unii dintre voi...cuvintul "libertin(a)"

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns try spune:

Adela, ca sa iti poti pastra un nivel de limba cat de cat acceptabil nu e suficient sa vorbesti numai in casa romana si mai ales numai cu copilul tau. De regula limbajul de acasa este foarte simplu si se rezuma la un vocabular mic si la expresii de baza.
Ce te-ar ajuta mult ar fi discutiile cu persoane mature cu care sa ai o anumita apropiere si sa poti vorbi cu ei despre orice, sa poti sa povestesti divers, sa poti sa-ti exprimi trairi, stari, ganduri, idei etc. In felul asta vei si nevoita sa folosesti o paleta mai larga de cuvinte si expresii si iti va ramane exercitiul gandirii in romana. Vorbitul de acasa cu fiul tau se rezuma de regula la automatisme, nu gandesti prea multe, pe cand o discutie cu un amic te consuma mai mult, te supune mai multor eforturi si procesul de gandire este mai intens. Cititul este iar un exercitiu bun de pastrare a unui anumit nivel de limba. Nu stiu cum stai cu timpul si nu stiu cat de usor iti este sa faci rost de carti in limba romana. Cartiel de regula folosesc un nivel de limba mai elaborat si mai elevat, iar asta te va ajuta sa ai contact permanent cu anumite cuvinte si expresii, moduri de exprimare. Spre exemplu, un simplu roman de dragoste te va ajuta sa nu pierzi contactul cu modul in care limba romana exprima trairile, sentimentele, exact ce spuneai tu ca in suedeza ti-era greu la inceput. Acum ai capatat dexteritatea de a te exprima in suedeza, dar lipsa exercitiului in romana te face sa uiti anumite lucruri in romana, iar faptul ca nu le-ai mai folosit de mult timp te fac nesigura pe exprimare (oare asa se zice? cuvintele incep sa-ti sune ciudat).
Forumul de aici dupa parerea mea e iarasi un bun exercitiu. De ce? pentru ca atatia membrii, atatea moduri de exprimare, plus ca diversitatea cuvintelor e foarte mare, iar nivelul de limba folosit de fiecare e diferit, deci ai acces la foarte multe aspecte ale limbii romane, e ca si cand ai vorbi cu zeci de persoane dintr-o data, lucru care in practica iti va fi imposibil, mai ales in Suedia. Incearca fara sfiala sa raspunzi la cat mai multe subiecte, daca ramai doar la citit va deveni doar un exercitiu pasiv, fara sa te solicite pe tine foarte mult. Daca raspunzi la subiecte vei fi pusa tu in situatia de a te exprima si deci asta va cere un efort suplimentar din partea ta, va fi un exercitiu activ de data asta. Marele dezavantaj al forumurilor, al internetului in general, va fi faptul ca va disparea spontaneitatea. In scris ai posibilitatea sa te corectezi, iar timpul de raspuns, deci reactie, este mult mai mare. In vorbirea curenta, fata in fata cu un om, esti nevoita sa gasesti solutii pe loc, pe moment, de-aia vorbitul este cel mai bun exercitiu de fluidizare in vorbirea unei limbi.
Cand am venit in Canada, intelegeam 80-90% din tot ce era scris, insa cand era vorba sa ma exprim era durere, imi lipsise exercitiul vorbirii. Am invatat numai din carti, din textele cantecelor in engleza si din filme, insa nu am exersat deloc vorbirea. Aveam o retinere extraordinara, bine-nteles ca numai exercitiul vorbirii m-a ajutat sa depasesc acest prag.

11 sapt DNP 1 nov.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Multumesc try pentru sfaturi, fac din toate cate un pic. Discut cu persoane mature, care sant foarte intelegatoare si i-mi accepta felul de a vorbi (plus ca ma si inteleg daca vin cu vre-un cuvant romanesc cu terminatie suedeza si viceversa). Situatia nu e chiar asa de grava, ma descurc si vorbesc curent (cursiv?) romaneste, am probleme doar uneori (uite vezi in situatii din astea sant nesigura curent-cursiv; cursiv se foloseste doar cand te referi la scris?). Bineinteles ca cititul m-ar ajuta foarte mult, din pacate dupa o depresie de acum cativa ani, mi-a scazut interesul pentru carti (eu care le devoram inainte). Inca ma lupt sa-mi retrezesc interesul. Forumul de aici ma ajuta si el (dar trebuie sa recunosc, ca ma si inhiba de multe ori). ”Incearca fara sfiala sa raspunzi la cat mai multe subiecte “- spui tu (si bine spui), dar nu e asa de usor (nu pentru mine, dar am scris oricum), ma tem ca voi atacata (chiar daca sant sub protectia anonimatului, m-ar deranja/durea) pentru ca ma exprim incorect, ca mi se vor diseca si pune sub lupa cuvintele. Cele spuse suna cam negativ si de aceea tin sa adaug ca e doar o teama de a mea, probabil nefondata.

"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Adela, de regula membrii de aici se apuca sa desfaca firu-n patru intr-un mesaj in momentul in care se simt atacati de ideile expuse de cineva. Deci nu-ti face probleme. atat timp cat nu dai in cap la nimeni cu mesajele tale, iti zic eu ca nu se ia nimeni de tine. Si iti spun din proprie experienta ca in timp, cu cat postezi mai multe mesaje, vei scapa de angoasa asta cum ca "vai, am gresit acolo" sau "oare ce-or crede ceilalti despre ce-am scris" etc. Cu totii facem greseli, din graba de scris, din nestiinta sau din ignoranta. Nu vei fi nici prima nici ultima. Si chiar daca te-ar "ciufuli" cineva pe forum pentru greselile pe care le poti face si chiar daca individul o face cu rautate, gandeste-te ca nu-i decat in avantajul tau: vei invata sa nu mai faci greseala respectiva, iar individul respectiv se va alege cu o bulina neagra. Corectorii de gramatica de pe forum nu-s prea agreati de comunitate.
Stii ceva? Tu pune mana si scrie si daca se ia cineva de tine, spune-mi mie dau cu el de pamant de nu se vede, eeeeeee

11 sapt DNP 1 nov.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elara spune:

Adela, ideea ta, cu subiectul separat, mi se pare chiar foarte buna. De fapt, si eu m-am gandit la asa ceva insa eram putin grabita cand am postat si mi-a fost mai comod sa ma leg de acest subiect, adica ideilile mi-au venit spontan.
Acum, ma intreb: oare e prea tarziu ca sa fac alt subiect?
Sper ca cea care l-a creat pe acesta sa nu se supere ca am extins discutia.
As vrea sa-ti spun ca imi place cum scrii (si cuvintele folosite si topica frazelor) deci e foarte probabil ca temerile tale sunt nefondate. Spre jena mea (ca vorbitoare nativa a limbii romane si ca cetatean al Romaniei) multi din conationalii mei isi vorbesc limba materna la un nivel usturator de rusinos si nu se apropie nici pe departe de tine. Nu stiu cat te incalzeste acesta comparatie, fiindca situatia este tragi-comica, insa apreciez eu ca utilizezi acesta limba la fel de bine ca si mine.

Am sa deschid un subiect separat la "discutii generale".


"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni."
Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria spune:

Adela, asta este si parerea mea, te exprimi foarte bine, si cum zicea si elara, mult mai bine ca unii conationali care traiesc aici, asa ca eu cred ca nu isi au locul complexele, ci doar sa ai grija ca de acum incolo sa nu-ti pierzi usurinta de a te exprima in limba romana.

V.

veni, vidi, Victorie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Multumesc, santeti dragute Ne vedem pe "iubitorii limbii romane"

Multumesc try pentru protectia promisa, nu se stie niciodata, poate voi apela la tine

"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga

Mergi la inceput