Clatite!! Shrove Tuesday azi!

Clatite!! Shrove Tuesday azi! | Autor: voljena

Link direct la acest mesaj

am uitat! azi este ziua clatitelor.

as vrea sa fac si la cuptor dar habar nu mai am cu ce si cum.

daca aveti retete deosebite astept cu sufletul la gura.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

Faci un sos alb, in care pui sare piper, eventual un pic de nucsoara, si bucatele de carne de pui fiarta, sau ciuperci, sau ambele. Rulezi clatitele in care ai pus umplutura asta, si le pui intr-o tava, presari cascaval ras peste ele, si dai la cuptor sa se rumeneasca.Atentie, nu e chiar mincare de regim!:)
Pofta mare!

Cu bine,
Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

Iata ce variante mai fac eu:
1. cu brinza: brinza dulce (sau amestec cu smintina, asa numita "fagaras") amestecata cu unul-doua oua, sare, piper si marar din belsug. se ruleaza si se dau la cuptor cus au fara cascaval ras deasupra.
2. cu ciuperci: ciupercile se calesc cu o ceapa mica si niste sunculitza cit mai bine afumata, mirodenii, sare si piper.
3. cu pui sau orice alta carne (se folosesc asa o gramada de resturi de friptura care nu se mai maninca):tot asa, calite cu ceapa si usturoi (daca iti place) si verdeturi, apoi la cuptor.
4. cu carne tocata (numite "placinte secuiesti"): carnea tocata se caleste cu o ceapa mica taiata ff fin, sare si piper, sos de rosii daca vrei, cind e colorata un picutz se da la racit si se umplu clatitele care merg la cuptor.
5. cu ficatzei de pasare: idem ca la orice tocaturam numai ca nu ii toci ci ii tai din cutit, ca oricum sunt fragezi.
6. cu spanac (merge ff bine cel congelat, nici nu mai trbeuie spalat nici oparit, nici curatat): se amesteca cu un pic de smintina, brinza rasa daca vrei, un ou, sare, piper, se calesc impreuna si se umplu clatitele.
Toate variantele de mai sus se pot rula si pune asa in forma in care le pui la cuptor sau poti unge forma si pune un strat de clatite, unul de umplutura pina termini componentele, termini cu un strat de clatite, pui deasupra cascaval ras (amestecat sau nu cu ou batut) si la cuptor, maxim 15 minute.
Pofta buna!!!
Roxi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns voljena spune:

pupici fetelor si merci.

ma duc la cumparaturi.

stiu ca nu-i de regim... se vede de acolo ca-mi trebuie (si sunt de la inceputul lui ianuarie) la cura de slabire?! doar ca azi am papat numai iaurt si niste fructe, asa ca mi-am rezervat loc pt. 2-3 (max!) clatite. ma agit pt. ai mei ca nu vreau sa le lase gura apa maine la scoala/birou cand povestesc toti cu ce s-au infruptat (asa o sa le dea ei clase la toti ca englezii le fac simple si presara zahar si lamaie peste).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

Stai linistita, ca eu cred ca am mai multa nevoie de regim decit tine,am scris asa ca sa nu "proiectezi" multe clatite din astea, ca-s foarte satioase!

Cu bine,
Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Si aici se sarbatoreste Fat Tuesday sau Mardi Gras sau Shrove Tuesday...marcheaza inceputul postului de 40 zile ....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

emoison, cum se face sosul alb?
Dar solutia pentru clatitele propriu-zis (nu ma refer la umplutura) ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

Sosul alb se face asa: 50 gr unt (margarina) se topesc intr-o cratita, si cind s-au incins se prajesc in unt 50 gr faina (de preferat din aia care nu face cocoloase), se amesteca si se stinge cu lapte atita cit sa aiba amestecul consistenta unei smintini mai groase (cam o cana de lapte...), se lasa putin sa fiarba (sa fie fiarta faina), se sareaza, se pipereaza, si se pune un pic de nucsoara...
Aluatul de clatite (ies 15-20 clatite mijlocii):
200 gr de faina fluida (care nu face cocoloase), 1 ligurita de sare,3 oua, 250 ml lapte, 50 ml ulei; daca vrei sa le faci dulci, adaugi vreo 2 linguri de zahar, zahar vanilat sau rom...

Cu bine,
Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milia spune:

quote:
Originally posted by emoison
Daca vrei sa le faci dulci, adaugi vreo 2 linguri de zahar, zahar vanilat sau rom...



Daca nu aveti tigaie de teflon, nu puneti zahar in compozitia de clatite, ca se lipesc
Eu nu pun niciodata zahar in compozitie (si le fac in tigaia de teflon), dar daca umplutura e destul de dulce, zau, nu e nevoie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

nici eu nu pun zahar si amestec laptele cu apa minerala, ies mai pufoase. mai e o reteta rapida in care pui o linguritza praf de copt, asta elimina etapa de stat la frigider cele 2-3 ore.
cum a fost cu "datul pe spate al englezilor?"
Roxi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns voljena spune:

victorie!

am facut aseara clatite cu sos alb si pui cu ciuperci si altele cu spanac si ciuperci (in care am pus si niste ceapa) si o tura cu branza (am amestecat de vaci cu telemea, cu ou, marar, patrunjel) peste care am pus smantana de 3 feluri casacaval ras si parmezan - astea la cuptor jumate de ora - mmm!

plus ca am umplut o serie si cu dulceata (capsuni, cirese) si cu ciocolata.

astept feed-back cand vin ai mei de la scoala (fie-mea) si de la birou (jumatatea) dar deja stiu ca vor casca englezii gurile ca aseara la radio povestea cineva ca ar fi mancat la nu stiu cine (romani?) clatite cu spanac si ca ce bune au fost.

si eu am facut compozitia cu lapte si apa minerala si au iesit finute si pufoase.

din pacate azi sunt inapoi pe regim ca as mai fi repetat experienta. adica am dat-o iar pe fructe si porridge la micul dejun, apoi peste cu salata la pranz si supa de legume seara.

Mergi la inceput