NU VOR SA-MI MAI PLATEASCA CIC!!!
In septembrie 2003 am intrat in CIC - CU TOATE FORMALITATILE NECESARE.
tot timpul au gasit un pretext pt a plati mai tarziu suma (fie ca nu mai au bani, fie ca nu e actuala sefa in unitate,fie ca mai au ceva de lamurit cu mine privind activitatea mea etc.)
Acum o zi am primit o scrisoare acasa prin care spune ca nu poate achita CIC-ul decat daca ma prezint ``la sediul unitatii sa dau acolo o declaratie din care sa rezulte ca sotul nu beneficiaza de CIC`` in locul meu. Am mai dat aceasta declaratie. Ma enerveaza toate aceste sicane, explicatia neoficiala fiind ca eu stau acasa si iau bani...
intrebari:
1. Chiar trebuie sa ma prezint la sediul unitatii sa dau acea declaratie?
2. unde pot face o sesizare ca societatea face aceasta discriminare?
3. pot ridica banii de CIC si din alta parte, alta institutie?
4. pot trimite declaratiile prin posta?
Sa nu credeti ca am vreo depresie, dar pur si simplu mi-e rusine de sotul meu cand imi spune de fosta mea unitate. S-ar putea sa fie rautati care sa-mi indice sa nu ma mai intorc acolo!
Sigur sunt si alte fete intr-o situatie asemanatoare. Chiar stiu pe cineva care nu a ridicat CIC-ul pentru ultimul an de concediu, a luat cartea de munca si nu a facut nimic sa recupereze banii. NU VREAU ASA!
multumesc
Raspunsuri
cool spune:
Raspuns:
1) Da,este obligatoriu
2)Casa teritoriala de pensii de care apartii cu domiciliul
3)Da (deschizi un cont la o banca si soliciti firmei virarea drepturilor tale in acel cont)
4)Da, le poti trimite prin posta dar sa fie scrise de mana ca asa cere Codul Fiscal
Furnicutza spune:
Cumnata mea se confrunta cu o situatie asemanatoare. A intrat in CIC in decembrie 2003 si de atunci niciodata nu si-a primit banii la data fixa, (au fost si luni in care i s-a refuzat orice indemnizatie) sumele primite au fost derizorii (cateva sute de mii) astfel incat nici acum nu stie care este suma ce i se cuvine lunar. Va rog sa-mi spuneti ce pasi trebuie sa urmeze pentru a solutiona aceasta problema. O simpla sesizare la Casa Teritoriala de Pensii nu cred ca rezolva mare lucru.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Furnicutza
cool spune:
Ba da, "simpla" sesizare la Casa Teritoriala de Pensii rezolva totul, intrucat DREPTURILE DE ASIGURARI SOCIALE DE STAT (pensii, condcediu medical,concediu maternitate,CIC, concediu ingrijire copil bolnav, ajutor deces) se suporta de catre aceasta institutie!!!
***Daca dvs doriti si alta cale... va puteti adresa judecatoriei!
nicoleta-carmen spune:
Si eu am cam aceeasi problema. Sfatul meu este sa faci plangere si la ITM si la Casa de Pensii, Corpul/Serviciul control. Eu am plangerile scrise si urmeaza sa le depun. Casa de Pensii a emis o adresa catre societate in care invita societatea la aplicarea legii, dar acum societatea vrea o alta adresa prin care sa scrie temeiul legal prin care aceasta trebuie sa plateasca. Am luat si adresa respectiva acum sa vad maine ce vor mai zice. Adresele respective le-am luat de la Sefa biroului plati din cadrul casei de pensii. Am scris si cererea de chemare in judecata si am de gand sa o depun luni. Este un drept al tau, nu o favoare acordata de societate. Aplicarea legii este obligatorie.... Mai mult, sotul fiind ziarist s-a gandit sa scrie un articol pe tema asta. Poti face si tu o scrisoare catre un ziar local.... cine stie, societatilor care nu respecta legea nu prea le place ca acest lucru sa se faca public....
marius spune:
Corect Nicoleta...corect! E bine sa stiti care va sunt drepturile si sa luptati pentru ele. E timpul sa se respecte legile si omul.
Marius (www.desprecopii.com)
manuletz spune:
oameni buni! (marius si cool - cu care m-am mai conversat si pe e-mail) NU E ASA!! Credeti-ma din trista-mi experienta v-o spun! Nici Casa de Pensii nici ITMul nu rezolva nimic!! Eu am facut toate sesizarile posibile, ba se mai desfasoara si proces in paralel si banii tot nu ii vad - nici macar pe concediul pre si postnatal din care am si iesit de altfel fara sa vad nici un ban! ITMul s-a dus o data in inspectie si dupa aia s-a "inteles" cu patronul, Casa de Pensii nu "amendeaza" (citeste controleaza, avertizeaza etc...)nici un angajator, nu are nici o autoritate in sensul asta, ci te trimite la un "Corp de control al Administratiei financiare care de fapt nu exista.. si sa dai firma in judecata ca iti recuperezi banii! Ti-i recuperezi ce-i drept - cu multi bani dati pe avocati sau pierduti prin sesizari si tribunale si abia dupa 1-2ani caci firma mai poate face si recurs - care recurs se rezolva intr-un an jumate si in timpul asta tu nu vezi nimic - pana nu se pronunta hotararea judecatoreasca definitiva!!
Ma gandesc tot mai mult la presa si la organizatiile de drepturi ale femeii si ale omului(cu alea ale femeii am luat legatura deja - aceeasi jale!..)
Aproape ca imi vine sa infiintez un forum cu "patite" ca mine care vor sa faca un club sau o miscare ceva prin care sa implice presa!..
Sistemul e mort, va spun eu! Iar daca nu mort, atunci imbacsit de birocratie, prostie, necunoastere a legislatiei(de la Casa de Pensii personalul- pana la ITMisti si chiar avocati (!!!) in ce priveste Dreptul Muncii..) , incalcare a ei si... ce se stie prea bine : coruptie multa! (care stopeaza in mod miraculos toate "sesizarile" din lume pe care le poti concepe si gandi!)
Ma lupt de vreo 8-9 luni cu morile de vant si se pare ca o sa capitulez intr-o jenanta si jalnica rezolvare "amiabila" prin care nu o sa obtin altceva decat drepturile mele ce ar fi trebuit sa le capat fiindu-mi acordate prin lege, facand astfel tot eu un compromis!!
Va pup pe toti si va doresc experiente mai bune! :-((
(desi, probabil, in alta tara!...)
P.S. cool, o sa-ti mai trimit un mail sa ma mai sfatuiesc pentru acest final "glorios" inca o data cu tine...