Patronul refuza sa acorde toata suma CIC

Patronul refuza sa acorde toata suma CIC | Autor: tatiantudor

Link direct la acest mesaj

Va retin atentia cu o situatie, si in acelasi timp va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri:

Sotul meu este angajat la un SRL cu carte de munca de 5 ani.
In data de 09 ianuarie 2004 i-am depus la firma la care lucreaza dosarul pentru concediul de intretinere a copilului minor pana la 2 ani.

In luna ianuarie 2004 si in luna februarie 2004 a primit din indemnizatie suma de 5.300.000 lei.
La intrebarea: de ce nu primeste suma de 6.039.972 lei, patronul i-a comunicat: "diferenta dintre aceste sume se va restitui la sfarsitul fiecarui an calendaristic de catre Casa Nationala de Pensii" si ca aceasta reglementare este numai pentru SRL-uri.
Am sunat ca Casa Nationala de Pensii astazi, de unde mi s-a comunicat ca nu este adevarat, ca ei nu au ce sa mai restituie la sfarsitul anului, si ca nu exista nici o reglementare legala in acest sens.(numarul la care am sunat este 2509111 program de lucru: 10-14- de unde mi s-a facut legatura cu un domn de la metodologie - care nu s-a prezentat)

Calculul facut de mine este urmatorul:
CALCUL:
salariu mediu brut: 7.682.000 lei.
85% din 7.682.000 lei = (7.682.000 lei x 0.85) = 6.529.700 lei

Din suma de 6.529.700 lei se mai scad : 6.5%*sal brut pt. Sanatate + 1%*salariul din cartea de munca pt. Somaj

adica: 6.5% +1% = 7.5% din 6.529.700 lei = ( 6.529.700 x 7.5 : 100) = 489.728 lei

asta inseamna ca in mana trebuie sa primesti: 6.529.700 lei - 489.728 lei = 6.039.972 lei

iar articolele esentiale:
9) - Pentru drepturile care se solicită și se stabilesc după data de 31 decembrie 2003, indiferent dacă nașterea copilului a avut loc anterior sau ulterior acestei date, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru creșterea copilului reprezintă 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. În anul 2004, conform Legii bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 519/2003, salariul mediu brut este 7.682.000 lei.
14) - Potrivit prevederilor art. 42 din Legea nr. 571/2003-Codul fiscal, începând cu data de 1 ianuarie 2004, veniturile sub formă de indemnizație pentru creșterea copilului nu se impozitează. În consecință, drepturile bănești de acest gen aferente lunii ianuarie și în continuare, indiferent dacă au fost stabilite anterior datei de 31 decembrie 2003 nu se vor mai impozita.

adresa de internet:
<http://www.cnpas.org/cnpas/jsp/news.jsp?chapterId=96¶graphId=378>

Va rog sa ma ajutati, daca se poate.
Ce sa fac, ca sa-i arat patronului ca ceea ce spune nu are nici o baza legala?
sau poate are si nu stiu eu unde sa caut?

Va multumesc
Liana si Robert

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Cateva mici corectii la calcul:
- indemnizatie bruta lunara cuvenita: 7.682.000 x 85% = 6.529.700, rotunjit cf art 195 din Legea 19 la 6.530.000
- sanatate: 6.530.000 x 6.5% = 424.450
- somaj 1% nu se datoreaza
- CAS 9,5% nu se datoreaza
- impozit nu se datoreaza
=> indemnizatie neta (in mana): 6.105.550
Faceti o contestatie la modul de calcul a indemnizatiei, in care cereti sa vi se specifice baza legala aplicata si luati nr de inregistrare. Nu noi trebuie sa justificam, ci cei care au gresit.
Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tinasv1 spune:

Buna,

Un motiv pentru care SRL-ul respectiv poate sa faca acest lucru este ca nu are din ce sa deduca intreaga valoare a indemnizatiei. Pentru ca aceasta indemnizatie se deduce din fondul de plata a CAS-ului, deci daca acest fond are o valoare mai mica decat valoarea indemnizatiei sotului, atunci nu poate sa isi deduca din CAS. Dar pentru aceasta exista solutia ca sotul sa primeasca suma cuvenita direct de la CAS. Nu mai lucrez de mult atat de apropiat de acest domeniu, dar pe vremea cand lucram se proceda astfel, se facea o cerere si un ordin de plata autoadresat din partea Casei de pensii catre persoana beneficiara (sotul) si lunar se prezenta la Casa de pensii de unde isi ridica banii.
Parearea mea este sa te interesezi exact la SRL-ul respectiv si daca iti da acest raspuns sa ii dai detaliile de mai sus, eventual actualizate cu cele pe care le poti obtine de unde ai mai cerut deja.
Succes!
Tina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Probabil nu am inteles eu bine; problema este modul de calcul? Sau faptul ca sotul nu a luat toti banii cuveniti conform unui mod de calcul corect?
Trebuie verificat, pe fluturas sau pe statul de salarii, cum s-a calculat indemnizatia.
Daca e bine calculata si angajatorul nu a platit suma care apare la "Rest de plata", trebuie vazut de ce nu a facut-o. Daca CAS datorat de firma este mai mic decat 6.530.000, atunci firma trebuia sa faca un ordin de incasare pentru diferenta si sa-i plateasca sotului banii datorati conform statului de plata.
Daca nu au platit tot, oricum firma ramane incarcata in contabilitate cu aceasta diferenta si nu stiu cum o pot regla altfel decat direct cu casa de pensii.
Posibil sa nu fi inteles eu bine, oricum cred ca ceva ne scapa.

Mergi la inceput