schimbare nume

schimbare nume | Autor: mariagi

Link direct la acest mesaj

Dragilor,

puteti sa-mi spuneti si mie ce prevede legea in cazul in care doresc sa schimb numele copilului?in urma divortului mi-a fost incredintat mie.eu am revenit la numele dinainte de casatorie.pot sa trec si copilul pe numele meu?
va multumim,

Maria & Cosmin

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

In cererea de divort nu ati stabilit ce nume va purta copilul dupa desfacerea casatoriei?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariagi spune:

nu mi-a spus nimeni ca trebuia sa precizez acest lucru.acum se mai poate face ceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Ba da, in temeiul OG 41/2003 privind dobândirea și schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice:

Art. 6. - (1) Persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă va depune o cerere la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau al sectorului municipiului București, în a cărui rază teritorială își are domiciliul.

(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie să fie motivată prin unul dintre cazurile prevăzute la art. 4 alin. (2) și (3) și să fie însoțită de următoarele acte:

a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimțământul, dat în formă autentică, al celuilalt soț, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autorității tutelare, în cazurile prevăzute de art. 7;
e) orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.
Art. 7. - (1) Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, după caz, de părinți sau, cu încuviințarea autorității tutelare, de tutore. Dacă părinții nu se înțeleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotărî autoritatea tutelară.
(2) Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul dintre părinți, este necesar acordul celuilalt părinte, dat în formă autentică. Acordul nu este necesar în cazul în care celălalt părinte este pus sub interdicție ori este declarat judecătorește dispărut sau decăzut din drepturile părintești.

(3) În cazul în care minorul a împlinit vârsta de 14 ani, cererea va fi semnată și de acesta.

(4) Pentru persoana pusă sub interdicție, cererea de schimbare a numelui se face de către tutore, cu încuviințarea autorității tutelare.

(5) În cazul în care părinții copilului sunt decedați, necunoscuți, puși sub interdicție, declarați judecătorește morți ori dispăruți sau decăzuți din drepturile părintești și nu a fost instituită tutela, în cazul în care copilul a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, precum și în cazul în care instanța judecătorească nu a hotărât încredințarea copilului unei familii sau unei persoane, în condițiile legii, cererea de schimbare a numelui minorului se face de către serviciul public specializat pentru protecția copilului din subordinea consiliului județean ori, după caz, a consiliului local, al sectorului municipiului București.

Art. 8. - (1) Schimbarea numelui de familie al minorului se poate cere o dată cu schimbarea numelui de familie al părinților sau separat, pentru motive temeinice.

(2) Schimbarea prenumelui minorului se poate cere oricând.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariagi spune:

deci,daca nu am acordul scris al fostului sot nu pot cere schimbarea numelui?sau pot cere autoritatii tutelare implicarea?
daca totusi cele doua variante nu imi sunt favorabile,in cazul in care ma recasatoresc,viitorul sot poate adopta copilul meu si in consecinta sa poarte numele lui..al viitorului sot?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

Si pentru adoptie ai nevoie de aprobarea fostului sot.
Sorry

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Singurele situatii in care nu ai nevoie de acordul fostului sot sunt cele in care acesta este pus sub interdicție ori este declarat judecătorește dispărut sau decăzut din drepturile părintești.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariagi spune:

cum se poate obtine decadere din drepturi din moment ce suntem divortati si nu mai locuim impreuna?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

Legea privind drepturile copilului


Art. 28 (1) Daca parintii sau unul dintre acestia pun in pericol sanatatea, dezvoltarea sau integritatea morala a copilului prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor de parinte, instanta judecatoreasca, la cererea serviciului public specializat pentru protectia copilului, va decide decaderea din drepturile parintesti.

(2) Copilul poate fi audiat daca instanta considera necesar pentru solutionarea cauzei. Audierea copilului va avea loc in mod obligatoriu in camera de consiliu.

(3) Decaderea din drepturile parintesti nu scuteste parintii copilului de obligatia de a da intretinere acestuia.

(4) Instanta judecatoreasca se va pronunta si cu privire la mentinerea relatiilor personale ale parintelui decazut din drepturile parintesti cu copilul sau.

(5) La solicitarea parintelui decazut din drepturi, instanta judecatoreasca poate reda acestuia exercitiul drepturilor parintesti, daca au incetat cauzele care au dus la decadere.
(6) Solutionarea cauzelor privind decaderea din drepturile parintesti, precum si redarea acestora, se face cu citarea parintilor si a serviciului public specializat pentru protectia copilului. Participarea procurorului este obligatorie.



Art. 30 (1) In cazul declararii abandonului sau a decaderii parintilor din drepturile parintesti, instanta va delega exercitiul drepturilor parintesti comisiei pentru protectia copilului.

(2) Decaderea din drepturile parintesti, precum si declararea judecatoreasca a abandonului copilului il scuteste pe acesta de obligatia de a da intretinere parintelui sau parintilor sai, dupa caz.



Art. 31 Instanta judecatoreasca competenta poate decide, la cererea unuia sau ambilor parinti, redarea exercitiului drepturilor parintesti daca au incetat imprejurarile care au dus la declararea abandonului si daca redarea exercitiului acestor drepturi este in interesul copilului.

**************************
Decaderea din drepturile parintesti se face in urma unei anchete sociale a Autoritatii Tutelare de la domiciliul minorului.
Pt ca un parinte sa fie decazut din drpeturi tre sa fi facut chestii mult prea grave gen maltrat copil, violat, drogat etc...care sa-i fi pus copilului viata in pericol etc nu e de ajuns doar sa numai locuiti impreuna

"În afara de constiinta totul e bestialitate" (Camil Petrescu)

Mergi la inceput