...emigrant la el in tara
Raspunsuri - Pagina 3
lai spune:
alinah, ai dreptate, mi s-au spulberat si iluziile cu micii am intrebat direct la sursa, jumatatea mea mai buna, iugoslavul meu drag, si m-a informat cu mandrie de cevapcicii de la el de-acasa. cica ii mananca cu ceapa si cu o paine speciala, un fel de pita, pe care o ung cu grasimea de la lapte.
de fapt nu mi s-au spulberat iluziile, ci de-abia incep, cu prima ocazie achizitionam ingrediente si imi implic odorul intr-o partida de mici, pe care, in spiritul promovarii diversitatii culturale, o vom ajusta cu mustar, bere, ceapa, pita si ceva lactate grase
Lai
ps din seria traditii, prin toamna ne tot povesteam noi cu jind unul altuia de sarmalele de pe la casele noastre, si am luat hotararea eroica de a pune varza la murat. cum pe amandoi ne depasea procesul, am dat sfoara in tara, adica in tarisoarele noastre de bastina, dupa indicatii de productie. am ramas insa la faza de proiect, ca am zis ca la ce mirosuri va emana sarmanul butoi cu varza, ne dau vecinii in judecata
Cleomax spune:
quote:
Originally posted by lai
..si de salata boeuf am auzit si pe la alte neamuri, cu predilectie slave, dar sub diverse alte denumiri.
asta spune radu anton roman, la ora actuala cel mai de vaza specialist bucatar din tara. in cartea lui sunt o multime de informatii interesante despre bucatele traditionale romanesti.
conchita spune:
quote:
Originally posted by mn
..pai pe la noi prin tara au trecut multe popoare si fiecare au lasat citeceva..dar de ce noi acum trebuie sa copiem dupa alti si sa inlocuim ceea ce avem...
si atunci ma intreb din nou...nu este romanul strain la el in tara?!
mircea.
eu in problema asta gandesc ca si Cleomax. ea a atins toate ideile principale la care ader. si sa nu intelegeti, cumva, ca militez pentru siluirea traditiei stramosesti! adopt explicatia data de Cleo de ce ai nostri de-acasa o lasa cateodata mai usor cu munca pe branci de sarbatori. imi amintesc cum se caina si mama mea cand nu mai iesea din bucatarie pana in seara de ajun sau inainte sa mergem la biserica de Inviere, ce obosita putea sa fie, cu serviciu pe cap, cupiii neastimparati si stat la cozi infernale pentru fiecare bucatica de ceva. parerea mea e ca se muncea asa de mult inainte pentru Craciun si Paste ca nici nu mai simteau ai nostri parinti, de fapt mamele, ce e aia sarbatoare. mai ales ca ustensilele lor de bucatarie nici nu se pot compara cu ale generatiei noastre. normal, noi copiii ne aducem aminte numai de partea frumoasa a lucrurilor, dar copiii de-atunci au devenit la randul lor parinti, poate si mai tracasati in ziua de azi, si se gandesc ceva mai eficient la pregatiri. scopul este sa puna pe masa tot ce se cuvine, nu neaparat sa traga la jug pentru asta. asta despre pregatiri.
despre obiceiuri, eu am explicatii cu trimiteri politice ale fenomenului aparent al renuntarii partiale la traditii si al adoptarii celor fitzoase. era o forma de protest sa intri in biserica de Pasti si la Craciun, religia era tabu. deci tentatia cu atat mai mare. semnificatia data unor sarbatori asa importante precum Pastele si Craciunul se imbogatise cu sensuri noi, legate de contextul dictaturii. Coca Cola devenise un icon de dizidenta politica, rockul idem, pletele, limba engleza...poate nu ne vine sa recunoastem acum, cand anti-americanismul a devenit la randul sau o moda atragatoare, dar pentru dizidenta si boema intelectuala a tarii (aia nealiniata la linia partidului), lumina venea de la americani. a existat aceasta nostalgie a pamantului american, continuata oarecum din mimetism dupa '89, pentru ca a disparut tinta protestului. ceea ce se intampla acum este, consider eu, o perioada de tatonare a simulacrului. la noi s-au pierdut multe repere, nu numai traditiile populare si pretuirea data culturii romanesti. generatia tanara este altfel decat noi. n-a prins de-a binelea nici aroma trecutului ca sa ii prinda intelesurile, dar nici n-a apucat sa cunoasca de-adevaratelea ce inseamna multiculturalism, globalism, deschidere culturala in spatiu democrat si civilizat. de aici haosul cu imprumuturile, zacusca de obiceiuri respectate alandala, indiferenta fata de romanitatea ...romanului.
personal, sunt anti-talent la tot ce inseamna aluat. nu imi iese si pace. dar nici cozonac n-am de unde sa cumpar, ferice deci de cei de-acasa. am si eu o fericire insa, si nu e de apatrid: rugaciunea spusa in gand la masa de sarbatoare va fi mereu in limba romana. pentru mine e de-ajuns.
conchita spune:
vreau sa va mai impartasesc o idee. exemplul nationalismului exacerbat al Frantei cu idiosincraziile sale fata de tot ce e strain...pai numai niste socialisti puteau sa aiba o asemenea atitudine in mileniul globalizarii si multiculturalismului! eu chiar nu inteleg de ce este parte din UE, modelul cel mai nou al convietuirii pasnice intre popoare cu traditii si culturi atat de diferite? m-am enervat la culme cand oficiali romani la nivel inalt propuneau mai acu' un cincinal modelul francez de "democratie". mi se pare cel mai pacatos exemplu pentru noi. vorba aceea, am fost cosmopoliti inainte de al doilea razboi, ne educam copiii prin toata Europa, cultura noastra devenise cu adevarat universala tocmai prin deschiderea asta si la nivelul clasei de mijloc spre alte spatii spirituale. ce castigam daca stam inchistati in coliba noastra? mandria de a manca sarmale cu eticheta romaneasca, fara sa avem posibilitatea de a afla ca nu suntem singurii care pretuim sarmaua?
eu cred ca frica de imprumuturi vine din slabiciune. un popor cu identitate imprumuta la greu, stiind ca asta nu-i va molesi tezaurul spiritual, ci dimpotriva, il va innoi si intari. un sistem inchis epuizeaza in final sursele de alimentare si ajunge sa se hraneasca din proprii fii, devenind aberant ca sistemul tiranic al lui ceausescu.
mn spune:
quote:
Originally posted by conchita
identitate imprumuta la greu, stiind ca asta nu-i va molesi tezaurul spiritual, ci dimpotriva, il va innoi si intari. un sistem inchis epuizeaza in final sursele de alimentare si ajunge sa se hraneasca din proprii fii, devenind aberant ca sistemul tiranic al lui ceausescu.
conchita, idea ta cred ca este dusa putin spre extrem ... nu cred ca a pastra traditile va rezulta intr-un sistem inchis .. eu cred ca trebuie sa existe schimburi culturale si economice cu toate popoarele... dar a schimba cultura ta doar pentru a arata ca esti "american/etc" mi se mare anormal.
Am o colega care mi-a cerut muzica romaneasca deoarece era curioasa sa asculte...ce sa ii fi dat manele?! Eu cred ca identitate/personalitate este ceea ce te defineste ca fiinta, ca popor nu ceva care te schimba cum bate vintul. Dupa umila mea parere romania sa cam luat dupa cum bate vintul ..sau mai exact contra vintului... Si aceasta cred ca este din cauza ca incercam sa copiem pe alti...fara a stii ce parte sa copiem. Am ajuns ca nici in europa sa nu ne vrea lumea.
Auzisem romani carora le era rusine sa spuna ca sunt romani, unde ajungem daca ne este rusine sa recunoastem cine suntem?!
mircea...
conchita spune:
quote:
Originally posted by mn
conchita, idea ta cred ca este dusa putin spre extrem ... nu cred ca a pastra traditile va rezulta intr-un sistem inchis ..
dar nici n-am spus asa ceva. cum as putea?!
Julie spune:
Ba mie nu mi-e rusine... doar ca alienarea s-a produs de fooooarte multa vreme si nu are legatura cu ce se intampla in ro de azi... mai degraba cu cea de ieri.
Paradoxal, sunt recunoscatoare Romaniei de ieri, ca m-a facut sa vad ceea ce vad azi. Cu ochii mintii, desigur.
J.
conchita spune:
quote:
Originally posted by mn
Si aceasta cred ca este din cauza ca incercam sa copiem pe alti...fara a stii ce parte sa copiem. Am ajuns ca nici in europa sa nu ne vrea lumea.
Europa nu ne respinge ca sarbatorim Valentine's Day, ci pentru ca romanii fura etc in tarile europene. nu iti inteleg ideea cu respinsul cauzat de copiere...
mn spune:
quote:
Originally posted by conchita
Europa nu ne respinge ca sarbatorim Valentine's Day, ci pentru ca romanii fura etc in tarile europene. nu iti inteleg ideea cu respinsul cauzat de copiere...
europa ne respinge si pentru ca suntem nimeni in drum...cineva care nu stie sa zica DA sau NU, fara a se uita la vecin. Cineva care nu stie sa faca ordine in propria tara.
In consiliu europeni nu stiu sa se fi vorbit ca romani fura si de aceea sa nu ii primeasca in EU. Poate am scapat eu partea asta...
Legat de copiat, pentru mine a copia este acelasi lucru cu a fura.
mircea
mn spune:
tare as vrea si cite o impresie din tara..sa vedem cum se simt cei din tara, poate impresile noastre de aici de departe sunt total gresite
mn