Gradinita la 3 ani?

Gradinita la 3 ani? | Autor: ponicid

Link direct la acest mesaj

Am urmatoarea problema: in iulie Ana-Maria face trei ani si din toamna as fi vrut sa o dau la gradinita (4 ore pe zi). M-am interesat in stanga si-n dreapta si in momentul de fata sunt foarte dezorientata.
Mai precis, imi pun niste intrebari la care poate ma ajutati voi sa-mi raspund.
-In primul rand, exista ceva reglementat de catre MEC in legatura cu varsta la care copiii ar trebui dati la gradinita? Adica gradinitele cand ( la ce varsta a copilului) ar fi obligate sa-ti primeasca copilul la gradinita? O educatoare mi-a spus ca ei fac inscrieri pentru copii de 5-6 ani.
-De la ce varsta considerati voi ca are sens sa va dati copilul la gradinita pentru a fi in colectivitate si pentru toate activitatile de acolo si nu pentru ca nu avem cu cine-l lasa acasa? Eu consider ca un copil de trei ani sanatos si bine dezvoltat ar trebui sa frecventeze o gradinita.
- Gradinitele pe care le stiti voi au grupe pe varste sau se intampla ca si la mine in oras unde toate gradinitele amesteca copiii si gasesti intr-o clasa copii de la 3 ani pana la 6 ani. Cei mici nu-i lasa pe cei mari sa invete pentru anul pregatitor, cei mari nu vor sa se joace cu cei mici si toata lumea incurca pe toata lumea.
Eu in naivitatea mea am crezut ca ma duc la gradinita si acolo ma vor primi niste educatoare cu bratele deschise si-mi vor repartiza copilul intr-o clasa cu copii cam de aceeasi varsta care vor desfasura pe parcusrul anului activitati specifice strict varstei lor.
S-ar parea ca m-am inselat amarnic.

Daniela, mamica de Ana-Maria

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Jackie spune:

Ai dreptate, e foarte bine pentru un copil de virsta asta sa mearga la gradinita, sa se invete cu colectivitatea, sa aiba cu cine sa se joace etc.
Daca nu ai de ales si trebuie sa-l dai la o grupa amestecata ca virste iar nu e o tragedie ca ei se inteleg pina la urma, dar nu inteleg de ce se intimpla asta la tine in oras. Oare educatoarele de acolo nu au de urmat o programa, care difera de la o grupa la alta?
Cit despre faptul ca nu ti-o primesc probabil ca trebuie sa sari cu ceva..
Oricum, o incercare nu poate sa strice..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zulu spune:

Sunt mama a 2 gemene care fac 3 ani tot in iulie. Si coincidenta, tocmai am venit de la gradinita (de stat) unde vreau sa le inscriu pe fete. Le inscriu nu pentru ca nu are cine sa stea cu ele, ci pentru ca le place sa se joace cu alti copii, sunt foarte vioaie si bunicile abia tin pasul cu ele.
Prea multe nu prea pot sa-ti spun. E prima data cand intru intr-o gradinita (in postura de mama) si nici nu m-am interesat prea mult inainte.. decat cat sa-mi dau seama ca nu-mi permit sa dau 300 euro pe luna pentru a le da la o gradinita particulara (care nu e cu mult mai buna decat una de stat).

Succes

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ponicid spune:

Au o programa de urmat dar lucreaza cu fiecare grupa pe rand.
Asta nu stiu eu si m-ar interesa sa aflu: pentru copii de 3 ani exista programa de urmat sau ei numai se joaca? De asta ma interesa sa aflu ce prevede MEC in legatura cu gradinitele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana904 spune:

Din cite stiu eu exista o programa chiar si pentru copiii de 3 ani. La gradi unde sint copiii mei, particulara dar acreditata de MEC sint 3 grupe :mare, mijlocie si mica. In fiecare vineri educatoarea fiecarei grupe ne da cite o fisa in care scrie ce activitati au avut in saptamina respectiva. Eu o am pe Catinca la grupa mare, ei deja fac literele,scriu cuvinte in care sa foloseasca literele respective, invata despre fenomenele naturii etc. Tudor e la grupa mica, la ei e cu totul alt nivel, coloreaza, lipesc, invata cintecele si poezioare simple. Copiii se amesteca doar la joaca si la orele de masa.
Nu stiu daca la copiii de 3 ani e foarte stricta programa, mai degraba cred ca trebuie sa le formeze anumite deprinderi. Tudor va implini 3 ani la sfirsitul lui iulie si merge la gradi din martie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zulu spune:

au o programa... nu stiu exact care, dar au..
mi s-a spus ca au activitati facultative (pentru care se plateste separat): engleza, dans, calculator. si-mi povestea directoarea ca ce frumos spun copii de 3 ani poezii in engleza, s.a.m.d. acum nu stiu daca doar isi lauda gradinita sau chiar asa este.. dar asta inseamna ca au o programa si ca mai si invata cate ceva, nu doar se joaca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bobita spune:

Atentie la ce gradinita ii inscieti, am vazut de curind la o gradi de stat, grupa mica, adica de la 3 la 4 ani, era tinuta intr-o incapere de 3/4, 20 copiii si nu se ocupa nimeni de ei, sa-i invete ceva. Asa ca atentie mare.

Sa fim fericite
http://community.webshots.com/user/valentina611969

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana71 spune:

Pe baietelul meu l-am dat la gradinita in septembrie anul trecut, la 3 ani si 9 luni. La gradinita lui, copii intre 3-4 ani au fost la grupa mica (sunt 2 grupe mici), 4-5 ani grupa mijlocie, 5-6 ani grupa mare, 6-7 ani grupa mare pregatitoare. La el in grupa au fost si copii care inca nu implinisera 3 ani in septembrie, dar oricum peste 2 ani si jumatate. Regula spune ca poate fi primit in gradinita dupa ce implineste 3 ani. La inceput au fost inscrisi 32 in grupa, dar cel mai mult au venit intr-o zi 20 copii. Se pare ca e o chestie generala: se inscriu foarte multi dar nu vin toti. In medie in timpul anului in mod regulat, zilnic, au fost intre 10 -15 copii. Eu am fost foarte multumita de gradinita, in principal de cele 2 educatoare care s-au straduit cu toti copii foarte mult. Al meu a invatat foarte multe de acolo si se simte foarte bine. Chiar ieri am avut serbare de sfarsit de an ( a 3-a din anul asta scolar) si am ramas uimita de progresele lor. Binenteles ca au tot felul de activitati colorat, lipit, desene cu acuarele, jocuri logice, desenat, invata poezii, cantecele, povesti. Ieri ne-au predat, dupa serbare mapa cu lucrarile lor. Nu-ti spun ce mandru era copilul. Si eu, acum sunt pro gradinita, desi la inceput am avut mari emotii. Ideal ar fi sa gasesti o gradinita unde sa fie mai multe grupe, separati pe varste. Mult succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabrielat spune:

Eu mi-am dat baietelul la gradinita la 3 ani si aproape 2 luni.
Asta este o varsta perfecta pentru mers la gradi. Dupa parerea mea copiii trebuie dati in colectivitate si trebuie sa se obisnuieste cu un program.
Eu sunt foarte multumita de el de cand merge la gradinita!

gabi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ponicid spune:

Multumesc pentru raspunsuri. Acum m-am lamurit. Cel putin gradinitele de stat ar trebui sa primeasca copii de 3 ani la gradinita fara mofturi si ar trebui sa se si ocupe de ei. Dar, asa cum se intampla in Romania, si pentru asta trebuie sa gasesc o relatie pentru ca asa oficial nu m-am descurcat.
Mai am o intrebare arzatoare: cand se fac inscrieri la gradinira? Acum sau in septembrie? Cum sa procedez? Ma agit acum sau incepand cu 1 septembrie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Raluca spune:

La orice tip de gradi vrei sa o inscri, stat, particulara, trebuie sa te agiti deja...Cel putin in Cluj cam asa stau lucrurile. In septembrie vei afla ca nu mai sunt locuri!

In privinta activitatilor grupei mici,da exista obligativitate ca si la aceste varste saptamanal sa se acumuleze noi informatii+ cantecele, jocuri, poezii, expresiii si, atentie, fie stat fie particular,educatoarele au obligativitatea ca la cererea parintilor sa ofere fisa acestor activitati si a evolutiei copilului acestor, chiar si zilnic!

Raluca mama Ilincai

Mergi la inceput