Bona-probleme cu alcoolul
Dragii babei, dati cu sfaturile in mine ca uite am rontait 200gr alune glazurate de draci si tot nu mi-au trecut.
Suntem la a doua bona, am povestit mai demult pataniile cu prima, de la agentie.
Doamna care avea grija de Carina-mandarina era ok din multe puncte de vedere. Cu toate ca nu avea nici un pic de experienta cu copiii am zis ca nu-i bai ca invata ea. Si a invatat nimic de zis. Chiar nu aveam nimic sa ii reprosez.
Problema a aparut acum, cand a fost cu mandarina la Petrosani la mama.Pana am gasit banca sa pun banii maica-mii pe card a tot cantat ca nu are bani. Am intarziat o zi. I-am trimis banii si imediat si-a luat 2 beri.Mi se pare cam ciudat pt o femeie de 48 ani. Apoi a baut cate o bere in fiecare zi.
Ma gandesc serios sa renunt la serviciile ei. Voi ce parere aveti?
Facem black-listu ala?
Multumesc,
Nadina
Raspunsuri
cl spune:
Nadina, cat de des bea? Si bea acasa la ea sau la tine? Daca bea dupa program o bere, nu-i bai. Dar daca bea la tine, se schimba situatia. In primul rand e vorba de un copil, de care trebuie sa aiba grija, apoi e la serviciu, nu? Prima regula la serviciu: fara bauturi alcoolice. Poti sa-i sugerezi sa nu mai bea decat la ea acasa, dupa sfarsitul programului?
Claudia
joxy spune:
Asta-i bona pe care vroiai sa o platesti si in concediu ? Poate
accepta si plata in alcool. (gluma)
OUT - in timpul serviciului nu se consuma bauturi alcoolice, asa scrie la decret.
Cu respect,
Florin
Choose life
bibi spune:
Eu sustin cu tarie intocmirea unei astfel de liste, dar asa cum am spus deocamdata a mea e data in urmarire.
LYADA spune:
Da, la ce spune Florin m-am gandit si eu prima data. Vad ca incep sa vina mesaje de la oamenii multumiti de bone. Sper sa nu ingros randurile si eu ca prea am laudat-o pe a mea.
Nadina, depinde intr-adevar de cand bea (si cat). Uneori vara cand ii aveam pe ai mei in vizita, o pofteau pe Ileana la un pahar de bere la masa de pranz chiar. Are tot 48 de ani btw. Noi nu vedeam nimic rau in asta. Nepoftita nu a baut niciodata, darmite sa-si cumpere singura.
Depinde intr-adevar de ce alternative ai. Daca n-ai, profiti de vacanta de doua luni si se termina si vara si setea...
nadina spune:
Jox/da, ea e bona pe care vroiam sa o platesc si in vacanta, se pare ca nu mai am prea multe dileme in sensul asta.
Cl si LYADA/inainte nu a baut niciodata in timpul programului, cel putin nu cu stiinta mea. Acum era la mama cu mandarina, probabil ca a baut dupa ora 7 seara, in afara programului :)), cate 1-2 beri. Mie 2 beri pe seara tot mi se pare mult pentru o femeie de 48 ani. Problema e ca are fata specifica alcoolicilor si noi am banuit de la inceput ca ar avea ceva probleme in sensul asta dar am zis sa nu fim rautaciosi ca o fi doar fata unui om obosit de munca si necazuri.
Adevarul e ca si mama reuseste uneori sa se faca foarte "placuta", mai ales cand apare gelozia. Probabil ca o fi fost nesuferita cu ea gandindu-se ca bona sta mai mult cu mandarina si mandarina, na copil pupa si ea mai mult pe ala cu care e obisnuita.
Ieri am vorbit cu matusa-mea care mi-a mai zis o chestie (la fel de nasoala ca si aia cu alcoolul) ca musca ea (bona) din banana si pe urma ii dadea mandarinei, in conditiile in care mandarina a avut mononucleoza si ulterioe chlamidya in gat.Si in conditiile in care eu i-am spus intotdeauna bonei sa manance ce vrea, cat vrea, dar nu cu lingurita mandarinei. Chiar am rugat-o pana ii facem din nou analize sa ii opareasca lingurita inainte de masa. Ma intreb acum daca nu cumva de la ea a luat porcaria aia de bacterie.
acina/singura alternativa pe care o vad la momentul de fata e cautarea altei persoane desi urasc sa schimb persoana cu care deja mandarina era obisnuita.
Mai femeile astea chiar sunt nebune?
Nadina
LYADA spune:
Draga Nadina,
Eu pana sa ajung la o intelegere cat de cat cu bona mea, am tras niste certuri zdravene. Chiar si acum cand aproape totul e roz ma mai face sa gandesc uneori ca nu e sanatoasa la cap.
Cand erau bunicii in casa tot asa din gelozie mi-o parau constant. Eu ii spuneam a doua zi si se confruntau toti in discutii de toata frumusetea. De cele mai multe ori bunicii exagerau. Adevarul ca si ei ma enervau cu destule alte chestii. Cred ca e si diferenta de generatii.
Doua beri pe seara cu toata bunavointa si mie mi se pare mult. As spune ca numai cineva care bea constant poate sa bea atat (s-a obisnuit stomacul).
Cu nebunia asta a bonelor, nu as vrea sa generalizez insa Ileana mea a fost mult timp frustata ca nu e la un serviciu normal. Din povestirile ei observam ca isi mintea prietenii ca face altceva. Pana cand am intrebat-o si mi-a spus ca ii e rusine (prin 2002). Bineinteles o alta cearta: adica inainte ca era la un leagan de copii era mai ok decat acum la un singur copil acasa. So, m-am calmat pt ca Tudor o place tare mult (si ea il iubeste). I-am explicat ca pentru mine nu e o servitoare (cam asta era feelingul ei) ci un om in care imi pun toata increderea cat sint la serviciu. In timp nr conflictelor s-a mai redus, dar cu cate o cearta inainte. Cu cat lasam ceva nediscutat cu atat explodam mai tare ulterior.
Ce am vrut sa zic, e greu pentru copilul tau s-o schimbi, incearca sa ai o discutie cu ea. Eu i-as spune ca sint surprinsa de cantitatea de bere bauta, ca imi displace total, ca imi place cum are grija de copil (ca inteleg ca in rest e ok), ca am pus in balanta ambele aspecte si ca ii las timp sa se gandeasca doua luni. Inteleg ca doua luni de zile copilul va sta cu familia.
Poate discutand afli ca are vreo problema care o macina. Uite, cand Ilenei i s-a stricat Tvul anul trecut in nov chiar inainte de sarbatori, i-am dat bani sa-si cumpere unul nou si mi i-a platit apoi un an in rate (Ii opream din salariu). Adevarul este ca saracia si problemele ei tampesc omul, il dezumanizeaza. De asta prima oara am pledat pentru plata intreaga. E greu in Bucuresti sa rezisti doua luni fara salariu.
Dar si daca discuti si vezi ca e betivanca e clar ca trebuie sa o dai afara.
nadina spune:
Draga LYADA, iti multumesc mult pentru sfaturi.
Mandarina va fi in total 1 luna la mama, din care 2 saptamani a fost si Dana. Se intoarce 2 saptamani in Bucuresti sa repetam exudatul, sa vedem daca a scapat de Chlamidya si apoi pleaca 2 saptamani cu noi in concediu.
Desi nu stam grozav cu bani ma hotarasem sa-i platesc si pentru concediu. trebuia doar sa il mai conving pe al meu care nu e de acord.
Voi incerca sa am o discutie cu ea, dar sunt sigura ca nu va recunoaste ca are o problema cu alcoolul, cati o fac? Acum, tot framantandu-mi creierii mi-am adus aminte ca mergand intr-o zi la locul de joaca unde mergea ea de obicei cu mandarina copilul a tot inceput sa ma traga de mana spre o carciuma din apropiere. Daca imi spune ca merge cu copilul la joaca si de fapt se duce la carciuma? Va recunoaste daca o intreb?
Va tin la curent.
Nadina
cl spune:
Nadina, sigur nu va recunoaste. Eu zic sa incepi sa cauti alta bona, iar pe asta s-o urmaresti, o iei prin surprindere si vezi ce face.
Claudia
roisin spune:
Mie o bere, chiar si doua, nu mi se par nici o tragedie, nici o dovada ca femeia e alcoolica. Sa fim seriosi, alcoolismul este o boala care are semne clare, alcoolicii sunt dependenti de bauturi foarte tari, pe care le beau de la primele ore ale diminetii, ori eu inteleg ca femeia consuma o bere - doua seara, in timpul ei liber.
Parerea mea este ca atata vreme cat nu consuma alcool in timpul programului si berea de seara nu ii afecteaza capacitatea de a se ocupa de mandarina, nu exista nici o problema. Mai mult, as zice ca nici nu ai dreptul sa-i ceri socoteala despre ce face ea in timpul liber. Intamplator este aproape de parintii tai si ei ii vad toate miscarile, altfel nici n-ai fi stiut de berea ei din fiecare seara.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu am o dependenta: coca-cola. Daca nu beau macar juma' de pahar pe zi, lesin de pofta! Poate berea este pofta femeii, stiu femei care beau cate o bere pe zi la 65 de ani si nu au nimic: nici nu se imbata (ca mine ), nici nu sunt alcoolice iar eu nu gasesc nimic imoral in asta. E vorba de bere, pentru Dumnezeu, nu de saniuta!
In schimb, partea cu mancatul din aceeasi banana este o problema, si pe tema asta ar trebui s-o mustruluiesti serios, Nadina!
http://community.webshots.com/user/r0isin
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro