Retete su mac
Fetelor,
am mas in stoc si afara de saratele presarate cu mac si o salata de mandarine nu stiu face altceva. Voi aveti idei ?
Merci.
Mik.
Raspunsuri
Vianne spune:
Am eu o reteta faina de prajitura cu mac, dar e acasa. Dar ti-o trimit maine. OK? O sa-ti placa! Sigur!
Pupici
roxanaz spune:
uite aici doua retete, una simpla, una mai complicata, dar daca ai robot care framinta e super simpla:
1. Invirtita cu mac
Aluat: 3 cesti de faina, 2 oua, 1 praf de sare, 2 linguri de unt, o ceasca de lapte, un poahar zahar, o lingurita drojdie, 3 linguri ulei.
se amesteca toate si se framinta (la robot 10 minutzele), aluatul e destul de ferm. se lasa sa creasca vreo 2 ore, chiar mai mult.
Umplutura: 500g seminte de mac, o ceasca zahar tos, 2 cani de lapte, arome (zahar vanilat, coaja de lamiie, esenta de vanilie).
se fierbe macul cu laptele, pina se leaga, cind e destul de gorscior se ia de pe foc, se adauga aromele.
Se intinde aluatul in foaie groasa cam de un deget, se pune deasupra umplutura in strat uniform (se poate pune si un strat subtire de gem intre ele, eu am incercat cu gem de caise si iese ff fin), se ruleaza.
Se unge cu unt o tava, se potriveste inauntru invirtita in spirala (sau cum are loc :)), se unge cu un ou batut,m se da la cuptorul incins cam la 200 de grade sa creasca repede, apoi se reduce la 160 grade si se lasa sa se rumeneasca frumos, cam 30-35 de minute.
se taie cind e racisoara, felii destul de groase.
2. Prajitura cu mac si pere (asta parca mai era postata pe undeva....)
Aluat: 150g unt/margarina, 3-4 oua (depinde de marime), jumatate cana lapte, jumatate cana zahar, 3/4 cana faina, un praf de copt, 4 linguri de mac, coaja de portocala (arome), zahar vanilat.
Se bate margarina/untul cu zaharul si un plic-doua de zahar vanilat (depinde de cit de dulce iti place). cind e spuma se adauga alternativ cite o lingura de faina, una de mac, una de lapte, pina se termina ingredientele. compozitia nu iese prea tare, cam ca un chec normal.
se curata de coaja 2-3 pere, se taie felii destul de grosute si se asaza in tava pe care vrei sa o folosesti, unsa si tapetata (poate avea orice forma, chiar si o forma de chec e ok). se stropeste deasupra cu sirop de zahar sau cu sucul daca folosesti fructe din compot. se toarna deasupra aluatul si se da la cuptorul deja incins timp de 35-40 minute, sau pina cind s-a rumenit si o scobitoare infipta la mijloc iese curata.
se lasa sa se raceasca si se rastoarna apoi se taie in ce forme vrei, se serveste cu frisca si cu fulgisori de ciocolata deasupra.
schuster laura spune:
Hallo Mik!
Am postat o prajizura f.simpla si buna la
INDEX DULCIURI-PARTEA II.
schuster laura
bychi spune:
Prajitura cu mac si nuca de cocos
Blatul:
-5 oua
-150 g mac macinat
-100 g nuca cocos (sau nuca macinata)
-1 lingura faina
-1 lingura apa rece
-10 linguri zahar
-1 esenta vanilie
Albusul se bate spuma cu 10 linguri de zahar; se adauga galbenusul si lingura de apa, putina sare, se amesteca usor apoi se adauga macul, nuca de cocos, vanilia si lingura de faina. Se torna intr-o tava de marime mijlocie si se coace la foc potrivit.
Crema:
-2 pachete budinca de vanilie
-450 ml lapte
-6 linguri de zahar
-1 pachet margarina / unt
-3 pachete biscuiti Picnic (biscuiti mici)
Se face o budinca din praf, lapte si zahar si se da la rece. Cand s-a racit, se freaca spuma cu pachetul de unt si se intinde peste prajitura. Peste crema se aseaza biscuitii unul langa altul.
Glazura:
-150 g zahar pudra
-3 linguri cacao
-3 linguri apa
-2 linguri ulei
Se amesteca toate, se dau in clocot si se aseaza imediat peste biscuiti.
Pare complicata, dar nu e si e tare buna.
Bychi si bb Tiberiu
Vianne spune:
Mik, uite reteta, cu intarziere...
- 175 g unt
- 175 g zahar
- 3 oua
- 175 g faina
- 3 linguri mac
- 1 lingura lapte (optional)
Pt sirop:
- 125 g zahar
- 2 lg suc de lamaie
- 1 baton scortisoara
Se freaca untul cu zaharul pana se face o crema. Se separa albusurile, se bat si se adauga treptat si galbenusurile. Se incorporeaza treptat in cealalta compozitie, se adauga macul si praf de copt si se coace intr-o tava unsa bine si tapetata cu faina.
200 ml apa si ingredientele pt sirop se fierb pana se topeste zaharul si se toarna peste blatul cald.
Pofta buna! E f buna...