Sfaturi pt instalare centrala termica

Ajutati-ma, va rog cu niste sfaturi. Despre ce e vorba:
Stau intr-o casa veche, cu pereti din caramida, camere inalte si mari, geamuri normale (nu de termopan). Pana acum se incalzea toata casa de la o centrala termica, veche, cu arzator. Acum s-a pus problema sa ne luam centrale termice individiuale de apartament.
Iar eu am o mare problema: nu ma pricep de loc si nici nu vreau sa arunc cu bani in stanga si-n dreapta. Puteti sa-mi dati niste sfaturi: ce trebuie sa stiu despre centrala, despre instalatie, eventuale vicii ascunse care pot aparea, ce trebuie sa intreb cand va veni acasa specialistul si-mi va face evaluarea...chestii de care v-ati lovit si voi si "ce bine era daca stiam inainte...".
Va multumesc,
Raspunsuri

ciupercar spune:
Chiar nu ma puteti ajuta cu niste sfaturi?
Nu si-a pus nimeni de curand centrala?
Hai, va rog...


Dianne spune:
Raluca,
Cred ca cel mai bine ar fi sa gasesti o firma, ar fi foarte bine sa fie recunoscta de cei de la RomGaz, care iti va da si autorizatie de functionare si-ti poate da si un pret estimativ al lucrarii. Eu nu-ti pot spune cat mai costa acum o asemenea lucrare pentru ca eu am centrala de vreo 2 ani. Stiu sigur ca autorizatia de functinare este in jur de 2 milioana si e musai s-o ai! In primul rand iti trebuie o centrala de apartament cu tiraj fortat( eu am Electrolux si sunt foarte multumita). Daca iei contact cu firma care asigura service-ul pt. Electrolux, sa zicem, cei de acolo iti vor spune ce trebuie sa mai cumperi, cum ar fi un filtru anticalcar si un stabilizator( cred ca asa-i zice)de gaz. Apropo, noi am folositt niste racorduri pentru gaz flexibile si care nu mai sunt agreate, cica de RomGaz. Trebuie sa folosesti unele de cupru, parca! pentru inceput cam asta ar!
Succes!


tata lu Toma spune:
Noi avem o centrala montata acum vreo trei ani deci nu am informatii foarte recente despre ofertele actuale dar ca utilizator pot sa-ti dau cateva sfaturi :
- puterea centralei se alege in functie de numarul de metri cubi pe care urmeaza sa-l incalzeasca; noi avem cca.500 mteri cubi iar centrala de 23KW este mai mult decat suficienta.
- vedeti sa aiba un debit de apa calda cat mai mare (exista unele care au si un boiler atasat care asigura un debit mai mare si un consum de gaz mai mic); noi avem 13 litri/min (fara boiler) ceea ce inseamna un singur robinet deschis cu apa fierbinte (sau doua cu apa calduta)
- daca, calitatea apei nu e corespunzatoare e bine sa montati niste filtre suplimentare la intrarea in centrala
- un termostat montat intr-una din incaperi reduce consumul de gaz
- firma care va vinde/monteaza centrala sa aiba toate autorizatiile necesare si sa va dea toate certificatele (din cate stiu e o perioada incetosata privind debransari/montari, etc
Succes,
Vlad
ps altceva nu-mi vine acum in minte; daca vrei mai intreaba.


ponicid spune:
In primul rand trebuie sa te orientezi asupra puterii de incalzire a centralei pentru a comanda o centrala care sa fie capabila sa incalziasca intreaga locuinta. In cartile tehnice ale centralelor este specificata aceasta putere. Apoi, in functie de locuinta ta, te orientezi asupra unei centrale cu tiraj natural sau tiraj fortat. Si nu in ultimul rand trebuie sa te intereseze gradul de automatizare al centralei. Sunt centrale care semnaleaza, prin aprinderea unui panou de ledulete, toate procesele ce se desfasoara in centrala dar si defectiunile care pot aparea. Este foarte util sa-ti semnaleze chiar centrala un defect pentru ca de multe ori poti sa-l remediezi tu in loc sa astepti sa vina specialistul. Centrala mea semnalizeaza toate defectele majore ce pot aparea in functionarea ei si vreau sa-ti spun ca nu am chemat niciodata specialistul sa ma scoata din incurcatura.
Un lucru important este marca centralei si existenta service-ului pentru ea. Adica recomandat este sa iti cumperi o centrala la care sa ai service-ul asigurat.
Daniela, mamica de Ana-Maria


simona spune:
Draga Ciupercar, in primul rand trebuie sa depui o cerere la Distrigaz si ei trebuie sa-ti dea acordul (119.900 lei costa aprobarea pentru un ap.3 cam-iti dau factura)apoi trebuie sa contactezi o firma agreata de Distrigaz care sa vina sa-ti traga teava de gaz pana in casa, sa-ti puna contoar la usa, sa-ti faca un dosar cu un studiu etc(pe noi ne costa 8.000.000) apoi trebuie sa contactezi o alta firma care sa vina sa iti monteze centrala si sa-ti faca legatura cu calorifele (7.000.000 manopera+20.000.000 materiale-calorifere tevi coturi etc)
Mentiune: intai se monteaza centrala pe perete apoi vine cel cu teava de gaz si trebuie sa-ti faca legatura intre centrala si teava de gaz.
Sa fii atenta ca firma care vine sa-ti monteze centrala sa fie autorizata de Distrigaz si sa aiba si autorizatie ISCIR (sa poata sa-ti faca verificarea tehnica la 2 ani...sau cam asa ceva)
Noi avem un apartament de 3 camere cu supraf de 70m locuibili si ni s-a recomandat o centrala cu putere de 24-23Kw de la Saunier Douval (lider pe piata din Franta se pare) sau Vaillant.
Din cate am inteles centrala de la Saunier de 30Kw este mult mai buna dar este si mai mare (are incorporat un rezervor de 3,5l)si face fata cu succes unei case mai mari
Hai sa-ti spun si unele preturi
-Saunier Douval 30kw 909 euro, Saunier Douval 24Kw 28.000.000 lei
- Vaillant 24Kw 32.000.000 lei
simona


ciupercar spune:
Va multumesc frumos pt raspunsuri.
M-am mai lamurit cum merg treburile si ce trebuie sa fac.
Este o investitie importanta si m-m hotarat sa nu fac rabat, macar la centrala, sa-mi iau o centrala buna. Am auzit si eu de la alti colegi ca Duval ar fi buna. Cred ca o sa-mi iau din asta.
Despre tevi ce parere aveti: unii mi-au zis sa-mi pun de cupru, altii sa-mi pun de pexal.
Cei care v-ati pus de mai mult timp centrala, ce parere aveti?
Multumesc,


tata lu Toma spune:
Centrala noastra este Junkers iar tevile sunt pexal, invelite cu un manson si bagate prin pardoseli (e vorba de o casa noua la care centrala a fost montata in timpul construirii casei.
succes
vlads


joxy spune:
Sunt 3 tipuri de tevi care se pot folosi:
1. pexal
2. polipropilena
3. cupru
Pexalul este cel mai putin recomandat. Imbinarile (garniturile) imbatranesc relativ repede 2-5 ani avand in vedere temperatura ridicata la care sunt supuse pe circuitul de incalzire/calorifere. Din 2 motive nu se ingroapa in pardoseala.. pot sa curga pe la imbinari sau la coturi (materialul se slabeste in timp) daca este de calitate slaba.
Avantaj pexal.. se lucreaza usor. Pret scazut
Polipropilena. imbinari sigure. La fel, nu se ingroapa. Rezistentza redusa la socuri mecanice, la fel ca si pexalul. Dezavantaje.. daca nu este prinsa bine in perete/bride se stamba din cauza caldurii. Pret mediu.
Teava de cupru. Imbinari sigure. Nu se ingroapa la imbinari.. se izoleaza cu burete acolo unde se ingroapa deoarece are dilatatie mare pe lungime. Rezistentza sporita la socuri mecanice. trebuie vopsit. Pret ridicat.
Recomandarea mea: cupru.
Cu respect,
Florin
"Give me what I want and I'll go away."


iuliacm spune:
1. Tata_lu_toma, si eu caut o centrala pentru o casa de aprox 400 mc , deci un pic mai mica ca a ta.
As vrea sa stiu daca debitul de 13l/min este sufciciet, adica daca cineva spala vasele la bucatarie, se poate face dus in acelasi timp.
Si inca ceva : ce fel de Junkers ai? Adica cel fel de incalzitor are centrala. Am vazut ca sunt centrale cu incalzire in placi si in condensatie.
Despre centralele in condensatie in documentatia lor scrie ce au randament mai mare dect cele in incalzire in placi. Sunt convinsa ca in calcului randamentului e un truc pentru ca valoare randamentului este peste 100%, cee ce este imnposibil! Ar fi un perpetuum mobile!
Are cineva o centrala in condensatie? As vrea sa stiu daca e mai buna decat una clasica, adica daca consuma mai putin, are debit mai mare.
2. La www.tehnicainstalatiilor.ro gasiti oferte de centrale si alte chestii depste instalatii in general. E un site mai mult comercial, dar e bun.
3. Are cineva o centrala Ariston? Are un pret bun raportat la toate functiunile pe care zice ca le are. Mai ales, ma incanta functia "Confort" prin care asigura continuitatea apei calde. Dar totusi, am asa un feeling ca nu sunt asa de robuste ca altele. Sau poate ma insel.
4.Despre tubulatura cupru vs pexal. Nu stiu care e mai buna.
In afara de pexal si Cu mai exista si tevi de polipropilena si tevi de polietilena cu insertie de Aluminiu.
As vrea si eu sa aud niste pareri pro sau contra pentru oricare din variantele de tevi.
Ce am aflat eu, in plus de cele zise de Joxy:
Cu - zgomotoase; nu sunt rezistente la inget
Pexal - pot sa para scurgeri daca nu sunt imbinate bine; rezisteanta la inghet; exista pe piata foarte mult pexal falsificat
PP - se imbina la cald ca si Cu.
Iulia


tata lu Toma spune:
Pentru iuliacm :
Este Junkers Euroline (cu placi).
Am mai zis ca asigura un robinet cu apa fierbinte sau doua cu apa calduta. Noi, in principiu, nu deschidem decat cate un robinet.
vlad
