Conserve si muraturi pentru iarna!!

Conserve si muraturi pentru iarna!! | Autor: Idora

Link direct la acest mesaj

ARDEI CAPIA

ARDEI KAPIA ÎN ULEI

Se folosesc: 2 kg de ardei kapia care au fost cantariti dupa ce au fost curatati de cotoare si de seminte, 200 ml otet de 9 grade, 50 g de zahar, 20 g de sare, 4 lingurite cu varf de mustar seminte sau 2 aspirine, foi de dafin, frunze de telina, 1/2 l ulei. Spalati ardeii bine, stergeti-i cu un prosop curat, taiati-i în jumatati pe lungime, indepartati-le semintele si cotoarele, apoi cantariti-i. Puneti pe foc o cratita mai mare, adaugati uleiul si când este foarte fierbinte, puneti 5-6 jumatati de ardei sau câte incap, în asa fel incat sa se prajeasca lejer. Cu o andrea subtire scoateti ardeii si puneti-i în vas acoperit. Separat, fierbeti otetul ci ingredientele respective, turnati-le fierbinte peste ardei si presati usor sa se imbibe cu lichid. Puneti în borcane mici ardeii, separati uleiul si turnati peste ei numai zeama de ardei. Legati cu celofan si puneti la camara.

SALATA DE ARDEI KAPIA

Alegeti ardei frumosi, nevatamati. Coaceti-i pe jaratic sau la flacara mica. Curatati-i, rupeti-i fâsii si puneti-i în borcane mici. Puneti la fiert 1 l apa cu 100 ml de otet, 2 linguri de zahar. Umpleti borcanele cu acest lichid, legati-le cu celofan si fierbeti-le pe baie de aburi 15 minute.

ARDEI KAPIA COPTI

Se folosesc: 1 kg de ardei kapia copti, curatati si cantariti, 150 ml de otet, 50 g de zahar, 2 lingurite cu varf de samanta de mustar sau o aspirina, o foaie de dafin, o ramurica de telina. Ardeii kapia copti, curatati fara a veni în contact cu apa (pentru a nu-si pierde gustul specific de copt), se cantaresc si se pun în castron. Într-o craticioara se fierb în clocot 2 minute otetul, zaharul, samanta de mustar sau aspirina sfaramata, foaia de dafun si telina si se toarna peste ardeii copti. Dupa 30 de minute, ardei se pun în borcane mici, bine presati, se acopera cu lichidul respectiv, se leaga cu celofan si se pun în camara. Se servesc stropiti cu putin ulei.

ARDEI KAPIA SAU GOGOSARI PRAJITI

Se folosesc 2 kg de ardei, 200 ml de otet de 9 grade, 2 linguri cu vârf de zahar, o lingurita de boabe pe piper, o lingurita de boabe de piper, o lingura de seminte de mustar, foi de dafin, frunze de telina si 1/2 litru de ulei. Spalati bine ardeii, stergeti-i, indepartati-le cotoarele si semintele, taiati-i în jumatati, apoi cantariti-i. Puneti uleiul sa se infierbante si prajiti câte doua minute jumatatile de ardei pe fiecare parte. Scoateti-le din grasime cu o andrea subtire, astfel incat sa se scurga bine uleiul si pastrati bucatile de ardei într-un castron acoperit. Separat fierbeti otetul cu ingredientele respective si turnati-l peste ardei. Asezati apoi ardeii în borcane mici, presati-i bine cât sa se acopere cu lichidul absorbit, legati borcanele cu celofan si puneti-le în camara.

ARDEI KAPIA LA BORCAN

Se folosesc 3 kg de ardei, 400 ml de otet, 100 g de zahar, 2 lingurite cu varf de samanta de mustar, foi de dafin, câteva frunze de telina. Alegeti ardei kapia frumosi, bine copti si neloviti, spalati-i, stergeti-i bine, apoi asezati-i pe un disc metalic la flacara mare a aragazului. Cu grija, fara sa se moaie prea mult, puneti ardeii copti într-un vas acoperit si dati-le putina sare. Curatati-i cu atentie de pielite si seminte, cantariti-i si asezati-i într-un castron mai mare. Separat, puneti la fiert câte 150 ml de otet pentru fiecare kg de ulei copt, zaharul, samanta de mustar si condimentele. Dupa primele clocote turnati lichidul peste ardeii curatati si dupa zece minute asezati-i în borcane mici. Umpleti borcanele cu otetul fiert, puneti câte 3 linguri de ulei în fiecare borcan si legati-le cu celofan.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

ARDEI GRAS

ARDEI PENTRU UMPLUT

Se folosesc: 3 kg de ardei, 2 kg de rosii, frunze de telina si de patrunjel, sare. Alegeti ardei de marime mijlocie, spalati-i, indepartati-le cotoarele si partile albe din interior. Puneti-i pe rând cu o strecuratoare în apa clocotita pentru 1-2 minute. Din rosii, pregatiti un bulion mai legat, indepartand cu grija semintele, combinati-l în parti egale cu apa în care ati opariti ardeii, si dupa 5 minute de clocote luati vasul la o parte, puneti frunze de patrunjel si de telina si potriviti de sare. Puneti ardeii unul în altul (sa incapa mai multi), asezati-i în borcane de 1-2 l, umpleti cu bulionul fierbinte, legati cu celofan. În aceiasi zi fierbeti borcanele pe baie de aburi 30 de minute si lasati-le acopertie sa se raceasca încet pâna a doua zi.

ARDEI ÎN SUC DE ROSII

Alegeti ardeii grasi de aceiasi marime, spalati-i foarte bine si cu un cutit ascutit decupati-le un capac în jurul cotorului astfel ca sa fie posibila scoaterea acestora împreuna cu vinisoarele albe care sunt iuti. În continuare puneti ardeii în apa clocotita si usor sarata, pentru 1 minut dupa care îi luati cu o strecuratoare si îi treceti prin apa rece. Asezati-i unul în altul, daca este posibil, si puneti-i în borcane mici de câte 0.8 l pe care le umpleti cu apa în care ati oparit ardeii. Legati borcanele cu celofan dublu si puneti-le imediat sa fiarba pe baie de aburi 90 minute. În loc de apa, borcane se mai pot umple cu suc de rosii, care trebuie sa acopere foarte bine ardeii si care se pune numai fierbinte.

SALATA DE ARDEI

Se folosesc : 1 kg de ardei grasi (cântariti dupa ce au fost curatati), 150 ml otet de 9 grade, 50 g zahar, 10 g de sare, 2 felii bune de hrean sau o lungura seminte de mustar, câteva foi de dafin, 2-3 ramuri de telina. Spalati si curatati foarte bine ardeii, puneti-i într-o cratita mare împreuna cu toate ingredientele si lasati-i o ora acoperiti ca sarea si zaharul sa extraga sucul din ei. Puneti apoi vasul pe foc si când se infierbânta amestecati timp de 2-4 minute prin rasturnare, astfel ca ardeii sa se opareasca numai în lichidul pe care i-au lasat, fara sa se adauge apa. Când sunt fierbinti, puneti ardeii în borcane mici, oparite si zvantate, umpleti cu lichidul din vas si presarati cu felii de hrean ca sa-i tina în lichid (daca nu ati pus samanta de mustar). Legati cu celofan si puneti borcanele în camara.

ARDEI UMPUTI CU VARZA

Se folosesc: ardei grasi, varza alba, morcovi, telina (frunze si radacina). Spalati zarzavaturile scoateti ardeilor semintele si vinisoarele albe si puneti-i sa se zvinte. Tocati varza marunt, combinati-o cu morcovii si telina date prin razatoarea mica. Umpleti ardeii cu acest amestec, acopertiti cu rondele de morcovi si asezati-i cât mai presat în borcan. Deasupra turnati saramura fiarta si racita (o lingura rasa de sare la un litru de lichid). Presati ardeii cu 2 scândurele curate si legati borcanele cu celofan.

PASTA DE ARDEI GRASI SI GOGOSARI

Ardeii grasi si gogosarii, bine copti, spalati-i si curatati-i de seminte, apoi treceti-i prin masina de tocat. Cantariti pasta obtinuta si pentru fiert puneti 200 g de sare si lasati pâna a doua zi. Verificati daca toata sarea s-a topit, puneti-o în borcane legate etans cu celofan si fierbeti-le pe baie de abur 10 minute. Folositi pasta pentru a da gust mancarurilor, care nu se vor mai sara.

ARDEI SI ROSII PENTRU CIORBE

Se folosesc 1/2 kg de ardei curatati de seminte, 1/2 kg de rosii, 200 g de sare, frunze de telina. Curatati ardeii de cotare si de seminte, apoi taiati-i. Taiati separat si rosiile, puneti-le împreuna în castron, presarati sarea si lasati pâna a doua zi. Puneti presat în borcane ardeii si rosiile, umpleti cu sucul lasat, legati-le cu celofan, fierbeti-le pe baie de aburi 10 minute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

CONOPIDA

CONOPIDA CU MORCOVI

Curatati de frunzele verzi conopide albe, batute, frumoase, desfaceti-le în buchetele si tineti-le 10 minute în apa calda usor sarata. Puneti apoi conopida în borcane mici, intercalati rondele de morcovi, câteva felioare de hrean si 1-2 ardei iuti. Umpleti cu saramura obisnuita, presati conopida cu scandurele curate, legati borcanele si dati-le la camara.

CONOPIDA CU MORCOVI

Curatati de frunzele verzi conopide albe, batute, frumoase, desfaceti-le în buchetele si tineti-le 10 minute în apa calda usor sarata. Puneti apoi conopida în borcane mici, intercalati rondele de morcovi, câteva felioare de hrean si 1-2 ardei iuti. Umpleti cu saramura obisnuita, presati conopida cu scandurele curate, legati borcanele si dati-le la camara.

CONOPIDA ÎN SUC DE ROSII

Alegeti conopida frumoasa, desfaceti-o în bucatele si tineti-o 30 de minute în apa calduta si usor sarata. În alt vas cu apa simpla, care fierbe în clocote, puneti, folosindu-va de o strecuratoare, pe rând conopida. Dupa 2-3 minute de fierbere, asezati-o în borcane de 2-3 l. Separat pregatiti un suc de rosii, trecand legumele respective prin aparatul de separat cojile si semintele rosiilor. Fierbeti sucul timp de 20 de minute în clocote, puneti o lingurita de sare pentru fiecare litru de lichid si turnati-l caldut peste conopida. Legati cu celofan si puneti la camara.

CONOPIDA CONSERVATA

Alegeti conopida alba, nepatata, bine îndesata. Desfaceti-o în buchetele si lasati-o în apa rece cu sare 1/2 de ora. Dupa aceea fierbeti conopida 6-8 minute în apa clocotita, treceti-o sub jet de apa rece si puneti-o în borcane. Umpleti cu apa în care a fiert, legati cu celofan si sterilizati pe baie de aburi 30 de minute în prima zi si 10 minute în a doua zi.

CONOPIDA LA BORCAN

Alegeti conopida cu floare alba si deasa, taiati-o în buchetele si tineti-o 10 minute în apa claduta si putin sarata. Separat pregatiti un suc de rosii care sa se lase sa clocoteasca 5-10 minute la foc mic. Aromati sucul de rosii cu frunze de rosii si patrunjel si potriviti de sare, umpleti, dar lasati un gol de 2-3 cm pâna la gura borcanului si puneti câte o aspirina deasupra. Legati borcanele cu celofan si sterilizati-le 30 minute pe baie de abur. A doua zi, când borcanele s-au racit, stergeti-le si puneti-le în camara. Fiarta, pâna când se inmoaie, fara sa se terciuiasca (15-20 minute) în apa putin sarata, apoi strecurata conopida, se poate pastra la congelator 5-6 luni de zile.

CONOPIDA MARINATA

Alegeti conopida alba, frumoasa, nepatata. Desfaceti-o în buchetele, pe care le opariti 5 minute în apa sarata. Puneti conopida într-un castron, umpleti cu otet diluat în proportie de 1/3, adaugând câte o lingura rasa de sare pentru fiecare litru de lichid. (Lichidul de umplere se fierbe separat cu ienibahar si piper). Legati cu celofan si puneti borcanele cu conopida la loc rece, aerisit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

DOVLECEI

DOVLECEI ÎN SUC DE ROSII

Alegeti dovlecei mici (în floare), spalati-i, taiati-le coditile si puneti-i pentru 2-3 minute într-un vas cu apa care clocoteste. Scoateti-i repede cu o spumiera si asezati-i în borcanele spalate, zvantate si incalzite. Turnati deasupra suc de rosii, inchideti borcanele cu capace sau legati-le cu celofan si fierbeti-le în 2 zile consecutiv câte 10-15 minute pe baie de abur.

DOVLECEI ÎN FLOARE

Se aleg dovleceii foarte tineri, sanatosi si mici, în asa fel incat sa incapa în borcane de câte 800 ml, astfel incat peste dovleci sa ramâna un gol de 2-3 cm. Dovlecii se oparesc câteva minute în apa clocotita si usor sarata. Dupa ce au fost pusi în borcane, acestea se umplu cu apa în care au fost opariti dovlecii, se leaga cu celofan si se fierb pe baie de abur 25 minute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

VINETE

VINETE ÎMPANATE

Spalati vinetele si desfaceti-le cu un cutitas în doua locuri pe lung (fara a le taia mijlocul). Asezati-le apoi într-un vas cu apa care clocoteste si dupa 2-3 minute scoateti-le si puneti-le sub un teasc. Între timp, curatati legumele si dati-le prin razatoare. Dupa aceea, caliti-le în ulei, la foc mic, adaugati patrunjel, frunze de telina, sare si piper. Cu aceasta compozitie de legume umpleti vinetele, legati-le cu ata de bumbac si asezati-le într-un borcan peste care turnati urmatorul lichid fiert si racit :doua pahare cu otet, sase pahare cu apa, doua linguri cu zahar, un pahar cu ulei, boabe de piper, ienibahar si doua linguri de sare. Presati legumele cu doua betisoare, legati borcanele cu celofan si puneti-le în camara.

VINETE ÎMPANATE

Se folosesc: 15 vinete mari, 1 l de ulei, 1/2 kg de masline, 2-3 linguri de miere, 1.5 l suc de rosii sau otet diluat si fiert cu mirodenii. Taiati vinetele în rondele groase de 2 cm si prajiti-le în ulei pe ambele fete. Impanati-le cu usturoi si asezati un rând de vinete, unul de masline taiate, câteva frunze de telina si repetati. Presati foarte bine, turnati 1/2 l cescuta de otet diluat, fiert si racit si legati cu celofan. A doua zi fierbeti borcanele pe baie de aburi 15 minute.

VINETE PENTRU GARNITURI

Alegeti vinetele, cu seminte putine. Curatati-le de coaja, lasindu-le dungi de câte un centimetru. Taiati-le apoi în rondele de câte 1 cm grosime si caliti-le pe ambele parti în ulei incins. În borcanele mici, asezati câteva frunze de telina, puneti rondelele de vinete intercalate cu masline oparite. Presati foarte bine si umpleti cu putin ulei. Legati cu celofan, apoi fierbeti borcanele 20 de minute pe baie de aburi.

VINETE CONSERVATE ÎN BULION

Alegeti vinete tinere, bine coapte, si curatati-le, luandu-le alternativ câte o fasie de coaja de câte 1 cm. Taiati-le în lung pe jumatati, apoi fiecare bucata în trei parti egale. Asezati-le într-un castron si dati-le cu putina sare, acoperiti-le si lasati-le asa doua ore. Dupa aceea stoarceti-le foarte bine si opariti-le 5 minute într-un vas cu apa clocotita si sarata. Puneti vinetele în borcane de 0,800 l, turnati peste ele bulion de rosii fierbinte, legati borcanele cu celofan dublu si fierbeti-le pe baie de aburi 60 de minute.

VINETE PENTRU SALATA

Coaceti vinetele, curatati-le ca pentru salata si rupeti-le în fâsii lungi. Puneti-le sa se scurga de sucul amar, presati-le, asezati-le în pungi mici de plastic, legati-le si puneti-le în congelator. Daca nu le puneti în congelator, asezati vinetele pregatite ca mai sus în borcane mici, legati-le cu celofan si fierbeti-le pe baie de aburi o ora.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

VINETE PENTRU SALATA

Se folosesc: 6-8 vinete mari, 300 ml de ulei, 200 g de masline, o cana de otet, 3 cani de apa, frunze de telina, o capatana de usturoi, piper boabe si sare. Curatati vinetele în fâsii, lasând si câte 1 cm coaja, apoi taiati-le în rondele de 1cm grosime. Frigeti feliile de vinete pe ambele parti în ulei fierbinte si puneti-le pe un platou. Separat fierbeti otetul cu apa, cu putina sare si cu piper. În borcane mici puneti rondele de vinete intercalate cu masline, frunze de telina si usturoi zdrobit. Presati foarte bine, umpleti borcanele cu apa si otet fiert si legati-le cu celofan dublu. Firbeti-le pe baie de aburi 15 minute.

CONSERVE DE VINETE PENTRU MUSACA

Se folosesc: 7-8 vinete mari, sare, 3 litri suc de rosii. Spalati si stergeti vinetele, taiati-le în felii, presarati-le cu putina sare si lasati-le o jumatate de ora. Tamponati-le apoi cu un prosop curat, asezati-le în borcane si acoperiti-le cu sucul de rosii. Legati borcanele cu celofan si fierbeti-le pe baie de aburi 15 minute. Iarna feliile de vinete se folosesc la musaca.

VINETE PENTRU MUSACA

Luati vinete frumoase, nu prea mari, cu seminte putine si curatati-le alternativ câte 2 cm de coaja. Taiati-le în felii rotunde si puneti-le într-un vas presarate cu putina sare. Dupa o ora presati vinetele si opariti-le în apa clocotita timp de cinci minute sau prajiti-le putin pe ambele fete. Pregatite într-un mod sau altul, puneti vinetele în borcane cu frunze de telina oparite si câteva masline. Presati foarte bine, umpleti borcanele adaugand ulei, o lingura de otet si sare dupa gust. Legati cu celofan si fierbeti borcanele pe baie de aburi în prima zi 30 de minute iar în urmatoarea 15 minute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

SALATA DE VINETE CU GOGOSARI

Se folosesc: 6 vinete mari, 4 cepe, 10 gogosari, 1 pahar cu ulei. Coaceti vinetele si gogosarii, curatati apoi si tocati bine. Combinati cu ceapa tocata marunt si calita. Omogenizati compozitia si puneti-o în borcane mici, pe care le fierbeti zece minute pe baie de aburi.

VINETE PENTRU GHIVECI

Se iau: 2-3 kg de vinete, 500 ml de ulei, 1.5 kg suc de rosii, putin usturoi, patrunjel verde, câteva masline, sare si piper. Se curata vinetele de coaja, lasandu-le alternativ câte un cm de coaja, alaturi de partea curatata. Se taie apoi vinetele în felii groase de câte un cm, se pun într-un castron de portelan si se presara cu putina sare. Dupa ce vinetele si-au lasat zeama amara, se preseaza într-un prosop curat si se storc bine. În continuare, feliile de vinete se prajesc în ulei fierbinte pe o parte si pe alta, se tin pe o sita sa se scurga bine apoi se aseaza în borcane mici. Mai intai se pun câteva frunze de telina oparite, straturi de felii de vinete, masline oparite, usturoi (foarte putin), câteva felii de rosii curatate si calite putin în ulei. Vinetele se preseaza bine si daca nu se formeaza suficient suc pentru a le acoperi se pune putin otet fiert si diluat cu apa, în care s-a pus si putina sare. Borcanele legate cu celofan se fierb pe baie de aburi 30 de minute. Când borcanele s-au racit, se pun în camara.

VINETE MURATE:

Se folosesc: 10 vinete, 20 de catei de usturoi, 5-6 morcovi, 3-4 radacini de patrunjel, câteva foi de dafin, 1/2 l de ulei, 2 linguri de zahar, otet, sare, frunze de telina si patrunjel. Spalati vinetele si despicati-le pe lung fara sa le desfaceti complet. Puneti-le în apa fierbinte si opariti-le 2-3 minute. Scoateti-le si puneti-le sub presa. Separat pisati usturoiul, dati morcovul si patrunjelul prin razatoare si caliti totul în ulei. Puneti verdeata potriviti de sare si de piper. Cu aceasta compozitie umpleti vinetele, legati-le infasurat în 2-3 locuri cu frunze de telina si asezati-le în borcane mici. Umpleti cu o parte otet combinat cu 3 parti de apa, 2 linguri de zahar, 1 pahar de ulei, 1 ardei iute, ienibahar si sare dupa gust. Presati cu doua scandurele si legati cu celofan dublu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Te urmez din subiect in subiect prin bucataria virtuala. Acum trebuie sa ma retrag la bucataria reala pe care am cam neglijat-o in favoarea celei virtuale.

P.S. Mama-mama, ce va avea de lucru consortul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Adela, du-te si prin bucataria ta reala, ca mancarea nu se face din pacate singura si mai trage cate un ochi si la ce postez eu! E cam devreme pentru vremea muraturilor dar eu le pun de acum ca daca o sa plec in Romania nu o sa mai am timp de asa ceva si vreau sa dau retetele tuturor, voua fetelor, sa va dau de lucru, na !!
De-abia astept sa le fac si eu
Asa Adela, da-i de lucru, nu-l ierta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

GOGOSARI

GOGOSARI ÎN OTET

Se folosesc 10 kg de gogosari, 1 l otet de 9 grade, 3 l de apa, 4 aspirine (câte una de fiecare litru de lichid), 200 g de miere, 200 g de zahar, câteva foi de dafin, frunze de telina, câte 10 g sare la fiecare litru de lichid (40g), piper boabe. Spalati gogosari si lasati-i sa se zvinte fara sa îi stergeti de apa. Puneti într-un vas mare la fiert otetul, apa, zaharul, sarea, aspirinele zdrobite, aromele si mierea si lasati sa dea în clocot pe foc potrivit. Gogosarii intregi sau taiati în felii opariti-i câteva minute în otetul fierbinte - pâna incep sa îsi schimbe usor culoarea. Pe masura ce îi opariti, puneti gogosarii în borcan, acoperiti si când cantitatea este la o treime din volumul borcanului, turnati lichidul în care au fost opariti gogosarii, astfel incat sa îi acopere lejer. Completati cu restul de gogosari opariti în acelasi mod, puneti lichid cât sa îi acopere si presati usor cu câteva felii de hrean. Legati cu celofan dublu si puneti borcanele în camara la loc aerisit.

GOGOSARI UMPLUTI

Se folosesc: 3 kg de varza, 400 g de morcovi si telina, 300 g de ceapa, 3 ardei grasi, 300 ml de ulei, 3-4 foi de dafin, telina, cimbru (piper, sare, otet dupa gust) si 50-60 de gogosari mai mici. Tocati varza fideluta, cantariti-o si frecati-o cu doua linguri de sare mai mari. Separat, clatiti prin ulei ceapa data prin razatoare si, când aceasta s-a aurit, puneti ardeiul tocat, varza bine stoarsa si o parte din condimente. Lasati vasul pe foc mic si amestecati în continuu pâna când zarzavaturile incep sa clocoteasca. Inchideti focul, omogenizati bine compozitia si umpleti gogosarii, asezandu-i cu grija în borcane de 3-5 l. Puneti la fiert otetul combinat cu 2 parti apa si restul de condimente si lasati sa dea în 2-3 clocote. Turnati-l caldut peste ardei, legati cu celofan si asezati borcanele la pastrare în loc aerisit, ferit de caldura.

GOGOSARI UMPLUTI

Alegeti gogosari frumosi, bine copti, mari si conopide albe, nepatate. În borcanele spalate si oparite puneti gogosarii, carora le indepartati cotoarele si semintele albe si pe care îi umpleti cu buchetele de conopida. Mai inainte, insa, tineti conopida 2 ore în apa rece si putin sarata. Asezati conopida astfel incat gogosarii sa îsi pastreze forma si pentru efectul caloristic puneti în fiecare si câte o felie de morcov. Separat pregatiti marinata pe proportiile urmatoare: 1 litru de apa, 20 ml de otet, 2 linguri de miere, o lingura rasa de sare. Clocotiti marinata câteva minute, lasati-o sa se raceasca si turnati-o peste gogosarii umpluti. Legati cu celofan dublu si puneti borcanele în camara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

GOGOSARI UMPLUTI CU VARZA

Se folosesc 20-30 de gogosari potriviti, 2 kg de varza alba, tocata, 1/2 kg de morcovi si radacina de telina, 600 ml de apa, 400 ml de otet, 30 g de sare, 20 g de zahar, o foaie de dafin, câteva boabe de piper, 2 lingurite cu varf de samanta de mustar sau 150 g de hrean. Dupa ce gogosarii au fost spalati li se scot coditele cu seminte, apoi se pun la zvantat. Varza se toaca marunt, morcovii si telina se dau prin razatoare si se combina cu varza. Se adauga sare (15 g pentru fiecare kg de amestec), iar pentru aroma frunze de telina. Cu aceasta compozitie se umplu gogosarii, care se acopera cu rondele de morcovi sau de telina si se aseaza în borcane în randuri suprapuse cu deschiderea în sus. Se pun la fiert otetul, apa, 10 g de sare si 10 g de zahar, care sa anihileze acreala otetului, pastrandu-i insa celelalte calitati, telina, piper sau cimbru macinat, samanta de mustar sau hrean. Pentru un borcan de 3 l este suficient 1 litru de lichid. Dupa primele clocote, vasul se ia la o parte, se lasa 5 minute acoperit, apoi se pune lichidul peste ardei. Borcanele se leaga cu celofan si se duc în camara. Se foloseste numai varza de toamna.

GOGOSARI UMPLUTI CU VINETE

Se folosesc 30 de gogosari mari, 15 vinete mijlocii, 2 kg de rosii, 1 capatâna de usturoi, 3/4 litri de ulei, 3 linguri de miere, câteva foi de dafin, sare, piper. Spalati si opariti un minut gogosarii. Curatati-i de seminte si puneti-i pe o tava sa se scurga. Separat curatati vinetele, taiati-le în felii rotunde, groase de 1 cm, pe care le prajiti în ulei si le lasati sa se scurga pe o planseta. Împanati feliile de vinete (când s-au racit) cu usturoi.

SALATA DE GOGOSARI LA BORCAN

Se folosesc: 5 kg de gogosari, ulei, sare. Spalati gogosarii, stergeti-i si taiati-i în sferturi, indepartându-le semintele si cotoarele. Puneti la fiert 1 l de otet, 2 l de apa, câte o lingura de sare si una de zahar pentru fiecare litru de lichid, odata cu 1 pachetel de boabe de piper. Când clocoteste, luati vasul la o parte, lasati amestecul sa se raceasca potrivit si turnati-l peste gogosari. Legati cu celofan dublu si acoperiti borcanele cu tifon.

GOGOSARI USCATI

Gogosarii ce au fost loviti, care au avut pete si pe care nu i-ati putut folosi la zacusca sau la alte conserve, taiati-i în felii mici, alegand partile sanatoase. Tocati-i apoi în cubulete sau fâsii subtiri si intindeti-i la uscat pe o plasa sau în tava din cuptorul aragazului, cu focul deschis la minimum si usa deschisa. Uscati-i încet si când sunt gata puneti-i în saculete de panza, pe care le suspendati pe grinda camarii, la loc bine aerisit. Iarna dati gust preparatelor cu gogosari.

GOGOSARI COPTI

Alegeti gogosari proaspeti, nepatati, coaceti-i, curatati-i si asezati-i în borcan, rupti în fâsii (fara cotoare). Acoperiti-i cu otet diluat cu apa (o parte de otet, 3 parti de apa) si câte o lingura de sare la litrul de lichid. Peste ardei asezati în borcane mici puneti marinata fiarta si racita, adaugati câte doua linguri de ulei, legati cu celofan si fierbeti borcanele pe baie de aburi 20 minute.

Mergi la inceput