menajul: ce tr. / nu tr. sa faca un barbat adev.
Bebitzu, ai zis ca deschizi tu subiect dar uite il deschid eu ca aveam ceva de zis si nu se lega la topicul respectiv.
quote:
Originally posted by bebitzu
"AA si un lucru care i-a socat pe parintii lui stie sa intinda rufele pe sarma cea ce un barbat adevarat nu face nici in ruptul capului"
Imi pare rau ca intervin, nu prea are legatura cu subiectul dar chiar nu ma pot abtine.
Nu stiu ce inseamna a fi un barbat adevarat, dar eu stiu un singur lucru - a intinde rufele pe sarma nu este o rusine, o fac multi barbati (nu stiu daca sunt adevarati sau nu), tatal meu o face, sotul meu, cumnatul si chiar si altii, si o fac pentru a-si ajuta sotia, o fac pentru ca poate sotia este la munca, o fac poate pentru ca sotia sta cu cel mic sau este tare tare obosita.
Sa inteleg ca este o rusine?
Cred ca ar trebui sa deschid un topic pe tema asta - ce ar trebui barbatii adevarati sa NU FACA?
Imi cer scuze, chiar nu vreau sa deranjez pe nimeni.
Nicoleta si Mihnea
Bebitzu, sunt foarte ed acord cu tine, dar numai in parte.
Barbatii nu pentru motivatiile date de tine, cred eu, ca trebuie sa faca de toate ci fiindca:
amandoi sotii manaca - amandoi sa gateasca
amandoi se imbraca - amandoi sa spele (si azi spala masina autaomata) , sa calce, sa intinda rufe
amandoi stau in aceeasi casa si le place curatenia - amandoi sa faca curat si sa pastreze curat
........si tot asa!
Iar el fiindca e barbat sa puna mana la ce-i mai greu: carat, mutat mobila, batut covoare......s.a.m.d.
Oricum, eu nu ma dau in laturi nici de la astea, atat cat imi permite constitutia mea sa fac. Si fac destule chiar daca-mi "stramb" oasele.Cum zicea si sanziana, cand vreau sa vad treaba gata repede...nu astept sa vina ajutoare si daca pot....pun umarul.
Si stai fara grija ca tot femeia ( de obicei) va face mai multe ca are mai mult talent si pricepere (ca asa ne-au crescut mamicile dupa traditiile vechi da' nu-i tarziu sa invete si ei cestim noi de la 14 ani), si rabdare in lucrurile migaloase si e mai pretentioasa, mai critica sa iasa lucrurile bine.....si cred ca va fi si cazul meu.....voi pune mana la treaba mai des.
Important e ca ei sa se dezbare de INDOCTRINARILE astea vechi de la tara, ca femeia trebuie sa tina casa si sa inteleaga ca trebuie totul impartit EGAL. Iar daca fac in plus fata de el o fac CAND VREAU SI CA VREAU, ca ma simt in stare, mai odihnita sau mai cu chef, NU CA TREBUIE si E DOAR TREABA MEA.
Si el sa puna osul doar cand nu mai pot eu ca stau cu copilul sau sunt obosita. Nuuuuuuuuuu, nuuuuu, nuuuuuuuu....... Asa nu!
Ceea ce trebuie sa faca barbatii in casnicie nu trebuie sa fie EXCEPTIE sau suplinirea nevestei ci OBISNUINTA, ceva firesc, o impartire egala a atributiilor, ca doar amandoi avem doua mani si doua picioare si un creier.
Va pup, si va astept parerile.
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni."
Seneca
Raspunsuri
Nora spune:
Noi toate le facem impreuna, dar pe copii i-am alaptat doar eu ! Si DA, Elara, la noi e obisnuinta si ceva firesc. Le are si barbatelul meu pe ale sale( am mai povestit, e uneori prea ingaduitor cu copiii), dar cand vine vorba vorba de ajutor, e o bombonica. Si chiar stie sa faca de toate, e de multe ori mai priceput ca mine. De exemplu, el stie sa coasa iar eu fac eforturi mari in sensul asta si doar daca trebuie neaparat! Acum sa nu va inchipuiti ca totul e perfect, nu ma ajuta intotdeauna, uneori e comod, dar e si el obosit si stresat de la serviciu s-apoi, nimeni nu-i perfect, nu?
Adevarul e ca in cercul nostru de prieteni, mai toti sotiorii sunt asa. Lucrurile s-au mai schimbat si chiar si barbatii au evoluat!
Nora, mamica lui Andrei si a lui Victor
http://community.webshots.com/user/NoraCosmin
sinzi_ana spune:
Eu si Radu facem aproape tot impreuna...asa ne-am obisnuit si nu ne-am pus niciodata problema ca ar trebui sa fie altfel.
Cred ca prima problema a inceput o data cu Cora, catelul nostru (primul copil), dimineata la 5 trebuia sa o ducem la toaleta in fata casei...si atunci era o adevarata polemica, respectiv care sa se ridice sa o duca...si de atunci am inceput sa impartim toate responsabilitatile...
Uneori mai ajungem si la :"daca tu faci asta, eu fac aia" sau "eu am facut asta, fa si tu aia", dar mi se pare normal, o casnicie fara un santaj mic sau o cearta e cam plicticoasa!
Sinzi si David
lorelei_19 spune:
quote:
Originally posted by Nora
Noi toate le facem impreuna, dar pe copii i-am alaptat doar eu !
Nora, tare ai fost nostima
Salvati un inger:
www.casa-romanilor.ch/teodora.htm
anda141 spune:
Sotul meu cand face curat, mai rar ce-i dreot, apai face nu se joaca. Ia fiecare coltisor si face luna, da asta cand are el chef. De obicei eu fac, sau fac eu una si el alta.
Insa de felul meu sunt tare independenta si nu-mi place sa cer ajutorul nimanui. Eu le fac singura pe toate, daca e nevoie, pun umarul, car, ridic,numai sa fie treaba gata, repede,nu stau pana vine el de pe unde e plecat, imi place sa termin repede , nu pot sa stau cu casa vraiste, asa ca pana vine el sunt terminate.Acum cu asta mic, le mai las si mai "asa", daca doarme el nu mai apuc sa fac zgomot, mai dorm si eu, asa ca nu mai e chiar asa luna in casa, dar nici mizerie, mai bine zis mai dezordine cateodata, dar nici sotul nu pune mana, nu-l deranjeaza.
Mai pune si el rufele la spalat, ma ajuta si la bucatarie, la orice, dar sa il solicit, din proprie initiativa , nu prea. Important e ca nu zice NU daca-i cer.
Monica si bebe Albert
( 19.ian.2004)
http://community.webshots.com/user/monica1816
Nora spune:
quote:
Originally posted by lorelei_19quote:
Originally posted by Nora
Noi toate le facem impreuna, dar pe copii i-am alaptat doar eu !
Nora, tare ai fost nostima
Salvati un inger:
www.casa-romanilor.ch/teodora.htm
Merci Lorelei, dar chiar si aici a participat! Imi amintesc cand era Andruska al nostru mic de tot si se trezea de cateva ori pe noapte, "procedura" era urmatoarea: primul se ridica Bogdan din pat, lua copilul in brate( asta incepea sa urle si mai tare ca doar lapticul il interesa nu miros de tatic), eu ma duceam la baie sa ma spal pe maini si pe sani(chiar, ce obsesie ne bagasera si doctorii cu igiena excesiva) si apoi ma asezam comod intr-un fotoliu si puneam copilul la tzata. Iar Bogdan se aseza in pat, cu o mana sub cap si se uita la noi!!! Ii mai cadea capul de oboseala, dar se lupta sa reziste pana termina domnisorul de supt. Si uneori dura mult. Si a doua zi se ducea la serviciu... Eu il rugam de fiecare data sa se culce, ca nu are rost sa se oboseasca si el, dar imi raspundea ca pentru el nu-i bucurie mai mare decat sa ne priveasca! I-a mai trecut entuziasmul la al doilea bebe, dar tot s-a trezit noptile si m-a ajutat cat a putut. Dragul de el, poate incepe sa sughite de cat l-am pomenit... Dar asa a fost si acestea sunt amintiri de nepretuit peste care nu ar trebui sa se astearna praful!
elara spune:
Nora ai un sot - Cam rar atata devotament si duiosie la un barbat. Sa-ti traiasca!
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni."
Seneca
A_Iulia spune:
La noi e muuult mai simplu...fac altii. Nici nu am avea cum, la cat timp ne ia serviciul asta. :(((
Asa ca n-avem nimic de impartit. Doar aerul. :)))
Dar ca principiu, amandoi trebuie sa faca in mod egal. Treaba lor cum si le impart (ca unul pune rufe pe frangie si altul bate cu ciocanul mi se pare prea putin important). Este foarte posibil ca barbatul sa faca mancare si femeia sa repare electronicele din casa. Ce e rau in asta? Fiecare face ce se pricepe si ce-i face placere mai mult.
Uite ca noi n-am avut niciodata discutii pe tema asta...dar probabil ca daca as sta acasa si n-as avea serviciu, bineinteles ca as face mai multe. La fel si el.
Adina+ bebe Olivia Karla 04.03.2004
cami30 spune:
Barbatul e asa cum il inveti.. si daca il tzii cat mai departe de mama lui.. cu atat mai bine.
Al meu de ex , a fost prost invatat sa nu faca nimic acasa.. adica biata maica-sa abia daca apuca sa stea la masa pt ca tot timpul ia farfuria, pune farfuria. Pe langa asta ... in clipa in care a parasit armata dupa 15 ani de chin.. s-a hotarat el sa se revolte impotriva a tot ce constituie "ordine" si "regula". Asa ca m-a avertizat ca el a spalat farfurii cand n-o sa spal eu in 5 vietzi si ca el n-o sa faca asa ceva, in plus e lenes, dezordonat de nu va imaginati dar are pretentia sa fiu eu mai ordonata decat el. Bun, se declara hopeless si imi cere mie sa fiu mai buna . Ca sa nu mai vb despre multe alte defecte profesionale.
Da' n-am ce sa fac.. de trei ani de cand suntem impreuna, nu exista seara sa nu ma ia in brate sa ma mangaie si sa-mi spuna "iubirica, eu mor fara tine"
Asa ca eu sunt mai mult cu dorinta ca el sa faca ceva.. el are intodeauna un "soldat" ( un baiat bun la toate) care sa rezolve problemele de gospodarie. E drept ca la dimensiunile lui.. e greu sa puna umaru la munca. Face tot ce-i cer.. pb e ca nu le face el personal.. si asta ma enerveaza de mor...
cami
diafera spune:
Ma bucur ca Elara a deschis acest subiect. M-a atins exact unde trebuia.
Ce ma deranjeaza cel mai mult la sotul meu este ca nu ma ajuta la treburi. Are un comportament tipic de copil. Nu vrea si nu vrea in ruptul capului sa duca gunoiul sau sa cumpere paine de la magazinul de peste drum. Astea ar fi sarcinile cele mai simple. Am apelat la tot felul de subterfugii feminine ca sa il determin sa ma ajute.. si se pare ca este mai smecher ca mine.. totul s-a dovedit a fi o lupta. Uneori merge pe santaje, fac aia daca... .Face ceva numai cand are el chef. Si cand face, o face foarte bine, insa ar vrea sa stau numai in preajma lui atunci sa il ajut.. sa ii dau ce ii trebuie... orice numai sa nu sa ma odihnesc sau sa fac ceva pentru mine ca nu-i mai place. In schimb, invers e posibil orice. Pai de cate ori nu vine seara "obosit" de la servici si se aseaza in fata televizorului! Uneori este atat de captat de tv incat nici nu vrea sa mai stie ce ii spun. Nu stiu ce sa ma mai fac cu el. Cum sa procedez sa il determin sa ma ajute cu cate ceva? Tot ce tine de apartament(plati) sunt numai in grija mea. Abia reusesc sa il conving sa mai plateasca si el rata la banca , pentru ca eu sunt la servici cat timp este program la banca si el ar avea posibilitatea sa o plateasca. In rest, nici nu stie unde se plateste telefonul, lumina sau impozitul. Ce sa mai zic daca vreau sa obtinem niste aprobari pentru apartament.. eu sunt cea care umbla peste tot.
Nora spune:
quote:
Originally posted by diafera
Nu stiu ce sa ma mai fac cu el. Cum sa procedez sa il determin sa ma ajute cu cate ceva? Tot ce tine de apartament(plati) sunt numai in grija mea. Abia reusesc sa il conving sa mai plateasca si el rata la banca , pentru ca eu sunt la servici cat timp este program la banca si el ar avea posibilitatea sa o plateasca. In rest, nici nu stie unde se plateste telefonul, lumina sau impozitul. Ce sa mai zic daca vreau sa obtinem niste aprobari pentru apartament.. eu sunt cea care umbla peste tot.
Diafera, incearca sa nu mai faci nimic! Ii spui: "Dragul meu, asa nu se mai poate! De acum inainte, daca tu nu faci ce trebuie in casa, nu mai fac nici eu!" Si chiar sa te tii de cuvant. Vezi ce iese!