sunt romanii barbati misoginiż?
Raspunsuri - Pagina 6
CataD spune:
Eu nu sunt de acord ca barbatul roman e misogin. Sotul meu e roman si nu e misogin deloc (de altfel misogin= unul care uraste femeile).
Si nici nu priveste femeia ca o sclava in casa. Impartim treburile in mod egal, face fiecare ce poate si ce are timp sa faca. Facem impreuna curat, mancare, avem grija de copil (chiar m-a surprins cat de priceput e la capitolul asta). Si nici de educatia din familie nu e vorba asa de mult, ca la el in familie, ca si la mine, mama a facut totul.
Asta tine de firea barbatului, de cum vrea el sa procedeze in viata. Si sunt de acord cu buli, cum il educi asa il ai. daca tu accepti sa fii sclava unui barbat atunci si el se complace. Doar nu o fi "prost" sa faca ceva daca tu faci totul si nu ceri nimic de la el.
Cred ca greseala multor femei e sa zica: lasa ca fac eu, el nu se pricepe. Nu stie la inceput dar o sa invete. Si noi am invatat sa facem treaba, ca doar nu ne-am nascut cu asta in minte:)
Catalina si Laura (12 ian 2004)
casandra spune:
Parerea barbatilor romani despre femei:
http://forum.softpedia.com/showthread.php?s=df9c859a7185933878a803ecce78d736&threadid=9124&perpage=30&pagenumber=1
lumi686 spune:
Fetelor, daca voi aveti acasa barbati inteligenti si moderni nu inseamna ca toate sunt norocoase.Eu cred ca 90% din barbatii romani sunt misogini (sau 99% din cei pe care ii cunosc eu).Chiar azi dimineata am auzit la stiri despre un sondaj facut in Iasi,conform caruia un procent de 75% din totalul femeilor iesene sunt batute (de soti,fosti soti,iubiti,tati sau frati).Aici nu mai e vorba ca nu face mancare sau piata,se poate spune in adevaratul sens al cuvantului ca sunt misogini.(nu am cautat termenul exact in dictionar dar cineva spunea mai devreme ca inseamna ura sau dispret fata de femei).Ieri la o emisiune TV un barbat din asta din popor/topor zicea cu un ton superior ca o femeie n-are voie sa stea 12 ore la servici,ca cine ii mai spala lui sosetele?!Nu zic ca nu exista si alt gen de barbati,cei mai tinerisi cu educatie nu fac asa ceva,dar ii pun pe lista misoginilor pe tatal,fratele,unchiul,verii si cumnatii mei-e suficient?
Cat despre cele care au intalnit barbati care sa nu fie misogini,felicitari,dupa parerea mea deocamdata e doar o exceptie fericita.
conchita spune:
quote:
Originally posted by casandra
http://forum.softpedia.com/showthread.php?s=df9c859a7185933878a803ecce78d736&threadid=9124&perpage=30&pagenumber=1
woooooow, am trecut doar de prima pagina, dar nu cred ca mai e nevoie de alte argumente. au scris ei cu manuta lor ce si cum. nu credeam ca barbatii romani sunt asa inapoiati, serios! au pretentia ca se refera la femeie la nivel global cand dau exemple de femei-presedinti, dar cand vine vorba de chelnerite, le critica pe-alea de la bodega din colt drept etalon. si faze de genul "femeia e femeie si isi pastreaza feminitatea cand stie sa taca si cand sa vorbeasca" sunt stupide pana la tragism. adica femeia e femeie daca stie cand vrea barbatul ca ea sa taca sau sa vorbeasca....sau cica femeia nu inspira incredere pentru functii de conducere, hahaha, adica un Bivolaru e preferabil?? si probabil ca, fiindu-le teama de sange chiar si atunci cand ii inteapa un tantar, barbatii cu pricina n-au prea calcat prin spitale sa vaza femei-chirurg...well, barbatii romani de pe siteul ala nu sunt misogini, ci batuti in cap si penibili rau, parol. ca dovada despre ce poate sa produca verbal prostia cu muschi.
Authority Zero
Lia spune:
quote:
Originally posted by conchita
probabil ca n-am fost clara, nu am spus ca sustin rolul socrilor si al restului de familion in viata cuplului, era vorba despre o constatare. si, da, la nivel general, socrii au o influenta nu de neglijat, numa pe forum sa te uiti cate topice despre soacra poama acra exista sau alte topice adiacente legate de implicarea parintilor in familie.
Conchita,am inteles de la bun inceput ca a fost doar o constatare:))),doar ca nu-s de acord cu generalizarile.De obicei socrii au influenta in situatia in care tinerii insuratei doresc ajutorul socrilor.Daca se manifesta ca persoane independente(financiar,cresc cupilu' singuri,etc.),nu-s probleme.Nu exista nici o regula impusa de traditie care spune ca tre sa stai cu socrii,sa le lasi copilul sa ti-l creasca,sa nu poti evita eventual vizitele care nu-ti priesc,ba chiar sa-i scotzi okii soacrei cu cutzitashu' de la portjartier,daca te-a suparat:))).
quote:
eu n-am zis ca nu-i capabila, dimpotriva. dar traditia e mai tare ca dorinta si capacitatea de emancipare, iar rolul barbatului e si el important. de cele mai multe ori, abuzul fizic si psihic constituie reactia masculina la orice incercare a femeii romance de a rupe lantul slabiciunilor.
io n-am avut nici o clipa senzatia ca traditia romaneasca e o kestie foarte serioasa,basca am mai si trait cu senzatia dragutza ca nu-i mare diferenta intre femei si barbati pana am constatat ca-st insarcinata:PPP
quote:
din pacate, nu sunt mari diferente intre modelul rural si cel urban de familie. atributiile si responsabilitatile impartite in cuplu au ramas, la baza, aceleasi. refuz sa ma refer la generatia care are acum 20 de ani, ma pronunt numai de la 25 de ani in sus :))
In Romania poti vedea si soti macho si soti care spala sosetzelele nevastuicii,care se odihneste in fata TV-ului tolanita pe canapea,cu unghii de 3 santimetri,desi amandoi muncesc bine-merci..si soti din generatia parintilor mei care gateau,faceau prajituri,spalau vase,luau cupiii de la scoli,etc...
Daca nevastuica sta acasa,natiurel ca ar trebui sa se ocupe aproape integral de treburile casnice.Altfel,ma-ndoiesc ca daca doreste sa se "emancipeze",nu poate.
asa cum am spus deja,am serioase indoieli in leg. cu veridicitatea unor afirmatii generalizatoare,sau a celor gen "marea majoritate".
crinuta spune:
Iata imaginea barbatului roman : - vine de la servici la ce ora are chef, baut, treaz, e treaba lui, si Doamne fereste sa il intrebi ceva
- cum vine trebuie sa fie servit si bineinteles ca nu pune mana sa o ajute de sotie
-nu ajuta la stransul mesei, spalat vase, etc, ca deh, e obosit de la servici, si asta e treaba de ia o pauzare ( ce conteaza ca si ea e obosita de la servici, ca si ea simte nevoia sa se odineasca)
-dupa masa ori citeste ziarul, ori doarme ( bineinteles ca in casa trebuie liniste, nu cumva sa fie deranjat stapanul casei
-spre seara TV
Problema se pune in felul urmator: din toate familiie de romani pe care le-am cunoscut eu, nici una ( cel putin nu imi vine in minte nici un caz) nu face exceptie de la modelul prezentat mai sus.
Am vazut cu ochii mei cum sunt crescuti baietii. De la mediul din casa provine tot. Baietii de mici sunt invatati ca mama face tot.
Daca ei traiesc 18 ani in casa parinteasca, si zi de zi vad aceeasi poveste( ca descrisa mai sus), cu timpul li se va parea normal sa fie asa. Adica, este normal ca numai femeia sa aibe grija de gospodarie, este firesc ca sotul sa vina acasa de la servici si sa astepte sa i se serveasca masa, si tot asa. Asta e imaginea care li se intipareste in minte, si atunci de ce ne mai miram?
Chiar Lai spunea( sper sa nu ma insel) cum il intreba mama pe fiu daca nora stie sa gateasca, daca face patul, etc. Exact asa e intampla. Aste e principala lor obsesie. Si oricum, let's face it, oricat de buna gospodina ar fi o nora, niciodata nu va fi la fel de buna ca si mama!!
Am vazut faze de genul, soacra vine in vizita, si verifica tot, de la frigider, camara, dulapuri, etc, si daca cumva gaseste ceva ce nu e aranjat, incepe bodoganeala si criticiile la adresa nurorii.
Si atunci intreb, cum ii poti schimba mentalitatea unui barbat care este crescut asa? Cum il convingi ca si treburile din gospodarie se impart?
Crinuta
Lia spune:
quote:
Originally posted by casandra
aia e parerea UNOR barbati romani
tot refuz sa admit ca toti e ashea modeshti la neuron ca cei din link,ca io konosc contraigzemple destule:))))
Lia spune:
quote:
Originally posted by crinuta
Iata imaginea barbatului roman : - vine de la servici la ce ora are chef, baut, treaz, e treaba lui, si Doamne fereste sa il intrebi ceva
- cum vine trebuie sa fie servit si bineinteles ca nu pune mana sa o ajute de sotie
-nu ajuta la stransul mesei, spalat vase, etc, ca deh, e obosit de la servici, si asta e treaba de ia o pauzare ( ce conteaza ca si ea e obosita de la servici, ca si ea simte nevoia sa se odineasca)
-dupa masa ori citeste ziarul, ori doarme ( bineinteles ca in casa trebuie liniste, nu cumva sa fie deranjat stapanul casei
-spre seara TV
Problema se pune in felul urmator: din toate familiie de romani pe care le-am cunoscut eu, nici una ( cel putin nu imi vine in minte nici un caz) nu face exceptie de la modelul prezentat mai sus.
Am vazut cu ochii mei cum sunt crescuti baietii. De la mediul din casa provine tot. Baietii de mici sunt invatati ca mama face tot.
Daca ei traiesc 18 ani in casa parinteasca, si zi de zi vad aceeasi poveste( ca descrisa mai sus), cu timpul li se va parea normal sa fie asa. Adica, este normal ca numai femeia sa aibe grija de gospodarie, este firesc ca sotul sa vina acasa de la servici si sa astepte sa i se serveasca masa, si tot asa. Asta e imaginea care li se intipareste in minte, si atunci de ce ne mai miram?
Chiar Lai spunea( sper sa nu ma insel) cum il intreba mama pe fiu daca nora stie sa gateasca, daca face patul, etc. Exact asa e intampla. Aste e principala lor obsesie. Si oricum, let's face it, oricat de buna gospodina ar fi o nora, niciodata nu va fi la fel de buna ca si mama!!
Am vazut faze de genul, soacra vine in vizita, si verifica tot, de la frigider, camara, dulapuri, etc, si daca cumva gaseste ceva ce nu e aranjat, incepe bodoganeala si criticiile la adresa nurorii.
Si atunci intreb, cum ii poti schimba mentalitatea unui barbat care este crescut asa? Cum il convingi ca si treburile din gospodarie se impart?
Crinuta
Crinuta,tu esti sigura ca nu faci confuzie cu obiceiuri de pe alte meleaguri neromanesti?Ca la ai mei acasa spre ex. gateste cine ajunge primul acasa(si maica-mea si taica-meu sunt activi inca).
Si acasa la prieteni de-ai alor mei se intamplau lucruri similare(nu vorbesc de o singura familie) si unii dintre ei au baieti,iar baietii faceau cam de toate acasa.Eu in schimb,fara mare mandrie tre sa admit ca pana au aparut laundromatele in Tudor,caram cu sacii hainele murdare acasa la maica-mea,ca sa mi le spele.de gatit n-am gatit decat de cateva ori in Iasi cat am fost studenta si acasa la ai mei de alte cateva ori,tot in studentie,da'cred ca niciodata mai mult decat friptura,cartofi prajiti,cashcaval pane si okiuri.
conchita spune:
Lia, n-am ce sa mai zic :) nici eu nu aprob generalizarile, dar existenta traditiei este un fapt, nu e inventia mea ne-patriotica. apoi, eu n-am vorbit din experienta personala, spusei altadata ca acasa cei mai buni prieteni ai mei au fost barbati. probabil ca a dat norocul peste mine de n-am intalnit specimene de pe siteul ala citat de casandra, dar in jur am mai vazut si eu cazuri de familii dezbinate din cauza socrilor, casnicii suferinde pe motivele enuntate de celelalte fete referitor la prejudecatile masculine, etc etc.
Authority Zero
pisi-pis spune:
quote:
Originally posted by crinuta
Eu cred cu inversunare ca nu numai mentalitatea barbatului trebuie sa se schimbe, ci si ce a femeii. Atat femeile cat si barbatii sunt influentati de educatia primita in familie. Uite, imi amintesc de o discutie cu o prietena, in liceu, in care eu afirmam ca nu voi spala chilotii, ciorapii si batistele sotului. Iar replica ei a fost ca TREBUIE, ca oricum, pana atunci ne vom obisnui cu ideea, doar ei ne sunt soti, nu-i asa?
Eu ii ridic o statuie tatalui meu, care o ajuta pe mama cu absolut orice, ba mai venea si de la cumparaturi, mandru, cu 10 pachete de vata, pe vremea cand nu se gasea .
Concluzia mea este ca trebuie sa schimbam noi lucrurile, cu copii nostri, si incet incet societatea ramaneasca se va schimba si ea.