Cum este cu preavizul?
Salutare mamici (si tatici!!!)
Am auzit un lucru despre care nu sunt chiar informata si vreau sa va intreb daca asa este.
Adicatelea: in perioada de preaviz (adica 2 sapt.) programul de lucru este de 4 ore. Asa este?!?
Si daca este asa, cele 2 sapt de program redus se pot cumula la o saptamana de lucru normal (8 ore).
Si inca o intrebare: daca am zile de concediu neefectuate, se pot include in perioada de preaviz?!?
Bineinteles ca la toate acestea trebuie sa isi dea acordul angajatorul! Dar sarind peste asta, eu as vrea sa stiu temeiul legal.
Va rog, sfatuitorii acestei liste de discutii sa ma ajute si pe mine cu info!
Va multumesc anticipat!
Before judging somebody, walk a mile in his moccasins.
Raspunsuri
cool spune:
Preavizul, conf Codului muncii se acorda in 2 situatii:
* la concediere
* la demisie
Conform Art 74 alin. 3 din CCM national/2003:
" In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze pt 4 ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalta drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de patron."
*** Se poate acorda CO pe perioada de preaviz deoarece esti obligat sa lucrezi.
Clopotzel spune:
Cool mersi de atentie!
La mine este vorba de demisie.
Atunci mai este valabil paragraful "au dreptul sa absenteze pt 4 ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca"???
Nu inteleg formularea "deoarece esti obligat sa lucrezi". Sunt obligata sa lucrez dar pot sa imi iau concediu?!?
M-ar ajuta daca mi-ati spune unde sa caut CCM?!?
Astept in continuare raspunsuri.
cool spune:
Clopotzel,
In cazul demisiei conf art 79/ C muncii, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in CCM si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru cei cu functii de executie si 30 de zile calendaristice pentru cei cu functii de conducere.
In cazul tau esti obligata sa lucrezi de la data depunerii cererii pana la terminarea perioadei de preaviz.
Prin cererea pe care ai facut-o, practic preavizezi (instiintezi) unitatea de intentia ta de a inceta raporturile de munca iar acest preaviz este un termen in care angajatorul are timp sa caute o persoana potrivita acelui post. Pe durata previzului contractul de munca isi produce toate efectele, deci poti lua si CO.
***CCM national/2003 este publicat in M.O. Nr. 12 din 25.07.2002 (imi pare rau ca nu-l am in forma electronica)
Clopotzel spune:
Cool, hai sa traiesti!
quote:
CCM national/2003 este publicat in M.O. Nr. 12 din 25.07.2002 (imi pare rau ca nu-l am in forma electronica)
Si mie imi pare rau. Ma scapai de lins dosare.
O sa caut!
Multumesc!