Se da bonus inca un salariu pt. nastere?
Imi cer scuze daca s-a mai raspuns la intrebarea asta, dar am o conexiune f proasta la internet si imi e greu sa caut.
Intreb pt. prietena mea care a nascut pe 5/02/2004 o fetita. Am inteles ca s-ar da inca un salariu ca premiu pt . nastere. E adevarat? Cui trebuie, in eventualitatea ca e asa, sa ceara acest bonus?
Multumesc mult.
Oana si bb Erik
http://community.webshots.com/user/oana_noemi
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro
Raspunsuri
monica spune:
acest drept este prevazut īn contractul colectiv de munca la nivel national care este valabil pentru toate societatile comerciale, chit ca au sau nu contract colectiv de munca la nivel de societate (oricum, CCM la nivel de societate nu poate sa prevada īn nici un caz mai putine drepturi decāt CCM la nivel national).
Eu, spre ex., am solicitat acest salariu suplimentar dupa ce am nascut, desi nu se daduse niciodata īnaintea mea iar la mom. respectiv īn compania noastra nu fusese semnat un CCM la nivel de societate. Am invocat, evident, prevederile CCM la nivel national.
Solicitarea mea a fost sustinuta apoi de opiniile auditorilor societatii si ale casei de avocati care ne reprezinta, care au concluzionat ca prevederile CCM la nivel national sunt obligatorii pentru toate societatile.
Asa am primit o prima echivalenta cu un salariu lunar al meu shi apoi dupa mine tuoate mamicile din companie au beneficiat de acest drept.
Prin urmare, TEORETIC, societatea este obligata sa'ti respecte acest drept, īnsa PRACTIC mai sunt societati care se eschiveaza bazāndu'se pe faptul ca tu n'o sa te'apuci sa faci scandal sau sa'i dai īn judecata...
Mult succes!
Monica
manu0202ro spune:
Unde putem sa gasim CCM la nivel national, poate ne mai ajuta si in alte probleme daca il citim. Multumesc
Miruna si mami
Celine spune:
CONTRACT COLECTIV DE MUNCA nr. 1.116 din 30 ianuarie 2003 la nivel national pe anul 2003
Incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale cu nr. 1116/01/30.01.2003
quote:
ART. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor, acordat familiei, de un salariu mediu lunar pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii de baza; diferenta de 2 salarii se va plati dupa stabilirea, in conditiile legii, a cauzei decesului;
c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza;
d) un salariu de baza platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
Intregul contract colectiv il gasesti aici :
http://www.dsclex.ro/contracte/ccmu.htm
Numai bine!
Celine spune:
Inca un articol interesant din CCM, nu stiu cati il respecta.
quote:
ART. 66. - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
olimat spune:
Intrebarea mea este daca prevederile art. 51 din CONTRACT COLECTIV DE MUNCA nr. 1.116 din 30 ianuarie 2003 la nivel national pe anul 2003 se aplica si la unitatile de stat
liviu`s spune:
Olimat, raspunsul este afirmativ:
ART. 2 din Contractul colectiv la nivel national
(1) Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile patronilor*) si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca.
(2) In ceea ce priveste conditiile specifice de munca, determinate conform legii, drepturile si obligatiile partilor se vor stabili prin contractele colective de munca la nivel de ramura, grup de unitati*), unitati si institutii.
--------
*) In sensul prezentului contract:
- termenul patron desemneaza pe cel care angajeaza - persoana juridica sau fizica autorizata potrivit legii, care administreaza, utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, si care foloseste forta de munca salariata;
- termenul unitate desemneaza regiile autonome, companiile nationale, societatile comerciale, alte organizatii cu scop lucrativ, institutiile publice, asociatiile de orice fel si organele de stat.
olimat spune:
Liviu,
Acest art. 51 se aplica si in sanatate? Eu am intrebat juristul de la mine si mi-a zis ca se indoieste fiindca la noi se aplica contractul colectiv pe ramura - sanatate, de care momentan nu poate face rost.
Cum pot afla un raspuns sigur sau de unde sa iau contractul colectiv pe ramura - sanatate.
Iti multumesc
liviu`s spune:
Se aplica si pentru sectorul de sanatate.
ART. 3 din Contractul colectiv la nivel national:
(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
b) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).
(2) Contractele colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.
(3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
(4) In contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate, bazate pe negocieri colective de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, plata unei contributii lunare de catre salariati, altii decat membrii de sindicat, pentru desfasurarea negocierilor colective, dar care sa nu fie mai mica de 0,3% din salariu si care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale.
oana_noemi spune:
asadar, dupa ce am citit pe aici, si eu care am nascut pe 31/08/2003 am dreptul la acest bonus? spuneti-mi daca e corect, ca intentionez sa ii mananc pe cei de la personal, mai ales ca atunci cand am intrebat mi-au ras in nas...credeti camai am o sansa sa il primesc?
va multumesc,
Oana si bb Erik
http://community.webshots.com/user/oana_noemi
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro