Cozonac pufos, auriu, fraged..etc

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

Missiday, felicitari pentru cozonaci!!!
raportez si eu: pasca a iesit super, cu drojdia mea uscata....sunt tare mindra de ea!!
Va pup si va doresc la toate un PASTE FERICIT ALATURI DE CEI DRAGI!!!

Roxi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

quote:
Originally posted by missiday

Am facut cozonac dupa o reteta de pe culinar.ro si a iesit suuperr!!!
Sunt (cei 3 cozonaci:))mari, umflati si pufosi, si se desfac in fasiutze asa cum numai o matusa a mea facea cand eram copil..ce sa va mai zic, sunt tare mandra de mine:))
Va pup si va urez Paste fericit si imbelsugat!!

Missiday



Felicitari Draga mea!!
Da si mie reteta te rog, ca acu incep si eu la cozonaci,
Andrada

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Salmida spune:

Ura!!
Azi am fäcut si eu pt. prima datä cozonaci!
Dar au iesit SUPER!
Ce päcat cä mämicutza mea nu e prin zonä sä vadä ce fatä vrednicä are! Dar ii trimit poze!! Fatzä, profil ...

CHRISTOS A INVIAT!







Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste.(Blaise Pascal)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns missiday spune:

Andra iubita, am fost plecata si abia acum am citit mesajul tau:((
Postez reteta, poate ti-o fi de folos la anul
Cozonac moldovenesc
Ingrediente:
1 kg faina,12 oua, 220 gr unt, 320 ml lapte, 50 gr drojdie de calitate, 300 gr zahar, vanilie, rom 1/3 paharel, 5 gr sare, coaja de la o lamiie, 40 gr ulei, stafide si umplutura de cacao si nuca(cacao, zahar, nuca macinata, esenta de rom, stafide)

Mod de preparare
Faina si ouale se pun cu cel putin sase ore inainte in camera de lucru incalzita, iar faina se cerne in prealabil. Se prepara maiaua din circa 2 linguri faina care se pun intr-un castron si se oparesc cu lapte fierbinte si se bate pana devine pasta moale ca o alifie. Separat, se inmoaie drojdia cu putin lapte, o lingurita cu virf de zahar, o lingura faina, apoi se amesteca bine, se acopera cu un servet curat si se pune la crescut la caldura. Dupa ce drojdia a crescut, se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine si se pune din nou totul la crescut la loc cald ferit de curenti de aer rece. Intre timp, se bat galbenusurile toate, cu jumatare din cantitatea de zahar si sarea. Cand maiaua a crescut, se pune in vas cu faina si compozitia de mai sus, se toarna galbenusurile, apoi untul topit (caldut, nu fierbinte), romul, coaja de lamaie si portocala, laptele caldut care a fost fiert cu vanilia si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Acest amestec se framanta bine 35-45 de minute neintrerupt; se tine la caldura 2 si chiar 3 ore. La framintat se ung mainile cu ulei sau unt si se continua framintarea pina cand coca face basici. Aluatul rezultat nu trebuie sa fie tare ci mai mult moale. Daca e virtos, se mai pun 2-3 albusuri batute spuma si se framinta bine. Acest aluat creste foarte mult, de aceea este bine sa folosim niste tavi mai inalte. Daca tavile sunt normale, atunci se umple forma pina la 1/3 din inaltimea ei. Se baga in cuptor, cind aluatul a crescut cit inaltimea formei.cuptorul trebuie sa aiba o temperatura mai mica primele 15 minute, dupa care se da o temperatura mai mare. Pentru ca partea de sus a cozonacilor sa nu se arda, dupa ce s-au rumenit se vor acoperi cu hirtie udata cu apa. Acest aluat se acopera cu un servet curat si gros, se pune la caldura si se lasa sa creasca. Cind coca a crescut bine, se iau pe rind bucati, se intind putin, se presara umplutura si apoi se ruleaza, dupa care se pune in tavi de cozonac lungi si inalte, pregatite cu hirtie inalta unsa cu unt. Se unge cozonacul cu galbenus amestecat cu ulei ca o maioneza si se presara cu zahar pentru aspect. Cuptorul va fi incalzit la o temperatura potrivita pentru copt care se incearca cu malai: se arunca o mina de malai in cuptor si daca arde imediat se mai asteapta pana ce malaiul aruncat se rumeneste in timp. Coptul nu trebuie sa dureze mai mult de 60 de minute. Tavile se pun la nivelul cel mai jos pentru ca sa aiba cozonacul unde creste. Un cozonac moldovenesc bine framintat si copt creste foarte inalt pina la 50 de cm. si cind se rupe suvita pe lung se desprinde ca o fibra lunga. Cozonacul moldovenesc avind multe oua se pastreaza moale, mai multa vreme, comparativ cu restul cozonacilor.

Eu am pus drojdie uscata, Dr. Oetcker si i-am tinut in cuptor la foc mic 45 min.


Mergi la inceput