Dulceturi si gemuri

Dulceturi si gemuri | Autor: teo1970

Link direct la acest mesaj

Fetelor ,
Pentru prima oară-n viața mea m-am hotărît să fac anul ăsta ceva gemuri și dulcețuri. M-am uitat în Sanda Marin și am găsit ceva rețete, dar aș vrea, totuși, să aflu și experiențele voastre în domeniu, așa că vă rog, pe cele care sunteți mai pricepute să mă ajutați cu ceva rețete și sfaturi.

Și pentru că a venit deja vremea căpșunilor, aș vrea să încep cu ele chiar de mîine, așa că aștept răspunsuri de la voi .

Mulțumesc mult.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

aici mai multe retete:

http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=12952

Spor la treaba!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de Laura T

Sa va zic cum fac eu gemul de capsuni:
la fiecare kg de capsuni curatate, spalate, pun 1/2kg zahar si 2 pliculete zahar vanilat. Pun totul intr-o cratita, daca nu ma grabesc las totul cateva ore la temperatura camerei, apoi le pun pe foc, mai amestec din cand in cand sa nu se prinda...E gata cand s-a ingrosat (eventual scoateti putina zeama pe o farfurie si o lasati la rece putin, vazand daca se incheaga). O pun calda in borcane, pe care le inchid ermetic (cu capace).

Laura si bebitele: Bianca (5 ani si 1 luna) si Ramona (2 ani)
http://community.webshots.com/user/lauratenea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de Milia

Sa va zic reteta invatata de mine de la mama mea, care intotdeauna, de cand ma stiu, a facut dulceata/gemuri foarte bune si care au rezistat ani intregi in camara:

Dulceata de capsuni

La fiecare kg de capsuni se pun 1,2 kg zahar.

Pentru dulceata se aleg capsuni din acelea inchise la culoare, care sunt mai rezistente si nu se strivesc atat de usor. Scopul este ca in dulceata ele trebuie sa ramana relativ intacte (intregi), spre deosebire de gem, unde se pot pune capsuni obisnuite, care trebuie sa se "terciuiasca". Nu stiu daca cunoasteti acest soi de capsuni: daca le mancati crude, fara zahar, nu prea o sa va incante - sunt mai tari si nu atat de dulci. Se curata capsunile de codite, se spala bine si se lasa sa se usuce. Dupa ce se usuca, se trece fiecare capsuna prin alcool de 90 de grade. Se pun in vasul in care faceti dulceata (mama avea vase speciale, in care nu gatea nimic altceva - dulceata poate lua gust de la oala) straturi de capsuni alternate cu zahar. Deasupra sa fie zahar, in orice caz. Se lasa de pe o zi pe alta, sa se scurga sucul si a doua zi se da la foc pana se leaga bine. Se fierbe la foc foarte mic, sau mai bine pe o placa, nu direct pe flacara. Se amesteca in vas, sa nu se prinda de fund. Proba se face astfel: se picura pe o farfurie uscata, rece, sirop din dulceata. Cand se racesc, picaturile trebuie sa ramana ca niste bobite, sa nu curga deloc cand inclinati farfuria.

Se pune dulceata fierbinte in borcane fierbinti, pe care le inchideti etans (fie borcane cu capac filetat, fie legati bine cu celofan). Borcanele cu capac filetat sa fie etanse - cu capac de metal, nu de plastic! Si in borcane legate cu celofan tine bine dulceata, dar e dificil de legat borcanele cand sunt fierbinti!

Ce vreau sa va mai spun, ca mi-am adus aminte: cand mama facea doua portii de dulceata, folosea doua vase diferite: unul obisnuit, emailat, si unul din inox. Intotdeauna dulceata/gemul din vasul de inox iesea mai inchis la culoare (inoxul se incalzeste mai tare), deci concluzia e ca tot vasele traditionale sunt mai potrivite (si mai sanatoase, consider eu, dar e parerea mea si a mamei mele si nu vreau sa supar pe nimeni).

Spor la treaba!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns schuster laura spune:

Un tipp de la mine.
Dulceturile le fac asa.
Pun numai 2/3 din cantitatea fructelur la fiert si cind dulceata este aproape gata pun restul si asa ramin cireva fructe intreci iar la sfirsit in fiecare borcan pun o linc.s de linchior di fructul respectiv,coniac s-au wisky.
Sare de lamiie pun la 2kg. de fructe o ling.c. deoarece le mentine culoarea.

MOTTO:
CE TIE NU-TI PLACE ALTUIA NU-I FACE.
Laura

schuster laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns schuster laura spune:

DULCEATA DIN NUCI VERZI
INGREDIENTE:
-100 nuci tinere(iunie),
-1/2kg zahar,
-1l apa,
-zeama 1/2 lamiie,
-vanilie
MOD PREPARARE:
Nucile se spala si se curata cu un cutit ascutit de coaja si se pun intr-un castron cu apa rece.
Nucile in prealabil toate curatite se scurg si se oparesc cu apa clocotita de 3-4 ori si de fiecare data se lasa sa stea in aceasta apa 10min.
Se spala dupa aceea cu apa rece tot de 3-4 ori si la fel 10 min. sa stea in aceasta apa.
Apa cu zaharul se pun la fiert si cind incep sa se lege se pun nucile bine scurse si la fel se fierb oina se leaga.
Se adaoga vanilia si la ultimul clocot se adaoga zeama de lamiie.
Fierbinte se toarna in borcane f.curate si se astupa.
Borcanele se tin intoarse pa capac imediat dupa inchidere ca.10min.




schuster laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de adi69


Dulceata de nuci verzi????

stie cineva sa faca?
Vreau si eu o reteta probata si buna...

Adriana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns schuster laura spune:

DULCEATA DE MANGO
INGREDIENTE:
-50g zahar,
-50g nuci taiate,
-4cl lichior de vanilie sau esenta,
-1kg.fruct de mango,
-500g zahar cu gelatina,
-sucul de la 1 lamiie
MOD DE PREPARARE :
Zaharul si nucile se pun intr-o oala pe foc si se amesteca in continu pina la caramelizare.
Se stinge cu lichior si se torna in alt recipient si se pune la racit.
Fructul de mango care in prealabil s-a facut pireu se amesteca cu sucul de lamiie si zaharul cu gelatina si se pune la fiert amestecind in continu.
Zaharul si nucile caramelizate se amesteca si se fierbe in continuare,pina ce continutul se gelatineaza.(vezi pe pac.de zahar cu gelatina timpul necesar).
TIP:-pe o farfurioare se pune o lin. de dulceata si daca in ca. 1min s-a intarit atunci este gata de turnat asa fierbinte in borcane curate care dupa inchidere se pun cu capacul in jos pina la racire.


schuster laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de Elenalove27

Dulceata, gem... de mango??
Suntem norocosi ca ne aduce unchiul lui Al zeci de kg de mango pe fiecare sfirsit de saptamina , dar eu acum nu mai maninc mango ca nu este buna pentru dieta dar se srtica foarte multe mango in frigider si ma doar sufeltul sa le arunc la gunoi dupa ce am aruncat ieri 20 de mango (sa stricat frigderul de 3 zile)
Va rog sa ma ajutati si pe mine sa fac ceva cu ele , dulceata , gem ...orice dar sa le pun la pastrat si dupa ce slabesc putinel sa ma pun iar pe ingrasat cu borcanul de dulceata linga mine

Multumesc mult.


Elena www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=19603" target="_blank">Povestea lui Alvaro-Daniel
(web1)(www.picturetrail.com/Elenalove27" target="_blank">web2)
Poze la 6 luni WOW

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Eu am facut anul acesta gemul de capsuni cu gel-fix de la dr.Oetker. A iesit super, super, a ramas aroma si culoarea. Se fierbe doar 1 minut si e tare buna. Eu am folosit capsuni dulci si aromati, mie aceia imi plac.
Am de gand sa mai pun gem de visine, zmeura, caise tot cu gel-fix.
In anii trecuti, si gemul de capsuni si cel de visine si cel de caise mi-au iesit inchise la culoare din cauza fierberii indelungate.

Daca aveti incredere, va recomand cu cadlura!!! Reteta o gasiti pe pliculetul de gel-fix.

Mihaela, Diana si Silvia
http://community.webshots.com/user/mihaela_s20
www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcm spune:

Si eu am folosit anul acesta gel-fix-ul pentru dulceata de visine. De-abia am umplut borcanele. Daca pana maine totul e ok incercam sa facem si un jeleu de caise amestecat cu visine, tot cu ajutorul gel-fix-ului. Chiar daca sunt convinsa ca acest praf minune contine si E-uri, sunt incantata de faptul ca fructele se fierb mult mai putin.

Mergi la inceput