Concediu pina la 2 ani pentru tatici

Concediu pina la 2 ani pentru tatici | Autor: palmyrah2002

Link direct la acest mesaj

Problemuta :
Mama ,casnica ,tatal salariat la noi.
Tatal doreste sa intre in CIC.
De unde iau cele 42 zile obligatorii de postnatal ca sa-i pot acorda tatalui dreptul de CIC?
Multumesc !Cristina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cool spune:

***In situatia in care mama nu este asigurata in sistemul public sau nu beneficiaza de concediu de maternitate, tatal poate solicita concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului imediat dupa nasterea acestuia, fara a fi necesar a se parcurge cele 42 zile.

***Nu se poate cumula aceasta indemnizatie cu alte venituri. In consecinta, pentru a beneficia de acest drept, tatal, in mod obligatoriu, trebuie sa suspende raportul de munca sau de serviciu.

*** Tatal are obligatia sa depuna lunar platitorului de drepturi o declaratie pe propria raspundere, care sa ateste ca celalalt parinte NU EXERCITA CONCOMITENT ACELASI DREPT.

***Tatal care solicita indemnizatia pt cresterea copilului, in decurs de 126 zile calculate de la nasterea copilului, are obligatia sa depuna platitorului de drepturi o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca mama copilului NU BENEFICIAZA DE CONCEDIU DE MATERNITATE.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns palmyrah2002 spune:

Multumesc mult!Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianangi spune:

quote:
Originally posted by cool
1.In situatia in care mama nu este asigurata in sistemul public sau nu beneficiaza de concediu de maternitate, tatal poate solicita concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului imediat dupa nasterea acestuia, fara a fi necesar a se parcurge cele 42 zile.

2.Nu se poate cumula aceasta indemnizatie cu alte venituri. In consecinta, pentru a beneficia de acest drept, tatal, in mod obligatoriu, trebuie sa suspende raportul de munca sau de serviciu.

3.Tatal are obligatia sa depuna lunar platitorului de drepturi o declaratie pe propria raspundere, care sa ateste ca celalalt parinte NU EXERCITA CONCOMITENT ACELASI DREPT.

4.Tatal care solicita indemnizatia pt cresterea copilului, in decurs de 126 zile calculate de la nasterea copilului, are obligatia sa depuna platitorului de drepturi o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca mama copilului NU BENEFICIAZA DE CONCEDIU DE MATERNITATE.



1. Tatal poate intra in concediu pentru cresterea copilului pina la 2 ani fara sa fie conditionat in vreun fel. Este dreptul lui, garantat de Legea 19! Deci, mama poate fi asigurata, angajata, se poate intoarce la serviciu... In situatia in care e casnica, lucrurile stau un pic aiurea: probabil ca vrea sa se angajeze sau e bolnava sau se afla in imposibilitatea de a ingriji copilul.. Nu stiu daca legea permite ambilor parinti sa stea acasa. Dar, atita vreme cit mama nu primeste nici o indemnizatie din partea statului pentru asta, nu vad de ce statul si-ar bate capul...
2. Tatal trebuie sa fie instiintat ca nu are voie sa obtina alte venituri in aceasta perioada. De altfel, este necesar ca cei de la personal sa-i ceara o declaratie pe proprie raspundere in acest sens.
3.Declaratia cum ca mama nu este si ea in concediu de ingrijirea copilului nu trebuie depusa lunar! Pai, ori sta acassa cu copilul, ori pe drumuri... E de ajuns ca la intrarea in CIC sa duca la personal o adeverinta eliberata de serviciu mamei prin care sa se spuna ca aceasta e angajata cu contract pe perioada nelimitata. Oricum odata intoarsa la serviciu, ea n-ar mai putea reintra in CIC, pentru ca ar avea nevoie de adeverinta de la serviciu sotului...
(in cazul in care mama e casnica, chiar se merge pe incredere. Sau, se poate obtine o adeverinta de la Casa de Pensii si Asigurari Sociale cum ca mama nu primeste indemnizatie. Dar, daca omul e de buna credinta, nu-i pune sa alerge dupa acte degeaba)
4. Tatal poate solicita intrarea in CIC, pina la data la care copilul implineste 2 ani. Nu este conditionat de nici un termen de 126 de zile sau altceva... Concediu de maternitate, care se acorda inainte/dupa nastere nu are nici o legatura cu el...

PS. Va vorbesc din experienta mea...

Mergi la inceput