Intoarcerea in Romania
Raspunsuri - Pagina 2
dans spune:
Guestus,
Toti banii pe care ii primesc de la compania mentionata sint bani albi si oficiali. Nu ma intereseaza ce taxe plateste compania pt mine dar pot spune ca ma calific pt HGR-ul care stipuleaza scutirea de impozit pe salariu pt ingineri software (in anumite conditii).
Ca fapt divers, nici nu as accepta sa lucrez la o companie care ar dori sa ma plateasca la negru!!!!
Respecte,
Dan
sinzi_ana spune:
Eu sunt in Ro, cu mici intrerperi de o luna, doua (care nu se pun) de 16 luni, de cand s-a nascut David. Sotul meu e pe mare, si el cu mici intreruperi de 2-3 luni, o pauza intre contracte..tot de atatea luni!!! Eu sunt in concediu de maternitate, prelungit as spune, caci am vrut neaparat sa stau 2 ani, pana il pun la olita. Lucrez la Luton, uk.
Cat stam acasa, deci numai eu si David, tati nu prea are pe ce sa cheltuie...cred ca ne ajung in medie pe luna cam 800-1000 de lire (cu tot cu drumurile pana in Londra pe care trebuie sa le mai fac trimestrial). Eu nu imi pot imagina cum altii se descurca cu mai putin, ca mi se pare ca inafara de mancare, benzina, de-ale casei si mici excrsii pe la munte o data pe luna nu am investit in nimic!!! Cat trebuie sa castigi aici sa iti poti cumpara o casa care in Constanta a ajuns in jur de 30.000 de euro?? si o masina nu mai vorbesc!!!
Sinzi
dans spune:
sinzi_ana,
eu mi-am facut niste calcule si dintr-un venit de 1500 euro / luna (care este oarecum similar cu suma mentionata in mesajul tau) se poate lua o masina (adica se pot plati rate) si se si poate trai rezonabil. Desigur ca este necesar sa dai un avans (preferabil cit mai mare). Despre casa, este dificil pt ca preturile sint asa cum le stim. Eu mi-am luat casa din banii strinsi in SUA si am facut-o acum 2 ani cind preturile inca nu explodasera chiar in halul asta. Dar anumiti analisti de pe piata imobiliara spun ca preturile trebuie sa coboare pt ca nu sint sustinute de puterea de cumparare a populatiei.
Idora spune:
Exemple de romani intorsi in tara si care au avut succes, nu cunosc decat unul deoarece nu ma invart prin cercuri de romani intorsi!!Cel de care ziceam a fost in Italia,a venit inapoi in tara si-a deschis o brutarie, si-a cumparat un apartament pe care l-a amenajat in stil occidental,o masina buna si-i merge f. bine.Dar ma gandeam la strainii care investesc in tara noastra, cel putin in orasul meu e plin de italieni care si-au deschis fabrici de confectii, pizerii, etc.si se pare ca le merge bine ca doar n-or fi nebuni sa investeasca in ceva care nu merge.Personal, eu cunosc un italian care si-a deschis o fabrica de confectii de vreo 3-4 ani si-i merge f. bine.El spunea ca castiga 10.000 $/luna!!
In privinta banilor necesari pentru a trai decent in Romania, eu zic ca vreo 800-1000 $/luna ar fi de ajuns pentru o famile cu 1-2 copii in cazul in care au locuinta.De trait cat de cat decent se poate si cu mai putin, depinde acum de pretentiile fiecaruia.Vorba aceea:te intanzi cat ti-e plapuma, cat ai atata cheltuiesti.
Danro spune:
Eu o inteleg foarte bine pe Danuta si situatia ei este oarecum asemanatoare cu a noastra,cu diferenta ca in Ro. nu aveam salarii sau pozitii bune.
Am mai spus si cu alte ocazii,fiecare alege in functie de ce primeaza:sufletul sau bunastare materiala.
Sufleteste cred ca foarte putini sunt multumiti,eu unul nu am intalnit multe persoane aici.
Subiectul este foarte delicat si se poate scrie pagini la nesfarsit.
Nu inteleg de ce se tot vorbeste ca trebuie sa ai atata si atata in Ro. ca sa traiesti decent,fericit poti sa fii si daca ai minimul cat sa supravietuiesti.Cum parca scrie si in biblie:"Totul e desertaciune"
Noi ne-am intoarce chiar si daca nu am dispune de cine stie ce bani,chiar daca poate am fi mai saraci decat am plecat,deocamdata insa mai analizam si ne gandim,inca nu am luat o decizie.
Poti sa fii fericit doar prin faptul de a avea copiii sanatosi si de a putea fi langa parinti.Cu toate astea,toti ne zbatem sa obtinem mai mult,sa le oferim copiilor un viitor mai bun,multi venind aici renuntand la lucrurile cele mai de pret.
Cred ca nu exista persoana care sa nu se fi intrebat:oare merita venirea noastra aici?Greu de spus,fiindca nimeni nu stie ce-i rezerva viitorul.
Daca am avea ce dispuneti voi in tara, nici n-am sta pe ganduri si te felicit ca ati luat o decizie inteleapta.
Subiectul este interesant si merita toata atentia,cred ca doar cei care sunt afectati de "lupte interioare" posteaza.
Mona_B spune:
quote:Cred ca fiecare stie care-i sunt prioritatile in viata...asa ca sa nu generalizam, vorbind despre motivele intoarcerii(sa nu folosim pers.1 plural).Nu cred ca cei care au ales sa ramana in strainatate nu pun pret pe ce-au lasat acasa.Mie nu-mi lipsesc decat parintii,pe care oricum ii vad anual, n-am avut niciodata o gasca de prieteni, carora sa le duc dorul. Mi se pare ca se creeaza aici o imagine gresita a celor care au ales tara de adoptie, sunt calificati, chiar daca subtil, drept materialisti si fara suflet, ceea ce nu-i corect!O saptamana buna tuturor,
Originally posted by Danro
Eu o inteleg foarte bine pe Danuta si situatia ei este oarecum asemanatoare cu a noastra,cu diferenta ca in Ro. nu aveam salarii sau pozitii bune.
Am mai spus si cu alte ocazii,fiecare alege in functie de ce primeaza:sufletul sau bunastare materiala.
Sufleteste cred ca foarte putini sunt multumiti,eu unul nu am intalnit multe persoane aici.
Subiectul este foarte delicat si se poate scrie pagini la nesfarsit.
Nu inteleg de ce se tot vorbeste ca trebuie sa ai atata si atata in Ro. ca sa traiesti decent,fericit poti sa fii si daca ai minimul cat sa supravietuiesti.Cum parca scrie si in biblie:"Totul e desertaciune"
Noi ne-am intoarce chiar si daca nu am dispune de cine stie ce bani,chiar daca poate am fi mai saraci decat am plecat,deocamdata insa mai analizam si ne gandim,inca nu am luat o decizie.
Poti sa fii fericit doar prin faptul de a avea copiii sanatosi si de a putea fi langa parinti.Cu toate astea,toti ne zbatem sa obtinem mai mult,sa le oferim copiilor un viitor mai bun,multi venind aici renuntand la lucrurile cele mai de pret.
Cred ca nu exista persoana care sa nu se fi intrebat:oare merita venirea noastra aici?Greu de spus,fiindca nimeni nu stie ce-i rezerva viitorul.
Daca am avea ce dispuneti voi in tara, nici n-am sta pe ganduri si te felicit ca ati luat o decizie inteleapta.
Subiectul este interesant si merita toata atentia,cred ca doar cei care sunt afectati de "lupte interioare" posteaza.
Ramona
Mona_B spune:
La intrebarea lansata de tine:Oare merita venirea noastra aici?raspunsul meu este DA!am stiut intotdeauna ce doresc de la viata, iar pt.mine si sotul meu a fost o decizie inteleapta.Atata timp cat familia mea traieste in bunastare(nu-i nici un pacat, de-aceea muncim, si te asigur ca avem timp si de recreere)si armonie, eu sunt multumita sufleteste oriunde am fi.Si multumesc lui D-zeu ca am posibilitatea sa-mi ajut parintii la nevoie.
Ramona
Danutza Mamaruta spune:
Am fost surprinsa ca a raspuns atita lume la subiect. Am inteles mai demult ca intoarcerea acasa e un subiect delicat si care ii atinge pe multi. In realitate, nu ar trebui sa fie asa. Cred ca toti putem invata ceva din discutiile astea si cei care vrem sa ne intoarcem si cei care au ales sa ramina. Si chiar si cei care acum se pregatesc de plecare.
Andrada, cunostintele mele care cistiga 100k pe an si au ales sa se intoarca in Romania chiar sunt un caz fericit. Ei si-au terminat de achitat mortgage-ul la casa in urma cu 3 ani si acum au vindut-o foarte bine (cca 50,000 in plus fata de pretul de cumparare). Consultantul lor financiar i-a sfatuit sa vinda acum (initial au vrut sa inchirieze apartamentul complet separat pe care il au in basement, iar el sa continue sa locuiasca in casa) pentru ca preturile sunt supra-estimate si el personal prezice un val de ieftinire al caselor in Canada. Deci vroiam sa subliniez ca nu traiau tocmai rau din banii aceia. Noi nu avem atita (venitul familiei) si reusim sa economisim si pentru investitiile in Romania.
Idora, apropo de stat la soare in curtea ta, am vorbit cu sotul meu la telefon si imi spunea ca nu ne-am cumparat 2 case la tara, ci un petec de rai. Tot timpul mi-am visat coltul meu de cer si acum il am. Si sunt si mai fericita, pentru ca e in Romania. Pentru mine (subliniez, numai pentru mine) in Canada nu ar fi fost acelasi lucru.
Idora, mi-ar place sa faceti o pensiune agro-turistica, facem o colaborare. Iarna, la noi la cabana de ski si toamna sau primavara la voi la pensiune. Mai era cineva aici pe site care isi cumpara barca si pamint la Dunare. Asa ca mergem si la Dunare. Gata, nu va speriati, nu ma invit nepoftiti. Dar nici nu spun "glumeam". La urma urmelor, de ce nu?
BellaDonna, convinge-ti sotul sa mergeti impreuna chiar si intr-o vizita scurta, ii vedeti pe cei dragi si va incarcati energetic. Si tie iti va fi mult mai usor la intoarcere.
Dans,
Guestus, chiar crezi ca cineva care cistiga 1500 euro/luna in Romania nu are un plan de pensii? Noi cistigam mult mai putin inainte de a pleca si totusi aveam pensii private. Le mai avem si acum. Nu pot sa astept sa aiba statul grija mea la pensie, pentru ca delapidari sau investitii proaste ale banilor pentru pensionare s-au vazut si la case mari (vezi ENRON in America).
Danro, iti doresc sa iei o decizie, indiferent care, important e sa fi tu multumit cu ce ai hotarit. Te simti atit de bine cind "te stii intr-o parte". Mult succes!
Daca voi nu plecati de la acest topic, revin. Acum trebuie sa muncesc, de data asta nu pentru cei care sunt pe Welfare (nu ma intelegeti gresit si noi am stat 2 luni pe Welfare, dar am niste prieteni canadieni si ea ii spune lui asa:"Du-te si munceste, milioane de oameni pe welfare depind de tine.")ci pentru cuibul din Romania. Cind imi intra un cec nu mai vad suma, imi zic: asta-i pentru instalatii, asta-i pentru ciment s.a.m.d.
Deci pentru cei care au plecat sau vor pleca "Sa ne vedem cu bine in Romania".
Idora spune:
Danutza, n-ar fi rea ideeaHai sa punem de-o colaborare si mai ales de-o intalnireIl cred si-l inteleg pe sotul tau cand spune ca ati cumparat un colt de rai.Aceeasi impresie o am si eu cand merg la casa de la tara.E raiul pe pamantsi acelasi colt de rai vreau sa-l am si la oras, ca drept sa spun nu as putea locui non-stop la tara, oricat ar fi de amenajat!!Nici pentru mine nu ar fi fost acelasi lucru sa am casa in Suedia.
Mult noroc celor care s-au intors sau vor sa se intoarca dar si celor care vor ramane in strainatate
Simona27 spune:
Hehe, pareri si pareri...o admir pr Danuta ca a avut curajul sa posteze asa subiect Eu personal nu as fi avut, si vorba ceea, noi cam ne pregatim de aterizare, in sens invers cam prin toamna, maxim septembrie! Adica inspre casa!!!
Si nu e nimic invelit in zahar acasa, ca sa nu dati cu rosii, stiu foarte bine ce e acasa:)
"Idora, apropo de stat la soare in curtea ta, am vorbit cu sotul meu la telefon si imi spunea ca nu ne-am cumparat 2 case la tara, ci un petec de rai. Tot timpul mi-am visat coltul meu de cer si acum il am. "
Da, avem si noi coltul nostru de rai acasa, sintetizat pe scurt la un apt. pe centrul Bucurersiului, la o ferma destul de paradita, dar unde pot sa ma apuc sa incerc ce idee imi trece prin cap si la o bucatica de 3 hectare jumate' cu doua helestee pe ea in care pur si simplu putem da cu batu' in balta asa de chichi chiar daca nu prindem nimica..
Si da, recunosc, nu suntem dintre aia care prefera sa nu mai puna picioru' in Europa, ci vrem sa o vedem. Da, poate ca ne vom cumpara conservele din Romania si le vom pune in portbagaj, dar o viata are omu'Nu putem sta cand acolo tara geme de oportunitati (nu dati ca nu e cinstit) - chiar ca si angajat, nu fac discriminari - decat aici sa stau sa imi pup sefu' - sefa' in fund!! Fiecare cu aia a lui
Si acum altii vor da cu rosii, fiti bineveniti si beinecuvantati, astazi ne-a venit hartiuta cum ca sa ne prezentam la ceremonia de cetatenie Si nu glumesc, pe noi cetatenia ne tinea in loc, ca mai era un obiectiv pt. care sa mai stam. Cine pricepe, urechi are ca de acuma, ioc motiv sa ma tina aici!Nu dati ca de ce vrem cetatenia, e ceva ce meritam
Dar sa lasam sentimentalismele la o parte:
1. Unde sunteti/ ati fost si din ce motive ati emigrat?
nu stiu de ce am plecat, cred ca de bani si pt. ca a vazut sotul si cealalta parte a monedei in vacanta - Chile.
2. Ce ati lucrat in Romania?
Sotul a deschis o agentie imobiliara din al doilea an de facultate (sau al treilea, nu dati) si lucram amandoi la cea agentie. El e de profesie inginer mecanic si io, cica trebuia sa termin "Managementul afacerilor" da' nu am terminat, eram prea grabita sa plec
3. Ce faceti in strainatate?
Programatori, ca am prins valul din '99.
Si cine ma poate intelege, facem peste 100k(de canadieni, mama lor de valute) pe an.
4. De ce si cind vreti sa va intorceti/de ce v-ati intors in Romania?
Ca sunt oportunitati...si ca vrem viata sociala (in planul doi) si ca vrem independenta financiara (pe planul intai) si ca, credem ca putem! ca avem multe acolo care plang dupa noi, numa' noi putem sa le punem in valoarea si putem sa profitam
Si asta cred ca se va intampla anu' asta, pana in sept, maxim oct, ca noua nu ne place programareaViata e scurta, nu putem sa avem luxul sa programam la nesfarsit
5. Ce faceti/ce vreti sa faceti la intoarcerea acasa?
Afaceri, afaceri si iar afaceri
Daca chiar suntem tampiti si nu ne duce mintea (ceea ce ma indoiesc amarnic, dar mai bine imi fac Culpa Mea! din start) voi sta sa pictez toata ziua si sa scriu carti - si nu glumesc
6. Ce ati facut/faceti ca sa va atingeti telul?
Planuit, planuit si iarasi planuit!
Si infarct in fiecare zi, la figurat, Doamne Fereste, si multa munca..si am avut un plan de care ne-am tinut. Nu spun ca e usor sa te mai tii de plan cand te apropii
7. Citi bani credeti ca sunt necesari unei familii cu 1-2 copii sa traiasca decent in Romania?
Vorbesc neavizat aici, noi credem ca ~400 de Euro ne vor fi suficien la t inceput (nu avem copii)(noi avem posibilitate de >= 1000 Euro dar nu mai vrem sa stam)
8. Cunoasteti pe cineva care s-a intors si daca da, ce face?
Ea infirmiera si el cara boltari in Spania - s-au intors de ~4 ani si le merge superb - daca vreti detalii, va dau si si-au atins scopuri care aici nu le atingi asa de usor - au o agentie de turism si o firma de confectii.
Si aici trebe' sa adaug si "rautatea" mea: cunosc si oameni care au decis sa nu pleca, au venit sa se uite si au zis OK, nimic mai mult.
1 - el - director Coca Cola Romania si ea nu mai stiu ce - OK, au vizitat si asta e tot!
El - avocat si ea judecatoare, intr-un oras mic din Moldova - la cam 28 de ani medie, au venit, au vazut, nu multumesc
Cam asta fu tot pt. moment
PS Si Dan - bravo..poate ne intalnim la o bere in Bucuresti, ca noi tot acolo vom avea sediu'