Unde sunt musulmancele mele(partea a II-a)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maryam spune:

imi pare rau pentru micuta,sanatate multa ,multa si toate gandurile nostre bune,ai grija de tine,de ea de toti...si mai scrie cate o reteta de-aia de-a ta... dupa ce va faceti bine ca nu mai stiu ce sa mai gatesc,te pup,sanatate multa.

quote:
Originally posted by Catan

TextTextFEtlii am venit si eu sa semnez condica ,dar sint absent motivat.Fata mea motata e bolnavioara si are febra.
Naoptea fac de garda ca i creste temperatura si trebuie sa fiu atenta .Sint ametita rau.
Hannen hai spune cum fu in Romania pe udne te plimbasi?Ti-am zis eu sa nu-ti faci griji limba repede o vei prinde .Asteptam impresii de la Romanika.Pupicei tie si Amirei.
Dodo tu luasi conje?.Te asteptam aici .Pupici.
Maryam nu intotdeauna sintem asa cum ne-am dori in viata ,mai avem si momente proaste ,sper ca esti mai bine .Noi sintem alaturi de tine si chiar macar cu gindul .Esti o prietena f buna si draga.
Anca pe udne te ascunsasi mama/?
Va pup si revin si miine

http://community.webshots.com/user/catya106

"ZAMBESTE, MAINE VA FI MAI RAU"
maryam

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Dana, nunta musulmana e un intreg ritual, mai mult sau mai putin fastuos dupa cum sint posibiliatile financiare ale familiilor. Hai sa o luam metodic:
1. Mezaliantele sint rare, in sensul ca un baiat sarac are sanse extrem de mici sa ia de nevasta o fata bogata, doar in situatii de exceptie(eu stiu, fata e urita, sau e bolnava sau alt motiv serios care sa permita o asemenea alianta), in schimb, o fata saraca are sanse bune sa ia un baiat bogat, in general se considera ca baiatul face un bine familiei fetei in acest caz. Sarac la sarac deasemenea e permis sa traga dar numai daca baiatul are posibilitati sa intretina o familie, chiar si cu minimul necesar traiului. Nu s-a pomenit sa se casatoreasca si sa traiasca din banii parintilor-ai bani, te poti casatori, nu ai, asteapta si munceste sa stringi bani ca sa te poti casatori-simplu, nu? In zilele de azi este un fapt obisnuit in lumea musulmana ca si femeia sa aibe serviciu chiar fiind casatorita si cu copii, bineinteles ea trebuie sa aibe o ocupatie compatibila cu statutul ei de femeie-vinzatoare, secretara, profesoara, realizatoare de emisiuni sociale si de divertisment samd, medicina(mai ales gineco), pozitii unde o femeie e mai potrivita decit un barbat.
2. De obicei mamele "vineaza" din timp posibile partide pt. copiii lor, in sensul ca se intereseaza cam cine si ce are, urmind ca la momentul cind tinarul/tinara e suficient de matur(vezi si legatura cu pct.1)sa urmeze schimbul de poze, in cazul in care tinerii nu se cunosc dinainte(familiile sint prietene sau inrudite)si fata/baiatul poate alege, fara a pune pe cei respinsi in situatii penibile de a li se comunica "verdictul"-daca nu se plac, se baga o scuza care sa nu jigneasca dar in acelasi timp sa se inteleaga ca sansele sint ca si nule. Nimeni nu se supara, totul e ca treaba sa se desfasoare cu tact.
3. Daca tinerii s-au placut si accepta casatoria(fundamental gresita ideea ca fata e maritata cu forta de familie, asa cum continua sa creada unii, asemenea cazuri s-au intimplat in vechime s-au fost cazuri izolate), atunci mirele, insotit de parinti, merge acasa la viitoarea mireasa sa ceara permisiunea de a se logodi cu fata, prilej cu care se pune de-o chermeza mica, cu mincare, muzica, dansatoare(cine-si permite sa angajeze dansatoare, sau e intr-o tara musulmana si poti contracta muzica cu mincare si tot tacimul)
4. Logodna propriu-zisa urmeaza sa se celebreze in scurt timp, unde din nou, se pune de-o chermeza mai mare de data asta, acasa la fata sau la restaurant, dupa cum e buzunarul. Cu acest prilej, fata isi face o rochie speciala, nu alba, si e tratata ca si o mireasa, cu tot fastul. Cu acest prilej se aduce imamul si "pecetluieste" logodna, ii da o semnificatie serioasa, in sensul ca daca te-ai logodit nu te poti dezlogodi ca asa ai chef, e chiar scandalos sa rupi logodna fara motive extrem de serioase.
5. Nunta urmeaza intr-un timp mai lung sau mai scurt, depinzind de posibilitatile financiare ale ginerelui. La nunta, din nou se aduce imamul care pecetluieste casatoria in prezenta a 2 martori(echivalentul nasilor, daca vrei), de obicei tatii mirilor sau unchii din partea tatilor. Femeia nu se obisnuieste sa fie pusa martora, nu pt. ca ea valoreaza mai putin, ci pt. ca marturia la musulmani este sfinta, in caz de sperjur pedepsele fiind aspre si, in cazul unei femei sperjure, daca ar fi condamnata, copiii ei si familia ar suferi direct prin lipsa grijii pe care aceasta o acorda familiei, ar fi o povara prea grea pt. umerii ei si ai copiilor ei.
Atunci se semneaza si contractul de casatorie intre miri, unde se stabileste zestrea pe care fata o aduce, bunurile ce vor fi mostenite in caz de deces si nu in ultimul rind, despagubirea pe care barbatul este obligat sa o plateasca sotiei-si asta merge pina la sume exorbitante- in cazul in care el doreste sa divorteze ca asa are el chef, fara motiv intemeiat.
Despre nunta in sine, ce sa-ti spun? Se desfasoara dupa posibilitati, acasa la mire sau la restaurant.
La logodna, mirele ii face cadou viitoarei mirese un set complet de bijuterii(cel putin) iar la nunta rudele ii vor oferi miresei deasemenea bijuterii. Pe parcursul vietii, sotia va primi in continuare bijuterii de la sot sau frati, cu prilejul nasterii copiilor, sau la sarbatoarea ce incheie Postul Ramadanului din fiecare an.
Poate ca am plictisit pe unii, sau poate ca am amuzat pe altii, nu stiu, ramine la latitudinea fiecaruia sa judece ce-am scris si rog pe fete, daca mai stiu si alte aspecte, sa nu ezite sa vina cu completari..
Azi e vineri, e o zi placuta pt. mine, caci urmeaza w/end-ul, prilej cu care pot dormi si eu pina la 8 (ca mai mult nu-mi permit "dusmanii" de baieti, care mereu nu gasesc cite ceva, si vin si-ntreaba, ca-mi piere tot cheful de leneveala).
Amoodia, mama, stim cu toatele prin ce stari treci, asa ca te intelegem! Eu luam la trap toate magazinele din zona, de le stiam si cu okii-nchisi. Las' ca trece, mai ai un picutzel..
Maryam, imi pare bine ca esti mai "in ape teritoriale", asa trebuie sa fim mereu..
Hannen, faci ce faci si tot ne-ntinzi rabdarea cu povestile precum pelteaua! Hai odata, nu vezi ca nu mai putem de nerabdare? Vrei sa nastem cu tine?Ca p-orma nici nu o sa mai ai timp de noi! Hai nu te lasa "periata" prea mult!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Fetele va multumesc mult pentru raspunsuri!
Nu stiu de care sondaj vorbitida n'are nimic,ca m-am lamurit cat de cat.Cred ca in momentul in care te casatoresti cu un musulman,deja incepi sa-ti schimbi viziunea asupra religiei si vietii,nu cred ca o casnicie intre o crestina si un musulman rezista foarte mult,daca ea nu se ghideaza dupa principiile islamului,chiar daca nu se converteste(stiu maryam,ai zis ca nu e convertire,dar asta din punctul tau de vedere,eu tot asa o consider).
V-am intrebat toate astea pen ca am o vecina,care este casatorita de 4 ani cu un musulman,nu stiu din ce tara vine tipul,au impreuna un baietel de 4 ani,si care nu s-a schimbat absolut de loc fata de cum o stiam eu.Nu va ganditi la timpenii,ma refer la faptul ca ea se imbraca in continuare in blugi cu vedere la buric,bluze decoltate,ma rog,nu vad in imbracamintea ei decenta pe care o vrea islamul.Cel putin asa vad eu,daca gresesc
Hannen sa inteleg ca s-a terminat cu Japonica,de acu o sa fii vecina cu piramidele?
Dodo,doar slujbele de mai sus le pot avea femeile?De ce,se considera ca daca au multe responsabilitati la servici nu mai pot face fata si celor de acasa?sau cum?
Aaa uitam sa va intreb de medici ginecologi!In Romania sunt destui medici de origine araba cu profesia asta,in tarile arabe sunt?Si aici nu vorbesc de Liban!Syria de ex.,sau Egipt?Ca in Arabia Saudita nici nu se pune problema.
Multumesc mult.
Valentina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Nu, Valentina, eu am dat numai citeva exemple de posturi ce pot fi ocupate de femei, sint posturi fara munca fizica excesiva-chiar daca sint femei inginere,ori arhitect, de ex, n-ai sa le vezi in hala sau pe santier, le vei gasi tot intr-un birou, cu indeletnici mai mult "sedentare", ca sa zic asa, sau in colective de femei, in general, tocmai pt. a evita "frecushuri" in relatiile sefi-subalterni de sexe diferite.
Bineinteles ca exista si medici gineco barbati,( noi aveam un prieten in RO, nu l-am mai gasit cind am fost anul trecut) dar femeile prefera doctoritele, e de inteles.
Cit despre prietena ta, atita timp cit se afla in RO si sotul ii permite..treaba ei dar te asigur ca n-ar mai putea purta asemenea toale daca ar sta intr-o tara musulmana, nu ca i-ar interzice sotul, dar si-ar da toti coate (mai ales femeile) si s-ar simti ea jenata sa se imbrace astfel..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Asa m-am gandit si eu Dodo,ca una e sa stai intr-o tara europeana si alta in tarile islamice.Nu este prietena mea,este doar o vecina.
Valentina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kehleyr spune:

Va multumesc tuturor foarte mult pentru raspunsuri .

MARYAM m-a impresionat foarte tare povestea ta. Iti respect decizia de a nu intra in detalii, nici nu indrazneam sa cer asa ceva, viata particulara a fiecaruia ii apartine, indiferent de religie . Dar tu ai vorbit foarte frumos despre trecerea ta la Islam si despre ce a insemnat ea pentru tine.

DODO eu am apreciat detaliile, exact asa ceva vroiam sa aflu. Se pare ca in Islam totul se face cu mult mai multa responsabilitate decat in crestinism, si asta e un lucru bun... Pentru mine, casatoria inseamna un angajament luat pe viata, inseamna asumarea in deplina cunostinta de cauza a faptului ca ai ales sa iti petreci cu persoana respectiva tot restul vietii, si de aceea mi se pare inadmisibil cand unii oameni (ma refer de exemplu la vedetele de film...) se casatoresc doar de dragul de a se casatori ca dupa aceea sa divorteze imediat... Desigur ca exista si cazuri in care un divort este necesar -- dar voi ati inteles ce vreau sa spun

Numai bine tuturor.

Dana si Stefania (27.06.2003)
-----------------------------------------------------
"Life has more imagination than we carry in our dreams".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catan spune:

SAlut fetele mele dragi.Hannen e o veste tare frumoasa ,si eu mi-as dori sa ajung la Hajj dar nu stiu cind voi reusi si daca fac acest pas ,va trebui sa-mi pun hijeb si inca nu pot sa ma pronunt ca astia aici nu accepta avocata cu hijeb.M-am hotarit sa continui aici in domeniu juridic ca asta -mi menirea dar mai greu cu hijebul;
Hannen hai zi-ne cum fu la nunta
Spune-ne ce mai e nou in Romanika?Fruntea sus Hannen o sa nasti si o sa vezi ca o sa fie bine ,chiar daca sotul nu o sa fie acolo linga tine ,bazeaza-te pe rude ,vei vedea ca va fi bine.De pe acum iti urez o nastere uosara ca un fulg si un bebit sanatos si frumos.
Maryam iubita nu mai pune la inima ,viata e asa cu bune si rele ,si eu am faze din astea deprimante si ma intreb de ce mi se intimpla numai mie?
Amoodia mama tu esti mai bine ?Ca ma gindeam sa nu fi spart ceva pe acolo prin casa ?Vreun televizor pe fereastra ?
Hai du-te si plimba-te acum cit esti inca cu burtica ca dupa o sa fie mai complicat.Iti dorim si tie o nastere usurica ca un fulgulet si bebelus sanatos.Ce zisasi ca ai fetita?Pe cind e termenul ,ca sa tinem pumnii.Te pup.
Fetele dar Gulshan si Anca pe unde se pitira?
Azi o sa ies afara cu piticii mei ca e o zi asa de faina ,vreo 25 de grade.
Fetilii cind e Ramadanul ?Mai avem nitel si tinem post.
Ieri mi-a venit prietena sa ma invete sa fac knefe osmanlyeh ,atit am ris si ne-am hlizit "ca era sa o ardem pe ultima suta de metri.Propun sa scre, dulciuri ptr Ramadan .
Hai sa scriem fiecare cite ceva sa ne inspiram ,ca e fain in Ramadan sa maninci bunatasi.
Pupa Catan si trupa de pitici.

http://community.webshots.com/user/catya106

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoodia spune:

sara buna la romance
mai fetelor eu sunt oarescum intr-o stare de as vrea sa plang.zilele astea m-am certat cu sotul si realizez ca ne-am certat dintr-o prostie dar nu stiu parca prea vad lucrurile in negru acum. cred ca pe mine m-a apucat o stare din asta prea protectoare pentru viitorul meu bebel si calculez fiecare banut cheltuit si in schimb cred ca si sotul meu e cam speriat ca intra pe ebay.com si cumpara tot felul de tampenii.cu putin timp in urma a cumparat un telescop de acolo si e cam slabut nu poti vedea cine stie ce, asa ca s-a apucat sa cumpere tot felul de oculare si azi sa descopar ca a cumparat alt telescop mai puternic si e ieftin ca braga NUMAI VREO 300$ si ocularele alea sunt care de 30$, unele de 40-50$. in dolari par bani putini dar cand ii calculezi in coroane norvegiene si cand te mai gandesti ca platim 900 $ pe luna chirie imi creste tensiunea.asa ca acum ma pregatesc de o discutie serioasa ca e posibil sa fie ceva normal mai ales ca e primul nostru bebel si ca o sa fie ceva schimbari, dar trebuie sa rezolvam situatia asta.
voi ce mai faceti?catane maica cum mai e dragalasa ta? se simte mai bine? eu azi am fost la control la doctor ca ieri mi-ai gasit tensiunea cam mare si dureri de cap mari si m-au trimis de urgenta la doctor la eco.azi mi-au spus ca bebelul meu e cam micut si m-au chemat iar peste 4 zile si nu stiu de ce dar stau eu si ma gandesc ca poate e vreo problema si nu au vrt sa-mi spuna.eu ar trebui sa nasc pe 7 oct si inshallah o sa fie baiat.vineri vine si mamicul meu la mine si sta vreo 2 luni inshallah ca cica/i este frica sa nu las copilul fara maini si picioare
dodo sotul nu pleaca pana nu nasc si tare-i este frica ca dupa ce vede bebelul nu ar vrea sa mai plece deloc .azi cel putin dupa ce a auzit ca e bebelul cam micut m-a fortat sa mananc o multime pana am vomat si-mi venea sa-i dau .
maine facem si noi 3 ani de casatorie asa ca ma duc sa aranjez cadoul cu toate ca el nu o sa-si aminteasca ca doar stiti si voi cum sunt barbatii dar mie imi place sa-i fac surprize.
valentina sa stii ca principiile islamului nu sunt cu mult diferite de cele crestine, dar cred ca asa cum se imbraca vecina ta tine mai mult de decenta.ca si maica-mea nu e musulmanca dar totusi se imbraca decent, iar mie chiar cand nu eram musulmanca imi era rusine sa ma imbrac cu fuste scurte sau bluze sa mi se vada cam tot ce e pe dedesubt. numai ca o casatorie intre parteneri cu religii diferite va fi intotdeauna mai grea in sensul ca amandoi trebuie sa lase de la ei si sa incerce sa inteleaga religia celuilalt.fetelor nu stiu daca sunt coerenta dar sincer va spun ca aseara am dormit doar 2 ore iar alaltaseara am dormit 1 ora si jumatate.am inceput sa am dureri de spate si sunt atat de irascibila.
va pup pe toate si cred ca pana dimineata mai intru de vreo cateva ori sa vad daca a mai scris careva ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Fetelor,nu am facut inca sfoof ,ca nu a vut timp al meu sa se duca la Unirea dupa sofran,dar sper sa ajung eu maine pe acolo(cam greu cu asta mica…).
Am citit tot ce ati scris si vroiam sa punctez si eu cateva lucruri.Anca67 spunea ca nu exista diferente intre religii ,ca toti avem acelasi Dumnezeu.Din pacate,nu este asa.Sa luam spre exemplu islamismul si crestinismul,fiindca suntem aici reprezentante de ambele parti(noi suntem ortodocsi).Desi multe religii par asemanatoare la suprafata,cu cat ne apropiem mai mult de nucleul central al invataturii lor,cu atat diferentele devin mai evidente.O examinare atenta a crestinismului si islamismului scoate la iveala incompatibilitatea dintre ele.Ma refer ,spre exemplu,doar la un singur punct si anume Iisus Hristos.Privitor la cine este El,Sf.Scriptura si Coranul se afla in conflict direct.Iisus,cel prezentat in Coran,nu este acelasi Iisus prezentat in Biblie,iar cele doua marturii nu pot fi ambele,adevarate.Coranul spune ca Iisus a fost un simplu profet ,dar noi credem,conform Sf.Scripturi ca el este Dumnezeu intrupat , ca este una cu Tatal.Coranul spune ca El nu a murit cu adevarat pe cruce ,dar noi credem ca El a murit cu adevarat ,a inviat si S-a inaltat la ceruri,de unde va veni iarasi in ziua in Ziua Judecatii, cand toata omenirea Il va Vedea si I se va inchina.El este Mantuitorul nostru si intermediarul intre noi si Tatal Ceresc ,pe cand islamul considera ca nu este nevoie de un mijlocitor intre om si Dumnezeu.Crestinismul crede intr-un Dumnezeu Treimic,Trei Persoane(Tatal,Fiul si Sfantul Duh), islamul nu.In islam Dumnezeu nu poate fi cunoscut in mod personal ,ca in crestinism ; scopul islamului este sa-l asculte pe Allah ,nu sa-l inteleaga.Acestea ar fi doar cateva din diferentele de fond .In rezumat ,as putea spune ca islamul si crestinismul reprezinta doua religii total diferite ,care nu au nimic in comun.In nici un caz nu putem spune ca islamul este o continuare a religiei crestine.Islamul poate fi considerat de catre adeptii sai ca religia cea mai buna ,dar in nici un caz o continuare a iudaismului sau a crestinismului.Inceputul si sfarsitul crestinismului este Iisus Hristos ,om adevarat si Dumnezeu adevarat in acelasi timp.As putea sa spun chiar ca islamicii si crestinii nu se inchina la acelasi Dumnezeu.Va rog sa ma corectati daca am gresit undeva.
Amoodia ,eu cites si recitesc Sf.Scriptura si mi se pare o carte unitara ,in ea nu exista contradictii.Tu spui ca exista si te rog sa mi le precizezi,daca vrei, ca sa stiu si eu care sunt.In ceea ce priveste inchinarea la chip cioplit, foarte pe scurt, vreau sa spun ca prin aceasta porunca nu se inlatura cultul sfintelor icoane,ci intelegerea gresita a paganilor de a confunda pe Dumnezeu cu materia cioplita(idoli) si a se inchina creatiei si nu Creatorului.In ortodoxie avem icoane ,dar nu sustinem ca Dumnezeu este identic si omogen(de aceeasi natura) cu materia din care sunt facute.Noi nu cinstim obiectul icoana,ci ne ridicam cu gandul la reprezentarea de pe ea.
In final ,vreau sa va intreb ,care este rasplata femeii musulmane in rai ,conform credintei islamice? Va multumesc.
Irina siIlinca(24apr04)
irina

Mergi la inceput