Ce limbi straine vorbiti?
Raspunsuri - Pagina 26
Mona40 spune:
Salutare,
Na, ca si pe mine ma facu mama desteapta ( si modesta )
Engleza-cursiv
Franceza-de balta
Ebraica-cursiv
Limba-ntoarsa - acum serios, exista o asa limba -sau dialect, nustu cum sa-i spun. Am invatat-o de la frate-meu cand vorbea cu gasca, ca sa nu inteleaga babacii
Limba pasareasca- asijderea de la frate-meu
Ce mai, 5 limbi straine strainutze...
Mai stie cineva limba-ntoarsa?
Mona
:)
Pe felie
Hakimela spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mona40 Salutare, Na, ca si pe mine ma facu mama desteapta ( si modesta ) Engleza-cursiv Franceza-de balta Ebraica-cursiv |
Ebraica=ivrit? Mi se pare ciudat ca se foloseste foarte mult denumirea de "ebraica". Eu tin minte ca in Israel se vorbeste ivrit, o limba artificiala, ca si esperanto, derivata din ebraica si cu influente idis. Locuiesti acolo, deci cred ca tu ma poti lamuri!
Mona40 spune:
Hakimela,
Ebraica este denumirea in romana a limbii care se vorbeste oficial in israel ( pe langa araba )
Ivrit , este denumirea prin transcrierea mottamo a cuvantului din ebraica in alta limba.( adica daca vorbesc in limba ebraica cu o persoana, spun ...eu stiu ...ivrit destul de bine.....etc
Daca vorbesc in romaneste cu o persoana, eu stiu ebraica destul de bine.
In engleza, se spune Hebrew.
Spe ca m-am exprimat pe inteles...
Idis, ca si ladino, sunt dialect vorbite de evreii din Gallut ( diaspora) in tarile europene- germania, rusia , romania, ungaria,..etc respectiv tarile sephardice ( espaniole )-maroco, tunisia, si toate comunitatile africane de evrei ...
Ebraica noua este "inventata" de un evreu de origine rusa, care a simplificat mult limba din cartile evreiest sfinte -Tanah, Tora, Talmud.
Ebraica veche este foarte inalta si dificila asa ca ea se foloseste doar in citirile cartilor sfinte, a rugaciunilor.. pentru uzul curent exista ebraica moderna care are 28 de litere, evident fara nici o legatura cu cele latine
Sper ca nu am spus gogomanii prea mari...
pup
Mona
:)
Hakimela spune:
Multumesc, Mona! Deci stiam eu bine (si profesorul meu de lingvistica la fel), ca e ivrit Sunt lamurita, iar daca mai am intrebari, o sa ti le pun pe privat, sa nu transformam sondajul de opinie in altceva.
roxx26 spune:
engleza, franceza, spaniola - foarte bine scris si vorbit
germana - un pic (inteleg cate ceva, mai mult in scris)
si am invatat un an japoneza...da am uitat aproape tot
Andreea23 spune:
engleza-fluent
olandeza-fluent
franceza-avansat
spaniola o inteleg perfect,dar de vorbit nici macar un sfert..
italiana o inteleg bine da' stiu sa zic doar cum ma cheama,cati ani am...exact ca fiimea..
danyelaaa spune:
Daniela 7 luni.spaniola-foarte bine(scris-vorbit),engleza-fluent,greceste-mediu.e o placere si o pasiune pt mine.