Imi cer scuze daca la intrebarea asta s-a mai raspuns:
Care este diferenta intre concediul medical si concediul de risc maternal? Care este mai avantajos pentru gravida?
Eu sunt insarcinata in 6 luni iar la ultimul control mi s-a spus ca am colul scurt. In cazul in care mi se va recomanda odihna la pat pana la sfarsitul sarcinii ce fel de concediu ar fi mai bine sa iau?
Multumesc!
Eliza - 25 saptamani
DPN 15 noiembrie - Dr. Anca - Municipal
Sa clarificam:
-Concediu medical:Indemnizatia= 75% din media veniturilor din ultimele 6 luni/12luni;
-Concediu de maternitate: Indemnizatie= 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni/12luni;
-Concediu risc maternal:Indemnizatie= 75% din media veniturilor din ultimele 10 luni anterioare datei din certif medical.
***din pct meu de vedere consider ca este mai avantajos sa stai in concediu medical si apoi sa soliciti concediu prenatal (concediu de maternitate)***
concediu medical daca are diagnostic de urgenta se plateste 100%. iti iei concediu medical cu specificatia urgenta medico chirurgicala si apoi poti intra in cele 126 zile de post si prenatal.
Monica
Sunt perfect de acord cu Monica.Cazul meu:sarcina cu fibrom,adica iminenta de avort (sau risc maternal,daca vrei),in consecinta am primit,treptat,2 luni de concediu medical,cod de urgenta (date cate 2-3 sapt.odata,altfel nu are cum).Important este ca medicul tau sa fie cumsecade,al meu mai ca ma ruga sa-mi dea concediu.Si din cate am auzit, dupa noile legi,la gravide li se da urgenta obligatoriu.Mentionez ca la urgenta iei salariu mai bun decat daca ai merge la lucru,am inteles ca se calculeaza altfel.Deci:medical cu urgenta,iar din saptamana 33 neaparat prenatal,iar dupa ce nasti, 42 de zile de postnatal,altfel nu poti lua cele 6.500.000.Salutare si bebe sanatos si frumos!