemie?!

Hiperfoliculinemie?! | Autor: Elenya

Link direct la acest mesaj

Fetelor, imi cer scuze ca va stresez iar cu intrebarile, nu va suparati. Lamuriti-ma si pe mine pentru ca nu reusesc sa ies din ceata...
Care e treaba cu foliculii astia? Sunt, sa zic asa, "mediile" in care cresc, se dezvolta si de unde sunt expulzate ovulele, nu?
Secretia de foliculina prea mare produce o involutie a ovarelor si afecteaza implicit dezvoltarea normala a ovulelor, in ce sens? Adica.., daca atunci cand secretia de foliculina este hiper, ovulele nu ajung sa se dezvolte, atunci cand e hipo ce se mai intampla cu ele?
Si foliculina asta este secretata de un hormon?
Pentru ca eu inteleg ca un ovul nu ajunge la maturitate, atunci cand foliculii la randul lor, nu se dezvolta cum trebuie si asta din cauza unei hipofoliculinemii si nu hiper, asa gandesc eu, dar neavand o cunostinta solida in domeniu e posibil sa gresesc.
Astept parerile voastre. Multumesc!
Pupici

CREDINTA FACE TOTUL POSIBIL!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Parca foliculina este termenul mai vechi pentru estrogen. Estrogenul se poate determina prin analiza sangelui. Tu vrei doar o explicatie teoretica ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elenya spune:

Vreau o explicatie pana ajung sa-mi dozez hormonii :) sa stiu si eu cu ce se manca treaba asta. Asa ceva CICA am eu (Hiperfoliculinemie) si credeam ca a mai auzit cineva de asa o chestie, sa-mi explice pana ajunga sa-mi povesteasca nenea doctoru' dupa dozari, binenteles, ca inainte nu-mi mai trebe:)
Pupici!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorelai spune:

Elenya,

uite un site foarte interesant in care explica ce e cu FHS (foliculina), ce inseamna valori mari si de ce se face testul. Daca nu intelegi engleza scrie-mi si ti-l traduc.

http://www.advancedfertility.com/day3fsh.htm

Lorelai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tia spune:

foliculina este vechea denumire a estrogenilor, vezi raspunsul lui arian dat victoriei:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=5750

pe link-ul de mai jos gasesti Clasificarea tipurilor de estrogeni
http://www.infomedica.ro/menopauza/15_ths.htm

Mergi la inceput

Multumesc Lorelai. Esti foarte draguta dar.. ai intuit bine, din pacate nu ma prea descurc cu engleza M-as bucura dc ai putea sa-mi spui pe scurt, insa nu e nevoie sa stai sa-mi traduci tot, poti face un rezumat :) sunt convinsa ca voi intelege ce este esential.
Multumesc si celorlalte fete pentru ajutor!
Sanatate va doresc si burtici cu bebici!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorelai spune:

Elenya,

pe scurt spune ca FHS e secretat de glanda pituitara si are ca rol sa stimuleze ovarele sa produca foliculi.

cind femeia se apropie de menopauza, calitatea si cantitatea foliculilor scade si atunci organismul compenseaza prin a produce mai mult FHS. da un exemplu ca organismul incearca sa impinga mai tare productia de foliculi.

FHS creste cu virsta pt ca si calitatea foliculilor scade cu virsta. e maxim la menopauza (FHS peste 40 mIU/ml) desi nu mai sint foliculi care sa raspunda impulsului.

FHS se masoara in ziua a 3a de ciclu si e o indicatie a "rezervei din ovare". daca FHS e mare inseamna ca foliculii (si implicit ovocitele) nu mai sint de asa buna calitate sau numarul lor e redus.

interpretarea valorilor FHS (de catre clinica la care e doctorul care a scris articolul)

pina in 9 - e ok.
9 - 10 - rezonabil
10 - 12 rezerva ovariana redusa. De obicei se obtin succese cu stimulare si FIV
12 - 17 - la stimulare pt FIV e posibil sa nu se obtina prea multi foliculi
peste 17 - nu se baga la FIV. sanse reduse sa se obtina foliculi buni.

Se mai fac analize de estradiol in ziua 3. Ideal ar fi ca ambele FHS si estradiolul sa fie mici. Daca FHS e bun dar estradiolul e ridicat, e posibil ca acesta sa reduca efectul FHSului. Estradiolul in sine nu spune nimic dar daca e mare poate masca de fapt un FSH mare si prin urmare o rezerva ovariana redusa.

Sper ca nu am fost prea confuza. Am incercat sa traduc esentialul.

pupici,
Lorelai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MADYN spune:

Lorelai, multumesc si io, m-ai mai linistit, pt ca mie in ziua 3 imi iesise FHS si estradiolul -in limite normale- dar mai mici si chiar ma intrebam daca e bine, desi doctora mea a zis ca e f. bine.

Mergi la inceput

Nu ai fost deloc confuza, Lorelai, multumesc mult!
Abia astept sa merg sa fac dozari. Sper totusi sa nu fie nevoie sa fac tratament pt hormoni.
S-auzim de bine!

Mergi la inceput