Demisie + sarcina

Demisie + sarcina | Autor: Dana P

Link direct la acest mesaj

Vreau sa o ajut pe sora mea si nu am cu cine sa ma sfatuiesc decat cu voi.

Sora mea si-a dat demisia acum 10 zile, ai are preaviz pana pe data de 5 martie, dar astazi de dimineata a aflat ca este insarcinata. Fiind de buna credinta a anuntat si firma care urma sa o angajeze, fapt care i-a adus doar lacrimi. Viitoriul angajator nu ar vrea sa o mai primeasca pentru faptul ca va fi insarcinata.
Acum ea nu stie ce sa faca: daca noul angajator nu o primeste ramane fara serviciu, sa se roage de cei la care ar pleca acum sa o pastreze in continuare?
Intrebare: daca ramane fara serviciu va putea beneficia de indemnizatiile de maternitate sau ingrijire copil? ce sa faca?
Acest copil il asteapta de 5 ani, a facut multe tratamente si ar fi trebuit sa fie o mare bucurie, dar iata ca astazi e nefericita pentru ca nu stie cum se va descurca cu banii.

Multumim pentru sfaturi.
Dana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Va beneficia de indemnizatia aferenta concediului de maternitate daca a fost asigurata minim 6 luni din ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu. Pentru a beneficia de indemnizatia aferenta concediului pt cresterea copilului pana la 2 ani, trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 10 luni din ultimele 12 luni anterioare nasterii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dana P spune:

Ea va naste pe la sfarsitul lunii noiembrie.
Nu cred ca are sanse sa primeasca ceva daca ramane fara serviciu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ili spune:

- benef de co.de maternitate (126 de zile )femeile care nasc in termen de 9 luni dupa lichidare
- sa incerce macar sa fie pus in somaj si va primi CIC timp de doi ani
- sa incheie contract de asigurare cu CNPAS ,plateste 600.000 lei pana la prenatal si dupa 42 de zile de postnatal beneficiaza timp de 2 ani de 6.5 mil lei
Sora ta de cand lucreaza ?
din Leg 19/2000
SECTIUNEA a 3-a
Indemnizatia de maternitate

ART. 118
(1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
daca gresesc sa ma corecteze moderatorii,
ili

Mergi la inceput

Ili, sora mea are aproape 6 ani de cand lucreaza neintrerupt din care 4 la acesta firma.

Mergi la inceput

E f bine,deci are vechime pana acum,trebuie sa pastreze calitatea de asigurata pana intrarea in prenatal adica la pana la 7 1/2 luni.
- prin contract de munca la vechiul sau noul loc de munca sau
- sa se roaga pe fostul angajator sa fie pusa in somaj,ca si perioda de somaj este perioada asigurata
- contract cu CNPAS
- chiar si co.medical daca are sarcina cu risc ,din data de azi sau 4.03.2004,adica inaintea datei lichidarii,si co.medical=perioada asigurata
ili

Mergi la inceput

Multumesc Ili, tocmai am sunat-o si sa mai linistit.
Ea va avea o sarcina cu probleme, va trebui sa stea mai mult la pat.
Asa ca va merge la CNPAS Constanta sa se intereseze de formalitatile pentru contract (e ce-a mai linistita varianta pentru ea mai ales ca serviciul pe care il are acum are conditii nu prea adecvate pentru o sarcina).

Iti multumim si iti dorim multa sanatate.
Cu drag, Dana

Mergi la inceput

Sanatate ,multe fericire va doresc
ili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenutza spune:

Cei care au refuzat sa o mai angajeze pe motiv ca este insarcinata pot fi dati in judecata si procesul se castiga relativ usor..a aparut o reglementare recenta care stipuleaza faptul ca nu ai voie sa refuzi angajarea unei femei insarcinate daca acesta este singurul motiv. Din pacate nu imi aduc aminte acum unde am citit dar SIGUR exista.

Carmen si bb Maya Alexia

Mergi la inceput