Se da bonus inca un salariu pt. nastere?

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Shobo spune:

Rozi,
multumesc foarte mult. sper si eu sa fi inteles. intr-adevar, suma de 100$ e NET! ar fi cam 150 BRUT. am inteles unde greseam in comparatie.
voi da un exp. de salariu lunar de 500$.
adica: daca e sa fac cererea am dreptul sa primesc 1 salariu intreg (cel din cartea de munca = 500$+ cam 50% impozit), e aproape dublu fata de cel net!. atit de mult as trebui sa primesc daca e sa fac cerere si sa mi se aprobe, vreo 1000$? acum inteleg si eu ca fata de 100$ NET pe care-i ofera firma ca bonus de nastere, e o diferenta imensa!!!! de 10 ori mai mult! am inteles de data asta.

acum singura intrebare CLARA ar fi: ESTE OBLIGATORIU PT. FIRMA SA AIBE CCM LA NIVEL NATIONAL? daca da, le bag in fata faza cu faptul ca 150$<<< ~1000$ - exp. sal. dat?

ii pot ameninta cu reclamatie la Inspectia Munci sau cu darea in judecata daca nu respecta legea si nu vor sa plateasca?am sanse? legea pe care sa ma bazez este cea din cererea tipizata facuta de voi?

multumesc foarte mult, Rozi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dadi_t spune:

Carrie am gasit asta: art.238-(1), titlul IX <Conflictele de munca> din Codul Muncii(documentul de baza in orice unitate): ,,CCM nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin CCM incheiate la nivel superior,,
bafta! Tineti-ne la curent cu raspunsurile afirmative la cereri!

dady+anduta(8ani)+bibi(3luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by Claudelu
la noi nu se aplica aceste prevederi deoarece nu intram sub incidentele contractului colectiv de munca la nivel national."
SA spun ca lucrez la o companie multinationala

Daca firma la care lucrezi este persoana juridica romana (SRL, SA..), atunci intra "sub incidentele contractului colectiv de munca la nivel national". Daca e reprezentanta in Romania a unei companii straine sau oficiu consular sau ambasada, e posibil sa nu intre.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by carrie

si mie mi s-a raspuns negativ.adica firma nu se supune Contractului Colectiv la nivel National decat daca vrea, adica nu se stipuleaza obligativitatea.deci normal ca nu vrea...
lucrez la o companie mare privata, romaneasca.pot sa le fortez cumva mana sau e o cauza pierduta?

Daca nu ai facut pana acum o cerere scrisa, cu numar de inregistrare, ai putea s-o faci acum. Ai mai putea scrie acolo: "In cazul unei rezolutii negative, va rog sa precizati temeiul legal al acesteia." (nu stiu daca m-am exprimat corect, nu sunt jurist)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Rozi

quote:
Originally posted by Claudelu
la noi nu se aplica aceste prevederi deoarece nu intram sub incidentele contractului colectiv de munca la nivel national."
SA spun ca lucrez la o companie multinationala

Daca firma la care lucrezi este persoana juridica romana (SRL, SA..), atunci intra "sub incidentele contractului colectiv de munca la nivel national". Daca e reprezentanta in Romania a unei companii straine sau oficiu consular sau ambasada, e posibil sa nu intre.

Rozi, firma noastra este inregistrata in Romania si se cheama SC xxxxx. S.A. cu capital mixt (adica investitori sint si romani si straini) - asta stiu sigur! asta insemna ca ESTE OBLIGATA sa respecte CCM la nivel NATIONAL? deci sa primesc aprox. 1000$ dupa nastere? (considerind sal. meu NET 500$?)
multumesc mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana78 spune:

Eu asa am facut cererea catre firma:
Subsemnata ........., angajata a societatii dvs. in functia de ..... (pana in ....2005 beneficiez de concediu pt. ingrijirea copilului), solicit conform art. 51 lit. c din Contractul Colectiv de Munca la nivel national acordarea unui salariu ca bonus pentru nasterea unui copil.
Mentionez ca legea, republicata, a fost inregistrata la Min. Muncii si Solidaritatii Sociale cu nr. 1116/01/30.01.2003. CCM la nivel national a fost incheiat cf art. 10 si 11 din Legea 130/1996, republicata in MO Partea 1 nr. 184 din 19.05.1998. De-asemenea mentionez si art. 238 titlul ix din Codul Muncii.
In speranta solutionarii acestei cereri va multumesc anticipat!

Cu respect,
............

In mod normal in 30 de zile calendaristice sunt obligati sa raspunda cererii.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Shobo
firma noastra este inregistrata in Romania si se cheama SC xxxxx. S.A. cu capital mixt (adica investitori sint si romani si straini) - asta stiu sigur! asta insemna ca ESTE OBLIGATA sa respecte CCM la nivel NATIONAL? deci sa primesc aprox. 1000$ dupa nastere? (considerind sal. meu NET 500$?)
multumesc mult.

Da, in acest caz sunt obligati sa aplice CCM la nivel national.
La un net de 500$ iese un brut cam de 846$. Estimarea precedenta am facut-o grosso modo numai ca sa evidentiez ca nu trebuie comparat un brut cu un net.
Succes!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by mariana78

Eu asa am facut cererea catre firma:

Carcotasa de mine se abtine sa inverseze nitel cuvintele pe-acolo . Ce ar trebui insa schimbat neaparat: nr 1116 este nr sub care s-a inregistrat CCM la Ministerul Muncii; CCM nu este o lege.
Dar, per total, cine vrea sa inteleaga, intelege! Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihuletu spune:

la sugestia sefei mele, care a spus ca nu e bine sa bag pumnul in gura celor de la RU ca nu as avea nimic de castigat, am facut si eu o cerere prin care le-am adus la cunostinta ca subsemnata a nascut pe... 03.04.2003 si am intrebat, inocenta, daca nu am dreptul la vre-un ajutor financiar pe chestia asta. Mi s-a raspuns ca vor studia legile in vigoare si CM la data respectiva si mi se va aduce la cunostinta daca am sau nu dreptul. problema e ca e putin probabil sa se aplice retroactiv, daca am dreptul vor trebui sa gaseasca o... solutie sa o aplice in prezent.
va tin si pe voi la curent

www.sara.haihui.ro

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by mihuletu

la sugestia sefei mele, care a spus ca nu e bine sa bag pumnul in gura celor de la RU ca nu as avea nimic de castigat, am facut si eu o cerere prin care le-am adus la cunostinta ca subsemnata a nascut pe... 03.04.2003 si am intrebat, inocenta, daca nu am dreptul la vre-un ajutor financiar pe chestia asta. Mi s-a raspuns ca vor studia legile in vigoare si CM la data respectiva si mi se va aduce la cunostinta daca am sau nu dreptul. problema e ca e putin probabil sa se aplice retroactiv, daca am dreptul vor trebui sa gaseasca o... solutie sa o aplice in prezent.
va tin si pe voi la curent

sara daniela si mami
www.sara.haihui.ro

eu te inteleg si e ff bine cum te-a sfatuit sefa ta!
numai ca la mine nu pot face la fel, spre exp: firma noastra ne-a anuntat ca la orice nastere in familia unui angajat (fie ca e mama sau tatal copilului nou nascut) se va acorda un bonus de 100$. numai ca salariul meu de baza e mai mare de 100$ si nu vreau acest bonus ci sal. meu integral (cum a zis si Rozi mai sus). si de fapt eu vreau sa se respecte legea.
deci in cazul meu trebuie sa iau eu atitudine prima inainte ca ei sa-mi vireze direct in cont acei 100$, nu? probabil cind voi merge sa arat certificatul de nastere al copilului sa le duc si cererea scrisa.

voi ce ziceti?
multumesc mult

Mergi la inceput