Sexualitatea

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

stormblast, intr-un fel ai dreptate! asha era si ... pe timpul meu- pfuuui, ma simt asha batrana cand spun pe timpu' meu. Adica pe vremea cand eram eu adolescenta. Eram toate fetel cumintzi si cand si cand se mai auzea catevreuna care o lua razna. dar facea parte din exceptii, nu era o regula. ma bucur sa aflu ca si in generatia voatra tot asha e.
mai povesteste-ne din preocuparile si problemele voastre, sa stii ca ne intereseaza cu adevarat.
te mai asteptam

Paul are nevoie de noi:
http://www.ana-design.ch/paul/paul.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stormblast spune:

hello again!:))
ma bucur dak va sunt de folos asa k m'am gandit sa va mai povestesc
de fapt...mi'am amintit ceva...cand eram eu mai micuta (cred k aveam vreo 9-10 ani) am gasit in biblioteca o carte de anatomie..mare si cu poze...hmmmz..capitolul "aparatul genital al femeii"...am privit pozele si cele cateva explicatii d p margine..mi'a fost cam lene sa citesc tot...dar am luat o oglinda micuta si...m'am uitat sa vad dak e la fel ca in poza....
stiu k am fost intotdeauna o fire curioasa si cand nu stiam ceva ma apucam si cautam sa aflu...dar sunt sigura k majoritatea copiilor se intreaba ce e "pe acolo"
aaah..si by the way...dupa ce am facut asta am gasit si capitolul cu baietzii...
oricum...de vina e curiozitatea asta a mea...dar tot datorita ei am aflat eu ca inainte de a face sex for the first time trebuie sa fii pregatita,sa cunostii bine baiatul and all the other stuff ... si d aceea nu regret acum nimic
nu stiu dak va intereseaza prea mult....eu scriu oricum
...prima data....
aveam 17 ani si 3luni(nu cred k e f importanta varsta, dar oricum...) nu aveam o relatie de foarte mult timp (decat 2 luni- d fapt era cea mai lunga, pt k d obicei ma plictiseam repede si dupa max 1 luna le spuneam bye bye) dar am avut norocul sa gasesc un baiat minunat...se gandeste intotdeauna mai intai la mine si apoi la el, in timp, am ajuns foarte apropiati si suntem fiecare pentru celalalt persoana cea mai apropiata,persoana la care se duce atunci cand are o problema...cred k am pierdut nopti intregi numai vorbind
sincera sa fiu.nu prea insemna mare lucru pt mine virginitatea,nu imi amintesc nici in ce data eram dar stiu f bine k el a fost super dragutz si atent cu mine...(ca intotdeauna...
cum spuneam, nu mi'a parut rau ca am facut asta...cred k pot spune k am o relatie perfecta...
pacat k anul viitor voi pleca in alt oras la facultate... i hope it won't be the end
...
akum sincera sa fiu nu prea stiu ce sa va mai scriu...
cred k dak vreti sa stiti ceva ... ask ...:)
bye bye for now
va pupik

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

quote:
Originally posted by Alina Moscovici
Din pacate in occident, si din ce in ce mai mult si in Romania, parintii devin nedisponibili copiilor lor, atat d.p.d.v. fizic (ore multe la servici) cat si emotional (stressul si grijile de la servici sunt aduse acasa). De multe ori copiii, care asteapta sa le fie impus un sistem de valori de catre cele mai importane fiinte in viata lor –parintii,pe moment vor cauta sa gaseasca acest sistem de valori la “babysitter-ul” de TV sau Internet.. Poate mai tarziu, acesti copii vor cauta sa primeasca afectiunea (de care au fost deprivati) de la tot felul de prieteni de o calitate indoielnica, sau vor cauta sa-si regaseasca identitatea in astfel de prieteni.

Uite asta mi se pare un punct foarte important, si la fel, cele spuse de dr. Phill.
Roxana mea a inceput sa se compare cu cei din jur, in sensul ca de ce altora le sunt permise lucruri care ei ii sunt interzise? Ca si tine, si eu incerc sa-i spun ca BINE este ceea ce face ea, nu ceea ce vede la altii.
De cand am deschis subiectul asta, aproape zilnic am parte de provocari, incepe sa isi formeze personalitatea, sa aiba pareri proprii... si e nevoie de foarte mult tact si de multa imaginatie pentru a forma un om. Doamne ajuta sa reusim cat mai bine!
Alina, multumesc pentru pareri!

Stormblast, imi place ca esti o fata informata, iti doresc numai bine in viata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

quote:
Originally posted by Alina Moscovici
Eu una de pe acum ii instilez in sange fetei mele ca ea este unica si inegalabila, ca EA are dreptul si puterea sa defineasca ceea ce este "cool," si sa reziste tentatiei de a copia pe unii si pe altii.

Asta mi se pare extrem de important, nu neaparat legat de viata sexuala, dar in general, un puber si mai tarziu un adolescent este atat de vulnerabil, si nu ma gandesc neaparat ca o va "apuca pe cai gresite" ci ca poate suferi foarte mult daca nu este acceptat de cei "cool" din jurul sau.

quote:

"Teenagers shouldn't have serious dating relationships. No 14-year-old needs to have an intense boyfriend or girlfriend. Encourage group dates supervised by an adult."

Cu asta nu prea sunt de acord. Mi se pare mult prea mult ca la 14 ani (si mai tarziu, se intelege din citat) sa fie musai ca un adult sa le tina lumanarea tinerilor. Eu cred ca daca ai educat copilul sa fie suficient de puternic ca om, poti sa si ai incredere in el/ea ca va face niste alegeri bune. Oricum nu poti fi acolo in orice minut din orice zi, tentatiile vor aparea inevitabil, tu echipezi copilul cu niste "instrumente" de reactie, dar cum si cand le va folosi, asta ramane responsabilitatea lui.
Poate o relatie extrem de serioasa la 14 ani nu e cea mai buna idee - dar majoritatea relatiilor la 14 ani nu ajung sa fie extrem de serioase, adica la un nivel care ar putea afecta relatiile cu alte persoane, performanta scolara etc. Iar sa rapesti unui adolescent de 17-18 ani dreptul la o poveste de dragoste mi se pare iar exagerat.

quote:

"Your job as a parent is not to be a cool friend, but to set up boundaries in which your teen can comfortably grow."

Cu afirmatia asta sunt de acord.. dar e greu de spus cand devii dintr-un parinte care stabileste niste limite un parinte prea autoritar. Parintii mei au fost mai mult genul "cool friends", cel putin in anumite aspecte, si, desi uneori ar fi fost poate mai bine sa impuna niste limite pe care nu le-au impus, in general a fost mult mai bine asa fata de ce am vazut la cei mai multi dintre prietenii mei, aveam o prietena pe care la 18 ani mama ei o punea sa se duca la biserica sa se spovedeasca pentru pacate pe care nici macar nu le comisese Cu ai mei cel putin am avut o linie de discutie deschisa..

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Da mey Alina, da' daca vrea copchilu' de exemplu sa plece pe undeva cu gasca de prieteni - adevarul ca pe-aici nu stiu nici eu exact cum e, nu'sh exact pana la ce varsta e ilegal sa lasi copchilu' sa plece de capul lui - da' ma gandesc la adolescenta mea in Romania, cand plecam pe la mare, pe munte, pe la festivaluri prin tara cu prietenii (asta cand eram in liceu) si se mai nimerea sa fie si vreun "iumbit" printre ei; e drept ca am mai facut si nebuneli pe care cu mintea de acum probabil nu le-as mai face, dar una peste alta nu mi s-a intamplat nimic foarte rau si amintirile care mi-au ramas sunt asa de frumoase..
cat despre ce se intampla in casa, iti spun eu ca daca e sa se intample se intampla si cu usa deschisa iar pe-aici se intampla in masini la greu.. ce vreau sa spun este ca daca e sa se intample se intampla oricum, oricat ar face parintele pe politistul, de-asta mi se pare mai important cum formezi copilul sa vada lucrurile si pe sine insusi, cum il ajuti sa invete sa ia decizii (fara sa iei tu decizii in locul lui), nu cum il controlezi. Asa vad eu lucrurile acum, insa eu nu sunt (inca) parinte si s-ar putea ca atunci cand o sa fiu sa-mi mai schimb parerea.. pana atunci ma intereseaza sa invat de la voi, cele care aveti deja pui.

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

Si eu simt mai aproape de punctul de vedere al lui Lai. Daca sunt de acord cu partea cu educatia, transmiterea valorilor si dezvoltarea constiintei de sine, la partea cu pazitul nu mai subscriu. Copiii sunt sufcient de sensibili ca sa percewapa spaima noastra fata de felul in care se dezvolta sexualitatea lor. Toate astea se vor regasi, intr-un fel sau altul, in atitudinea lor fata de sex. Pot deveni ascunsi sau inhibati. Si apoi, mi se pare cam mult ca noi parintii sa putem hotara chiar pana intr-atat ce drum trebuie sa il urmeze experientele lor sexuale.

D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bubbles spune:

quote:
* Apropo de meseria de a fi parinte/parinti... cred ca e una din putinele meserii care nu cere brevet/licenta ptr. a o practica

Poate de aceea este si cea mai dificila si plina de responsabilitate. Si e singura meserie in care erorile dor cumplit... pe propria piele.

Bianca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

Ce-mi mai amintesc si io: aveam o cunostinta, o fata de vreo 14 anishori. Fata era tzinuta din scuuuurt,cum nu va putetzi imagina. De la scoala trebuia sa fie acasa la ora cutare, n-avea voie sa faca nimic- bietul copil. Din fire insa era mai nebunatica, mai libertina, si nu prea se potrivea educatia asta cu firea ei. Asha ca, facea tot ce voia ea. De exemplu: mama o trimite dupa paine, si ii spune sa fie in - sa zicem 15 minute acasa. Ea insa vine intr-o ora, motivand ca nu era paine si s-a dus la 3 alimentari. Nimic deosebit, o sa ziceti. In timpul asta insa a facut dragoste cu un baiat. Si e caz real. Sa fii parinte e greu, sa fii parinte de adolescent e de 2 ori mai greu.

Paul are nevoie de noi:
http://www.ana-design.ch/paul/paul.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isabel 35 spune:

Buna fetelor,ma numesc Isabel am 35 de ani,am patru baieti si o fetita.Daca am inteles bine, aici se vorbeste despre sexualitatea copiilor.De la ce varsta isi incep viata sexuala.Mai inainte de toate sa specific ca eu m-am maritat la varsta de 18 ani,iar la 19ani deja eram mamica.Pentru mine odata cu nasterea primului copil,s-a dus asa zisa "copilarie",nici "adolescenta"nu mai eram.Nu puteti spune ca atunci eram un adult, a fost ceva intre cele trei.Eram un copil . Invatam sa fiu mama,sa am grija de micul meu ghemotoc,si de mine in acelasi timp.Dar cu timpul am capatat exerienta,nu a fost deloc usor pentru mine ,si nici pentru sotul meu nu este nici la ora actuala.Am c-am deviat de la subiect,dar sa va spun mai bine ca sa intelegeti.Cat sunt mici copiii,problemele nu sunt atat de mari.Am uitat amandoi de noptile nedormite,cand trebuia sa ii schimbam sa-i hranim.Sau de noptile grele ,cand faceam cu randul,sa le dam pastilele,caci erau bolnavi.Si acum sunt la fel ,cand raceste unul ,racesc toti.Problema este insa alta acum.Au crescut mari,au inceput sa iubeasca,sa planga ,sa sufere ca nu sunt poate bagati in seama de fetele care le plac.
Sau ca prietenia acum nu dureaza mai mult de doua saptamani.Aici in Belgia unde locuim,fetele nu mai sunt virgine de la varsta de 10 ani.A fost foarte socant pentru mine sa aflu de la baiatul meu cel mare,ca fata vecinei noastre i-a cerut sa faca sex oral de ziua ei.Binenteles ca nu a venit copilul la mine sa spuna,a vorbit cu tatal lui.Poate saracul si-a dat seama cat de penibil este,sa vina sa-mi spuna :stii mama ,fata pe care tu o admiri mereu ,si spui ca asa vrei sa fie si sora mea cand va fi de varsta ei,vrea sa facem sex oral.Pai va da-ti fetelor seama ce-a fost in mintea sotului meu cand a auzit,dar in a mea?Totul s-a schimbat in cateva secunde,am inceput sa o vad pe fata vecinei cu alti ochi.Sa va spun ce i-a spus sotul baiatului meu ,care am uitat sa specific ce varsta are.Acum in decembrie implineste 17 ani.E un baiat foarte bun ,este foarte cuminte,nu ne face probleme deloc.Sotul l-a intrebat ce parere are despre ce i-a cerut fata sa faca?La care baiatul ,i-a raspuns sincer ca prima data a fost socat,iar acum a luat totul in serios.Si se intreaba daca este bine sa faca de pe acum sex oral,ca sa ramana virgin pana la 23 de ani.Caci si fata vecinei ,la fel vrea sa ramana virgina?????Sotul i-a explicat ca daca incepe prin a face asa dragoste cu o fata ,o sa se scarbeasca repede,si nu o sa mai aibe respect pentru femei.Prima data ,si nu numai ,trebuie sa fie ceva pur ,romantic.Femeia nu o folosesti ca pe un obiect sexual.L-a mai intrebat daca un baiat i-ar cere sorei lui mai mici sa faca sex oral,ce ar spune cand ar afla?Iar el a spus ca ar fi in stare sa-i rupa oasele.Si atunci i-a raspuns si lui l-a intrebare ,cu o intrebare.Deci respecta fata,femeia,ca si cum ar fi rupta din tine.Chiar daca o fata vine si-ti cere asa ceva,tu spunei ca nu esti pregatit pentru o astfel de viata sexuala.Fata vecinei oicum si-a indeplinit dorinta ,de-a face sex oral de ziua ei,cu un alt vecin din cartier.E FOARTE GREU SA TII UN COPIL IN FRAU!CAND ESTE VORBA DE SEX, SUNT ISPITE LA TOT PASUL FIE CA SUNT BAIETI ,FIE CA SUNT FETE,,, CURIOZITATE INCEPE DE LA O VARSTA FRAGEDA CAND ISI DESCOPERA SEXUALITATEA,Pot sa spun ca fiul nostru ,deja si-a inceput viata sexuala,deoarece de fiecare data cand ii spal blugii ,ii gasesc in buzunare prezervative.Sotul l-a invatat despre bolile transmisibile sexual,dar nu suntem impacati deloc ca a inceput-o atat de devreme.Dar cum ziceau si fetele mai inainte,decat sa o faca pe la spate ,mai bine sa aibe incredere in tine,sa vina sa-ti spuna ,caci altfel cine stie ce s-ar intimpla.AM SA MAI REVIN ASUPRA SUBIECTULUI,SPER CA NU V-AU DERANJAT CELE SCRISE DE MINE. VA PUP SI SA AUZIM DE BINE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns an-k spune:

eu mi-am inceput viata sexuala la 16ani, cu un baiat cu care eram impreuna de vreo 3luni.De ce?
tot ce cunoscusem si vazusem eu pana atunci, in cartier sau la scoala mi s-a parut asa... baieti "satisfacuti" si fete(prietene) ba"pacalite" sa zic asa ba santajate si auzisem chiar de violuri-(tin samentionez ca ai mei nu imi spusesera nimik, adica atunci cand mi-a venit ciclu, la 12ani am crezut ca e kk, iar cam tot pe atunci cand o fata mai mare mi-a spus ce face mama cui tata am alergat plangand sa-i spun ce a zis Oana, si a fost prima oara cand mama mi-a zis cate ceva dar nu prea mult)
asa, si cum spuneam- el era langa mine mereu, el m-a facut sa inteleg ca un baiat poate fii si interesat de suflet, si mi-a promis ca el nu imi va cere nimic ci se va intampla atunci cand voi vrea eu
intr-o dimineata m-am trezit eu, ca vreau!- nu pot sa spun ca il iubam, dar eram sigura ca, cu el va fii prima data asa cum mi-o doream, si asa a fost- dupa care am ramas si 4ani1/2 impreuna
dar vedeti voi in final a fost un....... si m-a inselat- orgoliul meu nu mi-a permis sa lupt si am renuntat
isabel varul sotului meu are o fata de 12ani si un baiat de14, eu ii apreciam f mult ca si familie, dar dupa ce ai scris tu ma uit la Monica(asa o cheama pe fata) si ma intreb daca, chiar o fii asa inocenta cum pare
mie din contra mi s-a parut Belgia tara unde copii au parte de f multa educatie(scoala toata ziua), iar parintii sunt f deschisi cu copii lor)- poate ma insel ca nu stau de mult timp in Belgia dar asta e prima impresie

anca DNP21martie

Mergi la inceput