Alaptatul - Help Line-

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CameliaS spune:

quote:
Originally posted by Andruska

Dupa ce la inceput am avut probleme cu sanii -noduli la ambii sani - acum s-a reglat lactatia in functie de cat vrea Matei - acum ii pot spune pe nume cu sufletul impacat ca doar este crestinat baiatul meu.

Am sa incerc sa iau si eu Spirulina, oricum rau nu are ce sa fie. Eu am avut senzatia ca nu prea am avut lapte cum trebuie mai ales ca un ultimele 2 zile nu prea m-am alimentat deloc - stresul cu botezul.

Oare trebuie sa mancam ceva anume ca sa avem lapte consistent? Ca si laptele trebuie sa fie bun nu apa chioara, nu?

Intreb si eu ca nu stiu si la primul nu imi puneam probleme din acestea !!??



Andra mamica lui Matei (6.02.2004) si Andrei (18.09.1999)

Album Andrei:
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=954&cid=448




Nu cred ca trebuie sa mananci cine stie ce minuni. Important este sa mananci bine , curele de slabire se fac dupa ce nu mai alaptam , si cel mai important este sa bei mult..

Din cate am citit ( daca te descurci cu engleza citeste ce scrie pe site-ul de la LaLecheLigue ) nu exista lapte de mama care nu este bun!


Eu nu am luat nimic pentru a stimula lactatia, am incercat pe cat posibil sa nu ma stresez prea tare, sa ma odihnesc cat mai bine si sa beau cat mai multe lichide si am 6 luni de cand alaptez.

Camelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Maluba,

uite itzi scriu super pe scurt ca-s calatoare. Draga babutzei e intr-adevar posibil sa fi colectat vreo ciupercutza. Intr-adevar se vad mici pete albe in gura lui bebe. Ca sa fii sigura ca nu e asta ptzi da cu putzin Bepanthen pe san... pe care trebuie sa-l stergi neaparat inainte de alaptare. Stai cu varfurile sanului la aer pentru ca umezeala e cauza principala de probleme.
Dar daca nu e ciupercutza poate fi o limfagita, o inflamare a canalelor galactofore. Atunci dor ca naiba sanii. Singura metoda de a scapa este ca bebe sa suga des. Dar din cauza unei asemenea inflamatii si lapticul curge greu, deci incearca sa faci un dus cald, sa itzi pui sanii int-un lighean cu apa calda inainte de alaptat. Pune o compresa calda pe sani in timp ce alaptezi. Si dupa alaptat pune comprese recisoare/reci. ( Nu pe tot pieptul, doar pe sani sa nu faci vreo pneomonie ceva!!!)
De asemenea un leac babesc testat pe pielea subsemnatei sunt foile de varza puse la frigider 30 min/ sau 10 min congelator. Le dai o gaurica in varf ca sa pui ceva ff. rece pe sfarc si le infasori in jurul sanului in sutien. Le scotzi cand se moaie si emana un usor miros dulceag... (30 min -45min). Nu trebuie insa exagerta, doar o data doua pe zi .; pentru ca risti sa scazi productzia de lapte.

Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns onutza spune:

Fetelor , bebe al meu prefera sinul sting ....la cel drept eu nu simt ca as avea canalele infundate dar curge mai greu intr-adevar. Pe primul bebe l-am alaptat pina la 1 an si un pic ...cind nu a mai vrut el ...desi eu , mama eroina :-) am mai incercat vreo 3 zile sa il tentez ...Acum bebe mic are 4 luni , suge foarte bine de la sinul drept ...ce sa fac sa curga mai bine si de la celalalt sin?

onutza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CameliaS spune:


quote:
Originally posted by onutza

Fetelor , bebe al meu prefera sinul sting ....la cel drept eu nu simt ca as avea canalele infundate dar curge mai greu intr-adevar. Pe primul bebe l-am alaptat pina la 1 an si un pic ...cind nu a mai vrut el ...desi eu , mama eroina :-) am mai incercat vreo 3 zile sa il tentez ...Acum bebe mic are 4 luni , suge foarte bine de la sinul drept ...ce sa fac sa curga mai bine si de la celalalt sin?

onutza



Incearca sa-i dai sanul stang cand este infometat si poate incet incet se va obisnui. Si multa rabdare!

Camelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Onutza,

incepe prin a-i da sanul mai putin placut primul. Daca e foarte infometat risti sa se supere rau.
Incearca sa-i dau cu putin inaintea orei obisnuite de masa sanul antipatic. Puii ne-infometatzi sunt cu mult mai cooperantzi.
Nu te ingrijora, multzi copii mici au un san preferat. Cu timpul cand vor reusi sa traga mai repede si mai bine nu va mai conta asa de mult.

Pe fuga,
Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Samsara7 spune:

Nu am avut timpul necesar sa citesc toate mesajele, asadar voi da cateva informatii pentru alaptat care sper sa va ajute.

Cineva intreba daca exista anumite alimente care favorizeaza secretia unuli lapte de calitate. Raspunsul este "da"! Si aceasta prin :
--marirea aportului caloric cotidian (o femeie care alapteaza trebuie sa consumez in jur de 2500 cal/zi).
--printr-o alimentatie echilibrata (consum de proteine, glucide, lipide) si variata

Sunt de privilegiat:
--fructele crude (aport de vitamine)
--produsele care aduc un aport in saruri minerale (Calciu si Fier): lapte si branzeturi
--legumele (in special cele verzi) si cerealele (fibrele ajuta in lupta contra constipatiei)
-aport de lichide si de apa (necesare pt fabricarea laptelui):1,5 - 2 l/zi (in afara de celelalte alimente bogate in apa): supe, ceaiuri de plante, sucuri naturale, coca cola degazeifiat,
-anumite alimente care pot marii secretia lactata: chimen, marar, pastarnac, bere
-grasimi: ca untul, ulei de floarea soarelui
-proteine: carne si peste
(de evitat condimentele)

Alimentatia femeii care alapteaza trebuie sa fie deasemenea apetisanta, iar mesele sa aiba loc intr-o atmosfera de calm.

Stiti desigur ca alimentele care trebuiesc consumate cu moderatie (asta nu inseamna sa le eliminati ) sunt: varza, ceapa si usturoiul. Ca fructele rosii (capsuni, zmeura, cirese) precum si portocalele ori spanacul pot provoca un efect laxativ, si chiar diaree bebelusului.

E de retinut ca fiecare copil reactioneaza diferit la alimentatia mamei! Nu e nevoie decat sa fiti moderate, puteti manca anumite alimente de pofta, fara sa faceti excese! Incercati cu o mica cantitate si apoi observati reactia sugarului (daca are scaune prea moi, colici). Inclusiv o cescuta - doua de cafea (nu cana) va puteti permite (este avizul medicului nu al meu).
Ce este interesant si putine mame stiu este ca rezervele de grasimi ale mamei sunt consumate prin alaptat! Este metoda cea mai sigura de a elimina in timp celulita si "sunculitele" dar nu uitati ca prioritatea Mamei Nature este copilul.
Bauturile exitante (Coca Cola,cafea, ceai -dar nu cel de plante, ci cel chinezesc, lipton, etc-) trebuiesc consumate in cantitati reduse.

Ce e interesant de aflat este ca laptele este mai bogat spre sfarsitul suptului si seara, devenind din ce in ce mai bogat pe masura cresterii copilului.Colostrumu-ul (lichidul din primele 2-3 zile dupa nastere care anunta laptele definitiv) este foarte bogat in vitamine, proteine, saruri minerale si imunoglobuline, lactoza (zahar natural)
Protejeaza flora intestinala a copilului si permite eliminarea substantelor acumulate in cursul vietii uterine in intestinul copilului (deci eliminarea primului scaun, sau meconium-ul). Cantitatea e de 20-40 ml/alaptat sau adaptata in functie de cerintele noului nascut!

Mecanismul de lactatie este provocat de suptul noului nascut si favorizat de catre ocytocina (hormone). Productia de lapte se produce sub efectul unui alt hormon (prolactina) ca si dezvoltarea canalelor si marirea sanilor (hormonii ovarieni).

Intre ziua 3 - 15 dupa nastere: laptele definitiv . Frecventa suptului favorizeaza sporirea laptelui, cantitatea acestuia marindu-se.
Intre ziua 15 - pana la 3 saptamani: laptele devine matur (mai abundent si mai bogat dimineata (odihna) si seara (alimentatia de peste zi).


La inceputul suptului laptele e mai limpede (bogat in apa si in zahar) , calmeaza foamea si setea BB.
Pe masura ce suptul avanseaza, laptele devine mai dens, mai bogat in grasimi si in proteine, favorizand cresterea copilului.

Complicatiile alaptatului:

Cand canalele par infundat: este din pricina unei ejectii proaste a laptelui. Sanii sunt duri si durerosi, scurgerea laptelui devine imposibila. Pentru prevenirea acestor neplaceri trebuie:
-o punere la san precoce
-alaptare frecventa
-masajul sanilor
-eliminarea laptelui ramas dupa supt
-un bun mediu psihologic (evitarea supararilor, oboselii, surmenarii, mama trebuie sa doarma des, sa nu faca eforturi fizice mari)
-o alimentatie bogata in lichide, mese regulate, hrana echilibrata
Tratament: dusuri calde sau masaje care ajuta la decongestionarea sanului.

Crevasele:sunt leziuni cutanate ale mamelonului care au un grad de gravitate variabil:
- evolueaza prin aparitia unor dungi rosii, dureroase in timpul suptului, si pana la aparitia unor fisuri profunde pe mamelon, foarte dureroase, insotite uneori de sangerari

Prevenire:
-copilul trebuie sa prinda toata areola in gura in timpul suptului
-copilul trebuie sa fie mentinut intr-o pozitie care sa nu ii permita sa tragade san
-alaptatul nu trebuie sa dureze mult timp (10 minute, care se pot prelungii progresiv in functie de cerintele copilului si cantitatea de lapte a mamei)
-o igiena corecta a sanilor


Tratament: dezinfectarea crevaselor/ lasarea mamelonului la aer liber/ utilizarea eventuala (si momentala) a unei parti artificiale de san (in silicon, dar nu stiu daca exista in Romania)
-diminuarea freceventei suptului la sanul dureros

Trebuie mentinuta o igiena stricta si ingrijirea minutioasa a sanilor. (spalarea mainilor inainte si dupa alaptare).
-curatarea mamelonului si a areolei cu o compresa imbibata in apa (inainte si dupa supt)
-uscarea mamelonului si mentinerea la sec dupa fiecare supt
-purtarea unui sutien adaptat pt ca greutatea sanilor sa nu produca o tensiune dorsala si pt ca fibrele pielii sanilor sa nu fie prea solicitate. Sutienul trebuie sa aiba o cupa sufiecient de profunda ; a se evita protectiile din plastic care favorizeaza maceratia.
-multa, multa odihna

Punerea la san se face astfel:
-Instalatia: trebuie cautata o pozitie confortabila si adaptata pt a evita durerea de spate. Semi-asezata cu o perna la spate (mai ales pt mamele cu cezariana), alungite pe o parte sau cu spatele sustinut de un spatar, un plan dur.
-Pozitia copilului: copilul trebuie sa fie treaz si sa ii fie foame, trebuie ajutat sa prinda varful sanului. In mod clasic, fata in fata, buricul copilului trebuie sa se afle in acelasi raport cu buricul mamei. Spatele si capul copilului mentinute cu bratul. O perna poate fi plasata sub brat pentru a il imobiliza si sustine.
-Igiena sanului inaintea suptului: sanul trebuie curatat cu apa si/ori cu sapun (cu o manusa din prosop curata sau cu comprese umede). Alta solutie practica: utilizarea unui pulverizator sau brumizator cu apa minerala. Daca s-a folosit sapun sanul trebuie bine clatit si uscat riguros tamponand cu un prosop sau cu comprese!
-Pregatirea pt supt: cand mama si copilul sunt bine instalati, trebuie ajutat copilul sa gaseasca mamelonul. Mana mamei, opusa sanului, trebuie sa fie un ghid si un ajutor.Degetul mare si indejxul care se gasesc pe partea superioara a sanului, permit degajarea nasului copilului daca e nevoie (cand sanul are dimensiuni generoase, poate jena respiratia BB). Aceasta jena in respîratie poate impinge copilul sa dea drumul mamelonului din lipsa aerului. Celelalte degete trebuiesc sa mentina o lejera presiune asupra sanului.
-Durata suptului: prima saptamana pielea mamelonului este fragila si neobisnuita cu suptul micutului. Riscul iritatiilor si crevaselor incita la prudenta si a nu depasii 10 minute /san la fiecare supt. Dupa perioada de adaptare, alaptarea se poate prelungii. 90% din ratia de lapte matern este inghitita in priele 10-15 minute de supt0 In functie de apetitul copilului trebuie dat un san sau ambii la fiecare alaptat (la fiecare 3-4 ore in prima luna de viata).

-Curat si sec: Dupa alaptat se vor spala si usca bine varfurile sanilor. Atentie la scurgerile de lapte intre doua supturi (comprese absorbante sau alte metode de mentinere la sec a mameloanelor).

Sunt convinsa ca cunoasteti bine toate aceste informatii, dar poate ca veti gasii unele dintre voi si ceva nou, ce nu stiati. Incantata daca v-am putut ajuta, iar daca m-am repetat imi cer iertare pt mesajul lung.

PS. Din experienta mea personala va pot spune ca exista cazuri in care mamelonul nu este bine format (suficient de reliefat) sau pur si simplu copilul nu se adapteaza la forma acestuia. Trebuie sa tineti cont de particularitatile copilului mic, care sunt diferite de la caz la caz. Ascultati in stanga si in dreapta, culegeti informatii, dar pastrati in minte ca fiecare mama si fiecare copil sunt unici in felul lor. Tatonati terenul, cautati sa intelegeti micile tabieturi ale copilului, fiti calme chiar in situatii in care va vine sa strangeti de gat pe cineva! Copilul va simte angoasa! Simte nervozitatea pe care o aveti: de ce nu mananca destul? de ce plange? de ce face grimase? de ce nu e ca ceilalti copii? etc etc. Exista o comuniune intre mama si copil, un fir invizibil! Copilul, cat de mic "se prinde " repede de stratageme, ca "merge cu santajul" ! Se pune pe tipat cu atat mai mult cu cat va agitati mai mult! Are nevoie de somn mult! Are nevoie de afectiune! sa va auda vocea! Sa va simta caldura! Va recunoaste mirosul, ba mai mult cunoaste mirosul laptelui mamei sale, mirosul pielii ei. Nu uitati ca ii face placere sa va auda vorbind, vocea mamei este linistitoare. Nu uitati de asemenea ca asa cum il cresteti din primele zile, asa il veti avea! Un copil care e obinuit cu un nivel de zgomot normal, nu va fi perturbat la fiecare sunet! Cel care e cocolosit prea mult, luat prea des (la fiecare scancet) in brate, miscat de ici colo, agitatia vizitatorilor, toate acestea il perturbeaza sau il obisnuiesc intr-un anumit ritm.
Inca ceva: joaca prelungita il oboseste, il face sa devina agitat, sa planga des! E un moment fantastic dar care nu trebuie sa depaseasca o ora pe zi! De evitat seara, inaintea culcarii.
Purtati-va cu bebelusul nu numai ca si cu o fiinta fragila, vulnerabila, nestiutoare, dependenta ci si ca si o faptura intreaga, care absoarbe cu o repezeiciune fantastica tot ce se petrece in jurul lui (exista o intuitie ascutita pentru anumite lucruri, pe care numai bebelusii o au, si care nu poate fi explicata). Asadar purtati-va cu tact, cu calm, incercati sa faceti din alaptat un moment privilegiat. Nu va lasati santajate si nu panicati din orice! Odihna si hrana, lipsa stresului sunt foarte, foarte importante. La fel de importante ca fiecare picaturica de lapte pe care bebelusul o poate suge de la sanul mamei (laptele matern continand anticorpi care il protejeaza impotriva infectiilor inca o perioada dupa intarcare).
Dar daca este imposibil sa alaptati, daca pierdeti laptele, incercati mamicilor sa va resemnati si nu faceti o tragedie din asta! Oricum, hrana cea mai importanta este iubirea pe care o dati copiilor vostri! Iar ei resimt asta din plin!

Mult curaj si sanatate!


Michaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns klavier spune:

mai Michaela, cum ai avut rabdare sa ne scrii asa de mult si frumos?

dupa ce am citit tot vin si io, disperata, cu niste observatii:


"Alimentatia femeii care alapteaza trebuie sa fie deasemenea apetisanta, iar mesele sa aiba loc intr-o atmosfera de calm."

"-un bun mediu psihologic (evitarea supararilor, oboselii, surmenarii, mama trebuie sa doarma des, sa nu faca eforturi fizice mari)
-o alimentatie bogata in lichide, mese regulate, hrana echilibrata
Tratament: dusuri calde sau masaje care ajuta la decongestionarea sanului."

mie citatele de mai sus mi se par aproape... ofensive, jignitoare, ireale, etc etc etc...



sorry, nu vreau sa supar pe nimeni, doar ca sunt cam stresata in seara asta si peste tot, in toate cartile si la asistentele cu consultanta de alaptat exact acelasi lucru in aud.

pai mai fetelor, asta inseamna ca sunt total exclusa de la posibilitatea de a-mi alapta al doilea copil!!??

alui meu i-am dat de o vreme completare cu lapte praf ca nu se mai satura nicicum si logic ca acum laptele e si mai putin si totul se invarte intr-un cerc vicios si singurul lucru pe care pot sa il fac pro alaptat e sa beau ceai de chimen. in rest, absolut ioc. ce odihna? ce mancare? ce calm? relaxare?

efort fizic cica n-am voie sa fac, doar sa ma plimb din cand in cand din loc in loc cu 7 kile, respectiv 12 kile in brate, si uneori cu 7+12 deodata. si pe scari in sus si in jos.

...

trebuie sa ma potolesc putin, nu santeti voi de vina ca imi merge mie asa. inca o data imi cer scuze.

de fapt vroiam sa intreb altceva si de aia am intrat pe forum: cum se numea medicamentul acela de stimulat lactatia? Galactogyl sau altcumva? si de unde l-ati cumparat? sotul meu e acum in Brasov si mama mea a intrebat pe la nu stiu cate farmacii ca sa imi trimita, si nimeni nu a auzit de asa ceva.

ce alte produse pro-lactatie ar mai fi pe piata romaneasca?

mersi,
A.

Adriana + Adriana jr (2 ani si 7 luni) + Andrei (3 luni) + Dragos taticutzul
http://photos.yahoo.com/apaler

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andruska spune:

Camelia - multumesc ptr raspuns !!!

La mine vad ca se produce alt lucru - noaptea ma trezesc sa ma mulg si nu mai curge decat maxim 100 ml de la ambii sani eu care mai acum vreo 10 zile ma mulgeam si 300 de ml ?!!! Peste zi am suficient lapte ptr ca Matei papa si doarme si 4 ore, insa noaptea nu ma pot mulge cu toate ca sanii sunt destul de incarcati -nu ma dor insa.

Cu alimentatia am retinut si este intr-adevar asa ca fiecare copil reactioneaza diferit la diverse alimente.

Pupici si chiar ca rabdare multa si mai ales mult laptic ptr scumpineii nostri,

Andra mamica lui Matei (6.02.2004) si Andrei (18.09.1999)

Album Andrei:
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=954&cid=448

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Klavier,
produsul acela se numeste intr-adevar Galactogyl, stiu ca este foarte scump dar face minuni. Eu nu l-am incercat, am luat alta chestie, se numea Nutrinatal, si asta bun dar nu ca primul ..
Spor la lapte


Adriana, Codrin si Olguta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns allya spune:

ONUTZA draga si eu sunt de parere sa-i oferi sanul mai putin preferat si mai ales noaptea cand e mai cooperant, incearca pozitia side by side, adica cu bebe culcat langa tine, e cea mai comoda pt amandoi. Cand nu reusesti nicicum sa-i dai din acel san mulge-l altfel vei risca sa ai un san usor mai mare decat celelalt si dupa ce alaptezi. Eu am avut problema aceasta si asa am reusit sa trec peste ea. Ai rabdare si persevereaza!

KLAVIER draga, nu dispera!
Alaptatul cat mai des intretine lactatia si aportul de lichide ajuta, insa altfel nu stiu sa existe vreun leac minune, dar de galagtogil am auzit de la fetele din Romania ca ar fi f bun, in SUA nu este, de asta nu stiu de el.
Ceaiurile de anason, chimen, musetel si fenicul ajuta un picut si il ajuta si pe bebe pt colici.
Ce mamica proaspata are ocazia sa se relaxeze? teoretic suna frumos dar practic e altfel, evident ca ajuta sa fii relaxata, dar daca nu esti, te relaxezi oricum cand suge bebe ca se secreta endorfine!
Incearca si vei reusii!
intreaba la spital daca nu iti pot face o injectie cu oxitocina (occitocina, pitocina) asta iti va stimula lactatia ca si o nastere si pune copilul f des la san sa stimulezi si secretia de prolactina, iar pe copilul mai mare il poti da in grija bunicilor sau al sotului? sa poti sa te destinzi si sa alaptezi in liniste?

Fetelor eu am o problema insa nu sunt sigura ca e legata de alimentatia copilului neaparat, e tare slabut e doar la 5% pe grafice... adica are 6.7 kg la 6 luni, pana la 3 luni a luat normal in greutate era la 50% si s-a nascut la 3.430 kg! dar e f sanatos si vioi si mananca si suge cu pofta! credeti ca are totusi legatura cu faptul ca l-am alaptat aproape exclusiv pana la 6 luni? lapte stiu ca am suficient si el suge des si goleste ambii sani, face kk si pisu mult, singura problema e ca eu am hipertiroidism si deci secret in lapte anticorpi care stimuleaza tiroida. Acuma medicii m-au asigurat ca pot alapta si ca e cel mai bun lucru ce-l pot face si ca nu ii fac rau la copil, de asta am si alaptat.
Acum la 6 luni deja digera complect si deci anticorpii respectivi ii face bucatele, deci il pot alapta in continuare, dar am gresit oare ca am oprit medicatia ce o luam pt tiroida (are niste efecte secundare nasoale si trece si in lapte un pic) de la mine putere ca sa nu-i mai dau acest medicament? nu stiu, ma simt prost si vinovata de situatia copilului, sper sa nu-i fi facut rau.

va pup si ma bucur ca faceti o treaba atat de buna!


Mergi la inceput