Philip Roth

Philip Roth | Autor: conchita

Link direct la acest mesaj

quote:
Originally posted by Llaura

Tocmai am fost la bibli si mi-am luat Philip Roth, mai exact "American Pastoral" (la intamplare).
Hai v-am pupat!

quote:
Originally posted by descintec
sa nu cumva sa nu scrii impresii
eu am vazut ca a mai aparut una in Ro, Maritata cu un comunist ii zice, parca..deja imi frec mainile de pofta..cand ai chef de un ras nebun ia-ti Complexul lui Portnoy
D.

quote:
Aveau si la bibli "I married a communist", facem schimb de impresii clar!

quote:

quote:
Originally posted by conchita

m-au tentat Descantec si Laura cu Philip Roth al lor, tre sa fac si eu un drumeag la "bibli" in uichendul asta.

N-am citit decat vreo 50 de pagini din American Pastoral, dar e o carte pe gustul meu, mai ales ca ma intereseaza cine sunt domne americanii astia si de unde vin ei...iar la bibli imi place tare, numai mamaitze dragutze, unele cam surde, unele cam incete, cred ca fac voluntariat, dar sunt tare dragutze si isi iau jobul in serios, iar eu sunt vedeta la bibli de cand am fost cu cardul de la Blockbuster sa iau o carte in chineza!

quote:
Originally posted by khristin

quote:

quote:
Originally posted by khristin

Su eu mi-am luat de la biblioteca "Married with a communist"...Cine zicea ca a citit-o?

Cristina

Conchita tocmai o rontaie, Khris. O sa o iau si eu zilele astea, azi am venit cu alta captura de prin librarii. Una dintre carti e "Imparatul mustelor", william Golding. O carte pe care incerc sa o gasesc de cativa ani. Abia astept sa le-o citesc copiilor. E despre o societate organizata de un grup de copii, care a supravietuit pe o insula pustie, in urma prabusirii unui avion. Treptat, armonia dintre ei e inlocuita cu violenta, care degenereaza in vanatoare de oameni. Sper ca asa ii voi lamuri cat de cat pe puii mei de ce e nevoie sa intri in sistem, sa inveti, sa ai legi.

D.

Eu m-am apucat sa citesc la ea...mi se pare bune, dar e drama....nu are nimic de-e face cu comedia...Va astept pe cele care o mai cititi sa facem schimb de pareri.

Cristina

quote:
aaa, din cartile lui Roth, spuneam ca are un umor de-a dreptul delirant Complexul lui Portnoy..dar daca sunteti sensibile la fazele de sexualitate explicita, n-o cititi..
D.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Neatza,
Stiu, stiu, ca nu e indicat sa dai cu google, totusi:
http://www.kirjasto.sci.fi/proth.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

Pe pagina pe care m-a dus trimiterea Laurei am mai gasit un american care-mi place, Saul Bellow. Ce-i drept, il prefer pe Roth. Si va invidiez pentru bibliotecile de unde puteti sa luati tot ce a scris. Ziceti de I Married a Communist.

D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:

Pe pagina pe care m-a dus trimiterea Laurei am mai gasit un american care-mi place, Saul Bellow. Ce-i drept, il prefer pe Roth. Si va invidiez pentru bibliotecile de unde puteti sa luati tot ce a scris. Ziceti de I Married a Communist.

D.

n-am ce sa zic, ca il citesc pe apucate, prin pauzele de masa (aici avem cate o ora) si am ajuns abia la pagina douaj'whatever :)

m-a luat cu furnicaturi pe sira spinarii la o faza de dialog dintre profesorul Ringold si fra'su Ira, primul zice ca n-au de ce sa il dea afara din post ca n-au sustinere in lege, iar Ira spune "you're kiddin' yourself. they don't need legal reasons"...in astea doua pozitii, de credinta in legalitate si de scepticism vis a vis de puterea statului de drept cred ca sta toata istoria conflictelor ideologice. schimbul de cuvinte nu pare extraordinar, nush de ce m-a marcat asa tare pe mine...poate ca am cunoscut si varianta cealaltal, doar teoretizata in text? mi-a mai placut o diferentiere facuta de prof. Ringold, cand spunea ca, si ostracizat pe motive politice, tot a avut cai de atac la indemana, gratie alcatuirii sociale in US, caci in totalitarism l-ar fi aruncat in temnita oricum. si, da, este plina de speranta perspectiva asta, a unei tari in care un guvern discretionar ramane totusi fara putere la nivelul "macro"(mdah, ce cuvant frumos:)), caci societatea perpetueaza valorile democratiei si poate restabili ordinea, intr-un final.

Mergi la inceput

btw de Bellow, nu il prefer inca pe Roth, ca sunt legata pasional pana la moarte de Darul lui Humbold, sa-l termin pe Roth si mai vorbim :))

asa, ca mai voiam sa va scriu despre carte, dar m-am grabit sa "pocnitura aici" pe "trimite". mi se pare ca exista un sens ascuns in marturisirea povestitorului cum ca pe Mr. Ringold nu il iubea, dar pe Ira rebelul da. Ringold, asa cum e descris, reprezinta intr-un fel litera legii, iar Ira spiritul ei. inca nu mi-e clar unde bate povestitorul, ramane sa mai citesc :)

aa, si inca ceva: m-am umflat in pene cand Mr. Ringold a vandut aspiratoare Kirby door to door, ca si eu am experimentat asta fo trei saptamani si concluzia experientei a fost aproape identica. bine, ca pare un adevar simplu la prima vedere, dar are alta incarcatura cand il descoperi pe viu, nu din carti :)

Mergi la inceput

na, ca am limbarita. The Dying Animal mi-a amintit de Tunelul lui Sabato...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Hai ca acum v-am descoperit si eu. Tot cu comunistul si eu...sunt inca la primele pagini....ce mi-a placut....va redau dialogul(n-am mai facut traducerea):
"Yes. I like 'a whore of my soul'".
"Why?" he asked me.
...
"Because," I said, "you don't ordinarily think of your soul as a whore."
"What's he mean, 'a whore of my soul'?"
"Selling it", I replied. "Selling his soul."
"Right. Do you see how much stronger is it to write "I should suffer the misery of devils, were I to make a whore of my soul rather than 'were I to sell my soul'?"
"Yes, I do."
"Why is that stronger?"
"Because in 'whore' he personifies it."
"Yeah - what else?"
"Well, the word 'whore'...it's not a conventional word, you don't hear it in public. People don't go around writing 'whore' or, in public, saying 'whore'."
"Why don't they?"
"Shame. Embarrassment. Propriety".
"Propriety. Good. Right. So this is audacious, then."
"Yes."
...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Cu ochii pe voi sunt! Mai ales ca abia ce am depasit dialogul postat de khristin.

Numai ca pe cat citesc, pe-atat imi devine mai limpede cat de multe mai am de invatat despre America: istorie, politica, si ia-sa-mai-vedem-ce...

Laura
http://photos.yahoo.com/laura00ro

Mergi la inceput