? despre sal. bonus pt. matern.

? despre sal. bonus pt. matern. | Autor: ana-maria

Link direct la acest mesaj

Salutare!

Intrucit subiectul este discutat pe pagini intregi, v-as cere prea mult daca v-as ruga sa-l sintetizam putin?
Incepem asa:

1. continut cererea:

Subsemnata ........., angajata a societatii dvs. in functia de ..... (pana in ....2005 beneficiez de concediu pt. ingrijirea copilului), solicit conform art. 51 lit. c din Contractul Colectiv de Munca la nivel national acordarea unui salariu ca bonus pentru nasterea unui copil.
Mentionez ca legea, republicata, a fost inregistrata la Min. Muncii si Solidaritatii Sociale cu nr. 1116/01/30.01.2003. CCM la nivel national a fost incheiat cf art. 10 si 11 din Legea 130/1996, republicata in MO Partea 1 nr. 184 din 19.05.1998. De-asemenea mentionez si art. 238 titlul ix din Codul Muncii.
In speranta solutionarii acestei cereri va multumesc anticipat!

Cu respect,
............

2. cuantum:
salariu de baza

3. din ce se suporta:aici eu nu am inteles exact: fond de salarii? fond de chelt. sociale?

4. este impozabil sau nu?

Va rog sa completati informatiile sau sa le corectati daca sint gresite.

Multumesc anticipat.
Ana-Maria

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Este impozabil si se plateste din fondul de salarii.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Doamna Bibi spune:

Daca e vorba de gemeni, putem avea "tupeul" sa cerem dublu acest bonus? Dar CIC se plateste dublu?
Multumesc

Monique si bebe mic 32 sapt.,DNP 28 august 2004
28 ani, sagetator

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns acinorev spune:

buna, sunt profesoara si am depus cererea (in 2004) pentru acordarea unui salariu bonus pentru nasterea unui copil in aprilie 2003.
primul raspuns verbal:
1. articolele la care fac eu referire din ccm nu exista sau fac referire la altceva.
2. chiar daca ar exista, drepturile banesti nu se acorda retroactiv.
le-am cerut un raspuns scris si mi-au spus ca imi vor da unul cu motivele invocate mai sus. ce fac daca il primesc in aceasta forma? cui sa ma mai adresez?
mai spunea directoarea ceva despre ccm 2002-2003 cum ca ar fi pe doi ani...
rog raspuns urgent!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by Doamna Bibi

Daca e vorba de gemeni, putem avea "tupeul" sa cerem dublu acest bonus? Dar CIC se plateste dublu?
Multumesc

Monique si bebe mic 32 sapt.,DNP 28 august 2004
28 ani, sagetator

Din pacate, nu cred ca se poa'. Zice acolo ca se acorda "la nastere", deci nu pt fiecare copil nascut. Dar... ce te costa sa-ncerci? Te faci ca asa ai inteles tu

Nici CIC nu se plateste dublu... sorry..

Dar sa fie ei bebitii sanatosi, asta conteaza cel mai mult!

"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by acinorev

buna, sunt profesoara si am depus cererea (in 2004) pentru acordarea unui salariu bonus pentru nasterea unui copil in aprilie 2003.
primul raspuns verbal:
1. articolele la care fac eu referire din ccm nu exista sau fac referire la altceva.
2. chiar daca ar exista, drepturile banesti nu se acorda retroactiv.
le-am cerut un raspuns scris si mi-au spus ca imi vor da unul cu motivele invocate mai sus. ce fac daca il primesc in aceasta forma? cui sa ma mai adresez?
mai spunea directoarea ceva despre ccm 2002-2003 cum ca ar fi pe doi ani...
rog raspuns urgent!

1. ar trebui sa verifici in CCM 2002-2003 daca exista prevederile astea, posibil sa aiba alte nr articolele;
2. drepturile banesti pot fi solicitate in termen de 3 ani, cel putin asa stiu eu, daca gresesc sa ma corecteze cineva!
3. CCM 2002-2003 se aplica pe perioada iunie 2002 (daca atunci s-a publicat) pana la publicarea urmatorului CCM, care posibil sa se fi intamplat prin vara lui 2003; imi pare rau, dar nu am acum timp sa caut, poate te ajuta altineva sa le gasesti, sau poate eu cand voi avea timp.

Toate cele bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

ART. 51 din CCM nivel national/2002-2003
În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariații vor beneficia și de următoarele ajutoare:
a) în cazul decesului salariatului, un ajutor, acordat familiei, de un salariu mediu lunar pe unitate;
b) dacă decesul a survenit din cauza unui accident de muncă, a unui accident în legătură cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel puțin 3 salarii de bază; diferența de 2 salarii se va plăti după stabilirea, în condițiile legii, a cauzei decesului;
c) un salariu de bază, plătit de unitate mamei, pentru nașterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soțul acesteia beneficiază de plata unui salariu de bază;
d) un salariu de bază plătit de unitate la decesul soțului sau soției ori la decesul unei rude de gradul I aflate în întreținerea salariatului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joxy spune:

Mi-am trimis nevasta cu cererea de aici la serv. personal/financiar de unde lucreaza... Au zis ca este facuta bine, dar ei nu dau asa ceva. Nici numar de inregistrare nu i-au dat la cerere. I-au zis sa stea in banca ei. Apartine de Ministerul Sanatatii.

Cu respect,
Florin

Choose life

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns acinorev spune:

eu imi permit chiar sa ma cert cu ei pentru ca din toamna sunt la alta scoala. asa ca voi merge pana in panzele albe pentru a obtine acest drept al meu. nu este vorba de cele vreo 3 milioane pe care le-as lua ci ma supara tupeul si tonul cu care am fost refuzata. am inteles ca in cazul unui refuz categoric te poti adresa ITM-ului.
succes! eu va voi tine la curent.

Mergi la inceput

Da, si contractul la nivel de ramura nu poate contine prevederi SUB cel la nivel superior.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Cam asa se subordoneaza prevederile unui Contract Individual de Munca (de jos in sus):

* LEGE
* CCM - NATIONAL
* CCM - GRUP UNITATI
* CCM - RAMURA
* CCM - UNITATE
* CIM (contract individual de munca)

----Pentru institutii bugetare CCM se poate incheia la nivelul serviciilor publice iar pentru subunitatile din grup la nivel compartimental---

Mergi la inceput