Spaga noastra cea de toate zilele

Spaga noastra cea de toate zilele | Autor: chatonel

Link direct la acest mesaj

Pentru ca este un subiect delicat si care e, totusi, prezent in viata de zi cu zi, poate ar fi bine sa vorbim despre spaga pe care o dam/luam.
Probabil ca o sa deranjeze multa lume pe-aici subiectul, insa eu va invit, in numele anonimatului pe care il da internetul, sa lasati inhibitiile deoparte si sa cada voalul, sa vorbim sincer despre mica suma care cade zilnic in buzunar in plus de salariul pe care il luam.
Bineinteles ca am sa incep eu, pentru ca am deschis subiectul si sper ca gheata sa fie sparta :
_ am luat bacsis cind am lucrat la restaurant si la bar, se ridica la cca 150€.
_ am dat ultimul bacsis (vorbim de altele decit cele date la resto, bar) in septembrie trecut, 2€ unui nene care a venit sa imi desfaca canalizarea la baie si sa imi scoata cercelul pe care il pierdusem in timpul dusului.
_ cel mai mare bacsis dat in ultimii 3 ani a fost de 8€, am avut o livrare de mobila si i-am rugat pe cei doi baieti sa ma ajute sa aranjez camera - sa puna tv-ul pe mobila lui, sa puna dulapul unde mi-l doream si sa mearga la masina mea, sa imi aduca de-acolo un birou si un scaun de biroupe care le cumparasem in alt magazin.

Toulouse, la ville rose

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

eu cred ca incurci spaga cu plata unui serviciu lucru care este perfect normal. Sa platesti pt desfundarea unei canalizari sau pt ca oamenii ti-au carat mobila este perfect normal chiar daca nu ti-au dat o chitanta pt asta.
Iar bacsisul la restaurant iar mi se pare ceva normal si atat de uzual...

Spaga din punctul meu de vedere e cu totul altceva. Diferenta ar fi ca cel care o primeste e platit sa-ti faca tie un anumit serviciu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

Marina, nenea ala care mi-a desfundat canalizarea era platit sa o faca. Eu i-am dat ceva in plus pt ca am fost bucuroasa ca mi-a gasit cercelul.
Cred ca subiectul irita deja??? :))))

Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

daca la mine te refereai la iritat..mai ai cale lunga
daca nu ii dadeai nimic nu ti-o desfunda? sau venea peste o saptamana? Am zis doar ca din punctul meu de vedere spaga e cand te duci la functionar la ghiseu si fara sfanta suta nu se uita la tine, spaga e cand mergi la dr si la fel se pune problema (desi aici eu una as nuanta)sau cand ai nevoie de o amarata de autorizatie si sfanta suta se transforma in sfanta suta de parai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Nu irita Chatonel... dar nu cred ca baietii de la livrare erau platiti sa-ti aranjeze lucrurile in casa.
Dupa cum si cu canalizarea... o fi fost el platit sa desfunde, dar nu sa se poarte cu manusi si sa caute in resturile adunate, doar, doar o gasi cercelul tau.

Parerea mea e ca tu ai platit pentru niste servicii cerute in plus de tine.

Si eu zic ca Marina pourboire sau bacsis e una si spaga e altceva. Ca exemple inocente de spaga as putea da din doua categorii. Tu ceri ceva anormal sau ei conditioneaza anormal. Adica:
Spaga ar fi sa te duci la coafor si ca sa te ia inaintea celor care asteapta sau au rendez-vous tu platesti si sa fii luata prima.
Sau tipii de la livrare sa te lase cu toate cele la usa blocului daca nu dai spaga sa le suie sus asa cum ar trebui.

Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aurelia spune:

Stai un pic asa chatonel!sa nu incurcam borcanele !deci ceia ce lasi la restaurant s-au la créperie!( pentru ca vrei tu si ti-a convenit cum ai fost servita s-au pur si simplu pentru ca lucrind acolo cunosti mai bine cit de mult conteaza gestul pentru un om care sta toata ziua in picioare si alearga de-i sfirie capul)pentru mine este acel "pour boire" adica manifestarea de multumire a ta ,la fel si celui care ti-a carat mobila am facut-o si eu cind mi-au adus canapeaua si mobila de télé desi erau platiti pentru asta!sincer asta eu nu o numesc spaga!
Acum sa vorbim si despre adevarata SPAGA!spaga este atunci cind ai nevoie de o hirtie ,un serviciu care in mod normal dureaza sa zicem 3 zile ca sa fie facut si tu ai nevoie de el ACUM!atunci da! pui frumos in plic ,vorbesti cu "persoana" care sa te introduca la "persoana" cea cu aprobarea si care te asigura ca respectivul primeste SPAGA te duci la el in audienta spui ca vii din partea lu "cutarica" pentru "cutare" treaba si dai plicul asteptind afara rezolvarea ,sincer nu stiu daca scenariul este bine ales ,ideea vroiam eu sa o scot in evidenta deci bacsis = cind recompensam un serviciu de care sintem multumiti;SPAGA=platim ca sa ni se faca un serviciu ,mai repede ,mai bine decit normal s-au chiar unul pentru care nu avem dreptul ,o favoare sa zicem ,sa fim "impinsi"mai sus pe o lista de distribuire de locuinte s-au orce altceva la care in mod normal poate nu avem dreptul,eu asa fac diferenta intre cele doua voi nu?

Aura&Luca,2 ani si 2 luni!
"Daca dragoste nu e nimic nu e"
http://yamafoto.com/?ref=6538

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxana1974 spune:

Dragele mele, cand am vazut subiectul, am luat aer in piept inainte sa dau click-ul pe el si m-am temut ca o sa gasesc replici taioase si chestii grave. Ma bucur ca nu e asa. Desi fenomenul spagii in sine e extrem de grav, si s-a discutat si disputat indelung pe forum, fara o concluzii clare si fara sa putem actiona in vreun fel, vad ca exemplul de fata e unul "pasnic". Subscriu si eu la parerea Andreei si subliniez diferenta dintre bacsis si spaga. Chiar daca bacsisul nu inseamna intotdeauna plata unui serviciu aditional, este din cate stiu eu chiar legal sau...hmm aproape legal si plateste oarecum o atitudine, daca nu un serviciu (unui chelner antipatic n-o sa-i las niciodata bacsis sau daca am convenit un pret cu instalatorul si nu mi-a placut de fatza lui, nu-i dau nimic peste pretul negociat anterior). BTW n-am auzit niciodata de vreun chelner arestat sau surprins in flagrant cum ca a primit...bacsis...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

De ce sa limitam discutia doar la resto ???? Hai sa vedem mai departe cit de adinca este economia subterana si, de ce nu, cit se poate primi in plus la salariu, fie ca e bacsis- adica multumirea pentru lucrul bine facut- fie ca e spaga, adica favoarea facuta nemeritat.
Vad ca nimeni nu se lauda ca da/primeste nici una nici alta, desi sint convinsa ca multa lume e adepta obiceiurilor.

Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns PaulaM spune:

Spaga…. Eu una am dat-o unui client dupa ce mi-a aratat si alte oferte pe care le avea sau dupa ce mi-a permis sa-I aduc eu contra ofertele de care avea nevoie……. Si bineinteles ca am fost declarati cistigatori..
Iar despre sume, variaza: intre 300 E si 2000 E.
Pa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxana1974 spune:

Chatonel, rascolesti rani inca neinchise ;) ... cu subiectul asta. Poate fetele sunt obosite de ... discutiile de atunci, nu demult dupa cum iti spun, s-a discutat extrem de mult pe tema asta, poate incerci o cautare in subiectele mai vechi, unul dintre ele se numea "nu vreau sa dau spaga".

In rest, eu ma laud ca NU POT sa dau spaga, pur si simplu ma blochez, creierul meu se blocheaza, mintea mea imi spune ca poate persoana in cauza nu-si doreste, nu asteapta, nu e adept al spagii si ca m-as face de ras. Cred ca m-am facut de ras nedand spaga...Inchid ochii...daca ar fi...il pun pe sot/socru/mama sincer eu sunt un caz mai aparte in sensul ca nu am prea avut ocazia si as vrea sa cred ca nu exista spaga tocmai fiindca eu nu mi-as dori sa primesc si de fapt nu primesc fiindca asa stau lucrurile .... si ca nu trebuie sa o dam... Daca stau bine sa ma gandesc chiar nu am dat spaga si am aproape 30 de ani...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns debby spune:

Oh fetelor nu stiu pe cate dintre voi o sa ofenseze ceea ce scriu dar sincer nu cred ca sunt motive , e simplul adevar .
Ciubucuri , la greu am si primit si dat si mi se pare normal , e o atentie in plus , o apreciere si noi acasa traim mai mult din ciubucurile prietenului meu ca daca ar fi numai salariul nu am iesi nici macar cu capul pe fereastra . Asa ca si dam mereu ca stim ce bine ne prinde noua .Asta e una .

Alta e spaga pe care am dat-o si o dau in ultimul timp . Nu am citit tot dar nu fac altceva decat sa va spun experientele mele (cateva ca daca nu , nu as mai termina ) . Poate nu le iau in ordine dar tot spaga se cheama .

Am dat 250 € pentru schimbare cartii de identitate in Romania si a pasaportului intr-o saptamana , vreo 500 € in spital cand s-a operat mami si inca vreo 200 cand a fost internata aproape 25 de zile acum in martie ( ca daca nu te lasa sa mori ) . 200mii lei la un politai cand a venit puiul la mine cu masina si l-a luat radarul cu 65km / h in localitate , mai daduse si el 10€ in Ungaria ca a depasit linia alba continua , etc ...etc ...etc ...

Asta ca sa nu mai vorbesc de vama unde descarc mereu buzunarele cu toate actele in regula fiind . La intors deja se stie ca facem cheta sa trecem repede , cei sariti din viza ajung si la 300 € , depinde de noroc , poti sa ai bafta sa dai si 20 € .
La dus se intampla ca iti aduc pasapoartele inapoi in autocar si pui in ele faimoasa spaga , le duci iar la ghiseu si hop , hai ca am trecut de romani . Ilegal se fac multe si e un subiect destul de complex si controversat , nu vreau sa intru in amanunte . Un singur exemplu mai dau : cum faci sa treci un microbuz fara licenta , oameni fara bani , invitatii sau asigurari ? SPAGA

In schimb aici se face ceea ce e normal . Daca sunt multumita de un serviciu primit de la o persoana publica trimit un buchet de flori , ciocolatele ... in fine , o mica atentie . E altceva si nu mi se pare de condamnat .

Nimeni nu e perfect !

Mergi la inceput