Sosuri pentru paste si nu numai....

Sosuri pentru paste si nu numai.... | Autor: Raza de soare

Link direct la acest mesaj

Morcovi si porumb

Curatati si spalati 125 g morcovi si 1 ceapa si tocati-le marunt. Porumbul ( 100 g din conserva )se scurge bine. Morcovii si ceapa se inabusa intr-o craticioara, cu 1 lingura ulei fierbinte. Se adauga porumbul si 150 g rosii taiate si se fierb 7 minute. Condimentati cu sare, piper, cimbru.

Capere

Se taie cubulete 250 g zarzavat de supa, curatat si spalat. Se curata 1 ceapa si 2 catei de usturoi, apoi se toaca. Se prajeste totul in 1 lingura ulei de masline. Adaugati 150 g pasta de rosii, condimentati cu sare, piper si zahar si fierbeti 8-10 minute. Puneti 1 lingura de capere cu putin lichid din conserva.

Mazare si smantana

175 g mazare ( congelata ) se fierb 5 minute in 125 ml supa de legume, apoi se paseaza, se amesteca bine cu 1 lingura de smantana, se condimenteaza. Scoateti semintele de la 1 rosie, curatati-o de pielita si taiati-o cubulete. Adaugati-o la sos impreuna cu 1 lingura de patrunjel tocat.

Rosii, dovlecei si masline

Se curata 200 g dovlecei, se taie 1/2 de-a lungul, apoi felii. O ceapa se toaca cuburi mari. Se prajeste totul impreuna cu 1 lingura de ulei. Se adauga 125 g pasta de rosii, se condimenteaza si se fierbe 5 minute. Adaugati 20 de masline negre si busuioc tocat.

Ardei si smantana


Cate o 1/2 de ardei gras rosu, verde si galben, se taie cubulete; de asemenea si 1 ceapa, apoi se inabusa in 1 lingura de unt. Se adauga 100 ml supa ( instant )de legume, 1 lingura de smantana si 1 lingura pasta de rosii. Condimentati si fierbeti 3 minute.

Spanac si ciuperci

100 g ciuperci se taie feliute, se prajesc usor in 1 lingurita de unt, apoi se adauga 150 g spanac proaspat. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara, se amesteca cu 1 lingurita de ulei si se fierbe 2 minute.

Castraveti si verdeata

Cojiti un castravete, scoateti semintele si taiati-l bucati. O ceapa verde se curata si se taie "ineluse". Se inabusa legumele in unt si se sting cu 125 ml supa de legume. Adaugati 2 linguri de smantana, sarati, pipertai si puneti cat mai multe verdeturi tocate.

Ciuperci cu costita

Incingeti 6 linguri de ulei intr-o cratita si adaugati 2 cepe, tocate, 3 felii de costita, taiate fasii si 15 ciuperci de marime potrivita, taiate. Caliti 2 minute. Adaugati 1 legatura de patrunjel proaspat, tocat si potriviti de sare si piper.
Sfat! Se poate servi si cu pui sau cu peste.

Branza cu spanac

Amestecati intr-un castron 1 cana de parmezan ras cu 200 g smantana si 100 g frunze de spanac. Sarati si piperati.
Sfat! Se poate servi si cu pui sau cu peste.
- pentru peste: asezati fileurile de peste pe folii mari de aluminiu si ungeti cu sos, impachetati in folie si coaceti la 200 g C aproximativ 10 minute;
- pentru pui: taiati cate o deschizatura in pieptul de pui si turnati sos, impachetati in folie si tineti la cuptor pana se patrunde ( 15 minute ).

Pofta buna!



Raza de soare


"Atat timp cat mai putem zambi, cauza nu-i inca pierduta." (W. Shakespeare)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de rachel owen

Sos pt spaghete
Se caleste o ceapa taiata marunt in ulei, se adauga ciuperci, se calesc, (eu adaug si soia granule fiarta si stoarsa) se pune sos tomat (sos Bunica) sau rosii fierte date prin strecuratoare, un pahar de apa, se potriveste de sare, piper, marar tocat, se lasa sa dea in clocot, dupa care se rastoarna peste spaghete si se amesteca. Se servesc fierbinti, cu cascaval sau alta branza rasa deasupra.


Daca vrei pt paste (adica teitei, macaroane, peneuri):
-branza rasa si unt;
-branza dulce, zahar, oua, stafide, o lingura de margarina topita=se da la cuptor 40 minute;
-varza calita (varza, ulei, ceapa, sare, piper). Se intoduc la cuptor;
-200g nuca macinata, 100g zahar, 100g unt (se topeste), 1g scortisoara= se amesteca totul;
-sos alb: 100g faina, ¼ l lapte, 50g unt, 3-4 oua, 300g branza rasa, se amesteca cu macaroanele fierte, calite si stoarse, se amesteca, se sareaza, se pun in tava, se niveleaza, se presara cascaval ras, 50g unt topit, se dau la cuptor pana se rumenesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de debby

Sosul super simplu : ulei de masline , rosii decojite ( daca le oparesti putin e usor ) fara seminte , taiate cubulete, usturoi taiat feliute mici si subtiri , fine , bazilic (se poate si fara dar e mai bun cu ) , sare , piper .

Pui uleiul la foc mic la incins cu usturoiul si jumatate din bazilic asa ca uleiul sa prinda gustul usturoiului si al bazilicului calit (doar calit putin ) , se da la foc mare si se pun rosiile se frige cca 1 min 2 . Se ia de pe foc , se pune restul bazilicului , sare si piper si lasi asa cat timp se coace pasta ...

Cu binevointa lui pucci ca eu sunt cam nula , el e bucatar de meserie

Nimeni nu e perfect ! Diana .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de Nuk

Sos de hrean

2 radacini de hrean(mari)rase marunt
2 linguri zahar
2 linguri ulei
2 linguri mustar
1 ceapa rasa si stoarsa de zeama
750-1 litru suc de rosii (4 linguri bulion +750-1 litru apa)
piper, cimbru, sare dupa gust.

Se amesteca toate si se pune la frigider.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Sos pentru salata verde:

-2 linguri mustar
-apa cat sa se subtieze bine
-sare
-otet
-zahar

Trebuie sa fie lichida si sa se simta bine toate ingredientele.

scarmanus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tilis spune:

Sos pentru spaghete:
Ceapa taiata marunt
Morcovi, ardei gras
Carne de vita fiarta bine
Bulion sau rosii

Se caleste ceapa, se adauga morcovii, ardeii si adauga carnea de vita taiata bucati mici, apoi bulionul se pune apa si se lasa la fier cca 30 min. Se condimenteaza(sare, piper, cimbru) si se adauga peste paste.
Eu am facut sambata spaghete cu acest sos si am fost laudata si de socra
Pofta mare!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns slakje spune:

SOS PT SPAGHETE:

Se toaca o ceapa mare marunt.Se toaca marunt cateva bucatzele de Kaizer sau alta suculitza putin de tot afumata, se prajeste la foc mic foarte usor in grasimea proprie, se pune in tigaie putin ulei si se caleste ceapa cu bucatzelele de kaizer.
Se adauga cand ceapa este calita o conservutza de concentrat de tomate(din cea mica rotunda) amestecata cu aprox jumate de cana de apa, poate putin mai mult va dati seama pe loc.
Se adauga: sare, piper, vegeta, busuioc, oregano(mult).
Se lasa sa fiarba putin la foc mic.

Cand este gata(foarte repede) se da jos de pe foc si se toarna peste spaghete.
In loc de spaghete se pot pregati si melcisori sau spirale.

Ceapa se caleste foarte putin la inceput pt a nu da gust amar sosului,si pt a nu pica greu.

Pofta buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de lilach

Reteta de pesto

45 grame de verdeata proaspata = marar
75 grame pine nuts, prajite
60 grame parmezan
2 catei de usturoi
1/3 pahar ulei masline

Toate se baga in food processor, pina se formeaza ca o pasta, se adauga uleiul si alte condimente daca doresti, sare, piper. Observatie:
Pesto se poate face cu 3 zile inainte si se poate pastra la frigider.

"Un sfirsit e un inceput..."

ella&com.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de Candy
sos remoulad : la maioneza adaug o lingura de mustar (eu pun Dijon), o ceapa taiata pestisori, un castravete murat taiat marunt de tot si un pic de patrunjel tocat. Il folosesc la oua fierte, conopida fiarta, peste file...

initial postat de lilib72
sos remoulade
Eu fac sosul remoulade cu maioneza amestecata cu iaurt, adaug ceapa,sare si f. putin zahar, folosesc sosul la oua fierte (tari) sau la carne fiarta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de maggda

Sos de macris
cantitate bruta pt 1kg
-macris 900g
-faina 100g
-unt 100g
-smantana 200g
-lamaie 50g
-zahar 30g
-sare 15g

-se extrage sucul la lamaie
-faina se dizolva in 150ml apa, se adauga untul topit si se amesteca continuu pt a nu se forma aglomerari
-se adauga smantana, macris, zahar, sare si se fierb 20 minute
-la sfarsitul fierberii se adauga sucul de lamaie

-se seveste cald, la friptura de miel, pasare si vita

pofta buna

sos de marar
cantitate bruta pt 1kg

-unt 150kg
-faina 100g
-smantana 400g
-zahar 30g
-marar verde 200g
-otet 9 grade 20g
-supa de oase 300g
-sare 15g

-mararul se taie in bucati mai mari

-faina se dizolva in 100ml apa , se amesteca cu untul topit, se fierbe la foc moderat, amestecand continuu pt a nu se forma aglomerari
-se adauga smantana, otet,supa de oase, zahar, marar si se continua fierberea cca 15 min., la foc moderat

se serveste cald, la rasol din vita, pui, peste

pofta buna


sos de mere
cantitate bruta pt 1kg

-mere 1kg
-unt 100g
-faina 100g
-smantana 150g
-zahar 50g
-lamaie 50g sau sare de lamaie 2g
-sare 15g

-merele se curata de coaja si seminte, se taie felii subtiri si se tin in apa rece acidulata cu o parte din sucul de lamaie sau sarea de lamaie

-faina dizolvata cu 100ml apase amesteca cu untul topit, se adauga smantana, amestecand continuu pt a nu se forma aglomerari
-in sosul rezultat se introduc feliile de mere, sare si se fierb 20 minute la foc moderat
-cand sosul este fiertse adauga restul de suc de lamaie

-se consuma cu rasol din carne de vita, pasare

pofta buna

sos de hrean
-cantitate bruta pt 1kg

-unt 200g
-faina 100g
-smantana 300g
-hrean 300g
-supa de oase 150g
-otet 9 grade 25g
-sare 15g

-hreanul se curata, se rade pe o razatoare fina

-faina dizolvata in 150ml apa rece se amesteca cu untul topit si se fierbe, amestecand continuu pt a nu se forma aglomerari
-se adauga smantana, supa de oase, hrean, sare si se fierb la foc moderat cca 15-20 min.
-cand sosul este fiert se adauga otet

--se consuma impreuna cu preparate din carne de pasare si peste

pofta buna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maggda spune:

sos verde pt peste

-cantitae bruta pt 1kg-produs finit 1kg

-maoineza 900g
-spanac 100g
-tarhon 100g
-patrunjel verde 100g
-ceapa verde(frunze) 100g
-sare 10g

-spanacul,tarhonul,patrunjelul si frunzele de ceapa verde se oparesc in apa cu sare,se strecoara si se paseaza printr-o sita rara,obtinand un pireu
-acest pireu se strecoara din nou prin etamina inmuiata in apa rece,obtinandu-se numai sucul verde
-sucul verde se adauga peste maioneza si se amesteca pt uniformizarea compozitiei

-se serveste la diferite preparate din peste,raci, legume

pofta buna-

Mergi la inceput