Gradinita la 3 ani?
Raspunsuri - Pagina 2
iuliacm spune:
quote:
Originally posted by ponicid
Au o programa de urmat dar lucreaza cu fiecare grupa pe rand.
Asta nu stiu eu si m-ar interesa sa aflu: pentru copii de 3 ani exista programa de urmat sau ei numai se joaca? De asta ma interesa sa aflu ce prevede MEC in legatura cu gradinitele.
Daniela, mamica de Ana-Maria
Daniela, m-ai facut curioasa sa vad care sunt obiectivele pe care ar trebui sa le atinga un copil la gradinita. Am cauta dar nu am gasit mare lucru. Da, exista o programa de urmat pentru fiecare grupa in parte. Uite ce scrie in legea Invatamantului:
Art. 127. - (1) Continutul invatamantului preuniversitar este asigurat prin planuri de invatamant, programe analitice si manuale scolare.
(2) Planurile de invatamant cuprind discipline obligatorii, optionale si facultative, precum si numarul de ore aferent fiecareia dintre acestea. Ponderea disciplinelor optionale si facultative creste in clasele finale ale invatamantului gimnazial si liceal.
(3) Programele analitice stabilesc, pentru fiecare disciplina din planul de invatamant, obiectivele instructiv-educative si formative ale disciplinei si evidentiaza continuturile fundamentale de ordin teoretic, experimental si aplicativ, oferind orientari metodologice generale pentru realizarea acestora.
Art. 128. - (1) Planurile de invatamant si programele analitice pentru invatamantul preuniversitar se aproba de catre Ministerul Invatamantului, la propunerea comisiei nationale de specialitate.
Organismul care stabileste programa nationala se numeste Consiliul National pentru Curiculum (http://cnc.ise.ro)
Am cauta pe site-ul lor programa nationala pentru gradinita dar nu gasit nimic. Am gasit doar obiective cadru pentru grupa pregatitoare:
* asimilarea elementelor de baza; ale principalelor limbaje conventionale (scris, citit, calcul aritmetic);
* stimularea copilului īn vederea perceperii, cunoasterii si stapānirii mediului apropiat;
* stimularea potentialului creativ al copilului, a intuitiei si a imaginatiei acestuia;
* formarea motivarii pentru īnvatare, īnteleasa ca o activitate sociala.
Programa oricarei gradinite ar trebui sa urmeze curiculum national sau o programa alternativa. Din cate stiu eu, la noi in tara sunt recunoscute de catre MEC ca alternative educationale metodele Step-by- Step, Waldorf si Montessorri. Este posibil sa fie mai multe.
Activitatile cuprinse in programa nationala sunt:
* Limba si comunicare;
* Matematica si stiinte ale naturii;
* Om si societate;
* Arte;
* Educatie fizica si Sport;
* Tehnologii;
* Consiliere si orientare.
Nu cred ca toate sunt cuprinse si la gradinita. Tare as vrea si eu sa vad curuiculum national pentru gradi.
Pe langa astea fiecare gradinita include si activitati suplimentare (dans, muzica, calculator etc.)
Concret, la gradinita unde merge Alex si care urmeaza programa MEC, la grupa mica au urmatorul program zilnic:
- o activitatea obligatorie (din categoria Limba si comunicare, Matematica si stiinte ale naturii, Arte,Sport)
- o activitatea suplimentara: dans, muzica, pictura
O activitate dureaza 20 minute.
La grupele mai mari sunt 2-3 activitati obligatorii si 2-3 activitati facultative.
Succes,
Iulia
gabrielat spune:
Din pacate practica la noi este ca pentru aproape orice problema trebuie sa apelezi la o cunostinta. Cu atat mai mult cand vine vorba de copilul nostru si de educatia lui.
Gradinitile sunt obligate sa inscrie copiii care au implinit varsta de 3 ani, fara nici o problema, dar cam totdeauna ti se motiveaza ca deja sunt prea multi copiii, ca trebuia sa vii mai demult s.a.m.d.
Deci te sfatuiesc sa incepi sa te agiti deja si ca sa fii sigura sa cauti si o cunostinta.
Iti urez mult succes!
gabi
barbye spune:
Pentru Ponicid...
Daca vrei la program 8-13,iti recomand Grad. 132 e pe Stefan cel Mare.Gradinita nu e prea mare.Pe fetita mea am dus-o la 6 grad.nu manca nu era sociabila cu copii,era o salbatica.Dar aici am avut norocul sa dau peste un inger de educatoare tanara care s-a ocupat foarte mult de ea,iar acum sant fericita de copilul meu.Bafta
mirela
korinna spune:
Si eu am dus baiatul cel mare la camin cand avea 3 ani si..10 zile..si a fost foarte bine.S-a invatat cu colectivitatea,plus o gramada de poezii..pictura..modelare...Eu l-am dus la un camin cu progama Step By Step.Am fost foarte multumita!
KORINNA mamika x 2
http://community.webshots.com/user/korinnay
ponicid spune:
Mirela, eu nu sunt din Bucuresti. Oricum iti multumesc.
Dupa cum va spuneam, am cautat o relatie si am gasit-o.
Astazi am inscris copilul la gradinita cu program prelungit pentru ca intre timp am ajuns la concluzia ca este mai bine asa chiar daca nu o s-o las acolo 8 ore. La gradinitele cu program normal mi s-a spus ca, copilul trebuie sa se descurce singur cu imbracatul, dezbacatul, dusul la veceu, mancatul si asa mai departe. Fetita mea se descurca dar nu asa de bine incat sa fie independenta. Am gasit o gradinita curata, care are sediul intr-o cladire veche boieresca. Stiti cum e, atunci cand te doare sufletul ca iti dai copilul de langa tine (chiar daca o faci spre binele lui), conteaza ca sa-ti placa locatia, personalul, sa cunosti pe cineva acolo si asa mai departe. Mi-am luat un bolovan de pe suflet. Asa ca, din toamna mergem la gradinita! Va multumesc fetelor pentru informatii.
Daniela, mamica de Ana-Maria
barbye spune:
Fii si tu dragut cu infirmiera,femeia de servici,educatoarea....si va fi ajutata.Iti garantez.
mirela