ADOPTIE
" HRISTOS A INVIAT ! ".
Dragele mele, am o mare rugaminte la voi. Spuneti - mi si mie care sunt
etapele demararii unei adoptii?Cum se face si care sunt actele care
se cer?
Va rog ,ajutati - ma! E ultima mea speranta.
ARIELA
Raspunsuri
maggda spune:
ADEVARAT A INVIAT
Nu cunosc nimic despre adoptii dar sa te ajute D-zeu sa-ti indeplinesti dorinta.Mult noroc!!
rachel owen spune:
Familia care doreste sa ia in adoptie un copil, trebuie sa depuna la Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului o cerere pentru luarea in evidenta. Urmeaza o perioada de evaluare a familei, efectuata de catre asistenti sociali profesionisti. Evaluarea are drept finalitate o propunere care se face Comisiei pentru Protectia Copilului, pentru eliberarea atestatului necesar adoptiei (pe baza documentatiei). Urmeaza luarea in evidenta a cererilor de incredintare, pe baza preferintelor exprimate din lista cu copii adoptabili, existatenta la nivelul judetului sau a comunicarilor Directiei Generale Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului se identifica copilul pentru familia adoptiva atestata si va urma procesul de potrivire dintre familie si copil (realizat de catre asistentul social).
Seful Serviciului de Protectie de Tip Familial impreuna cu asistentul social responsabil de caz propune Comisiei pentru Protectia Copilului, pe baza documentelor existente la dosar si a Raportului privind Ancheta Psiho-Sociala care aproba incredintarea in vederea adoptiei a copilului dorit de familia adoptiva. Timp de 90 de zile, aceasta incredintare este monitorizata de catre asistentul social, monitorizare care are drept rezultat final intocmirea a 6 rapoarte.
La sfarsitul perioadei de maximum 90 de zile, Comisia pentru Protectia Copilului, hotaraste eliberarea avizului favorabi adoptiei, la propunerea Directiei Generale Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului. Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului inainteaza dosarul la Autoritatea Nationala pentru Protectia drepturilor Copilului si Adoptii pentru obtinerea confirmarii de respectare a termenelor si procedurilor legale. Parintii naturali nu pot fi citati la Tribunal, datorita confidentialitatii adoptiei si irevocabilitatii consinmtamintului dupa expirarea termenului de 45 de zile stabilite. Dosarul este restituit la Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului in vederea transpunerii lui impreuna cu cererea de incuvintarea a adoptiei instantei de judecata (tribunalul).
Adoptia isi produce efectele de la data ramanerii irevocabile a hotaririi judecatoresti. Asistentul social responsabil de caz este obligat sa consemneze timp de doi ani, patru rapoarte post-adoptie, informind Comisia pentru Drepturile Copilului. O comisie pluri-disciplinara (asistenti sociali, psihologi, juristi) ofera consiliere pre- si post-adoptie. Toate demersurile, in cazurile de adoptie, inclusiv promovarea actiunii la Tribunal sint confidentiale.
rachel owen spune:
Acte necesare
1. Atestatul eliberat de catre Comisia pentru Protectia Copilului, de la domiciliul persoanei sau familiei adoptive in termen de 90 de zile de la depunerea cererii;
2. Hotarirea de incredintare in vederea adoptiei eliberata de catre Comisia pentru Protectia Copilului;
3. Avizul favorabil adoptiei eliberat de catre Comisia pentru Protectia Copilului;
4. Confirmarea de la Comitetul Roman pentru Adoptii - Bucuresti;
5. Certificate de nastere si casatorie pentru parintii adoptivi in copii legalizate;
6. Adeverinte medicale pentru parintii adoptivi;
7. Adeverinte privind starea materiala a parintilor adoptivi;
8. Caziere judiciare pentru parintii adoptivi;
9. Consimtamintul la adoptie, forma autentificata in fata notarului public a fiecarui parinte adoptiv;
10. Copie legalizata de pe certificatul de nastere a copilului incredintat in perspectiva adoptiei;
11. Certificatul medical privind starea de sanatate a copilului care urmeaza sa fie adoptat (de la Policlinica Judeteana de domiciliu);
12. Consimtamintul copilului care urmeaza sa fie adoptat daca acesta are peste 10 ani (exprimat in fata notarului public); Consimtamintul la adoptie a parintilor naturali sau hotarirea judecatoreasca de declarare a abandonului, decadere din drepturile parintesti, punere sub interdictie, declarati judecatoreste morti, disparuti sau necunoscuti (hotarari ramase definitive);
13. Ancheta sociala intocmita de catre asistentul social care se ocupa de caz;
14. Raportul psiho-social intocmit de catre asistentul social care se ocupa de caz;
15. Actiunea judecatoreasca este promovata de catre juristul Directiei Generale Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului, fiind scutita de taxa de timbru.
liliana csaki spune:
Draga Ariela,
Rachel ti-a dat deja detalii privind etapele iar in cel de-al doilea mesaj actele necesare pentru dosarul de instanta care reprezinta faza finala. Asa cum ti-a zis, primul pas este obtinerea atestatului de familie apta sa adopte.Pentru aceasta trebuie sa depui la DPC-ul din sectorul de care apartii un dosar care sa contina:
-cerere
-copie legalizata dupa certificatele de nastere si casatorie
-copie legalizata dupa actul de spatiu(contract de vanzare-cumparare sau contract de inchiriere)
-adeverinta de venituri pt.ambii soti(daca e cazul)
-caziere judiciare pt.ambii soti
-certificate medicale cu timbru-eliberate de medicul de familie din care sa reiasa ca nu sunteti in evidenta cu boli cronice(sunt necesare HIV,VDRL,examen pulmonar)
-copie dupa actele de identitate
Dupa depunerea dosarului, se va face o ancheta sociala la domiciliu care sa constate ca sunt indeplinite conditiile, un test de evaluare psihologica si-apoi va veti prezenta la o data stabilita in fata comisiei, care pe baza evaluarii facute de asistentul social si psiholog si a actelor depuse la dosar va va elibera atestatul.
Abia acum puteti primi un copil care fie va va fi prezentat din cei ce se afla in evidenta lor si sunt adoptabili, fie il gasiti voi in maternitate, centru maternal, asistent maternal(nu neaparat de pe raza sectorului).Important e ca situatia lui juridica sa fie clara.
In prima faza, in principiu, el va va fi incredintat in plasament de urgenta(30 de zile) sau plasament simplu(fara durata determinata) si abia apoi urmeaza incredintarea in vederea adoptiei.
De-aici incolo ti-a povestit deja Rachel.
Stiu ca la prima vedere pare complicat dar odata intrate pe fagas lucrurile curg.
Iti tin pumnii si sper sa ne tii la curent cu eventuale noutati.
Uita-te la minunile mele si ai incredere ca totul va fi bine.
http://community.webshots.com/user/lilianacsaki
liliana csaki spune:
Si inca ceva, toate formalitatile, pana la obtinerea hotararii definitive, dureaza undeva intre 6-8 luni(+ -).
http://community.webshots.com/user/lilianacsaki
adrianangi spune:
mergi pe site-ul www.copii.ro. Mai multe date poti pobtine si de la Directia pentru Protectia copilului de pe raza localitatii sau sectorului tau.
Daca poti, cauta in revista "Academia Mamicilor" din aprilie, au acolo un amplu articol despre adoptie.
Salvati un inger:
www.casa-romanilor.ch/teodora.htm
asi spune:
Azi dimineata am fost la Directia de protectie a copilului si am luat lista de acte care trebuie pentru adoptie.Sunt atat de fericita ca in sfarsit visul meu de a fi mamica se va indeplini.Nu e ultima sansa de a avea un copil dar am considerat ca nu mai trebuie asteptat.
Sper sa nu avem nici un fel de piedici in intentia noastra de a adopta o fetita.
ASI
Anca Wish spune:
asi, felicitari. Sunt foarte fericita pentru tine.
Ma gandesc si eu la varianta asta pentru viitor. Am 27 de ani si e prematur dar as face asta cu mare dragoste chiar daca o sa am unul al meu.
Pentru intocmirea actelor sunt necesari fonduri importante?
Ma refer la taxe sau, ma rog, alte cheltuieli.