La France (12)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

Aurelia, din cite stiu eu PACS-ul nu da dreptul in mod automat la carte de sejour,ca in cazul casatoriei, la un moment dat stiam ca tre'sa faci dovada unui an de viata in comun inainte sa ceri carte de sejour pe baza PACS-ului...chestie pe care, daca tu tot vii si pleci cite 3 luni, nu prea inteleg cum poti s-o faci...asta e diferenta destul de mare, ca strainii nu pot sa vina in Franta pe baza lui (scrie ca pacs-ul se ia in considerare la aprecierea legaturilor personale, pentru obtinerea unui titlu de sejour, da'nu ca-s obligati sa ti-l dea...). Uite-te si aici:
http://vosquestions.service-public.fr/vosquestions/fiche/2897.html
Altfel, felicitari pentru terminarea lucrarilor!! Bine ca ai aragaz cu cuptor, poti face sarmale multe de Craciun!
Byby, nu stiam ca avem acelasi nume! In perioada de asteptare a cetateniei ai toate drepturile, in afara de dreptul de vot si dreptul de a candida la anumite posturi din administratie care sint rezervate cetatenilor francezi, in schimb ai dreptul sa muncesti sau sa faci ce curs vrei, oriunde in Franta! Ai si dreptul la asistenta si sanitara gratuita, pe chestia ca sotul tau cotizeaza pentru tine!

Cu bine,
Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

PACS-ul se poate încheia între oricine si oricine, doar sa nu fie casatoriti sau pacsati cu altcineva. Dar la drepturi e mai ciudat. Nu sunt obligati sa iti dea titluri de dejur, dar totusi sunt sanse. Eu stiu un cuplu care s-a pacsat doar ca sa obtina ea dreptul de a profesa in UE ...si le-a mers bine.

Nationalitate si cetatenie, cred ca sunt acelasi lucru. Din câte am înteles prietenul tau va fi cetatean francez de origine româna.

Sibylle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_alinus spune:

Buna la toata lumea si bine ai venit Byby!
Inteleg ca vom fi vecine, eu stau in Antibes si lucrez la Nisa. Si eu am diploma de economist ( am terminat ASE-ul, specializarea Turism) si desi am lucrat tot timpul in domeniul turismului, nimeni niciodata nu mi-a cerut sa-mi vada diploma! Si asta m-a ofticat tot timpul. Eu am avut o tentativa de a-mi recunoaste diploma aici, insa cum mi-am gasit de lucru si fara ea am lasat-o balta.
Eu cred ca e important sa iti echivalezi studiile in cazul in care vrei sa continui sa studiezi aici, ca daca vrei sa o faci doar in speranta ca iti vei gasi mai sigur sau mai usor o slujba, atunci n-are rost! Daca ai experienta intr-un domeniu si vorbesti fluent limba, ai sanse sa te angajezi, daca nu, ramai cu diplomele in mana...Vorbesc de domenii generale, cum e economia noastra, nu ma leg de domenii ca medicina, filologia etc.
In rest, eu azi am fost la plaja si m-am balacit toata ziua in mare, e o apa, fetelor, de nu as mai fi iesit de acolo:))
Nu mai stiu care dintre voi imi ceruse permisiunea sa imi trimita un PM, parca Nadine, tu erai - eu am zis da, in cazul in care nu ai vazut mesajul :)
Pupici la toata lumea,
Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

quote:
Originally posted by Sibylle

Chiar asa, se mai obtine cetatenia dupa 2 ani de la casatorie? Eu întelesesem ca trebuie sa astepti mai nou 5 ani dupa casatorie si apoi ai dreptul sa ceri cetatenie.

Ma intereseaza subiectul pt ca ma gândesc ca daca nu îmi gasesc un job mai bun, sa încerc sa dau examenul pt functionari la care nu ai dreptul fara cetatenie.

Deocamadata aici mi se propune doar baby-sitting, menaj si munca în uzina. Chiar m-am necajit pt ca am refuzat un job de 10 zile în care trebuia sa îngrijesc un batrân. 21 de ore din 24, adica sa locuiesc la el. Si, evident, soacra-mea a spus ca sunt o egoista, oricum se gândeste doar la bani. Na, ca ma razbun aici. Dar ma mir acum ca cica ma iubeste la nebunie doar pt faptul ca stie ca as vrea sa ma întorc în Ro. Insa in cazuri din astea se demasca.

Si nu ca as fugi de munca, dar totusi daca nu am mai îngrijit batrâni...mie mi-era rusine sa ma uit la el când era gol pt ca venise une aide-soignante sa il spele si munca ei trebuia sa o fac eu cât era ea in vacanta. Dar nevasta-sa e asa de zgârcita încât cauta un student ca sa faca asta, pt a nu plati un profesionist. Si mi-a zis cineva ca eu il vedeam pe batrân ca pe o persoana si nu ca pe un caz medical...banuiesc ca Michaela stie mai multe despre asta. Cred totusi ca trebuie sa faci niste cursuri înainte si sa stii cum se face una, alta...eu chiar m-as simti picata din pom in clipa asta. No, dar la soacra-mea nu-i convine. Treaba ei!!!

Cert e ca daca dupa ce îmi iau diploma nu gasesc un job decent si daca nici macar printr-un concurs nu am sanse, voi spune curând BYE-BYE Franta !!!



Sibylle



Sybille, m-ai socat cu povestea ta cu batrinul!!! Socru-meu e intr-o asemena situatie, dar are dimineata si seara o infirmiera/aide soignante care ii face toaleta, (daca e vorba de infirmiere liberale, ele de obicei lucreaza citeva impreuna, asa ca se inlocuiesc intre ele).Infirmierele sint rambursate de catre Securité sociale, sau in caz ca nu e vorba de o infirmiera,exista o alocatie pentru persoane dependente, alocatie acordata de catre Consiliul General, deci daca femeia respectiva are nevoie de ajutor, poate sa te plateasca decent caci teoretic ar avea cum...Serviciile unei astfel de persoane sint platite cu chéque emploi services, cam 7¤ net pe ora pentru ca in
salar sint incluse 10% pentru concediu platit! (asta ca sa ai ce argumente sa-i pui pe masa soacrei).La inceput si mi-e mi-era rusine sa ma uit la socru-meu, dar nu cred ca nu trebuie sa te uiti la el ca o persoana, ca sa reusesti sa-l speli (si stiu ca nu-i deloc placut!)
In rest sintem in aceeasi oala, eu stiu ca tre'sa ai cartea de rezident de 10 ani ca sa poti cere cetatenia, iar cartea de rezident o primesti dupa 2 carti de sejour de 1 an...Nici la mine in zona ofertele de lucru nu abunda...

Cu bine,
Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Mersi Elena, dar aici nu e vorba doar de bani. E si faptul ca nu pot sa fac asa ceva. Poate e nevoie totusi de o vocatie pe care nu o am. Nu pot sa spal fundul si , îmi cer scuze, penisul unui barbat asa, dintr-o data. M-a socat chestia asta, mai ales ca la început mi s-a spus doar ca trebuie sa îl ajut sa-si ridice pantalonii când merge la toaleta. Iar apoi când m-am dus la interviu m-a obligat aproape sa ma uit la infirmiera ca sa vad cum trebuie sa fac.

Sa nu credeti ca-mi dau aere, il respect pe omul ala si am admirat-o pe infirmiera care i-a redat zâmbetul pe buze. El se simte rau dimineata si ea a venit plina de energie, zâmbind si l-a facut sa uite de durerile si amarul lui. E extraordinar! Insa eu nu ma simt capabila sa fac asta.

Sibylle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

Sybille, nici nu cred ca-ti dai aere! Uite eu am ales sa fac asa ceva, inca nici eu nu-s sigura ca voi putea sa merg pina la capat, insa sper sa reusesc! (in octombrie incep un curs de auxiliaire de vie...)Dar prefer sa fac asta decit sa merg sa lucrez intr-un birou 10 ore pe zi, sau sa ajung pe vreun santier, asa ca fiecare cu ale lui!
Nici nu cred ca e atit vorba de o vocatie pe care o ai sau n-o ai, ci de faptul ca la inceput nu stiai ca e vorba de asa ceva si probabil, daca ai fi stiut, nu te-ai fi dus...

Cu bine,
Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Mersi mult, Elena.

Sibylle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aurelia spune:

Elena eu sint de acord cu tine ca nu scrie acolo alb pe negru ca un PACS i-ti da dreptul la cartea de sejour ,dar nici sa ti-o refuze nu se paote daca partenerul tau de exemplu are nationalitate franceza si resedinta principala in Franta ,daca peste toate acestea mai punem sa zicem si un CDI pe care el il are intr-o intreprindere ,nu departe de locuinta sa zicem ,nu vad cum ar putea sa refuze prefectura dreptul de sejour al partenerei !
Apoi Philippe (tipul care vrea sa se pact-eze cu o rominca) cred ca stie el ce stie daca este sigur ca se poate !uite cind s-o intoarce prietena lui din Canada am sa o intreb mai in amanunt despre acest lucru!
Ca sa revin la byby ,acum intradevar Elena sa ai sanse sa ai dreptul de carte de sejour trebuie neaparat ca el sa aibe nationalitatea franceza indiferent de ce origine este!

Uite ce am mai gasit:
Pacs et droit des étrangers

Le PACS ne constitue pas un élément qui entraîne automatiquement l'obtention d'un titre de séjour au partenaire, en effet selon l'article 12 de la loi sur le PACS " la conclusion d'un PACS constitue l'in des éléments d' appréciation des liens personnels en France " ce qui signifie que le PACS sera pris en compte mais n'entraîne pas de manière automatique l'acceptation du dossier. Ceci ne concerne que les titres de séjour à caractère temporaire dit " vie privée et familiale ", et l'obtention du titre de séjour est toujours soumise à d'autres conditions notamment une certaine stabilité qui se traduit par une ancienneté de la relation et la situation régulière du partenaire.
Une circulaire a été adressée aux préfets considérant q'une ancienneté de vie commune de trois ans pour les partenaires de français ou de ressortissants communautaires et de 5 ans pour les partenaires d' étrangers en situation régulière ouvrait le droit après la conclusion d'un PACS à l'obtention d'une carte de séjour. Pour la procédure du PACS à l'etranger voir : Site des affaires étrangères.

Aura&Luca,2 ani si 3luni!
"Daca dragoste nu e nimic nu e"
http://www.yamafoto.com/?ref=10692
http://www.yamafoto.com/?ref=6542

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

Da, Aurelia, adica tre'sa ai 3 ani de viata comuna ca sa poti obtine carte de sejour pe baza unui pacs, respectiv 5, daca partenerul nu are cetatenie franceza (asa scrie in citatul dat de tine).Eu sint mai pesimista de felu'meu, recunosc, de cind mi-au refuzat o viza de Franta in 2001 si anul trecut am avut problemele pe care le stii inainte de casatorie...Da Doamne ca altii sa aiba mai mult noroc ca mine!

Cu bine,
Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dama spune:

Byby, bine ai venit printre frantuzoaice. Eu nu stiu cum e cu PACS-ul sau cu cetatenia (eu nu am aderat inca la nici una), dar stiu din proprie exeprienta ca poti obtine carte: titre de sejour pt un an de zile daca te inscri la o facultate, lmucru pt care nu ai neaparat nevoie sa-ti echivalezi nici o diploma (oricum nu sunt recunoscute in intregime). Trebuie doar sa mergi la facultatea care corespunde domeniului tau (am inteles ASE) si sa depui un dosar de preinscriere (toate actele diplomele tale, etc, traduse in fr). Pe cererea de preinscriere poti opta pt pt anul pe care ai vrea sa-l urmezi aici (License,Maitrise 1+2[DEA] sau DESS. Dar trebuie facut cam in aceasta perioada, caci in spetembrie risti sa fie cam tarzior. O comisie iti studiaza dosarul si te incadreaza in functie de asta in anul universitar pe care considera ca nu l-ai indeplinit in Ro. Asa ca e posibil sa te inscrie in Licence, in Maitrise (anul 4 sau mai noi I-ul an de Master) sau in DESS. Cat despre munca, ca student poti sa si muncesti insa la mi-temps (juma de norma cu un salariu de cam 500€/luna) Daca te si descurci cu limba ai si mai mari sanse pt ca cred ca va trebui sa treci si un test de limba. Un prieten al nostru, avocat in Ro, a venit aici si a fost acceptat direct in DESS (dupa care te poti angaja aici in Fr). Si pot sa spun ca a jonglat un pic cu francezi, caci adat testul de limba dupa ce a facut inscrierea. Si prin urmare, desi picase la testul de limba totusi nu au mai avut ce sa-i faca. Si a facut DESS-ul. Sper sa te ajute cele de mai sus si iti urz multa bafta si venire cat mai grabnica in Franta. La Nice e super ca vei cunoaste fetele vesele pe care noi celelalte nu le-am cunoscut decat pe forum.

va pe toate


Anca

Mergi la inceput