Se da bonus inca un salariu pt. nastere?
Raspunsuri - Pagina 12
Shobo spune:
quote:
Originally posted by Roziquote:
Originally posted by Shobo
firma noastra este inregistrata in Romania si se cheama SC xxxxx. S.A. cu capital mixt (adica investitori sint si romani si straini) - asta stiu sigur! asta insemna ca ESTE OBLIGATA sa respecte CCM la nivel NATIONAL? deci sa primesc aprox. 1000$ dupa nastere? (considerind sal. meu NET 500$?)
multumesc mult.
Da, in acest caz sunt obligati sa aplice CCM la nivel national.
La un net de 500$ iese un brut cam de 846$. Estimarea precedenta am facut-o grosso modo numai ca sa evidentiez ca nu trebuie comparat un brut cu un net.
Succes!
Rozi, deci cit ar trebui sa primesc eu in mina la nastere? acei 846 calculati de tine? nu se mai opreste nici un fel impozit?
multumesc mult de tot.
Rozi spune:
quote:
Rozi, deci cit ar trebui sa primesc eu in mina la nastere? acei 846 calculati de tine? nu se mai opreste nici un fel impozit?
Pai ce zisai io mai sus?! Ca 846 e brut! Din asta se opreste tot, 9,5% CAS, 6,5% sanatate, 1% somaj si impozit (sorry, dar nu am timp acum sa calculez cat ramane :( , poate maine daca's mai libera)
Shobo spune:
ok Rozi, am calculat si ramin ~700$ .
Rozi, ti-am scris un PM, cind ai timp te rog mult daca poti sa-mi raspunzi si mie.
multumesc mult.
A_Iulia spune:
Shobo, nu stiu cum calculezi tu. Mie mi s-a parut destul de clar la vremea respectiva (in martie, si de altfel, asa am si primit): UN SALARIU NET. Ai netul de 500usd, primesti in plus 500 usd. Ai netul de 1000 usd, primesti in plus 1000 usd. Nu te intereseaza cat e brutul la chestia asta. Deci se retin toate taxele ca la salariul obisnuit, si primesti netul tau. Nu primesti mai mult decat atat.
Adina+ bebe Olivia Karla 04.03.2004
Rozi spune:
Adina, citez din CCM la nivel national:
"c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza"
In Romania, salariul de baza este intotdeauna BRUT. Acordarea unui salariu de baza se face prin acordarea sumei brute, pe statul de plata, din care se scad retinerile obligatorii conform legii. In mana primesti netul aferent acestui salariu brut.
Shobo, ti-am raspuns la PM.
roxana1974 spune:
Kopii, va iubesc! Am sorbit cuvintele voastre! Marius, liviu's si Rozi, va multumesc ca existatzi! Tineti-mi pumnii k-am facut si io un demers la RU, Doamne-Ajutaaaaa!!!
Simona, nu am vazut, ai reusit???
Roxana, Cluj, sapt. 33
roxana1974 spune:
Raspuns negativ . Acum va spun si de ce: uitati-va la cine semneaza CCM la nivel national. Daca nici una din acele persoane/entitati/patronate/sindicate nu va reprezinta compania in care lucrati, atunci prevederile CCM la nivel national nu vi se aplica, aplicandu-se doar CCM intern. Asa ca, furtuna intr-un pahar cu apa, mi-am epuizat neuronul in eforturi zadarnice . Help!
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by roxana1974
Raspuns negativ . Acum va spun si de ce: uitati-va la cine semneaza CCM la nivel national. Daca nici una din acele persoane/entitati/patronate/sindicate nu va reprezinta compania in care lucrati, atunci prevederile CCM la nivel national nu vi se aplica, aplicandu-se doar CCM intern. Asa ca, furtuna intr-un pahar cu apa, mi-am epuizat neuronul in eforturi zadarnice . Help!
Roxana, indiferent cine semneaza contractul colectiv de munca la nivel national, el este valabil tuturor. Sper ca nu crezi ca e posibil ca fiecare patron sau reprezentant al sau, respectiv fiecare sindicalist, sa ia parte la semnarea CCM la nivel national.
Rozi spune:
Asa e, Roxana, mai citeste primele pagini din acest subiect, daca nu crezi in raspunsuri, citeste inca o data textele din legi! Uite, citez si eu din Codul Muncii:
"Art. 239. - Prevederile contractului colectiv de muncă produc efecte pentru toți salariații, indiferent de data angajării sau de afilierea lor la o organizație sindicală.
Art. 240. - (1) Contractele colective de muncă se pot încheia la nivelul angajatorilor, al ramurilor de activitate și la nivel național.
(2) Contractele colective de muncă se pot încheia și la nivelul unor grupuri de angajatori, denumite în continuare grupuri de angajatori.
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toți salariații angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toți salariații încadrați la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toți salariații încadrați la toți angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
d) pentru toți salariații încadrați la toți angajatorii din țară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel național.
(2) La fiecare dintre nivelurile prevăzute la art. 240 se încheie un singur contract colectiv de muncă.
Art. 243. - (1) Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părți.
(2) Neîndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul colectiv de muncă atrage răspunderea părților care se fac vinovate de aceasta."
Nu-mi dau seama ce ar putea fi mai clar decat astea!
roxana1974 spune:
Liviu's si Rozi, va multumesc inca odata. Nu am uitat nici un cuvant citit din cele 8 pagini scrise aici, drept pentru care am citit si Legea 130 si CCM la nivel national si mi-am fundamentat pentru maine sau Luni solicitarea. Chestia e ca am o "problema de comunicare" cu jurista firmei si trebuie sa apelez la superiori. N-as vrea sa ajung la chestii de genul: "o sa fac cerere oficial si daca-mi dati un aviz juridic negativ si ilegal o sa va atac in instantza"...cred ca de-asta nici celelalte fete nu se lupta cu toate armele. Tineti-mi pumnii inca odata si va tin si eu la curent cu evolutia ostilitatzilor.