Dereglare hormonala
Fetelor, am si eu o mare dilema...
Daca mi-a venit ciclul mai devreme (la 20 zile) inseamna ca ovulatia (peak-ul ovulator nu mai e in 14-a zi (coresounzatoare unui ciclu normal) ci in a 20 - 14 (faza luteala) = 6-a zi? Cu alte cuvinte ovulatia s-a produs (daca s-a produs) mai devreme?
Va intreb asta pentru ca mi-am facut dozarile hormonale care in ziua a 14-a (peak-ul ovulator)sunt total in afara valorilor normale, ele corespunzand mai degraba fazei luteale.
Mi-au iesit urmatoarele valori:
Ziua a 3-a
Estradiol 197 pg/ml (normal 39 - 189 pg/ml)
LH 7,91 mUI/ml (normal 1 - 18 mUI/ml)
FSH 4,25 mUI/ml (normal 1 - 18 mUI/ml)
Ziua a 14-a
Estradiol 75 pg/ml (normal 94 - 508 pg/ml)
FSH 4,75 mUI/ml (normal 5 - 22 mUI/ml)
Prolactina 31,04 ng/ml (normal 1,39 - 24,02)
Valorile din ziua a 14-a corespund fazei luteale.
Va rog mult daca stiti ceva despre asta, luminati-ma si pe mine ca sunt tare debusolata . Pana il prind pe dr. sa cer lamuriri, imi creste tensiunea...
Pupici,
Codrina
Raspunsuri
anca ivan spune:
Draga Codrina, ti-am scris la "Afectiuni ovariene", daca vrei putem sa discutam mai detaliat.
Cu drag, Anca
CODRINA spune:
Draga Anca,
Mii de scuze, dar nu am vazut raspunsul tau la la celelalt subiect.
FSH-ul tau e bun, dar E2 este mare. Interpretare: fie chist functional, fie rezerva ovariana scazuta.
Mai vorbim maine.
Pupici,
Codrina
anca ivan spune:
Codrina, iti multumesc ca mi-ai raspuns. Crezi ca este vorba de o menopauza precoce? Tie dr. ce ti-a spus?
Ai si modificari de menstruatie? Mie mi s-a scurtat ciclul f. mult dupa nastere, ceea ce este caracteristic premenopauzei.
Te pup,
Anca
CODRINA spune:
Draga Anca,
Inca nu am fost la dr cu analizele pentru ca mi-a spus sa le repet luna urmatoare (din cauza ca nu am putut face analiza din ziua 21). Abia dupa caceea am sa merg la dr cu ele sa vad ce imi spune.
Nu stiu daca e vorba de premenopauza; depinde de varsta. In general daca FSH-ul in ziua a 3-a e mare, exista suspiciuni. De fapt asta se traduce in rezerva ovariana diminuata si optiunea de tratament ar fi stimularea ovariana. E posibil ca la amandoua (eu am 32 ani) sa fie rezerva ovariana diminuata sau o dereglare hormonala care tot cu tratament se rezolva (sper). Abia astept sa termin cu analizele ca sa am un diagnostic. Astazi fac o relexodiagnosticare. Sunt curioasa daca imi descopera ceva. La mine si PRL e mare...........
Tie ce ti-a zis dr?
Mai vorbim luni.
Codrina
anca ivan spune:
Codrina, o saptamana am sa lipsesc pt. ca plec in delegatie.
Ce optiuni sunt in caz de rezerva ovariana diminuata? Mai putem spera la un bebe?
Eu nu am fost la medic, am aflat de pe net ce analize trebuie sa fac.
Te pup si vorbim cand ma intorc.
Anca
CODRINA spune:
In caz de rezerva ovariana diminuata optiunea ar fi stimularea hormonala (Puregon + Pregnyl) sau stimulare + inseminare (sau FIV) - ceea ce eu nu imi permit.
Parca imi apre rau ca nu l-am ascultat pe Ancar anuil trecut si nu am facut trat cu Puregon si Pregnyl. M-am lasat pe mana lui Niculescu care nici dupa un an nu are pentru mine un diagnostic sau o solutie. Daca nici dupa ce ma duc la el cu analizele tura asta nu imi da un tratament/diagnostic (cauza), am sa revin la Ancar si am sa fac trat lui.
Pupici,
Codrina
anca ivan spune:
Codrina, am revenit.
Cum se poate determina diminuarea rezervei ovariene?
Codrina, tu ai cazuri in familie, pe linie materna, de menopauza precoce?
Caracteristicile ciclului ti s-au modificat in ultimul timp?(nr. de zile la care iti vine, debit, durata, etc)
Iarta-ma ca te bombardez cu atatea intrebari, dar eu sunt cam speriata de o asemenea perspectiva, mai ales ca doresc inca un copil si am cazuri de menop. prematura in fam.
Te sarut,
Anca
CODRINA spune:
Buna Anca,
In primul rand scuze pentru raspunsul intarziat.
Rezerva ovariana diminuata se poate depista prin:
1. FSH + Estradiol in ziua a 3-a 9daca Estradiolul e mare, el piate masca un FSH mare, dupa cum am mai explicat in cazul meu);
2. "Clomifene challenge test" cauta pe internet ca nu mai tin mine (ceva cu analize in ziua a 3-a + Clomifene + repetat analiza).
Nu stiu daca e ereditar. In familia mea nu au fost cazuri, dimpotriva au fost "iepuroaice" iar tata a fost conceput de bunica cand ea avea 47 ani. Dar nu stiu daca e o regula.
La mine cel mai lung ciclu a fost de 42 zile (acum vre-o 3 ani) iar cel mai scurt de 20 zile (luna trecuta), in rest a fost relativ regulat si normal dpdv calitativ (la 28-30 zile / menstr.~5 zile). Ce e drept, inainte de laparo (Mai anul trecut)menstruatia mea dura cam 7 zile cu totul, acum numai 5 zile, si cred ca asa e normal.
Daca mai ai intrebari, spune-mi sa te ajut cu ce stiu si eu...
Pupici,
Codrina