Hrana sanatoasa-voi cum faceti?
Buna fetelor,
Eu si sotul meu am hotarat sa mancam mai sanatos decat o facem. Noi am avut discutia asta de multe ori pana acum, cu diverse prilejuri si de fiecare data am hotarat sa incalcam traditia din familiile noastre si sa mancam mai sanatos. Acum tocmai s-a intors din Elvetia si-mi spunea ca aia nu concep sa nu manance la fiecare masa legume, dar musai fierte in aburi, ca n-a vazut in meniul lor sosuri, sau paine, sau mancaruri din astea satioase si grase cum au romanii.Din nefericire si in familia mea si in a lui se mananca romaneste, adica destul de gras, cu multe sosuri, singura leguma de mare succes este cartoful, cel mai adesea prajit, etc.
Asa ca eu acum mi-am propus sa gatesc altfel. Faza e ca nu prea stiu cum. De aceea am facut introducerea asta mare ca sa va intreb: care e notiunea voastra despre hrana sanatoasa? ce retete aveti si mai ales cum preparati legumele?
Vara mi se pare destul de usor, ca se gasesc multe si sunt gustoase nu trebuie sa le faci mare lucru, dar iarna, eu prea reusesc sa dau gust legumelor congelate. Aveti vreun secret?
Si inca ceva: imi place foarte mult orezul asa cum se prepara in restaurantele chinezesti, adica, fiert, dar nu pilaf, boabele nu stau lipite unele de alte (cred ca e tot la aburi). Aveti idee cum pot sa-l prepar in casa?
Stiu ca v-am innebunit cu intrebari, dar poate imi raspundeti macar la o parte din ele.
mitzura si bebe tzopaila din burtica - 25 saptamani
Raspunsuri
iuli2you spune:
eu cu sotul meu nu prea batem cu legumele simple,dar despre orez pot sa-ti spun pt ca ne place foarte mult: ca sa-ti iasa ca la chinezi cumpara orezul la pungute de 125g (asta daca exista in RO) il fierbi iar apoi intr-o tigaie pui niste unt la topit dupa care pui orezul pt 2-3minute si ai sa vezi ca e ca la chinezi!
sper sa va placa!
pofta buna!
iuli
Taz spune:
Iti trebuie un ceaun "romanesc" si pui o cana de orez cu bob lung spalat bine, o cana de apa, un praf de sare si o lingura de ulei. Lasi pe foc mic, acoperit cu capac si nu se mesteca decat la inceput inainte de a pune pe foc orezul(sa se topeasca sarea). Se lasa pe foc pana capata o culoare aurie orezul de pe margine. Dupa aia pui fundul ceaunului in apa rece si orezul se va desprinde usor. Este deosebit de placut daca atunci cand e servit pui putin unt proaspat.
lu.more spune:
Noi mancam legume aproape in fiecare zi. Problema mea e ca atunci cand incep, nu ma mai opresc...
Deci: mi-am luat un "cuisseur vapeur", in care le pregatesc la aburi si fara apa. Pun de toate inauntru: morcovi, varza de Bruxelles, conopida, brocoli, cartofi, napi, fasole verde, ce mai am prin casa, toate taiate bucatele, iar cand sunt caldute pun sare + ulei de masline + zeama de lamaie si le mancam ca garnitura la peste (tot la abur sau prajit normal), snitel, etc.
E delicios.
« C’est une grande folie que de vouloir ętre sage tout seul. »
La Rochefoucauld
chatonel spune:
legume se gasesc si iarna, la conserve sau congelate, si vara, proaspete, de la gradina.
Cel mai sanatos e: sa cumperi (de la piata, daca se poate bio- intrebi si tu pe tanti care le vinde daca le-a pus ingrasamint si ce fel, daca a pus insecticide etc) si sa gatesti legumele rapid, daca stau prea mult in frigi isi pierd vitaminele.
Cum sa le gatesti? Se pot fierbe cu puutina apa, se face un sos de rosii picant- nu se pune faina!!!!
Se pot face in ghiveci, prajesti ceapa in ulei de masline, apoi pui peste, la inabusit, morcovi, telina, cartofi, vinete si tot ce-ti mai trece prin cap. Apoi bagi la cuptor si ai sa vezi ca iese un deliciu.
Poti sa le maninci si in salata, toate combinatiile sint bune.
Toulouse, la ville rose
otau spune:
Eu am cumparat legume congelate (amestec de mazare, fasole verde, morcov, porumb)si le-am, fiert in apa cu sare (cam 10-15 minute), apoi le-am pus intr-o tigaie (scurse de apa) in care am topit putin unt. A iesit o chestie super!
Aurora
Milia spune:
quote:
Originally posted by otau
Eu am cumparat legume congelate (amestec de mazare, fasole verde, morcov, porumb)si le-am, fiert in apa cu sare (cam 10-15 minute), apoi le-am pus intr-o tigaie (scurse de apa) in care am topit putin unt. A iesit o chestie super!
Aurora
Cam asa fac si eu. Topesc putin unt intr-o cratita (oala) si pun legumele congelate, adaug putina sare (la mazare si porumb pun si ceva zahar!) si putina apa fierbinte, le acopar cu un capac si le las la foc mic pana sunt fierte. Sunt super gustoase si sanatoase, caci sunt inabusite, deci se fragezesc in abur! La mazare adaug la sfarsit marar.
chatonel spune:
inlocuiti untul cu uleiul de masline si va fi si mai gustos, mai parfumat, mai sanatos.
Toulouse, la ville rose
Milia spune:
quote:
Originally posted by chatonel
inlocuiti untul cu uleiul de masline si va fi si mai gustos, mai parfumat, mai sanatos.
Imi pare rau, dar noua nu ne place. Si untul (unt, nu margarina) le da o savoare deosebita. Unora probabil le place cu ulei de masline, chestie de obisnuinta...
Crystinne spune:
Cu ceva timp in urma si eu ma tot gandeam cum sa gatesc mai sanatos si fara sa ingrase.
Dar totusi nu prea iubesc legumele fierte sau gatite si nu am incredere nici in cele congelate. Cate vitamine mai contin congelate?
Voi ce credeti sosurile care nu contin faina, doar bulion, vin, cu ceva ceapa (doar ff putin prajita, mai mult fiarta) cu putin ulei, sunt nesanatoase? Sau va referiti la sosurile care sunt grase si contin faina?
frunzaverde2 spune:
Mie imi plac mult si legumele gratinate, tocmai pentru ca - la fel ca la fierberea pe aburi - nu ai nevoie de grasime pentru a le pregati.
Legumele sint foarte variate dar nu stiu ce se gaseste in Ro in afara sezonului specific. Aici gasesc oricind rosii, vinete, dovlecei, conopida, brocoli, ciuperci, praz, morcov, pastai verzi.
Aleg 2-3 din cele de mai sus, taiate felii, in straturi suprapuse intr-un vas de iena si le dau la cuptor. Fie pun la sfirsit (ultimele 15 min) cascaval ras fie amestec legumele cu un sos de iaurt 0% grasime + doua oua (cantitate pentru 4-6 persoane).
Alta solutie pentru a minca sanatos, cruditatile. Pentru a evita uleiul, se pot minca cu un sos de iaurt / smintina (% scazut in materie grasa)+ sare + ierburi aromate (marar etc). Cu ulei, e de preferat cel de masline (mie imi place).
E valabil pentru castraveti, rosii, morcov ras (+ mar ras), sfecla rosie (dar coapta in coaja la cuptor), telina rasa, ciuperci, porumb, varza.
O bucata de carne fiarta sau prajita + niste legume = mai sanatos decit o mincare de fasole boabe cu kaiser si cirnat si sos de faina.
Eu cel putin de cind sint in Franta ador bucataria lor (mai ales ca am avut ocazia de a o compara cu specialitati culinare din alte parti. Poate doar mincarea asiatica mi se pare la fel de sanatoasa si in acelasi timp usoara, si de facut si de digerat).De altfel mincare romaneasca nu gatesc niciodata si sincer nu mi-e dor nici de sarmale, nici de ciorbe, nici de tocanitele de cartofi de pe vremuri. Prefer fructele si legumele.
reclama mascata