Buze de iepure

Prietena mea a nascut un baietel aici in Canada cu fisura labiala (buza de iepure) si fisura palatina (palatoschisis, gura de lup). Copilul s-a nascut acum 2 saptamini si chiar cu buzitele alea este un copil tare dragalas. Am o rugaminte pentru mamicile de pe forum. Daca ati trecut prin asa ceva sau aveti pe cineva care a trecut prin asa ceva, proaspata mamica ar avea nevoie de ceva sfaturi si incurajari. Medicii i-au spus ca cel mic va suferi o operatie pentru buze cind va implini 3 luni si inca una pentru cealalta problema in jurul virstei de 1 an. Dar vor fi de mare ajutor si unele sfaturi din experienta celor care au mai trecut prin asta.
Multumesc mult!
Raspunsuri

bidiloi spune:
Draga Dana,urmaresc de mult timp aici canalul Health Discovery-Can., si in urma cu citeva luni bune am avut ocazia sa urmaresc in direct o operatie pe care o suporta un copilas din India -in Ontario se petrecea aceasta-Si intradevar copilasul mai suferise micut fiind o operatie anterioara , acum urma o alta, si nu are rost sa intru in amanunte, nu de alta dar sint cu siguranta si mamici care asteapta bb-lusi si nu vreau sa le sperii, sau sa le fac sa se gindeasca la asa ceva, ce am vrut sa spun e ca bb-lusul dupa operatia a 2a arata f bine, si nici nu ziceai ca a fost operat (aceeasi probleme ca cel descris de tine), iar conditiile asa de la televizor din spitalul acela de copii, nu are rost sa intru in amanunte, ..erau excelente ce sa mai zic, doctorii asistentele mai ales cind e vorba de copii nu am cuvinte, eu zic sa fie puternica ca se va rezolva si aceasta problema, bine macar ca sint sanse si ca exista sperante, nu?Atita timp cit exista o rezolvare adica aceasta problema are sanse de reusita, eu zic sa-i transmiti sa fie tare, puternica si se va rezolva si aceasta problema.Stiu ca nu-i usor, ca mama e dureros, dar va trece si asta si va fi bine cu siguranta!Sanatate si numai bine!

debby spune:
Vecina mea din Ro a nascut fetita asa , acum 12 ani si sa ne aducem aminte ce conditii erau la noi . Acum e o super dragalasa si nici urma de anormalitate , doua buze superbe . Eu spun ca daca la noi pe vremea aceea au reusit , in Canada nu ar trebui sa fie probleme . E greu sa-ti vezi bebelusul asa dar sa fie optimista ca vor reusi !
http://community.webshots.com/user/deborah_debby-date

Danutza Mamaruta spune:
Simona si Diana, multumesc din suflet pentru incurajarile voastre. Inseamna foarte mult pentru tinerii parinti.
Sper ca cei care mai stiu cite ceva despre problemele acestea isi vor gasi timp sa scrie.

enik spune:
Felicitari pt puiutul, dar nu trebuie sa-si faca probleme pt buzita, eu am avut un coleg de liceu cu asa o problema si a suferit in copilarie cateva interventii la buza si mai apoi cred ca si la oasele maxilarului dar acum e ok si nu se deosebeste de loc de cei nascuti cu buza normala. mult succes!!!

AC spune:
Si eu am vazut un pui cu fisura palatina... stiu.. te sperii. Cred ca a avut doar o operatzie la scurt timp dupa nastere. L- am revazut baietzelul de cateva ori dupa si este adorabil. Ei au avut probleme si cu hranitul lui initzial.... Prietena ta cum se descurca?
Esential este: Curaj.. ca asta trece!
Anne-Sarah si mamica sa Andreea

LYADA spune:
Baietelul meu s-a nascut cu palatoschisis doar: spatele cerului gurii era despicat cam 2 cm (fara ca buzele sa fie afectate in vreun fel). Este o malformatie care apare in primele saptamani de sarcina si din cat am cercetat nu poate fi vazuta la eco, decat poate la cele 3D si in functie de pozitia copilului.
Motivele sint necunoscute: pe siteurile specializate exista o serie de cauze, pt mine nu s-a potrivit niciuna (mediul toxic era cel mai incriminat, de ex). Important este ca parintii si mai ales mama sa nu se invinovateasca, nu aveau ce sa faca sau cum sa previna.
Exista diverse grade de despicare atat ale buzei cat si al cerului gurii. Cand sint amandoua foarte despicate va manca destul de greu mai ales in primele luni. Daca despicaturile sint mai mici si cat mai mult din cerul gurii este inchis laptele curge si poate inghiti mai usor.
Bebe poate sa suga? Al meu s-a chinuit prima luna si statea nemancat mai mult. Exista unele tetine speciale pe care sigur le gaseste acolo insa totul depinde de cum o accepta bebe. Al meu, dupa ce mi-a adus-o o prietene din Portugalia!, nici nu a vrut sa auda.
Solutia gasita de mine a fost sa-i tai cu o forfecuta de unghii (subtire) tetina, intr-un fel de patratel sau cruce, foarte putin (dar mai mult decat cele normale din comert) pt ca apoi la supt gaurica respectiva se mai largea. De la 5 saptamani numai asa am mers si am marit taietura in functie de copil, cum simteam ca nu poate sa traga sau dimpotriva se ineaca, maream sau aruncam tetina caci insemna ca se largise prea mult.
Eu am avut noroc pt ca a fost o forma usurica, au zis ei. Nu voi uita niciodata insa cat m-am consumat, am plans si am cercetat Internetul pt a gasi solutii.
Partea buna este ca toate formele sint operabile si chirurgi buni sint peste tot. Eu l-am operat aici in decembrie 2003 si sint foarte multumita.
Sper sa o fi ajutat cat de cat. Daca prietena ta are intrebari sint gata sa ii raspund cu placere si nu ma deranjeaza sa fie pe site si nu pe pm. Din pacate nu este o malformatie chiar rara.
Daca are acces la net sau vrei sa ii mai scoti informatii sint o multime de siteuri. Google cu "cleft lip and palate". A, am ajuns dupa operatie si la un logoped si dna dr mi-a spus ca mult, foarte mult depinde de parinti si restul familiei. E important sa nu il faca pe copil sa se simta diferit, rudele sau vizitatorii sa fie avertizati sa isi pastreze comentariile, intrebarile si curiozitatile pentru cand copilul nu e in preajma. Varstele de operare sint un pic diferite in Romania (cam dublu fata de ce i-au recomandat doctorii de acolo). Asta m-a derutat foarte tare insa am inteles ca fiecare opereaza in functie de tehnica proprie, punand in balanta plusurile si minusurile fiecarei variante. Ai nostri prefera sa faca palatul la 2 ani pt ca au mai mult "material" (cerul gurii creste) si sint mai siguri ca in procesul de crestere ulterior maxilarul creste mai echilibrat ( nu "trage" stanga sau dreapta").
Urmatorul control in ce ma priveste este la 5 ani (maxilarul si dentitia). La o luna de la operatie cerul gurii parea ca a fost asa de
la nastere. E uimitor ce pot face doctorii. Mult curaj si tarie le doresc parintilor!