Tot despre bone(salariu, program, concediu etc)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Freia spune:

bona care am avut-o avea program de 11 ore, de la 7.30 la 6.30 dar pleca mereu la 6 si ii dadeam 4 milioane plus abonament 150.000 pt ca e pensionara si il ia la jumate de pret, plus trei mese pe zi (care m-au daramat.. fara nici o suparare, dar o masa la ea insemna juma de kil de peste plus orez cate un castron / sau juma de cratita de ciorba si 6 cartofi cu smanta si budinca ... ce sa mai, manca mai bine ca mine si parca nu se satura.. mereu imi spunea ca o doare stomacu de foame cand pleca de la mine). I-am spus ca numai fac fata la banii astia si am trecut-o pe 3.000.000 fara nimic in plus (fara mancare, fara abonament). Nu facea decat sa ii dea de mancare (mancarea o faceam eu seara) la bebe, sa o schimbe de pampers si atat.

Acum am gasit pe cineva, care vine cand am eu nevoie, (m-am reintors in CIC) de doua ori pe saptaman si sta cat am nevoie in ziua respectiva.. nu a vrut sa manace de la mine decat de doua ori, vine cu apa de acasa sau isi fierbe la mine apa. Ii dau 2 milioane pe luna si am gasit-o prin asistenta de la policlinica. E mult mai civilizata decat prima si isi vede de treaba ei. Nu vorbeste neintrebat si nu da din gura aiurea.

Din exeperientele mele cu bonele am ajuns sa inteleg si sa recunosc ca sotia tatalui meu are totusi dreptate: cu cat dai nas unui om care lucreaza pt tine in casa, il pui cu tine la masa , bei cafea cu el, fumezi tigare cu atat are impresia ca are dreptul la mai mult in fiecare zi.

Deci, mai dai o sansa dar gandeste-te si cum te afecteaza toate astea pe tine finaciar. Stiu bone care la acelasi program de 9-10 ore primesc 3 milioane si au doi copii in grija, basca ca vine sambata si duminica fara sa ceara nimic daca parintii pleaca pe undeva.

Freia si Alexa

http://community.webshots.com/user/freia_ro
http://community.webshots.com/user/freia_ro_capsunika

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Scuze ca ma bag pe topicul asta desi nu sint din Romania dar sint mirata sa vad ce putin se respecta serviciul de bona. Mie una mi s-ar parea ca ar trebui sa ne purtam frumos cu cei care au grija de copii nostri (pentru mine cel mai de pret lucru din viata mea) si nu ca un cetatean de clasa II.

La urma urmelor este un servici pentru ele. Este o doamna (domnisoara) platita sa aiba grija in absenta voastra. Nu este acolo pentru a va inlocui ci pentru a supraveghea. Iar munca pe care o presteaza nu este ceva injositor fata de munca pe care o prestati voi ci chiar mi se pare mai importanta.

O bona nu este o servitoare dupa cum nici femeia la curatenie nu este o servitoare. Un om trebuie respectat.

Si eu am pe cineva care ma ajuta la curatenie dar am grija sa vorbesc foarte respectuos, spun clar ce am nevoie, o tratez cu masa (mie mi se pare civilizat asa).

In ceea ce priveste puterea de decizie trebuie sa ne gindim la faptul ca o bona petrece majoritatea timpului cu copilul deci ajunge sa cunoasca copilul intr-o mare masura si ii trebuie si ei o anumita latitudine de autoritate in fata copilului.

Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Alex3.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Nick3.jpg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns frosa spune:

Ocebine , as vrea sa te intreb cit succes ai inregistrat tu cu bonele tratindu/le asa cum zici.
Eu urmeaza sa trec la a 3a bona in 3 ani si majoritatea prietenelor au bone. Sa stii ca nimeni nu le trateaza ca pe ultimii oameni dar daca nu se pastreaza o anumita distanta TOATE se obraznicesc si daca accepti incep sa/ti faca ele program pe banii tai.
Am o prietena care dadea 5.0000.000 lei pt un copil pt 8 ore plus multe altele cind statea peste sau mergea in vacanta si a ajuns sa/i ceara 200 EUR daca mai vrea. Asta pentru ca tot timpul s/a gindit ca bona sa fie multumita. Dupa toate a mai lasat/o si cu fundul in balta si nu a mai venit de la o zi la alta.
Asa ca...........

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Scuze...ma gindeam doar cum mi-ar place mie sa fiu tratata in felul asta la servici. Sa nu am voie la o zi libera sau sa-mi iau concediu cind doresc. Banuiesc ca si voi mai plecati de la servici mai devreme, mai un internet, mai un telefon, ca si mine de altfel.

Ma rog, voi stiti mai bine.....

Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Alex3.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Nick3.jpg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angi_gemeni spune:

quote:
Originally posted by Kehleyr

Angi, mie nu mi se pare ca ii dai prea mult acum. Revine 5 mil luna pentru doi copii + curatenie... Eu dau 4 mil la bona cu un copil si 1,2 mil femeii care face curatenie.
Cat despre cat sa-i dai pentru ce vrei tu, cred ca te-ai gandit bine la 6 milioane.

Cand am angajat-o, am stabilit clar ca se ocupa doar de copii. Nimeni nu o pune la curatenie. Nimeni nu o pune sa gateasca. Singura le face, pentru ca zice ca nu are stare, ca se plictiseste.
Si chiar daca sunt 2 copii, va marturisesc ca, in comparatie cu ce gemeni am vazut, ai mei sunt ingerasi!!! Chiar zilele trecute am vazut 2 fetite cu 2 luni mai mici ca ai mei, erau la mare cu parintii si bona. Au zbierat fetitele alea non stop. Si cand s-au potolit din racnete, au inceput sa loveasca intr-un perete continuu, cu niste cani de plastic. Iar bona statea cu ele pentru 3 milioane pe luna.
De aceea am postat subiectul acesta pentru ca vreau sa fac comparatii... Pe unde merg, intreb...
Cat despre numarul de copii, nu inseamna ca daca-s 2 sau 3, salariul se dubleaza, respectiv se tripleaza...
Dar, ma voi mai interesa.... Si contez si pe sprijinul vostru...
Multimim, inca odata,

Angi&Andrei&Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

Fetelor, eu sunt de acord cu Ocebine, femeia care sta cu copiii mei nu e sluga mea si in concluzie o tratez cu tot respectul pt. ca vreau acelasi lucru din partea ei. Am avut inainte o alta, la fel, care Dumnezeu s-o ierte, vineri a plecat de la mine si sambata a facut infarct. Cea pe care o am acum e de 3 ani jumate la noi si sunt foarte multumita de ea. Eu am doi copii, Laura are 5 ani si merge la gradi pana la 13, David are 9 luni. Am incercat sa stau eu mai mult acasa ca sa fiu alaturi de ei mai mult timp, asa ca in principiu vine la 12 pana la 20,30-21. Daca intarziem sun si spun, ramane fara probleme si pana la 2 noaptea. Calca rufele, aspira si spala pe jos in fiecare zi,face curatenie generala, iese cu copiii afara, le da sa manance, nu gateste, mananca la noi ce e in frigider. Primeste 5 milioane si abonamentul. Fiecare intarziere i-o platesc separat si pleaca acasa cu taxiul daca e f. tarziu. La fel sambata sau duminica. Are concediu platit integral atunci cand avem si noi. De sarbatori, daca suntem acasa n-o chem decat daca am stricta nevoie de ea, primeste cadouri. Daca trebuie s-o iau cu mine undeva primeste banii si e tratata la fel ca noi, nu ne tutuim si nu ne bem cafeaua impreuna. Anul trecut cand a facut o criza de bila si-am internat-o fiind apoi si operata de urgenta, am suportat noi toate cheltuielile, la fel si cand copilul ei a avut probleme, clar ea nu-si permitea si daca n-o ajutam nu stiu ce s-ar fi intamplat. Adevarat ca ne-am si permis financiar dar inainte de toate m-am gandit ca si ea e om la fel ca si mine si ca e normal sa-i intand o mana daca pot.Ii mai dau cate ceva din ce cumpar dar in tot timpul asta de cand e la mine n-am auzit nici macar un singur "nu" sau "nu pot" din partea ei. Poate ca am avut si noroc, poate ca are o doza mai mare de bun simt sau poate ca stie sa aprecieze faptul ca e tratata omeneste. Oricum, cred ca ceri in masura in care si dai.

http://community.webshots.com/user/lilianacsaki

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionela-roxana spune:

Eu am cea mai buna bona din lume!

Spun asta pt. ca intradevar asa este!Dar mai bine va spun ,asa va veti da seama si voi ca am dreptate!
Bona mea are 60 ani , este o doamna tare deschisa , desteapta si foarte descurcareata!Vine la noi dimineata la ora 9 (acum sunt in vacanta) ii pregateste masa la bb si ma intreaba daca mananc si eu(i-mi preg si mie masa daca e cazul), pe urma iasa la plimbare si la joaca in parc cu Rares. Apoi merg acasa la ea (sta la 1 min de parc),ii da la Rares sa manance si vin acasa , aici il culca!
Dupa asta ma intreaba daca sa ma ajute cu ceva si daca nu e nevoie pleaca!
Toate astea se intampla acum cand eu sunt acasa dar cand sunt la scoala sta intotdeauna cat e nevoie , a stat si peste noapte cand noi am fost la nunta sau la chefuri ,fara sa ceara ceva pe langa salar.
Niciodata cand vin acasa nu gasesc mizerie ,face curat si gateste cand stie ca eu nu am timp!
De sarbatori primeste cadouri si in rest ii mai dau cate un pui sau carne de porc de la parintii mei , legume , oua.
Am avut mare noroc cu ea ca am facut curat in casa si am mai avut paturi de care nu mai aveam nevoie si i le-am dat ei,perini si mai multe.
Mi-a placut mult la Craciun cand l-a dus pe Rares la biserica si au venit acasa cu daruri , era asa de fericit copilutu de nu-mi venea sa cred!
Daca e bolnav Rares suna de 3-4 ori sa vada cum se simte .Ii cumpara tot timpul lucruri :haine, jucarii,farfurioare ,fructe , biscuiti.
Este fericita la noi si pt. asta Rares o rasplateste spunandu-i "buni".
Eu stiu ca o platesc putin dar ea vine la noi pt. ca-l iubeste mult pe copil.Salarul ei este de 1.600.000. lei.
Nu-i asa ca e cea mai buna bona din lume?

Roxi si bb Rares 9. april.2002
http://ca.f2.pg.photos.yahoo.com/saracutionela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Angi, vin eu sa lucrez la tine! Eu cistig doar cu putin mai mult decit ai spus tu ca vrei sa-i dai din septembrie! Si e si mai frumos si mai curat decit la servici!

Home, wherever you are...

Simina & Andrei (Deiutzu)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns acinom spune:

Draga Angi,

Si eu am ca si tine doua fetite gemene, care acum au implinit 1 an si 10 luni.Sunt f.vesele, maninca singure, dorm f.bine, se joaca excelent impreuna si se iubesc, bref, ne dau putina bataie de cap.
Dadaca mea vine la 7:30 si pleaca pe la 18, iar vinerea mai devreme. Ii pretind sa faca menaj usor (sa stringa dupa copii, sa mai calce o camasa cind dorm fetele dupa-amiaza, pret de cel putin doua ore); le face de mincare.Mi se pare absolut normal sa gasesc casa OK cind vin acasa de la servici. Ii dau 4 500 000 pe luna, plus masa, cafea, cite o atentie. Nici prin cap nu-mi trece sa ii platesc concediul sau zilele cind nu lucreaza.Pe de alta parte, nici eu nu i-am zis nimic atunci cind fetele mi-au spart televizorul cu ea in casa. In general, conceptia bonelor este ca cine isi permite astfel de servicii are bani cu nemiluita si trebuie muls cit mai zdravan. Eu stiu ce spun, pentru ca Luminita este a patra bona pe care o am. Sfatul meu este sa nu tolerezi nici un fel de presiuni sau santaj. Bona ta nu o sa cistige in vecii vecilor la altcineva cit cistiga la tine (poate la tripleti). Da, si eu am avut grija singura de fete si mi s-a parut un lucru placut si care sta in puterile oricarei femei. Ce nu-mi place mie este menajul si gatitul (le urasc).
Sunt multumita de Luminita si o tratez cu multa deferenta ( de asta a mai si sarit calul citeodata) dar crede-ma ca abea astept sa le dau la cresa sau gradinita cind or creste mai mari.E tare neplacut sa ai sentimentul ca esti la mina cuiva si in general eu ma acomodez greu cu strainii in casa. Nu-mi place sa fac conversatie, nu-mi place sa primesc sfaturi, etc. Asta e . In general e bine sa te poti baza pe tine insati cit mai mult. Lucrurile or sa fie mult mai simple cind voi avea doar o femeie de servici, cu un statut clar, fara alte ambiguitati, si cu un salariu mult mai mic, bineinteles.
Trebuie sa fii ferma cu bona ta. Sunt femei care cresc mult mai multi copii zi si noapte si nu fac atitea nazuri si mofturi ca a ta.

Succes si tine-ma la curent.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angi_gemeni spune:

Draga Monica,
sa-ti traiasca fetitele, sa fie sanatoase si sa te bucuri de ele.
Multumesc mult pentru raspuns, cred ca tot atat ii voi da si eu. Initial, i-am propus 10 h pe zi , plus sambata 6 h, pentru 6 milioane, dar a zis ca sambata nu vine si sta 10 h/zi. Azi, mi-a zis ca nu poate sta 10 h si ca ramane la programul pe care-l are si acum, adica de 8 h.
Eu i-am platit un an de zile abonamentul de autobuz, asigurarile de pensie si sanatate. Nu si-a scos abonament, nu si-a platit asigurarile. Dar banii si i-a luat. Eu am fost IDIOATA ca am mers inainte, pentru ca ar fi trebuit sa nu i le mai platesc daca nu-mi aduce dovada...
Asa ca, din septembrie, salariul ei va fi pt. 8 h: 4,5 milioane.
Nu vreau sa o schimb, pentru ca s-au obisnuit copiii cu ea, si eu m-am obisnuit, asa ca... Cu toate ca am o alta alternativa. Dar o poastrez pe ea si, la limita, o voi chema pe cealalta.
Inca odata, va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Angi&Andrei&Andreea

Mergi la inceput