Program de 6 ore si concediu prenatal

Program de 6 ore si concediu prenatal | Autor: raluca.gabriela

Link direct la acest mesaj

Buna, sunt o mamica de decembrie si am cateva intrebari:
1. incepand cu ce perioada a sarcinii pot solicita program de 6 ore?
2. cum sunt platita pe perioada acestui program?
3. avand DPN 22 decembrie, de cand pot intra in prenatal? Este adevarat ca nr maxim de zile este 84?
4. cum sunt platita in aceasta perioada?

Va multumesc frumos.

sa cresteti mari! :-)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/tataruraluca
DPN 22 decembrie, Spitalul Cantacuzino

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ruprich spune:

Dupa cele 126 de zile de pre si postnatal poti incepe programul de 6 ore, platite fiind opt.Asta pana cand copilul implineste 2 ani.
Esti platita 85% din salariul.
Nu sunt 84 sau 85 zile ci 126 de zile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluca.gabriela spune:

Multumesc de raspuns, dar cred ca nu am fost eu explicita, asa ca revin:
1. pe mine ma interesa sa lucrez 6 ore PANA in prenatal si vroiam sa stiu de cand pot cere acest lucru.
2. inainte de nastere cate zile imi pot lua maxim prenatal? pt ca stiu ca in total sunt 126 de zile, dar nu sunt minim 42 obligatorii DUPA nastere? Asta nu inseamna ca raman 84 maxim INAINTE?
3. si programul de 6 ore este platit tot cu 85% ca si prenatalul?

sa cresteti mari! :-)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/tataruraluca
DPN 22 decembrie, Spitalul Cantacuzino

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruprich spune:

Din pacate nu prea stiu bine, de la 5 luni, oricum platita tot 8 ore si intr adevar trebuie sa ai minim 42 dupa nastere.Inainte de nastere esti platita normal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Raluca.G,

***Se poate acorda concediu de risc maternal inainte de data solicitarii concediului de maternitate.
Se poate acorda in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 zile calendaristice.
Cuantumul indemnizatiei va fi egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate in ultimele 10 luni anterioare datei din certif medical, pe baza carora se datoreaza CAS individual.
Daca nu sunt realizate cele 10 luni, intregirea acestei perioade se face avandu-se in vedere salariul minim pe economie.

*** ART. 13/ O.U. nr. 96/2003
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.

***Inainte de nastere ai dreptul la 84 zile de prenatal iar dupa nastere 42 obligatorii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tomasa spune:

Raluca programul de 6 ore il poti solicita oricand, inca de cand ai aflat despre sarcina. In aceasta perioada vei fi platita exact la fel ca inainte. Adica ai acelasi salariu, 100%, pt. ca sunt obligati de Art. 13 din Ordonanta de Urgenta sa-ti pastreze drepturile salariale si sa acopere suma din fondul de salarii.
Trebuie sa faci cerere scrisa, cu referire la Art. 13 din ordonanta si sa anexezi o adeverinta simpla de la ginecolog sau medicul de familie pe care sa scrie "in urma controalelor medicale se recomanda reducerea programului de lucru".
Da, ai dreptul la 84 zile prenatal si 42 postnatal, platite cu 85% din salariul tau brut.
Daca nasti in decembrie, inainte de postnatal poti solicita si efectuarea concediului de odihna pe anul in curs, daca mai ai ceva neefectuat.
Bafta multa.

Irina burticoasa si copilasul cuminte din burtica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

ATENTIE!
Concediul de maternitate (prenatal si postnatal) NU SE INTRERUPE!!!
Intre prenatal si postnatal NU poti solicita concediu de odihna!!!

Mergi la inceput

de acord cu cool. de aceea am si specificat ca iti poti lua restul de CO pe anul in curs (daca ti-a mai ramas) pana la inceperea prenatalului.

Mergi la inceput

abia acum am vazut ca la primul meu mesaj am scis grsit postnatal in loc de prenatal. deci e asa cum spune cool. daca mai ai CO iti ei ce ti-a ramas, dupa care intri in prenatal (84 zile daca asa vrei tu) si continui cu cele 42 zile de postnatal obligatorii prin lege.

Mergi la inceput