Ce sa faci...

Ce sa faci... | Autor: Idora

Link direct la acest mesaj


cand el e departe de casa, iar tu ai ramas...

Daca cel plecat din tara iti este prieten sau cunoscut, te interesezi cum ii merge, daca s-a acomodat cu noua viata, cat castiga si cand se intoarce. Ce se intampla insa cand cel plecat iti este iubit sau sot?
AVANTAJE

Motivele pentru care o persoana decide sa plece din tara sunt numeroase si usor de inteles, dat fiind ca aici nu ai prea multe sanse de reusita: sa castigi mai mult, sa te specializezi in cadrul unei institutii sau companii recunoscute la nivel mondial etc. - intr-un cuvant, sansa de a trai mai bine.

Studenti
Un studiu publicat la sfarsitul anului 2002 arata ca circa 55% dintre tinerii romani isi doresc sa plece in strainatate. Fie ca pleaca in timpul facultatii cu o bursa de studii, la masterat, la specializari sau la munca, visul lor este sa nu se mai intoarca. Sa reuseasca intr-o tara straina, unde sa fie apreciati la adevarata lor valoare.
Schimburi de personal
O alta categorie a celor care lucreaza in strainatate este cea formata din angajati ai unor companii internationale care fac schimburi de personal, astfel ca directorii de departamente vor fi transferati in alte tari, unde firmele respective au reprezentante.
Muncitori necalificati
Pe langa aceste situatii, exista miile de cazuri ale celor plecati prin firme de mediere sau ilegal, sa lucreze ca muncitori necalificati in diverse zone ale lumii. Sunt cunoscute multe situatii in care romani cu studii superioare (profesori, medici, dar mai ales ingineri disponibilizati din domeniul industrial) au preferat o munca inferioara pregatirii lor (zidarie, constructii, mecanica) in Italia sau Israel, decat sa profeseze in Romania pe un salariu foarte mic.

Inceputul e greu
Acomodarea cu noul mediu
Irina Apostol a plecat in 2000 in Spania la o bursa de studii: "Cu timpul, te adaptezi la toate, insa cu oamenii e cel mai greu. Faci mereu comparatii, nu gasesti aceeasi intelegere din partea lor, ti se par ostili, concurenta este acerba. Ca sa ma pot obisnui sa traiesc aici, mi-am gasit un cerc de romani cu care imi petrec mai tot timpul. Fara ei, m-as fi intors de mult acasa".

Mai ales la inceput, majoritatea celor plecati nu o duc asa de bine pe cat cred si pe cat spera cei de acasa.

Nicoleta Amarie povesteste cum, timp de un an dupa ce i-a expirat viza diplomatica in SUA, a luptat zi de zi cu lipsa banilor si cu frica de a nu fi descoperita de autoritati. "Am avut mare noroc cu un prieten al meu care m-a ajutat cu bani si am reusit sa dau avansul pentru o casa. Erau zile intregi in care mancam paine goala si ne gandeam cu groaza la ziua de maine." Asta, in timp ce toti cunoscutii din Romania o invidiau ca a reusit sa se stabileasca in State…

Dorul de casa
Chiar daca reusesc material si profesional, dorul de casa este chinuitor. Starea psihica a celor plecati variaza de la deprimare si indoiala ("Oare chiar a meritat sa plec?") pana la euforie, atunci cand reusesc ce si-au propus. Altii regreta valorile spirituale si culturale din tara si deprinderile pe care le aveau (mersul la biserica, la teatru, la film, comentarea unor carti). Foarte multi dintre cei plecati sufera mai degraba de despartirea de rude, nu de prieteni. Departarea de casa ii face sa se intrebe mereu: "Oare daca as fi ramas n-ar fi fost mai bine pentru toata lumea?".

Dar altii nici nu isi pun acest tip de probleme. Pur si simplu isi spun: "Am decis sa plec, am ajuns aici si nu am altceva de facut decat sa lupt ca sa reusesc in ce mi-am propus". Se pare totusi ca numarul celor care apeleaza la aceasta forma de autoconvingere e foarte mic. Din pacate, o parte dintre cei plecati nu pot suporta dorul de casa si isi ineaca supararea in alcool, jocuri de noroc, ba chiar si droguri. Acestea sunt, insa, cazuri extreme, preponderente fiind gandul ca plecarea lor este de mare ajutor pentru cei ramasi acasa, precum si dorinta de a duce o viata mai buna.

De ce vrea sa plece
Lasand la o parte motivele profesionale si financiare, multi se decid sa plece fiindca se considera neadaptati la viata din Romania si spera ca vor putea trai mai bine intr-o tara care se potriveste personalitatii lor.
Un alt motiv frecvent este incercarea de autodepasire, de autotestare, de a afla daca are puterea fizica si psihica sa reuseasca intr-un loc complet strain, departe de cei dragi.
Exista si persoane care pleaca doar pentru a-i ajuta pe cei din tara.

Ce il determina sa ramana acolo
Persoana se adapteaza foarte bine la viata de acolo si se teme ca, revenita in Romania, nu se va mai putea obisnui cu traiul de aici.
Sentimentul esecului. Rudele ramase acasa au asteptari foarte mari, si daca cei plecati au impresia ca nu au reusit sa le implineasca intru totul, ei refuza sa se intoarca si sa dea ochii cu cei pe care cred ca i-au dezamagit.
Motivul pentru care o persoana plecata decide sa nu se mai intoarca in tara poate fi unul strict conjunctural. De exemplu, Nicoleta Amarie a plecat in 1997 cu fiul ei, Dan, pentru un mandat de patru ani ca oficial al Romaniei la New York. "Cand mi-a expirat mandatul, am decis ca vom ramane cu orice pret, in primul rand pentru ca baiatul trebuia sa termine liceul. Daca ne-am fi intors in 2001, el ar fi trebuit inscris in Romania in clasa a 7 a. Pierdea astfel patru ani din viata."
Daca realizeaza tot ce si-a propus si ii aduce si pe cei dragi, sansele ca cel plecat sa ramana sunt foarte mari.

Ce se intampla cu cei ramasi acasa
Prima perioada
Dorul este cumplit in prima faza, zilele trec foarte greu. Primele saptamani par nesfarsite, telefoanele de la el par rare si reci, scrisorile ajung cu intarziere… iti spui ca decizia lui de a pleca a fost gresita, ai da orice sa il ai din nou langa tine.

Din pacate, obisnuinta se instaleaza foarte greu. Practic, nu incetezi niciodata sa speri ca el se va intoarce.
Obisnuinta
Cu timpul, incepi sa te obisnuiesti cu lipsa lui, ba chiar descoperi si unele avantaje: ai mai mult timp pentru tine, mai mult timp cu prietenele, mai putine rufe de spalat.
Racirea relatiei
In multe cazuri, relatia dintre cel plecat si cei de acasa se raceste dupa primul an. Telefoanele sunt din ce in ce mai rare, scrisorile intarzie din ce in ce mai mult si seamana tot mai bine cu niste rapoarte de serviciu. Atunci apare indoiala: "Oare se mai intoarce? Si daca da, cand?". Chiar daca ati luat impreuna decizia ca el sa plece, in primele luni vei simti un acut sentiment de abandon si vei fi coplesita de regrete.
Sentimentul de vinovatie
este si el apasator, mai ales daca relatiile dintre voi nu erau dintre cele mai bune cand s-a luat decizia plecarii. Acest sentiment de culpabilizare este mai intens in cazul copiilor. Cel mic te va acuza ca l-ai lasat fara tata, iar pe el il va uri pentru ca l-a parasit.

Uneori, la persoana ramasa acasa apare si sentimentul de neputinta Asta mai ales din cauza mitului potrivit caruia cei care pleaca, indiferent de circumstante si de cum traiesc acolo, sunt considerati invingatori. "A reusit sa plece" este sinonim cu "a reusit in viata" - o idee profund gresita, contrazisa de mii de cazuri.

Furia
De multe ori, persoanele ramase acasa au adevarate crize de furie la adresa celui plecat, mai ales in momente grele, in care lipsa lui se resimte acut (probleme serioase la serviciu, unul dintre copii se imbolnaveste grav, lipsuri financiare etc). Daca cel plecat decide sa nu se mai intoarca si sansele de a-si aduce familia sunt minime, rezultatul e previzibil: destramarea familiei.

Maria Stoian: "L-am asteptat opt ani. Desi nu mai daduse nici un semn de viata de mai bine de trei ani, am sperat ca se va intoarce. In cele din urma am intentat divort in lipsa si casatoria a fost desfacuta. Acum am 47 de ani. Ce sanse mai am sa imi refac viata?

Cum te ajuta legea
Divort
Daca sotul tau a decis sa ramana in strainatate si tu vrei sa iti refaci viata, poti intenta divort la judecatoria din circumscriptia de care apartii, conditia fiind sa cunosti adresa la care locuieste sotul tau. Procesul va dura in jur de sase luni (actele sunt trimise la judecatoria de care apartine el), iar casatoria va fi desfacuta. Daca nu ii cunosti adresa exacta, deschizi actiune judecatoreasca de divort cu aceasta precizare. Conform legii, judecatoria ar trebui sa emita un ordin de cautare a paratului, insa in foarte putine cazuri se da curs acestui ordin. Dupa o citatie la fostul loc de munca si una la fostul domiciliu din tara, casatoria va fi desfacuta pe motiv de parasire de domiciliu.

Pensie alimentara
In cazul in care el a plecat dupa divortul vostru (deci dupa stabilirea pensiei alimentare), este obligat de legea romana sa plateasca in continuare suma respectiva, chiar daca s-a stabilit in alta tara; conditia de baza intr-o atare situatie este ca statul respectiv sa fi incheiat o conventie de acest tip cu Romania. Actele de divort sunt trimise de Ministerul Justitiei din Romania catre institutia omoloaga din statul respectiv. La randul sau, aceasta va dispune oprirea, din salariul fostului sot, a cuantumului pensiei alimentare si trimiterea banilor catre familia din tara. Daca timp de doua luni consecutiv nu primesti pensia alimentara, poti depune o plangere de abandon la politie. Articolul 305 din Codul Penal stabileste ca "neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca" se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca organele de ancheta vor stabili ca fostul sot nu a platit pensia alimentara si se face vinovat de abandon, va fi condamnat si arestat, in cazul in care se intoarce in tara in perioada stabilita de lege.

In caz de boala sau deces
Presupunand ca sotul tau sufera un accident, se imbolnaveste grav sau chiar decedeaza in strainatate, statul roman si cel in care s-a intamplat nenorocirea nu au nici o obligatie fata de tine si familia ta (exceptie face Israelul, care se obliga sa trimita victima acasa si sa acorde un ajutor familiei timp de cateva luni). Singurul mod in care va puteti proteja este ca sotul tau sa incheie o asigurare de viata si una medicala cu firma care i-a asigurat plecarea sau, o data ajuns in tara respectiva, sa semneze o polita de asigurare in caz de accident sau boala.

Cui te adresezi?
In Romania nu exista nici o institutie de stat care sa se ocupe de familiile celor plecati in strainatate. Totul depinde de conditiile in care s-a decis si s-a efectuat plecarea (contractul de munca semnat, obligatiile si statutul firmei care a mediat plecarea). Daca ai probleme legate de plecarea sau stabilirea unui membru al familiei in strainatate, te poti adresa pentru rezolvarea acestora la orice cabinet de avocatura.

Informatii: avocat Ioana Ionescu, cabinet de avocatura "Rasvan & Mihaela Dobrescu" tel. 021/335.09.78 n

Opinia psihologului Diana Vasile
Majoritatea celor plecati regreta reteaua sociala de acasa, tuturor le lipsesc prietenii la care puteau apela oricand, oricum si in legatura cu orice.
Exista persoane care, desi nu reusesc sa se adapteze niciodata, se amagesc, spunandu-si ca acolo le este mai bine decat le-ar fi fost in tara. Probabilitatea ca acesti oameni sa traiasca bine departe de casa este insa foarte mica. - Relatia cu familia si cei ramasi in tara se raceste treptat, iar consecinta acestei rupturi poate fi destramarea definitiva a familiei.

Sfatul psihologului
Cum sa faci fata despartirii
Implica-te in activitati care sa te destinda (reciteste o carte care ti-a placut, inchiriaza o caseta cu un film bun, ingrijeste florile de pe balcon etc.).
Fa mult sport - fie ca alergi in parc sau iti faci abonament la o sala de fitness.
Scrie-i epistole cat mai lungi, chiar daca nu intentionezi sa i le trimiti pe toate. Pune pe hartie gandurile cele mai ascunse, suferinta si sperantele tale.
Petrece mult timp cu prietenii apropiati. Nu refuza invitatia de a merge la o piesa de teatru, la o cina la restaurant sau chiar la cumparaturi. iti va face bine sa razi cu pofta.
Daca nimic nu iti ridica moralul, apeleaza la ajutorul unui psiholog.
Cand ar fi mai bine sa-l uiti…
Daca a rupt orice legatura cu tine, dar mai trimite scrisori sau telefoneaza altcuiva din familie sau unui prieten inseamna ca relatia voastra nu mai are nici o sansa.
Cand iti explica ce bine ii este acolo si ce groaznic s-ar simti daca s-ar intoarce langa tine, ce sacrificiu ar insemna asta pentru el, renunta sa mai speri ca il vei mai revedea vreodata.
Daca scrisorile lui devin din ce in ce mai reci, fara acel "mi-e dor de tine" din final, incearca sa te obisnuiesti cu gandul ca nu mai e mult pana cand te va anunta ca nu se mai intoarce sau ca mesajele luil se vor rari pana la disparitie. In acest caz, e mai bine sa-ti cauti un partener mai aproape de tine.

Cum sa te descurci cu copiii
Cel mai greu le este copiilor suficient de mari la data plecarii parintelui lor incat sa inteleaga ca acesta nu se va mai intoarce. Ei pot trece printr-o perioada de autoinvinovatire, apoi de suparare pe cel plecat (care i-a abandonat, fara sa priveasca in urma), dar si pe parintele ramas, care l-a lasat sa plece.
Pentru a evita acest sentiment de furie, trebuie sa le explici copiilor situatia pe intelesul lor. Daca nu reusesti sa te faci inteleasa si ei dau semne de revolta, apeleaza mai bine la un specialist, pentru a evita urmarile grave (abandonul scolar, consumul de alcool sau chiar de droguri, intrarea intr-un anturaj periculos, teribilismele specifice varstei).

Cabinet de consultanta psihologica
Aquamarine: Str. Tudor Vianu, 22, Bucuresti / Tel. 021/231.44.67
Societatea de psihoterapie experientiala
Bd. Mihail Kogalniceanu, 36-46, Bucuresti / Tel. 021/314.89.72



Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lucamatei spune:

Mersi mult, Idora ...am citit si m-am regasit in citeva din rubrici.Oa

oana olson

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AlinaPopa spune:

Foarte interesant, dar atat de trist! Si e adevarat tot ce e scris mai sus.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Trist, dar adevarat.

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bidiloi spune:

Stii bine ca nu pot decit sa te felicit , punctezi bine si nu am ce comenta!sper sa ne mai bucuri si cu alte postari!si pupicei

Mergi la inceput