Am o prietena care nu poate avea copii fiindca nu are ovulatie. Solutiile la care s-a gandit sunt:
1. Sora ei ii doneaza un ovul si face FIV, apoi embrionul ii este implantat ei si ea naste copilul.
2. Sora ei face inseminare artificiala si naste ea copilul pe care apoi prietena mea il adopta. Aici se pun niste intrebari:
- Se poate da copilul in adoptie cuiva anume?
- Copilul poate fi luat direct de la persoana care il da spre adoptie sau trebuie sa mai treaca si printr-un centru de plasament?
3. Sora ei se declara mama purtatoare dupa ce a facut inseminarea artificiala, fara sa declare ca ovulul este de fapt al ei. Ce prevede legea in acest caz?
Multumesc mult.
La primul punct situatia e clara, il naste, e copilul ei.
La al doilea, copilul nu poate fi dat in adoptie cuiva anume din cate stiu.Solutia e urmatoarea:prietena ta si sotul obtin atestatul de familie apta sa adopte si adopta apoi copilul surorii ei, fara ca acest copil sa mai treaca printr-un centru de plasament.Competenta in solutionare va fi tot Directia de Protectie a Copilului si in final instanta.
Pana acum, la noi nu exista legislatie cu privire la mama purtatoare, asadar se urmeaza procedura adoptiei.
http://community.webshots.com/user/lilianacsaki