Aici in Olanda (6)
Raspunsuri - Pagina 13
anky spune:
Ancuta,vad ca 24 oct. pica intr-o duminica.Poate am sa vin cu Bianca si sotul meu daca v-a fi acasa.Mama inca e aici si v-a pleca luna viitoare prin 19.
Anca siBianca
danyce spune:
Anky, eu sunt din Sighetul Marmatiei, dar mi-am facut studiile in Cluj si, in anii studentiei, m-am indragostit pur si simplu de oras si de aceea vizitez Clujul de cate ori ajung in Romania.Anul asta am ramas 4 zile in oras.In plus, atat sora mea cat si fratele meu sunt studenti acolo.
A propos de ecografii,acum chiar ca m-ati zapacit. Mie mi s-a spus clar si raspicat de la inceput ca in Olanda se face doar o ecografie obligatorie (gratuit), inainte de sapt. 12, iar apoi ajungi inca o data la ecograf (sapt. 20) doar daca moasa suspecteaza ceva neregularitati si primesti trimitere. In mod normal, nu se mai face nimic.Sa fie in anumite zone altfel?! Eu am citit si in reviste articole referitoare la nemultumirea gravidelor din Olanda legata de lipsa ecografiilor gratuite/obligatorii si acum aflu de la voi ca se face in unele parti.
Imediat ma duc la controlul de rutina:tensiune (excelenta de la inceput),masurat burtica, 1 sau 2 intrebari si bye-bye.Voua nu vi s-au parut controalele astea mult prea superficiale? Si daca pun vreo intrebare nu mi se da vreun raspuns concludent, mi se raspunde in 2 peri, asa ca eu mai bine ma informez de una singura de pe internet sau din carti.
Ma duc sa ma shimb si plec.Pupici tuturor,
Daniela Veuger si bebita mica din burtica
Slingeland Ziekenhuis, Doetinchem
ancuta06 spune:
Anky, mi-ar placea sa veniti si sa ne cunoastem. Vor fi in total 4 pitici, daca veniti si voi. Intre 9 luni si 1 an jumate.
Danyce, nastere usoara iti doresc. Eu nu am apucat asa sfarsit de sarcina, pt ca am nascut devreme, iar burtica mea arata cam de 6 luni. Dar tot ma durea spatele ingrozitor. Eu o sa vin sigur la kraambezoek. Astept doar invitatia.
Daca vreti intalniri, fetelor, va rog sa nu planificati in perioada 20 nov.-6 dec. ca voi fi in Romania, sper.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
anky spune:
Danyce,se pare ca eu am picat pe un doctor bun.Am fost foarte multumita chiar nu am avut de ce sa ma pling.Dealtfel doctorul mi-a facut si cezariana.Asta pentru ca dupa 9 ore de chin nu m-am dilatat.Pe 7 oct. am din nou programare pt. echo de data aceasta fiind insarcinata cu al doilea bebic.El mi-a si spus ca daca mai ramin insarcinata sa merg la el caci imi face un al doilea "fermoar" fara nici o problema.Mi-a spus ca are paciente si cu patru cezariene.
Chiar e un doctor super si foarte amabil.Nici nu mi-as dori un alt doctor.
Anca siBianca
anky spune:
Ei..Danyce,stai putin,tu ai fost la moasa la controale si nu la doctor.Din cauza asta nu te-au mai trimis la echografii.Eu mi-am facut programarile de la iceput la doctor.I-am spus clar ca vreau la el,ca vreau sa fie doctorul meu pina la capat.Si asa a fost.Asa ca pt. el era mai usor sa imi faca echografii.
Numai bine!
Anca siBianca
danyce spune:
Ei, chiar ca nu mai inteleg nimic. Pe mine m-a trimis medicul de familie de la inceput la moase si a zis ca in Olanda doar sarcinile care prezinta risc sunt urmarite de medici. Chiar am fost foarte suparata toata sarcina din cauza asta, mai ales citind de consultatiile facute de medici altor mamici care urmeaza sa nasca in aceasta perioada (mamici din Ro si alte colturi ale lumii).Nu m-am dus la moase de bunavoie, ci pt. ca asa am fost trimisa.Cum de ai beneficiat de indrumare medicala pe tot parcursul sarcinii,Anky ?Nu mai pot indrepta nimic acum, dar macar ma lamuresc si eu.
A propos de controlul de azi, bebelusa e bine, dolofana (asa a zis moasa), inimioara ii bate regulat si e pregatita de nastere (pozitia ei e optima).
O noapte buna va doresc,
ancuta06 spune:
Danyce, iti doresc sa nu stea pregatita prea mult timp, si sa hotarasca sa iasa. Si eu tot la moase m-am dus direct, fara sa ma trimita vreun medic de familie, pt ca asa mi-au spus cunoscutii. Ah, iar controalele de rutina nu au durat niciodata mai mult de 5 minute. Exact cum ai spus: pipaie burtica, tensiunea, ma intreaba daca am intrebari, si cum n-am...bye bye
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
anky spune:
Danyce,eu nici nu m-am dus la medicul de familie pentru ca nu am incredere in acesti medici de familie.Cu citiva ani in urma am mers la medicul de famile cu o durere groaznica de urechi.Nu mi-a venit sa cred ca medicul acela imi daduse bineinteles...paracetamol.M-am enervat rau de tot si am spus ca eu nu mai merg niciodata la medicul de familie.Am sunat direct la spital si am spus ca sint insarcinata si ca vreau sa imi fac o programare pentru un echograf,ca vreau sa stiu daca totul este in ordine.Asistena mi-a spus ca de fapt trebuie sa am trimitere si m-a intrebat cine este doctorul meu de familie.I-am spus cine este si mi-a spus ca imi face programarea dar sa merg sa imi iau trimiterea.In cazuri din acestea ei nu au incotro si trebuie sa te primeasca.Trebuie sa ii pui in fata faptului..implinit.Sa ii presezi putin si sa vada ca sti ce vrei.Am mers la primul control,primul echo si i-am spus doctorului clar ca eu nu vreau pe altcineva,vreau ca el sa ramina doctorul meu.Si asa a fost,nu are rost sa te mint pentru ca nu cistig nimic.
Am nascut cu cezariana ca asa a fost sa fie desi nu m-am gindit niciodata.Dupa un an de la cezariana mi-am facut din nou programare la doctorul meu direct,oricum nu mai avea nimeni de comentat pentru ca cezariana mi-a facut-o doctorul.M-am dus la control si doctorul mi-a spus ca totul e in ordine si ca pot sa ma apuc linistita de al doilea.I-am spus ca daca se v-a intimpla vreau ca el sa ramina doctorul meu si la a doua sarcina.I-am si cerut un nr. de tel unde as putea sa dau de el direct fara a mai suna prin numarul de la secretariat.Bineinteles ca el mi-a spus ca nu se poate ca trebuie sa imi fac programarea sunind la nr. respectiv,ca direct nu se poate,dar atunci cind voi suna sa spun ca eu nu vreau la un alt doctor numai la el si punt uit...Si exact asa am si facut,pe 7 oct. merg la control la doctorul meu.Pentru ca mi-a facut el prima cezariana nici nu m-a mai intrebat nimeni,nimic.Mi-au facut programarea imediat.
O zi buna!
Anca siBianca
danyce spune:
Da, si eu am primit paracetamol la o infectie urinara si am facut apoi infectie la rinichi tare nasoala. Si pe mine ma revolta enorm sistemul medical de aici si as fi vrut tare mult sa beneficiez de un control specializat tot timpul sarcinii, dar nu am avut norocul tau. Si eu am rugat-o pe doctrorita cand am fost la primul ecograf sa ma ia in primire pt. controalele de rutina, dar nu a avrut sa auda de asa ceva, ca cica nu se poate, etc, ca nu asa se face aici. Si eu m-am zbatut, crede-ma, dar nu am avut norocul asta. Asta e. Trebuie ca ai dat peste un medic cu suflet, caruia sa ii pese mai mult de pacienti decat de sistem.
Ancade spune:
Buna dimineata,(desi e 10)
Azi am avut norocul ca Vlad sa se scoale la 8(dar eu de la 3 eram treaza oricum).
In leg cu controalele pe timpul sarcinii;la prima sarcina, acum 3 ani, medicul de familie m-a indrumat la moasa.Moasa m-a trimis de vreo 2-3 ori la ginecolog pt probleme care ziceau ca o depaseau, insa am nimerit peste o doctorita asa de incapabila si fara suflet ca nici nu vreau sa mai aud de spitalul repectiv.La nastere m-a asistat alta, care nu vorbea sau nu vroia sa vorbeasca engleza si sotul meu trebuia sa-mi traduca tot.Apoi zilele care au urmat nasterii s-au perindat tot soiul de medici prin salon insa doar intrebau cum ma simt si atat;tot asistentele saracele aveau grija sa nu-mi lipseasca nimic.Chiar imi venea sa le dau mereu cate ceva asa de dragute au fot, insa sotul meu a zis ca aici nu se dau spagi;asta le e datoria.
Anul trecut am pierdut o sarcina si cum medicul de fam a zis ca trebuie sa astept ca fatul sa se elimine singur(deja era fara viata de 2 sapt in uter si eu nu doream sa astept cine stie cate sapt in plus)sotul meu a sunat(la alt spital de data asta) si a gasit intelegere la secretara care m-a programat ziua urmatoare la ginecolog.Acesta a inteles situatia in care ma aflam si m-a programat peste 1 sapt la chiuretaj(facut de altcineva oricum).Apoi mi-a spus ca data urmatoare cand raman insarcinata sa vin la el.Deci acum cand am ramas din nou gravida ,am sunat pt programare(cam in sapt 6), insa el din pacate nu mai lucreaza in acest spital, si am un alt doctor.Care din pacate nu e asa inimos.
Am facut vreo 6 echo pana acum(asta pt ca mergeam la 2 spitale in paralel) , insa acum m-am oprit la unul singur care ne e mai aproape.Dar daca se dovedeste marti la control ca acest doctor chiar nu vrea sau incearca sa ma ajute in privinta diminuarii durerilor la nastere , caut alt medic.
Oricum la moasa macar imi lua tensiunea si imi mai spunea cate ceva.La ginecolog, mi-a luat doar prima data tens, a gasit ca e mare si apoi nimic.Nu ma masoara la burta, la kg, la nimic.Ma va trimite la analize de sange in sapt 24 si acum in sapt 20 la echo.Ce ma deranjeaza este ca niciodata nu imi dau rezultatul analizelor; mereu spun ca sunt bune, dar fara a-mi da vreun rezultat.De cand sunt aici nu am vazut cu ochii mei vreun rezultat al analizelor.
Vad ca acest spital are si o moasa la care vin paciente la control;si vad ca acolo se sta mai mult. Dar cine merge acolo?Poate ma va trimite si pe mine la controalele urmatoare.Cam asta e situatia aici in Brabant.
Va uitati la emisiunea de miercuri pe SBS6 la 20.30 cu Verloskundige praktijk?Mi se pare stupida, pt ca nu arata de fapt nimic concret.Astept sa vad si eu ceva legat de sarcina, dar totul se rezuma la viata moaselor si nu la sarcina .
Apropo de medici...am fost cu Vlad la pediatru la control pt astm.Trebuie sa inhaleze Flixotide pana la vara.Cand l-am intrebat daca ma sfatuieste sa ii fac vaccin antigripal(pt ca am auzit ca alti copii cu probleme ca el au primit chemare sa mearga sa fie vaccinati pt a preveni iar raceli grave in timpul iernii)mi-a raspuns ca daca nu face vaccin se va imbolnavi de 7 ori de ex , iar daca il face de 6 ori si cu asta m-a lamurit.Innebunesc cu asemenea raspunsuri.As avea multe exemple de dat, cu "perle" de ale medicilor olandezi, dar nu vreau sa va retin prea mult.
Numai bine,
Anca si Vladimir(3 ani)