Cu incredere, spre Canada (7)
Raspunsuri - Pagina 7
Ira spune:
Dar nu te-am rugat eu deloc sa pui pret pe ceeace iti spun eu.
Bineinteles ca trebuie sa asculti de ceeace ti se relateaza de la fata locului.
Ar fi trebuit, totusi, sa le intrebi pe fete, si nu pe mine, ce le-a determinat pe ele, atunci cand erau in locul meu, si nu calcasera in Canada,
ce le-a determinat pe ele sa aleaga zona in care s-au stabilit.
Tu mi-ai pus intrebarea mie, de aceea ti-am raspuns.
Si apropo, o asemenea afirmatie, cum ca Montrealul ar fi cel mai frumos oras, nu mi-as fi permis sa o fac fara sa calc in Canada si sa vizitez majoritatea oraselor din tara, numai ca eu nu am facut altceva decat sa repet ce mi-au spus si mie altii, care au facut asta. Nu o sa mai fac gresala asta.
Hai noroc si numai bine, reciteste tot ce s-a scris pe aici, de la partea 1, o sa-ti foloseasca.
Ira spune:
quote:
Originally posted by liliput
Ira, nu stiu, si vroiam sa te intreb,??? de ce dureaza atat la tine cu plecarea, pana la urma pe ce parte ai plecat ??? ca deja am inceput sa fiu derutata vrivind zona, eu am ales Mtl - Qc pentru ca stiu si ceva franceza ca si ceva engleza de altfel si am inteles ca te simti mai ca acasa in partea franceza. Si asa sunt terorizata de limba,! daca mai iau in calcul si varianta de parte engleza, la interviu o sa ametesc cuvintele adica 10 in fr. si 2 in egl.Tu cum de te-ai hotarat, ai pe cineva care sa te sustina pe partea fr. sau egl.? pe care ai ales-o? si nu ma refer financiar ci doar cu sfaturi si moral.?
liliput
Uite aici mi-ai pus intrebarea, mi se pare si un pic ciudat ca tu sa ma intrebi, eu sa-ti raspund, si apoi sa-mi spui ca nu pui pret pe ceeace raspund eu.
mamamariana spune:
Fetelor, nu va certati...
Vreau si eu sa va intreb pe cele care asteptati interviul (liliput) si care plecati (Ira - btw, cand e decolarea?) cat a durat cu actele din momentul in care le-ati depus pana cand a venit interviul si apoi plecarea? Liliput, de unde stii ca tre' sa mergi la interviu?
Ira, daca ai mai scris chestia asta undeva, si mai ales daca ai povestit interviul, spune-mi ca voi cauta eu.
Noi vrem sa depunem actele saptamana viitoare. Le-am fi depus mai repede, dar nu am avut foaia mea matricola si astia din Hong Kong o cer si trebuie sa astept pana imi vine din tara.
Bafta multa si numai bine,
mamamariana
liliput spune:
ufff!! Ira, imi pare rau, daca nu am fost explicita, eu m-am referit, cand am spus ca pun pret pe ce spun cei care traiesc acolo,nu la faptul ca nu pun pret pe ce spui tu(Doamne fer, consider ca tu ai numai intentii bune si ai spus ce ai aflat inaintea mea),ci nu pun pret pe poze si prezentari, pentru neintelegeri si sa stii ca nu trebuie sa sari asa arsa, nu am intentionat sa te bulversez, crede-ma
tot din
Pentru mamamariana, am primit confirmarea ca au ajuns actele la Viena, iar ei o sa-ti trimita un plic in care iti spun ca se va procesa dosarul si sa astepti chemarea la interviu in perioada....si iti spun aprox. cam pe cand,cel putin eu in faza asta sunt!!!!
Numai bine si succes in continuare
nelia spune:
Fetelor... hai, nu va certati una pe alta... Asa mi-a spus Agata ieri, de-am ramas cu gura cascata: „mami, hai sa nu ne mai certam una pe alta...“ (ea ma certa ca stateam pe DC cind voia sa vada desene, iar eu o certasem pentru ca mi-a murdarit singura rochie de vara, alba si frumoasa... cu carioci – a colorat-o mai ceva ca la fondul plastic).
Noi am ales Montréalul din mai multe motive:
– prietenii, aici erau cei mai multi dintre ei si dispusi sa ne ajute la nevoie;
– banii putini pe care ii aveam (pentru partea engleza ne-ar fi trebuit ceva mai multi, iar noi abia facusem rost de cei pe care ii aveam);
– sistemul social (a se intelege aici cam tot ce poate insemna acest lucru) un picut mai bine pus la punct;
– adunind toate informatiile si punindu-le cap la cap am ajuns la concluzia ca eu un punct de plecare mai bun si mai accesibil pentru ceea ce eram noi in momentul plecarii si intrarii in Canada: limbi (sotul vorbea engleza si un pic de franceza, eu le intelegeam in mare pe amindoua, nu vorbeam cursiv nici una, dar am presuspus ca in franceza imi voi da drumul un pic mai repede); meserii – amindoi avem niste meserii care pareau destul de cautate la acea vreme in Montreal si amindoi aveam nevoie de ceva studii, care sint mai ieftine (insa suficient de scumpe, din pacate) in Montreal decit in alte centre universitare din Canada.
Si nu ne-am inselat prea mult, dar nici nu sintem fixati pe ideea ca vom ramine aici pentru toata viata. Mie imi place de nu mai pot Montrealul, este un oras cu viata, o viata ca aceea din Bucuresti ridicata la puterea 1000 poate, tinind cont de marime si de diversitatea de natii si deci de culturi care traiesc in el. Dar imi place mie, pentru altii poate sa fie extrem de obositor. Imi plac si imprejurimile Montrealului, cred ca mi-ar placea sa-mi cumpar... un jour... o casa pe acolo. Dar sint subiectiva, cred ca e pe gustul meu, s-ar putea sa nu ma simt prea bine prin alte parti. Sotul si fetita (Agata datorita gradinitei in primul rind), dar si naturii lor, par mai degraba anglofoni, eu sint mai francophona in suflet, dar tot ce am ales, servicii, doctori, gradinita... toate sint cumva mai pe linie engleza, nu ma intrebati de ce ca nu as sti sa raspund, poate sint mai seriosi i mai eficienti...) Avem in vedere o plecare de aici mai spre zonele calde si cu ocean si munte... cum ar fi Vancouver, dar la fel de bine putem ramine si aici. Numai ca pina cind vom alege zona in care vom trai in Canada, mai avem de muncit... mult. Sfatuiesc totusi pe cei care se simt anglofoni in suflet si-si permit, sa aleaga partea engleza, nu le va placea deloc pe aici, iar de locuit prin zonele engleze e cam scump. Pe ceilalti, asa ca mine, inca mai cred ca Montrealul si Quebec-ul este o buna alegere, cel putin pentru inceput. Spuneam ca sint subiectiva cind vorbesc de Montreal, mai ales in conditiile in care eu nu am vizitat inca orase din Canada. Mie imi place foarte mult sa traiesc in Montreal, dar asta nu inseamna ca nu vad si cartierele lui murdare si oamenii la fel, si multe alte lucruri asemanatoare, pe care nu prea te asteptai sa le vezi pe aici. Dar pentru mine, toate acestea il fac mai pitoresc (dar eu vin din Bucuresti pe care l-am iubit si il iubesc atti de mult cam din aceleasi motive). As putea sa umplu pagini intregi vorbind despre aceste doua orase. Bafta multa in alegerea voastra si in ceea ce v-ati propus sa faceti!
Cornelia, mamica Agatei
Ira spune:
Hello!
Azi dimineata m-am ambalat cam mult, ma grabeam f tare si am citit in graba.
Imi cer scuze, aveti dreptate.
Nelia, multumesc de relatarile de la fata locului, esti o scumpa.
Mamamariana, iti trimit interviul meu, daca aveti nevoie mai multi de el il postez aici, ca l-am trimis deja la vreo 4 persoane si trebuie sa-l caut in calculator de fiecare data.
cu drag, Irina
ps. Fetelor din Montreal (si din Toronto si Hull, Vancouver))
a venit primavara pe la voi? Ce mai faceti?
Mihaela, frumuseii tai de copii ce-ti mai fac?
Eu astazi am fost in parc cu Sofia si am mers in picioarele goale,
ne-am jucat cu galetusele si ne-am pus nisip in cap.
Ira spune:
Mariana, uite iti postez aici interviul nostru, reusit, apoi iti postez unul nereusit, ca sa vezi diferenta.
....Intalnirea noastra de la Hilton a decurs intr/un mod cat se poate de atipic ....
Totul a durat o ora si jumatate, timp in care
in mod contrar celor povestite de unii/altii
am fost lasata sa vorbesc liber
si mult
despre Q., cu fraze invatate pe de rost,
cu date exacte,
cifre,
statistici,
studii comparative internationale,
etc.
Ofiterul,
din nou in contradictie cu cele citite,
a vorbit extrem de repede si asta in afara de faptul
ca inghitea cuvintele si avea in plus
si accentul quebecos!
Aici as dori sa fac o mica paranteza
si sa precizez ca atat mie(care am studiat franceza in scoala)
cat si sotului meu(care a inceput sa invete fr. acum 2 luni)
ne/a fost de foarte mare folos
sa invatam pe de rost idei
exprimate intr/un mod tipic frantuzesc
intrucat nu avem inca nivelul de pregatire
al exprimarii libere
si in acelasi timp onorabile.
Continui sa cred ca este de foarte mare bun simt
sa/i arati ofiterului ca te/ai straduit si ca te/ai pregatit
si daca ai inv., sa zicem,
ca supr. Q este de 1700000 km patrati
de ce nu ai invata si niste
formule de exprimare civilizata?
Oricum, noi alta sansa nu am fi avut
dat fiind faptul ca
sotul meu este bulgar
si pt. el franceza este cum este pt. noi chineza
si daca nu ar fi tocit la greu
pasaje intregi
nu stim care ar fi fost rezultatul...
Dar hai sa fim seriosi, invatatul nu este pt. oricine,
dar cine vrea sa fie relaxat la interviu
sa invete.
Reluand relatarea despre interviu, dupa ce s/au facut prezentarile
ne/au fost puse niste intrebari
neconventionale
ca sa le numesc asa
de genul
unde ne/am cunoscut
care din noi s/a indragostit de celalalt primul
si in ce imprejurare s/a intamplat asta
fiind foarte atent la detalii.
de ex. eu i/am relatat cum m/am indragostit de el printr/o intamplare
cand mergeam impreuna pe strada
si la un moment dat o masina a parcat pe trotuar
lovindu/ma putin in picior
si eu am injurat soferul
care a sarit din masina sa ma bata
si viitorul meu
sot
m/a aparat cu un borcan, etc
Ofiterul a dorit sa/i precizez
daca masina m/a lovit
s/au doar m/a atins
(aici am raspuns prin eliminare cunoscand doar participiul frappe)
si ce se afla in borcanul cu pricina.
Norocul meu ca era cu miere si nu cu muraturi
ca nu as fi stiut sa raspund!
Ofiterul avea un simt al umorului deosebit
si tot timpul radea!
Dupa ce ne/a privit dilomele
m/a intrebat privind pozele de pe diploma
de ce m/am tuns
eu.......mi/a cazut parul de la alaptat
apoi l/a intrebat pe sotul meu cum ma place mai mult
si intrucat el nu stia decat cuvantul lung a raspuns ca atare...
A remarcat de pe foile matricole
ca avem note f bune
eu i/am spus ca sotul meu le are cele mai bune
ca a terminat primul Conservatorul
si el l/a intrebat daca intotdeauna ma subapreciez asa
la care sotulmeu nu a inteles nimic
si s/a creeat un mic moment penibil
Eu i/am repetat intrebarea sotului
rar
in franceza
ma rog, cu vorbire indirecta...
vrand intr/un fel sa/i sugerez si ofiterului sa faca asta
pt. ca vorbea fff repede
si avea cred si un mic defect de vorbire.
Am trecut si peste asta,
cartile de munca
si aici INTREBARILE!!!
m/a lasat sa turui despre Q.
pana am inceput sa/i si repet cate ceva,
ca prea m/a lasat mult sa vorb.
Au fost multe amanunte
de ce vrem acolo
si iar
dar de ce acolo si nu altundeva
Acum cand ma gandesc
cred ca se mira de ce vrem
sa plecam acolo!
Au urmat sfaturile
sa ne crestem copilul in alta parte decat in Montreal
ca acolo este mai mare delicventa la copii...
Aici iar nu a inteles nici unul din noi nimic
cineva spunea prin forum ca se repeta cu sinonime
rar
inteligibil...
Aiurea!
a repetat intrebarea, dar exact la fel de repede
si de neclar
si numai Dumnezeu de sus
m/a ajutat sa inteleg ce spune!!!
Apoi recomandarile...
a remarcat o gresala, doua de traducere
eu m/am facut ca ploua
desi stiam ca traducatoarea e varza
ii corectasem in cateva randuri chiar eu greselile
dar asta e
ce sa/i faci
in provincie e mai greu cu concurenta
care e superba dar lipseste cu desavarsire.
Ne/a intrebat apoi daca credem ca ne vom adapta
ca ne vede cam finuti
si cam netrecuti prin greutatile vietii
aici cred ca el a fost f. finut
ar fi putut sa o spuna altfel!!!
I/am raspuns ca sotul meu este deja obisnuit cu asta
nu mai traieste in tara lui de nastere de 10 ani
ca si eu am plecat de acasa
pt. fac., etc
El a spus ca Rom si Bg sunt tot o apa si/un pamant
nu stiu exact cum s/a exprimat
dar asta am inteles
ca in Q. este altfel
viata occidentala, etc.
A urmat celebrul do you speek english
noi nu prea, mai de loc
desi sotul meu stie fff bine
dar cred ca a avut o mica intuitie...
Ne/a tinut in sah pana in ultima clipa
ne/a spus ca nu ne poate respinge, ca avem un dosar f bun
dar ca il deranjeaza faptul ca nu avem
chiar pe nimeni in Q.
O fi crezut ca vrem sa ne ducem
in partea cealalta
la englezi...
Adevarul este ca nu cunoastem pe nimeni
niciunde in Canada.
La sfarsit/sunteti acceptati!
de ce nu suntem entuziasmati?
Noi, care eram mai degraba terminati
i/am raspuns ca suntem emotionati.
ne/a urat noroc
a sperat ca ne vom intalni prin Montreal
si ne/a urat petrecere frumoasa in seara respectiva!
Dupa ce am iesit
am vazut ca pe CSQ
ne/a scris la meserie
profesori de muzica
asta nu stiu daca e bine sau nu
nu tin neaparat sa facem asta.
inca ceva...
eu/27 ani aplicant principal
DCS 8 fr, 4 engl.
sotul/28 ani
DCS 4 fr., 8 engl.
copil 8 luni
vorbeste toate limbile!!!
Mult noroc celor ce au interviu dupa noi!!!
"INTERVIU PICAT LA AMBASADA CU DRA VAN (Sursa: www.montreal.ro, user: anddi)
Incep sa scriu aceste rinduri cu dorinta ca nici o persoana care isi doreste sa emigreze sa nu mai pice la INTERVIU, caci prea mare este deceptia dapa ce iti pui atitea sperante ,cheltui o sumedenie de bani ,timp ,dar cel mai mult consum psihic . Incerc pe cit posibil sa nu va pun pe ginduri ,am stat mult si m-am gindit daca o persoana care pica interviul mai trebuie sa relateze si altora .
Interviu la Ambasada cu doamna VAN , ne cheama la interviu dupa 40 de minute de la ora la care era trecuta pe invitatie.Apare cu o privire rece si ne pofteste la subsol .Se prezinta si ne spune cum se va desfasura interviul ,psihologic observ ca nu este deloc bine dispusa ,nu spune nimic de ce a venit numai dupa 40 de minute,accentuiaza ca putem fi admisi sau respinsi. Imi dau seama ca incepe inceputul sfirsitului .Dupa ce solicita pasapoartele pe o tonalitate dura incepe cu primele intrebari pe o franceza rapida cum ar fi " va doriti copii " raspuns " da " ,de ce va doriti ,"ezitare raspuns> ea repeta intrebarea foarte rapid si tare < > raspuns un baiat si o fata < >intrebare< ce sa fie primul < >raspuns <>baiat <>de ce>raspuns<>ezitare pe moment < <>de ce<intrebare <>de ce vii cu declaratie de a prieteni daca nu ai trecut pe formular < .... si asa alte interebari stupide care efectiv daca mai ai si emotii ,nu mai ai cum sa te concentrezi .
Finalul listeaza o fisa ne -o inmineaza si spune ca interviul a luat sfirsit si ca nu suntem acceptati .
Am incercat sa scriu aceste rinduri cu speranta ca cei care urmeaza interviul sa tin cont de urmatoarele sfaturi :
- nu va luati dapa nimeni cum sunt ofiterii ,se pot schimba da la un interviu la altul
- sa va asteptati la orice intrebare
- sa aveti un psihic tare, sa nu cadeti psihic
- raspunsurile sa le dati foarte scurte si concise
- incercati in primele 4-5 minute sa dominati si cred ca atunci totul e OK.
- sa va luati o fisa cu punctajul in dosar
Va intreb pe voi stimati moderatori ,utilizatori ai acestui FORUM ce ati face voi daca ati fi in locul nostru, ati mai incerca sau nu ,si pun acesta intrebare daca mai incercam si dam tot peste o .................. ca asta ... .
A scris aceste rinduri o familie care a picat interviu, DAR VA DORESTE LA TOTI CARE VA-TI DECIS SA EMIGRATI IN CANADA SA TRECETI CU BINE TOATE OBSTACOLELE .Multumesc mult administratorilor acestui
FORUM .
" E TRIST CIND DESTINUL UNOR OAMENII E DECIS DE O PERSOANA "
khristin spune:
Ira,
In Toronto a venit primavara, mie mi-au inflorit in gradina narcisele galbene si lalelele ...de-abia astept sa-mi infloreasca si liliacul...in sfarsit cred ca putem spune ca a venit primavara si aici...se simte in aer...
Cristina
Ira spune:
Oh, lalelele, ce fericire sa te trezesti dimineata si sa privesti lalelele din gradina! Jasmine ce mai face? Ei ii plac floricelele?
Am inteles ca urmeaza festivalul lalelelor din Ottawa, asteptam impresii de la Adela si Johnatan, si mai asteptam impresii si de la fratiorul ei, cum s-a adaptat pana acum?
numai bine, Irina
Ira spune:
In Buzau a venit deja vara, ieri a fost canicula, incepusem sa regret vremea rece, ma imbracasem cu o bluza subtire dar cu maneca lunga si mi s-a facut rau de la caldura.
Sper sa aduc caldura cu mine in Montreal, dar nu prea mare, ca nici asa nu imi place. Cea mai buna clima din lume este in Sofia, orasul lui Sibi, acolo vara nu sunt mai mult de 30 grade, iar iarna, nu mai putin de 0 grade......cred ca din cauza plasamentului, orasul aflandu-se intre munti. Si apa si aerul sunt super-curate.
Din pacate, Sofia este populata, asa cum spune sotul meu.