La France (6)
Raspunsuri - Pagina 2
Marox spune:
Mirunda, eu am locuit un an le Boulogne sur Mer, este in nord, in apropiere de frontiera belgiana. E adevarat ca nu e aceeasi clima ca in sud, nu prea poti face baie decit max o luna pe an si atunci daca ai noroc(apa e foarte rece), dar totusi poti sa faci plimbari lungi pe malul marii. Sint statiuni chic, cochete, ca Le Touquet, Hardelot, Berck sur Mer.
Boulogne sur Mer e un oras de pescari, cel mai important port de pescuit al Frantei, infratit cu Constanta. In ultimii ani, ca dealtfel tot nordul Frantei a cunoscut mari dificultati economice, multe intreprinderi si-au delocalizat productia, UE a introdus cote de pescuit, aparitia Eurostarului a determinat disparitia vapoarelor care faceau legatura Franta-Anglia, de unde o scadere importanta a turismului, cu alte cuvinte somaj in floare. De ce zic toate astea? Pt ca preturile la case si apartamente sint mai mici ca in alte parti. Iar de medici banuiesc ca au nevoie peste tot.
Eu mi-am facut niste prieteni grozavi acolo. E drept ca nu erau toti din acea regiune. Dar zau ca in viata mea nu m-am distrat mai bine ca in anul ala.
Oana, mult noroc in rezolvarea problemelor!
Otilia spune:
Mirunda, e grozav daca gasitul de lucru e simplu! Jumatate din planul tau e ca si rezolvata!
Si inteleg eu ca nu neaparat apropierea cu marea o vrei, dar vrei si ca marea sa fie calda si sa fie mult soare?...
Eu ma simt minunat aici in Bretagne, dar trebuie sa-ti spun ca nu prea suport canicula si soarele. Nu mi-a placut niciodata sa stau la plaja si sa ma bronzez. Sincer, de cind sunt aici nu am intrat in mare niciodata (de fapt nici nu prea m-am dus la plaja decit ca sa ma plimb, mai mult in afara sezonului, caci atunci nu e prea multa lume si vremea e mai racoroasa) Si aici e cam canicula vara, dar cred ca in sud e si mai si!
Acum voi, daca vreti sa va balaciti cit mai mult in mare, ar trebui totusi sa va ginditi la ceva mai in sud... Marea in nord este cam rece. Desi daca stai in sud la 100 km de mare tot nu o sa ajungeti prea des... 200km dus-intors, de citeva ori pe luna... mai bine platesti chirie ceva mai mare si stati mai aproape de plaja, poate reveni mai ieftin si economisiti si timp!
Nu stiu ce preturi au casele pe acolo, dar ca sa-ti faci o idee poti cauta oferte de inchiriere aici:
http://www.pap.fr/Hebdo/of/offres.asp
...si nu taia nimic de pe lista ca nu se stie...
Pupici multi si pe curind!
~Otilia&LaAdelita~
chatonel spune:
Mirunda, vezi Montpellier,Carcassonne, Narbonne, nevoie de anestezisti e cam peste tot, asa ca nu cred ca nu ai sa gasesti ce vrei. Chiriile sint scumpe peste tot, dar mai scumpe sint pe coasta de azur pt ca e turism in masa. Insa cu salariul tau de medic te poti descurca onorabil, nu-ti face probleme. Pt un apart cu 2 camere- cred ca pt inceput iti va fi deajuns- ai sa platesti max 700-800€, indiferent de oras.
Toulouse, la ville rose
lu.more spune:
Mirunda, daca pana la urma te bate gandul sa ajungi mai la est de Marseille, te pot ajuta si eu cu cateva informatii. Nu spun Coasta de Azur, ca ea tine de fapt doar de la Menton pana la Cannes, ci si de Var (departamentul 83). Daca te sperie caldura, sa stii ca eu (care n-am suportat-o niciodata in Romania) nu am avut niciodata probleme aici, dar e adevarat ca daca te indepartezi de mare e sufocant. Nu e poluare, fiindca aproape nu exista industrie (ma gandesc la ce scrii despre fetita ta), iar aglomeratia, ce sa zic? Depinde de localitate si de cartier. Oricum, in jurul marilor orase e mereu circulatie, indiferent de sezon. Ce sa-ti mai spun? Chiriile sunt poate mai scumpe decat in alte parti, preturile mai ridicate cu siguranta, dar si salariile... deci tot acolo ajungi.
Daca ai intrebari, aici sunt.
O dupa amiaza placuta la toata lumea!
Lulu
« C’est une grande folie que de vouloir être sage tout seul. »
La Rochefoucauld
oana cretu spune:
Nu am nici un raspuns de la astia inca, si sper sa nu mai am, cum i-a spus Master Draciel azi lui George, o vorba la francezi fara vesti=vesti bune. Daca ati stii cat de tare m-a facut sa-mi revina speranta vorba asta...Ma gandeam azi-noapte (ca stiti cum este, dormi mai putin) daca plecam o saptamana la unchiul lui, sau la altcineva, chiar daca lasam lucrurile in casa, si daca vin,sa zica cumnata, care sta deasupra, ca am plecat in tara, sa regulalizam, si o sa revenim, in regula. Oare o merge asa sau vor continua sa vina sa verifice acasa? Nu stiu, dar parca as evita sa fac recurs...Caci, cum nu avem nici un drept, sa nu fie mai rau...Va pup!
Iti multumesc, debby, ca in numele tuturor, imi accepti postarile aici. Si tie, Marox!
oana-cannes
"Si maine mai este o zi..."
Chuny spune:
Eu zic sa mergi totusi joi la COVIAM la Cannes si sa le ceri sfatul. Nu poate sa trice o parere in plus, mai ales ca ei cunosc toate dedesubturile legilor. Ideea cu plecatul nu e foarte rea. Poate chiar la "carte grise" va poate ajuta cumva.
Si cum a mai zis cineva. Daca vine vreo scrisoare recomandata, evita sa o primesti. Iti urez sa se rezolve toate problemele. Iar pasul urmator e sa gasiti pe cineva care sa va angajeze cu contract. Doar asa veti putea ramâne in Franta pe cale legala.
Sibylle
oana cretu spune:
Bineinteles ca ma duc joi la COVIAM, dar nu vad cine ne-ar angaja pe noi...Pentru ca, desi avem multe relatii cu francezii, majoritatea sunt din Paris, iar noi nu vrem sa mergem la Paris, sa ne indepartam de familie...Vom vedea, sper ca nici macar sa nu fiu acasa daca vine acea scrisoare recomandata. Vorbesc diseara cu matusa legat de stat la ei o saptamana, ca, desi au si adresa lor, nu cred ca vin ei sa ne caute si acolo, ca nu suntem infractori, mai da-o incolo de treaba! Acum iar sunt revoltata! Va pup si inca o data merci, Sibylle!
oana-cannes
"Si maine mai este o zi..."
chatonel spune:
Permanences juridiques
Pardonnez au GISTI d'être difficile à joindre. Retenez qu'il n'est pas possible pour lui de répondre à ceux qui sonnent à sa porte, ni à ceux qui l'interpellent par un autre numéro de téléphone que celui de sa permanence juridique (voir ci-dessous). L'ampleur de la demande excède constamment les capacités de travail de l'association qui est de taille très modeste. Merci de votre patience. Notez que toute demande de rendez-vous ne débouche pas sur un... rendez-vous. Il y a des cas où - hélas ! - il n'y a rien à faire, sinon attendre des jours meilleurs ; beaucoup de cas où de simples conseils suffisent. Ceux pour lesquels la rencontre (gratuite) d'un juriste s'impose l'obtiennent.
Voici comment prendre contact avec le GISTI.
La permanence téléphonique a lieu du lundi au vendredi entre 15h et 18h. On peut la joindre au 01 43 14 60 66, qui est le seul numéro de téléphone auquel des conseils juridiques sont dispensés. Malgré la saturation de la ligne, ne vous découragez pas : plus de 3 000 personnes y sont orientées et conseillées chaque année.Attention, durant l'été (en gros, du 14 juillet au 15 septembre), ce dispositif est allégé. Un message indique alors les jours de permanence.
Le courrier est examiné chaque jour par des juristes bénévoles qui répondent aux correspondants dans un délai de deux semaines au maximum. Là encore, toute sollicitation ne se conclut pas par un rendez-vous. Des conseils suffisent souvent.
Ecrivez à : GISTI, 3 villa Marcès, 75011 Paris, France .
Pour qu'un courrier permette un examen efficace de la situation de son auteur, il doit être précis et clair.
Précis sur l'identité, la nationalité, la situation de famille, l'ancienneté du séjour en France, les risques éventuels dans le pays d'origine, la nature des demandes - même anciennes - faites à d'administration (avec leur date, celle de la réponse). Dans la mesure du possible, à chacune de ces précisions doit correspondre la photocopie d'un document.
Clair dans la narration de l'histoire individuelle de la personne en butte à des difficultés. Il faut, par exemple, s'efforcer de respecter la chronologie en datant dans l'ordre les événements.
Evitez :
de vous rendre au GISTI alors que vous n'y avez pas de rendez-vous.
d'appeler le GISTI, pour des conseils d'ordre juridique, à un autre numéro de téléphone que le 01 43 14 60 66 .
de l'interroger par courrier électronique ou par fax.
Ce n'est pas par mauvaise volonté que vous n'obtiendriez pas alors les conseils ou l'entretien espérés, mais parce que le GISTI n'a pas la capacité matérielle de le faire.
http://www.gisti.org/droit/actualite/index.html
http://www.gisti.org/doc/plein-droit/18-19/hotesse.html
Toulouse, la ville rose
Mirunda spune:
Fetelor, in special Otilia, Marox, Chatonel si lu.more ,merci mult de idei!
Otilia, asa este, as prefera o zona mai calda, unde sa se poata balaci Mara cat mai mult-nu ma sperie caldura, mai mult ma bucura!
Draga Chatonel, am vazut ca tu stai in Toulouse. Cum e acolo? Orasele despre care mi-ai spus tu sunt pe lista prioritatilor mele, multumesc!
Draga lu. more, tu stai in Cannes, nu? Ai 3 frumuseti de fetite, sa iti traiasca! Sigur ca m-as bucura sa imi mai dai informatii, cred ca zona din jurul Marseille-ei e superba!
Pana la urma tot hazardul va hotari, eu...o sa incerc! Deocamdata ma voi apuca sa imi pun franceza la punct...mai bine zis sa ma apuc serios de ea...
Dar cum e cu francezii, fetelor? Voi cum va intelegeti cu ei? Aveti prieteni acolo? Cum vi se par? (desi stiu ca e greu sa generalizezi, dar poate...incercati)
Eu va sarut si va urez un Paste Fericit cu multe oua rosii si bucurii si surprizele! In urmatoarele 10 zile o sa va citesc din cand in cand, dar nu o sa va pot scrie, caci plec cu Mara poimaine la ...Paris! Si abia astept!
Mirunda
"Copilului tau, atunci cand este mic, sa ii daruiesti radacini, atunci cand este mare, aripi".
chatonel spune:
Cu placere, Mirunda.
Aici la T-lse e frumos, clima e buna, asezarea la fel- Mediterana si Pirineii sint la cca 120-150km, Spania la fel. Andorra la Vella- micul stat detaxat- e la aceeasi distanta si el, de-acolo ne aprovizionam in tigari, alcool, ulei de masline- in sud nu se foloseste altul- aparatura electronica etc, etc.
Francezii din sud sint foarte deschisi, majoritatea sint de origini mai sudice, cum ar fi Sapania, tarile magrebului. Deci, daca esti bruneta, ca mine, nu te vei simti diferita, asa cum era eu in nord, exotica printre atitia blonzi cu ochii albastri. Multi altii migreaza, parizienii vin cu placere in zona asta. Este o regiune destul de scumpa la imobiliare, cam ca Parisul, cauza fiind industriile aeronautice, spatiale, electronica, toate acestea aduc un flux continuu de noi angajati in zona, deci chiriile sint scumpicele si casele de cumparat la fel.
Incepind cu luna mai aici se merge la Narbonne, la plaja, fiind cea mai apropiata. Spre vara se pleaca spre Spania, unde plajile sint mai putin aglomerate si mult mai sigure, adica poti pleca in larg fara griji ca-ti dispare geanta de pe plaja. Aeroportul de la Blagnac permite excursiile mai indepartate, legaturi sint cu lumea-ntreaga, bineinteles ca nu peste tot directe. Ca sa mergi in ro ai de ales intre Milan, Amsterdam, Londra, Paris ca orase de escala - insa nu ai mult de asteptat.
Spitalele si clinicile de-aici sint renumite, medicina practicata este de buna calitate.
Aici e o adresa cu sreviciile de sanatate din T-lse:
http://www.leguidetoulousepratique.com/site/sous_rubriques/famille_sante/sante_1.htm
si aici inca una numai cu clinicile:
http://www.semvat.com/sommaire/toulousepratique.php?soustype_id=28&type_id=8
Reteaua de bus si de metrou e foarte restrinsa, concentrata in oras; masina e indispensabila si, odata cu ea, permisul.
Daca am omis ceva, mai vii si tu cu intrebari. :)
Toulouse, la ville rose