Regimul alimentar in complicatiile diabetului zaha

Regimul alimentar in complicatiile diabetului zaha | Autor: simonaM

Link direct la acest mesaj

Dupa cum va promiteam in articolul trecut, voi continua sa va prezint cateva modele de diete recomandate in diabetul zaharat complicat cu alte afectiuni cum ar fi nefropatia diabetica si obezitatea. Diabetul zaharat complicat cu nefropatie diabetica- este importanta reducerea proteinelor din alimentatie, cantitatea lor fiind stabilita de medic pe baza valorilor ureei sangvine si urinare. Cand aceste valori sunt crescute este necesara o reducere mai importanta a ratiei proteice;- regimul unui astfel de bolnav va fi hipercaloric, hipoproteic, normolipidic si normo sau hiperglucidic (in limitele tolerantei la glucide si doar la indicatiile medicului terapeut);- se impune reducerea consumului de sare. Alimentele permise- carnea si pestele;- laptele si derivatele sale (branza de vaci, casul, urda, iaurtul);- oua, cu moderatie, in limita proteinelor permise;- grasimile sub forma de unt fara sare, smantana, frisca, ulei, margarina;- paine alba fara sare;- fainoasele (orez, gris, fidea, in general preparate fara ou);- legumele si fructele vor fi consumate cat mai mult crude, fierte sau coapte, sub forma de salate, soteuri sucuri sau compoturi. Model de regim in diabetul cu nefropatie diabeticaDimineata: lapte (200g) cu zaharina, paine alba fara sare, unt;Ora 11: cartofi copti(100g), iaurt(50g);Ora 14: bors de legume, risotto(orez 200g), branza desarata(50g) cu sos de rosii si salata de sfecla(100g), mere(100g), paine(60g);Ora 17: salata de fructe(100g), frisca(25g);Ora 21: cartofi gratinati(100g) cu branza desarata(50g), sos de smantana(25g), salata verde si de morcovi cruzi(100g), spuma de fructe(100g), paine(40g). Total: calorii - 2098proteine - 64gglucide - 223glipide - 105g Diabetul zaharat si obezitatea- regimul va fi hipocaloric (in functie de gradul obezitatii), hipolipidic, hipoglucidic si de obicei normoproteic;- prescrierea dietei va fi facuta doar de catre medicul specialist, pe baza valorilor glicemiei, colesterolemiei, proteinemiei. Alimente recomandate- laptele smantanit, iaurtul degresat, branza de vaci slaba, urda;- carnea slaba de vaca, vital, pui;- pestele slab;- albusul de ou;- legumele preparate ca salate, soteuri, pireuri: rosii, ardei, castraveti, ridichi, andive, dovlecei, fasole verde;- fructele,in general in stare cruda, coapte, sub forma de sucuri sau compoturi cu zaharina;- grasimile se dau doar limitat, sub forma de ulei vegetal adaugat la salate sau diverse preparate sau sub forma de smantana;- sarea e permisa doar in cantitate limitata. Alimente interzise- laptele integral, iaurtul gras, branzeturile fermentate, branza de vaci grasa, frisca, smantana, untul;- carnurile grase, pestele gras, conservele de carne si de peste de orice fel, mezelurile;- galbenusul de ou, ouale prajite, maioneza, sosurile preparate cu galbenus si grasime multa;- painea (peste cantitatea stabilita in ratia glucidica), fainoasele;- leguminoasele uscate (fasole uscata, mazare boabe);- cartofii (peste cantitatea stabilita in ratia glucidica);- stafidele, curmalele, smochinele, bananele, strugurii, nucile si alunele;- sosurile preparate cu faina sau grasime;- dulciurile concentrate, prajiturile si diversele aluaturi. Si pentru ca informatiile privind alimentatia corecta in diabetul zaharat sa fie cat mai complete, va voi prezenta in ultimul articol legat de aceasta afectiune si cateva recomandari in dieta diabeticei gravide si a copilului diabetic. don't worry....be happy.mona78

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

Sursa: http://www.eva.ro/dietafitness/articol168.html
Autor: Maria Savin, nutritionist

Simona te rog sa precizezi sursa citata!

"Īn afara de constiinta totul e bestialitate" (Camil Petrescu)

Mergi la inceput