Intoarcerea in Romania
Raspunsuri - Pagina 3
sinzi_ana spune:
Mie imi place ideea ca candva, undeva ma voi intoarce in Ro si voi imbatrani acolo in tara mea. Nu stiu de ce imi place asa mult romania, caci e asa murdara, plina de caini maidanezi, oameni nepoliticosi si multa vorbaraie, putina actiune.
Imi place sa traiesc in Londra, dar inca nu ma simt ca acasa...
voi ati facut acasa din tara in care locuiti?
Sinzi
Danutza Mamaruta spune:
quote:
Originally posted by sinzi_ana
Mie imi place ideea ca candva, undeva ma voi intoarce in Ro si voi imbatrani acolo in tara mea. Nu stiu de ce imi place asa mult romania, caci e asa murdara, plina de caini maidanezi, oameni nepoliticosi si multa vorbaraie, putina actiune.
Imi place sa traiesc in Londra, dar inca nu ma simt ca acasa...
voi ati facut acasa din tara in care locuiti?
Sinzi
Sinzi_ana, sunt de prea putin timp aici, dar cred ca as putea sa ma adaptez. Dar acasa nu pot sa fiu, pentru ca acasa e unde iti este sufletul. Si sufletul meu e in Romania. Dar incerc in fiecare zi sa imi aranjez locuinta mea interioara. Am spus ca daca tot imi petrec zi si noapte cu mine insumi, ar trebui sa ameliorez acest loc pe care nu-l voi parasi niciodata.
Si poate pentru ca lumea exterioara este o reflectare a lumii mele interioare, Romania mea nu e murdara, ciinii maidanezi sunt din ce in ce mai putini si la urma urmelor au un suflet si ei, oamenii sunt minunati iar lucrurile se misca. Incet, poate mult mai incet decit as dori eu, dar se misca. Totul e sa iti pui in acord scopul si mijloacele. Si atunci simti unde este acasa.
tata lu Toma spune:
Nu vreau sa va suparati pe mine, voi cei care vreti sa va intoarceti in Romania. Va inteleg, foarte bine, dorul de casa sau dorinta de a face ceva in/pentru Romania dar ... nu idilizati prea tare ca s-ar putea sa fiti dezamagiti.
Fiecare are sistemul lui de valori si de prioritati. Asta nu suporta vreo discutie dar exista niste realitati obiective pe care ar trebui sa le intelegeti bine inainte de a veni "acasa":
- Viata este scumpa in Romania; s-a mai discutat de n ori subiectul asta. Vedeti pe net preturi la case (pe site-urile agentiilor imobiliare), preturi la bunuri de larg consum (Metro, Selgros, Carrefour, Domo, Altex, Mobexpert,etc). Iar de acum incolo toate merg in sus pentru ca doar ne indreptam spre UE.
Un metru cum de gaze naturale este cca.5300 de lei (si creste de la luna la luna). Benzina se indreapta vertiginos spre 30000 lei/litru.
- Daca vreti sa faceti afaceri ca sa castigati sumele de care vorbiti nu prea o sa mai aveti timp de viata sociala si de stat cu burta la soare in coltul de rai multvisat (sigur se pot da si "tunuri" dar vremea lor a cam trecut si speram ca scapam incet-incet de economia subterana. A daca vorbim despre un capital serios care sa va permita cumpararea unor imobile care dupa aceea sa va aduca bani, este altceva. Dar nu uitati ca asta e o investitie mare care se amortizeaza destul de lent (cca.10 ani).
In final repet : nu idealizati pentru ca Romania nu inseamna ceea ce vedeti cand veniti in vacanta si toata lumea canta, rade si danseaza.
succes tuturor
vlad
pork spune:
...explica-mi si mie omule cum amortizezi o garsoniera cumparata cu 30000 euro in Cluj in 10 ani...se inchiriaza in medie cu 100 euro...merge si 150 dar nu poti sa te bazezi pe asta continuu
tata lu Toma spune:
Wow !
In Bucuresti inca mai cumperi 3 camere (Dr.Taberei) cu banii astia.
Eu nu sunt in bransa dar asa stiam, ca o investitie imobiliara buna se amortizeaza in aproximativ 10 ani.
De exemplu sunt apartamente noi in nordul orasului (gen Scoala Herastrau, etc) care costa 200-250 mii euro si care apoi se pot inchiria cu cca.2000 / luna.
vlad
pork spune:
...socoteala de acasa cu 2000 de euro s-ar putea sa nu se potriveasca cu cea din targ...am rude care s-au chinuit luni de zinle sa gaseasca chiriasi pt un apartament de lux pe Decebal cu 400 pe luna si nu au gasit. In rest probeleme cate vrei cu arabi care aduceau femei...scandaluri procese cu vecinii etc, etc.
Trebuie sa fi foarte norocos ...sau foarte inspirat ca sa mai recuperezi in ziua de azi in 10 ani o investitie imobiliara...cel putin in conditiile pietii actuale.
Emilly spune:
quote:
Originally posted by tata lu Toma
Nu vreau sa va suparati pe mine, voi cei care vreti sa va intoarceti in Romania. Va inteleg, foarte bine, dorul de casa sau dorinta de a face ceva in/pentru Romania dar ... nu idilizati prea tare ca s-ar putea sa fiti dezamagiti.
Fiecare are sistemul lui de valori si de prioritati. Asta nu suporta vreo discutie dar exista niste realitati obiective pe care ar trebui sa le intelegeti bine inainte de a veni "acasa":
- Viata este scumpa in Romania; s-a mai discutat de n ori subiectul asta. Vedeti pe net preturi la case (pe site-urile agentiilor imobiliare), preturi la bunuri de larg consum (Metro, Selgros, Carrefour, Domo, Altex, Mobexpert,etc). Iar de acum incolo toate merg in sus pentru ca doar ne indreptam spre UE.
Un metru cum de gaze naturale este cca.5300 de lei (si creste de la luna la luna). Benzina se indreapta vertiginos spre 30000 lei/litru.
- Daca vreti sa faceti afaceri ca sa castigati sumele de care vorbiti nu prea o sa mai aveti timp de viata sociala si de stat cu burta la soare in coltul de rai multvisat (sigur se pot da si "tunuri" dar vremea lor a cam trecut si speram ca scapam incet-incet de economia subterana. A daca vorbim despre un capital serios care sa va permita cumpararea unor imobile care dupa aceea sa va aduca bani, este altceva. Dar nu uitati ca asta e o investitie mare care se amortizeaza destul de lent (cca.10 ani).
In final repet : nu idealizati pentru ca Romania nu inseamna ceea ce vedeti cand veniti in vacanta si toata lumea canta, rade si danseaza.
succes tuturor
vlad
Mare drepatate ai Vlad.
Eu una nu m-as intoarce in Romania.E adevarat mi-e dor de cei dragi dar incercam pe cit posibil sa tinem aproape.
Cind imi aduc aminte ca un salariu se ducea pe chirie si unul pe datorii si mincare, si ce mincare ca ne-o dramuiam pina la celalalt salariu.
Nici eu si nici sotul meu nu tinjim decit dupa cei dragi si anumite locuri pline de amintiri.Si mai era un lucru care ma seca, daca vroiam sa merg la coafor trebuia cu doua luni inainte sa-mi pun bani deoparte ca sa se adune suma respectiva.Efectiv mi se facea sila de toata situatia, si munceam.
Acum cind "uitam" ce e prin tara dam drumul la stirile de pe antena1 si ne trece dorul...aberatii la greu si zau ca eu nu vad de 3 ani de cind suntem plecati, sa se miste ceva in tara.Dar fiecare le stie pe ale lui, iar pentru cei care se intorc toata stima si mult succes le doresc.
Mona_B spune:
Multi inca nu realizeaza ca intrarea in UE va atrage dupa sine preturi exorbitante; vor supravietui cei care pot,majoritatea o vor duce insa foarte greu.Diferentele de clasa sociala deja se fac simtite.Noroc tuturor!
Ramona
Danutza Mamaruta spune:
Simona27 bine ai revenit. Si daca prindeti vreun peste in balta voastra, vin si eu. La masa, nu la prins peste. Dar promit sa aduc vinul, ca cica am o groaza de vita de vie pe la casi. Felicitari pentru cetatenie.
Dragii mei, ma gindeam ca ar fi grozav daca am tine legatura si dupa ce ajungem in tara. Chiar putem crea o retea a noastra(nu subterana) a celor care ne-am intors. Am putea schimba informatii si poate nu ar trebui sa dam cu capul in toti peretii, i-am evita cel putin pe cei in care au dat cu capul cei care s-au intors inainte. Stiti si voi ca in secolul nostru informatia inseamna putere. Deci, "keep speaking".
Tata lu'Toma, nu ne suparam, tot timpul mi s-a parut ca ai avut postari rationale si de bun simt. Stiu ca preturile cresc in Romania, dar crezi ca aici nu cresc? Si nu cred ca se intoarce nimeni in Romania sa o ia chiar de la zero, am inceput odata de la nimic si nu mai vrem sa experimentam. Spui de exemplu de pretul la case de pe net. Pai prima casa ce am cumparat-o, pe net era la 35,000 CAD si noi am luat-o cu 18,000 CAD. Deci oamenii cer, dar daca pui banul jos, poti sa ajungi sa cumperi imobilul la pretul lui real. Eu stiu ca nu am luat chilipiruri dar le-am cumparat la un pret real.
Si acum in ce ma priveste, am informatii concrete ca in oraselul meu o familie ca a mea traieste decent cu 400 euro/luna. Din banii astia se fac si 2 vacante pe an, la mare si la munte. Nu la un hotel de n stele, dar nici cu cortul. Tot din banii astia fetita familiei merge de 2 ori/saptamina la inot in alt oras, la vreo 9 km departare. Noi nu avem bazin de inot acoperit in orasul natal. (Poate vine vreun investitor cu bani multi si o sa avem. Deja ceva zvonuri sunt).
La primavara, daca totul merge bine, noi vom avea un cash flow de cel putin 600 euro pe luna. Mai ramine apoi sa stringem bani sa amenajam casa in care locuim, sa ne cumparam o masina si ceva bani pentru cazuri de extrema urgenta. Poate ca pina plecam voi avea si ideea de afaceri si am invatat ceva in Canada: Un plan bun duce intotdeauna la succes, iar rezultatele sunt pe masura visurilor: unde tintesti, acolo ajungi. (Na, ca v-am lovit, asta e din putul gindirii.)Deci eu cred ca proverbul "Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din tirg" nu este foarte adevarat.
Vroiam sa spun ca o sa am timp sa socializez si daca nu ma apuc de vreo afacere. O sa am banii sa traiesc decent si atita tot. Dar nu cred ca se va intimpla asta, pentru ca asa cum spunea si Simona_27, sunt o gramada de locuri in lumea asta pe care vreau sa la vad. Plus ca si acum vom incepe sa facem "plimbari lungi" sa exploram Canada, vreau si eu sa stiu la ce renunt.
Deci nu inseamna ca daca acum string bani pentru intoarcere, mi-am pus viata in cui. Da, cumpar produse organice din piata de menoniti si nu de la Loblows, cumpar tigari cu 3$/pachetul de la indieni si beutura de la portughezi (pina acum am cumparat numai vin si tarii, dar saptamina trecuta am aflat ca fac si bere, asa ca o sa incerc sa ved, berea cum e). Si mi-a zis indianu' ca poate sa imi aduca si favoritele mele Rothmans Extra Light tot la pret bun. Ura, ura!!! Traiasca economia suburbana, functioneaza si in Canada. Si puteti sa dati cu lazile de rosii dupa mine, eu nu pot sa inteleg de ce sa dau 9$ pe un pachet de tigari cind cu banii astia imi cumpar 3 pachete. O fi "mentalitatea romaneasca" de vina, dar asta sunt eu. Tata daca ar fi aici ar cumpara de la Loblows, nu s-ar duce in piata de menoniti, care apropo, am citit in ziarele locale, e ilegala. Oamenii care vind acolo nu au nici un fel de autorizatii. Deci nu ai garantii. Dar eu cumparam si in Romania de pe piata sau chiar direct de la tara, deci...
Hai ca va mai scriu dupa ce mi se intoarce barbatu, sa vedem el cu ce idei mai vine din tara. Ma duc sa fac pregatirile de intimpinare. O sa il astept intr-o pijama sexi, pe care scrie "I am Canadian". Sper sa nu aiba vreu soc, bietu'.
Pina revin, pentru cei care s-au intors sau se vor intoarce, sa ne vedem cu bine in Romania.
Cleomax spune:
quote:
Originally posted by Danutza Mamaruta
Da, cumpar produse organice din piata de menoniti si nu de la Loblows, cumpar tigari cu 3$/pachetul de la indieni si beutura de la portughezi (pina acum am cumparat numai vin si tarii, dar saptamina trecuta am aflat ca fac si bere, asa ca o sa incerc sa ved, berea cum e). Si mi-a zis indianu' ca poate sa imi aduca si favoritele mele Rothmans Extra Light tot la pret bun. Ura, ura!!! Traiasca economia suburbana, functioneaza si in Canada. Si puteti sa dati cu lazile de rosii dupa mine, eu nu pot sa inteleg de ce sa dau 9$ pe un pachet de tigari cind cu banii astia imi cumpar 3 pachete.
chiar ca poti cumpara produse organice(sanatoase cu banii salvati pe tigari.
acum sincer vorbind, eu inteleg dorinta unora de-a se intoarce, si ai mei au facut-o si, in afara de faptul ca ne e dor, ei sunt multumiti acolo. e adevarat ca au stat aici mai toata viata si s-au intors la pensie.
si-au construit o casa, si-au dus masina(asta e alta chestie, acum regreta ca nu si-au luat dacia la cat calatoresc ei)si au trimis de aici un container plin cu tot ce aveau nevoie ca sa n-o ia din nou de la inceput.
au avut afaceri in cap si ei, au dus niste masini de prelucrare a lemnului, insa in cazul lor socoteala nu s-a potrivit.
cel mai mult au avut de furca cu reintegrarea intre ai lor, desi s-au stabilit in satul natal al maica-mii, unde toata lumea o stia de "cal breaz" pentru "tupeul" de-a fi fugit din raiul comunist. din pacate si dupa cei treizeci de ani mentalitatile erau neschimbate, tot "tradatoare" au considerat-o multi.
ma rog, fiecare poveste e diferita, ce vreau sa spun e ca in final ai mei nu regreta prea tare ca s-au intors, dar stiu sigur ca nu au plecat de aici pentru ca nu le placea sau o duceau rau, ci pentru ca nu concepeau sa mai traiasca in exil atata timp cat a cazut comunismul.