La France (4)
Raspunsuri - Pagina 9
emoison spune:
Sarumina pentru site-uri!Stiu ca trebuie sa ai nationalitatea (trebuie sa o ai, sau sa fi depus dosarul pentru cetatenie??), insa ma gindeam sa studiez problema din vreme.
Aura, eu, de cind avem probleme cu socru-meu, ma gindeam sa fac cursul de aide de vie la AFPA (e remunerat), asta inseamna ca te duci acasa pe la diversi batrini sau handicapati si ii ajuti sa manince si sa se imbrace, le faci menajul si eventual cumparaturile, etc...dar nu-s hotarita inca.Nu ma vad iesind la pensie cu asa ceva. Alta chestie ar fi, cum n-am cum sa-mi echivalez diploma (pentru fetele care nu ma cunosc inca, am o diploma de inginer instalatii in constructii, aici posturile de inginer sint in mare parte de ing. constructii civile chestie care nu are nimic in comun cu calificarea mea), sa fac un curs de Autocad sau ceva in genul asta, sa pot sa lucrez dupa aia ca desenator, dar faza e ca un curs de o saptamina costa cam o mie de euro, bani pe care nici nu stiu cind o sa-i am :(( Chiar ieri aveam discutii pe tema ca am nevoie de ore suplimentare cu scoala de soferi, si e scump tare !
Sybille, citind mesajul tau, ma gindeam ca ai putea preda franceza la o organizatie care se ocupa cu cursuri pentru straini...
Bafta, fetelor, poate mai vine cineva cu idei.
Cu bine,
Elena
frunzaverde2 spune:
Nu vin cu o sugestie ci cu un exemplu.
In Ro am facut patru ani Franceza - Italiana dar diploma nu are nici o valoare in Fr (materiile nu sint aceleasi, la noi se studiaza simultan limba si literatura, aici sint separate...) Aici am facut o Maitrise de Francais Lettres Modernes (nu am avut de ales, era o bursa de studii Tempus). Deci tot o diploma care nu imi oferea nici o meserie concreta.
Ca sa predau franceza trebuia sa fac CAPES-ul (inca doi ani)dar DEJA NUMAI PENTRU A MA INSCRIE trebuia sa am cetatenia (si nu o aveam).
M-am hotarit sa fac secretariat, dar mie imi placea cel putin .
Am facut putin interim (cel mai greu a fost sa obtin prima misiune)dupa care sase luni de cursuri la AFPA (Assistante de Direction bilingue Anglais). De patru ani jum'ate am serviciu stabil, la nivelul diplomei (echivalent cu un BTS),platit corect si imi place ceea ce fac (primele mele contacte telefonice in secretariat au fost cu oameni de la tara, agricultori etc, recunosc ca nu intelegeam decit jumatate din ce spuneau, desi eu traiam deja de un an in Franta, cu radio TV si conversatie cu localnicii).
Inainte de terminarea cursurilor mi-am gasit post intr-o firma americana de consulting (2000 de angajati in Fr, 75000 in lume).Poate ca tocmai in firmele mici e mai complicat ca strain sa fii acceptat. Dupa doi ani jum'ate am plecat intr-o companie farmaceutica franceza de 30 000 de angajati (din care 12 000 in Franta).Sint aici de doi ani.
Deci AFPA merita facuta, nu numai pentru ca sintem platiti pe durata cursurilor si acestea sint gratuite ci si pentru ca pregatirea de acolo ne poate oferi cu adevarat o oportunitate profesionala.
Locuiam in Poitiers, cursurile AFPA le-am facut la Paris si am decis sa ramin in regiunea pariziana tocmai pentru ca aveam de lucru (ceea ce nu era cazul in Poitiers, nici cu diploma de BTS). Uneori si mobilitatea + flexibilitatea sint necesare.
reclama mascata
georgianab spune:
Elena, cam in aceeasi situatie ma aflu si eu. Plus faptul ca nu am drept de lucru. Asta inseamna ca din start am eliminat interimurile, sezonierele etc si am ramas cu CDI si CDD. Am trimis o multime de cv-uri incepand de la inginer si pana la desenator. Eu am lucrat in Autocad si il cunosc. N-am primit nici un raspuns. Am vazut insa ca se cauta CATIA si am facut rost de program dar nu am inca manualul. Am un prieten in Germania care mi-a promis ca mi-l trimite. Dar de invatat tot singura o s-o fac caci si pe mine m-au speriat preturile lor la "formatioane". Si chiar platind nu sunt sigura ca am dreptul sa le fac odata ce nu am drept de munca.
Uite eu m-am inscris la CAO-emplois pe internet. Incearca si tu.
Aurelia spune:
Mihi...da spune-mi si mie ,cind te-ai dus prima data sa te inscrii la Interim si ai cerut sa lucrezi ca secretara ,aveai deja o diploma de secretarafie ea si in ro? s-au acolo poti sa ceri sa lucrezi cam ce ti-ar convenii tie iar dupa aceia astepti sa te sune ei? eu pe acolo nu am trecut inca este singurul loc pe unde nu m-am dus si nu stiu cum se procedeaza!merci pentru raspuns,
Aura&Luca,2 ani!
"Daca dragoste nu e nimic nu e"
http://yamafoto.com/?ref=6538
Chuny spune:
Exemplul tau, Mihi, imi da sperante. Tocmai am intrat pe situl de la AFPA si vad ca avem dreptul si noi la aceste cursuri. Dar totusi exista niste criterii de selectie. Deocamdata compul meu face nazuri si nu pot sa vad care sunt propunerile lor de cursuri. Insa cred ca e o pista foarte buna.
Când am venit in Franta mi-am ales franceza crezând ca voi sta doar un an, iar apoi ma intorc sa imi continui predatul in România. Lucrurile s-au schimbat, dar intre timp am uitat spaniola. Asa ca nu ma mai pot intoarce la ea...sau nu sunt destul de ambitioasa.
Elena, problema cu predatul francezei e destul de mare aici. De ce, fiindca sunt multe asociatii de voluntari care fac asta, asa ca nimeni nu te angajeaza. Sunt doar câteva posturi in Paris, iar Ron' nu prea vrea sa plece din Nantes. Asa ca, pt experienta, din septembrie fac si eu munca voluntara intr-o asociatie. De o luna am inceput sa predau franceza unui ...!!! francez. La chestia asta nu ma gândisem, dar se pare ca sunt multi francezi care nu stiu sa conjuge si sa scrie corect. Chiar m-am gândit sa pun anunturi prin cartier, poate mai gasesc ceva cursuri de "remise ŕ niveau".
Cu interimul am o experienta cam proasta. ce-i drept,m-am inscris intr-o singura agentie. insa tipul de la inscriere, dupa interviu, desi in dosar scria ca sunt la studii in Franta, m-a intrebat sec:"Ca ne vous a pas plu de rester comme prof en Roumanie?". M-am cam blocat, dar nu stiam atunci ca munca nu trebuie cersita si nu trebuie sa ai o atitudine umila pt a avea de lucru. Asa ca nu i-am zis nimic. Dar data viitoare nu va mai fi la fel.
In Interim, de obicei ceri de lucru in domeniile in care ai deja experienta. Trebuie facut un dosar cu o suta de acte. Iar daca e prima inscriere trebuie sa ai minim trei luni de lucru in Franta. Cel putin asta era conditia la ADIA. Dupa ce te-ai inscris trebuie sa îi bati la cap cât mai mult. Sa îi suni in fiecare zi si sa mergi macar de 2 ori pe saptamâna sa îi vezi si sa îi intrebi daca nu au de lucru. Cam atât stiu eu despre subiectul asta.
emoison spune:
Aura, la firmele de interim poti sa ceri sa lucrezi ce vrei tu, si astepti sa te sune, eu am fost la vreo doua si inca astept sa ma sune...de vreun an....
Te duci la ei cu un CV, ei te intreaba scurt cam ce stii/ce vrei sa faci, si apoi iti spun ca te vor suna. Vezi ca unele (adecco, manpower, etc) au si site web, si poti sa te inscrii sau sa consullti ofertele lor.
Mie la ANPE mi-au zis sa uit chestia cu secretariatul, ca e foarte mare cererea...
Mihiasiro, intr-adevar, e util sa fii mobil, mie imi pare rau ca nu stau in preajma unui oras mare, unde altele ar fi posibilitatile, nu numai in ceea ce priveste gasirea unui loc de munca. Dar din pacate nu prea vad cum m-as putea muta in alt oras, sotul aici lucreaza, copiii lui stau la 3 km de noi, si cred ca mai sint fete in situatii similare. Asa ca nu avem de ales, va trebui sa ne multumim cu ce gasim, daca gasim....
Cu bine,
Elena
emoison spune:
Sybille, din moment ce ai drept de lucru si esti demandeur d'emploi, cursurile AFPA sint gratuite pentru tine. Du-te intr-o zi sa ceri catalogul cu cursurile care se organizeaza in regiunea ta. Stiu ca aici se organizeaza "les jeudis de l'AFPA", te duci la 9 dimineata cu un CV si te intretii cu un consilier, cu privire la ceea ce ai vrea sa faci, asta in ideea ca stii deja cam ce fel de curs vrei sa faci.
In alta ordine de idei, poate iar zic timpenii, la soutien scolaire nu te-ai gindit ? Pe mine ma ia cu frig cind vad ca fata cea mare a lui barbatu-meu face cam de 10 ori mai multe greseli de ortografie decit mine, si nu-s perfecta! In plus, vrea sa se faca interpret de spaniola !
Cu bine,
Elena
chatonel spune:
pai fetelor, eu zic ca si autodidact poti invata un curs, mai ales daca aveti un nivel bun de la inceput, nu se poate sa nu va descurcati. Aveti internetul si el e o mina de aur, aici se gasesc vrute si nevrute.
Iata pt autocad ce am gasit (si nu am dat decit o cautare pe google):
http://www.sciences.univ-nantes.fr/physique/perso/aloui/acad-LM/11chap1/11chap1.htm#ch1-acad
http://www.sciences.univ-nantes.fr/physique/perso/aloui/acad-LM/21chap2/chap21.htm#ch2-acad
Eu cred ca daca ne consultam putin o sa gasim idei pentru fiecare.
Totul depinde de motivatia pe care o aveti: banii sau o profesie care sa va placa, sau amindoua, sau o urgenta in a putea zbura cu aripile proprii.
Cred ca daca fiecare spune ce vrea exact si ce stie sa faca, ce a mai facut, ce i-ar place in viitor, am putea scoate niste CV-uri corecte. Am vazut ca avem si o secretara printre noi, ea va poate ajuta cu mise en page, ca sa fie totul perfect.
Stiu ca e greu sa gasesti de lucru in orasele mici, dar sint o multime de oportunitati acum, cu munca acasa, pe ordinator (télétravail).
Puteti poate sa faceti traduceri, cele care aveti diplome in limbi straine.
Inginera in constructii poate sa faca un curs la AFPA de "conducteur des travaux" care ar fi tot cam pe-acolo....
La AFPA este un examen la intrare, nu e greu, sint teste psihotehnice si citeva in materie.
Toulouse, la ville rose
emoison spune:
Merci chatonel, dar tocmai asta explicam, ca-s inginera in constructii doar cu numele! De asta nici nu-mi gasesc servici, mai degraba as face o cotitura de 180 de grade.Am lucrat pe santierele patriei in Romania vreo 2 ani, apoi alti 4 in domeniu, astfel incit am destula experienta incit sa stiu ca domeniul asta nu ma motiveaza si nu ma atrage! Problema mea e sa ma hotarasc ce vreau sa fac, dupa care o sa-mi fac un plan de actiune. Altfel, e foarte laudabila intentia ta de a ne ajuta !
Cu bine,
Elena
frunzaverde2 spune:
Aurelia
Eu nu aveam diploma in secretariat, nici din Ro, atunci cind am lucrat in interim.
Primul job adevarat in Franta a fost in interim (mai facusem insa tot felul de activitati benevole). Dar la acel moment aveam deja citeva luni de secretariat, in Mayotte (intre Africa de Est si Madagascar) si in Guadeloupe. Pot spune ca in aceste doua locuri am avut noroc.
In Mayotte aveau nevoie de o secretara pentru directorul de la Peugeot Citroen si odata contractul semnat am avut dreptul la permisul de munca local (e o insula franceza deci legislatia e aceeasi ca in metropola).Nu stiu insa daca li se cerea sa demonstreze ca nu au gasit nativi care sa ocupe acel post.
In Guadeloupe ca secretara unui director de santier in constructii, la fel ca in Mayotte, mai intii am gasit postul . Contractul urma sa fie facut prin societatea de interim care le era partenera. Aceasta din urma trebuia sa faca demersurile pentru ca eu sa obtin permis de munca dupa ce am inceput sa lucrez (nu a facut nici azi acele demersuri, deci e ca si cum as fi lucrat clandestin, dar am Fiche de Paye asa ca la virsta pensiei eu voi putea cel putin dovedi ca mi-am platit cotizatiile).
In Franta aveam carte de resident care imi dadea automat dreptul de a lucra. Experienta de citeva luni in teritorii franceze a fost suficienta.
Elena,
Am precizat ca mobilitatea a fost importanta in cazul meu tocmai pentru ca stiu ca e o conditie nu usor de satisfacut (cind esti proprietar si sotul are deja un serviciu e mai greu sa te desprinzi, noi nu aveam nimic de pierdut pe acest plan).
Dar poate ca merita sacrificiul de a pleca de acasa pentru citeva luni (cit dureaza cursurile), dupa care te intorci cu o diploma franceza care sa iti deschida o poarta, nu neaparat in secretariat, poate fi si horticultura si bucatar si domeniul hotelier etc etc
Sibylle
La AFPA am dat un test de admitere dar mie mi s-a parut foarte simplu (matematica, logica, franceza…). Francezi insa din jurul meu (en recherche d’emploi) pareau extrem de impresionati de performanta mea de a fi reusit acel test.
reclama mascata